Petunia i mszyce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Petunia i mszyce

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Petunia i mszyce

U mnie w ogrodku petunie juz cieszą oczy, ale niestety obawiam się, że jak co roku będą te same problemy, mianowicie mszyce i kwiat po jakimś czasie będzie do wyrzucenia. sad

O petunię dbam tak jak wyczytałam na portalach: nawożę co tydzień odżywką do kwiatów, kwiaty są w najbardziej nasłonecznionym miejscu w ogrodzie (pełne słońce od ok. 13-14 do póżnego popołudnia). Niestety po ok. miesiącu pojawiaja się mszyce, liście kwiatów zaczynają zmieniać kolor na jasnozielony, potem pojawiają się suche pędy (często są na nich torebki nasienne), i w końcu roślina nadaje się do wyrzucenia.

Przyszło mi do głowy, że może przelewam (podlewam codziennie wieczorem, a jeśli mają sucho to i rano), a może przesuszam (bo podlewam tylko, gdy mają sucho, gdy mają wciąż wilgotno, to nie podlewam), może mają za dużo słońca, może za mało? Ale skąd te mszyce? Tym bardziej, że ponoć mszyce petunii nie lubią...

Na te lato przygotowalam sie do walki z mszycami - dzis nazbieralam pokrzywy i bede robić wywar przeciw mszycom. Pytanie tylko, czy spryskiwanie petunii profilaktycznie coś da? Jeśli tak, to co ile należy kwiaty spryskiwać?

Dodam, że mieszkam za granicą, gdzie powietrze latem jest gorące oraz bardzo wilgotne.

Bardzo proszę o wskazówki jak opiekować się tymi kwiatami tak, by kwitły jak najdłużej.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Klio (2017-04-14 18:31:56)

Odp: Petunia i mszyce

Na mszyce wrażliwe są m.in. rośliny przenawożone, więc im bardziej dopieszczasz petunie, tym bardziej im szkodzisz pod kątem mszyc. Skoro co roku ten sam problem występuje więc podejrzewam, że mszyce współpracują z mrówkami, a raczej na odwrót wink Czyli musisz jednocześnie zwalczać mszyce i mrówki w okolicy swoich petunii. Na mrówki działa proszek do pieczenia dr Oetkera. Na niektóre rodzaje mszyc i w początkowej fazie ataku zadziała gnojówka z pokrzywy. Jeżeli jest ich sporo, to nie zadziała i wtedy trzeba zrobić mieszankę z czosnku bądź cebuli. Opryski trzeba powtarzać ale najlepiej wymieniać rodzaj oprysku, tj. nie tym samym cały czas.
No i oczywiście możesz posadzić wokół choćby ozdobny czosnek, bo roślina ta odstrasza mszyce.

3

Teraz mszyc nie ma, bo kwiatki są u mnie od dzisiaj, dlatego myślę, by spryskiwać je w razie czego. Czy dobrym pomyslem byłoby posadzenie czosnku razem z petuniami (tzn. zakopac ze 2-3 zabki w każdej doniczce)?

Jeśli chodzi o mrówki to faktycznie lubią mój ogródek (ślimaki też)... Petunie są zawieszone, do ziemi mają daleko, więc czy starczyłoby rozsypanie proszku na wszystkich brzegach, żeby odstraszyć mrówki? I ile tego proszku sypac?

Co do nawożenia - nawożę raz na tydzien - dwa. To dużo? Z tego co wiem, to petunie muszą "jeść", żeby ładnie kwitnąć... Zastanawiam się też, czy nie zrobić im odzywki ze skórek po bananach, ale boje się, że to może przyciągnąc jakieś robactwo.

4

Dokładnie. Posadź je razem. Jakikolwiek czosnek będzie dobry.
Nie powiem Ci ile dokładnie powinnaś wysypać, bo sama robię to na oko wink Oczywiście nie chodzi tu o jakieś przemysłowe ilości big_smile  Gdzie sypać to też nie powiem, bo nie wiem jak to dokładnie u Ciebie wygląda. Generalnie musisz odciąć trasy mrówek. Jeżeli będą je przenosić to podsypiesz więcej w danym miejscu.

Nawożenie bardziej raz na dwa tyg., niż na 1 tydz. Jednak tu ponownie będziesz sama musiała oceniać, bo warunki u Ciebie sama możesz tylko ocenić.
Co do bananów, to nie ma chyba obaw. Jeżeli zakopiesz ususzoną skórkę, to powinno pomóc również w odstraszeniu mszyc. Sama nie stosowałam jeszcze tego sposobu, ale słyszałam dobre opinie. Nikt nie wspominał, żeby pojawiły się nowe problemy z tego powodu.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Petunia i mszyce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024