Praca za granicą a samotna mama - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Praca za granicą a samotna mama

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Praca za granicą a samotna mama

Mam problem i czeka mnie bardzo trudna decyzja do podjęcia. Obecnie mieszkam w Polsce 5h samochodem od mojego domu rodzinnego, w którym mieszka moja samotna mama, jednak mam możliwość wyjazdu za granicę do pracy i nie wiem co mam zrobić, bo męczy mnie fakt ewentualnych wyrzutów sumienia. Gdybym zamieszkała za granicą, to powrót do domu zająłby mi 3-4 godziny, zatem krócej niż teraz. Z jednej strony nie chcę zostawiać samej mojej mamy, bo wiem, że będzie się bardzo o mnie martwiła i będziemy miały utrudniony kontakt. Z drugiej strony obecnie przyjeżdżam do niej w święta i długie weekendy, a gdybym pracowała za granicą, to tak samo wracałabym do niej tak jakbym byłabym w Polsce, więc chyba nie byłoby zbyt dużej różnicy gdzie mieszkam? Jest jeszcze ostatnia opcja - zabrać ją ze sobą, ale to niesie duże ryzyko, że mogłaby się nie odnaleźć za granicą, a w dodatku mogłaby nie znaleźć pracy...  Co myślicie? Mam wrażenie, że moja sytuacja jest skrajnie beznadziejna, może dzięki Waszemu świeżemu spojrzeniu na problem, uda mi się znaleźć najlepsze rozwiązanie. Z góry dzięki! smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Praca za granicą a samotna mama

Nie bardzo rozumiem. W Polsce masz do domu 5 godzin jazdy, a jeśli zamieszkałabys za granicą 3 godziny ? I gdzie tu jest ten problem ? W którym momencie kontakt jest utrudniony ?
Chyba coś kręcisz.

3 Ostatnio edytowany przez stonoga12 (2016-11-30 15:33:16)

kanouga a ja nie rozumiem czego Ty tutaj nie rozumiesz wink

Rzadko wracam do domu rodzinnego, ale często rozmawiam z mamą przez telefon, bo mam z nią bardzo dobry kontakt i jeśli można to tak w ogóle nazwać to jesteśmy jak przyjaciółki.  A poza tym powroty z zagranicy do domu zawsze wyjdą drożej, ale na to już nie patrze, bo przecież będę zarabiała w innej walucie smile

Aha zapomniałam dodać że tam praca będzie bardziej pochłaniała mój czas, a jeszcze zanim się zaklimatyzuję, poznam miasto, nowych ludzi, to ten kontakt przynajmniej początkowo będzie ograniczony, ale i tak nie chcę, żeby mama miała do mnie jakiś żal.

4

Nie rozumiem problemu... Albo ty widzisz jakis nie istniejacy

5

No właśnie. Z tego co zrozumiałam dystans jest krótszy więc i dojazd wyjdzie taniej ( pomimo podróży z zagranicy)
Po drugie jaki jest problem z rozmowami przez telefon ? Mój facet jest teraz w Ekwadorze. Wcześniej miesiąc w Afryce i kontakt jest cały czas.
Po trzecie jesteś z tego co piszesz, dorosła kobietą, i to chyba normalne, że będziesz żyła własnym życiem i mama pomimo waszych dobrych stosunków, kiedyś będzie musiała się troszeczkę wycofać.
Tak wygląda życie.

6

Przez skype jest za darmo. Jak dla mnie ten argument jest bezsensowny. Odległość jest taka sama, więc się nie zastanawiaj.

7

Ja mając pewne doświadczenie odbieram to w ten sposób:  mama jest przeciwna, być może wzbudza poczucie winy w dziecku (nieświadomie, mimo dobrych relacji), że zostawia sama matkę. Samotna matka nie jest, skoro rozmawiacie często przez telefon, skoro przyjeżdżasz na weekendy i święta. Pamiętajmy, ze samotność to stan naszego ducha, samotność siedzi w naszej psychice więc jeśli mama czuje sie samotna- to jest jej problem. Będzie się tak czuła-prawdo podobnie- wszędzie gdziekolwiek będziesz, z nią czy bez niej. Ja widzę więcej plusów niż minusów tej sytuacji-naprawdę!
Najbardziej mnie zdziwiło stwierdzenie, że "sytuacja jest skrajnie beznadziejna". Tu sporo przesadzasz, bo co niby jest takiego beznadziejnego? Ja mam skrajnie beznadziejną i naprawdę nic nie mogę zrobić. Ty masz po prostu wybór- wyjechać lub nie.

8

Zabrac ja za granice? a jak zachoruje? ubezpieczenie? jezyk zna?
Matki Polki!!!!!!

DAJCIE DOROSLYM DZIECIOM ZYC, NIE ODCUINAJCIE IM TLENU!!!!!!!!!!!!!!!!

9

tajemnicza75, właśnie chodzi mi o wzbudzanie poczucia winy, dzięki, że chociaż Ty zrozumiałaś, bo inni chyba nie do końca rozumieją o co mi tak naprawdę chodzi... wink

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Praca za granicą a samotna mama

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024