Nie byłam pewna w jakim dziale założyć ten temat, bo z jednej strony dotyczy finansów, a z drugiej chodzi o działania POZA pracą (w kręgu domowego ogniska?)
Chodzi mi oczywiście o sposoby na skuteczne oszczędzanie:)
Jak to u was wygląda: czy macie jakieś programowe podejście i planujecie? Czy tak po prostu - to, co po miesiącu zostaje, to zostaje? Może korzystacie z jakichś aplikacji do zarządzania domowymi finansami?:P
Bardzo nie lubię myśleć o pieniądzach i zajmować się nimi, ale dotarło do mnie ostatnio ile wydaję bez sensu i pomyślałam, że bardziej systemowe podejście do tematu mogłoby mi to jakoś uporządkować.
Oszczędzanie na marzenia i cele to jedna rzecz, ale odrębną sprawą jest jakieś zabezpieczenie w razie przypadków nagłych no i emerytura... Jeśli ktoś pracuje tylko na umowy o dzieło, to musi samodzielnie się jakoś zabezpieczyć na starość. Z resztą... w innych przypadkach to na ZUS też chyba nie ma za bardzo co liczyć
Będę bardzo wdzięczna za porady od osób, które w tej materii ogarniają (albo takich, co nie ogarniają, ale wiedzą jak to powinno wyglądać;)