MIESIĄC BEZ SŁODYCZY- kto się dołączy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » MIESIĄC BEZ SŁODYCZY- kto się dołączy?

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 191 z 191 ]

131

Odp: MIESIĄC BEZ SŁODYCZY- kto się dołączy?
daenerys7 napisał/a:

truskaweczko, jeszcze ktoś kiedyś wymyśli antykalorie, jestem tego pewna. tongue

Nadal sie dzielnie trzymam, jestem z siebie dumna. big_smile A pokus jest całe mnóstwo, bo moja mama co chwilia coś zajada. Do tego sąsiadka przyniosła wczoraj taki pyszny tort... sad sad Ale się nie złamałam.

Na tą chwilę jakby ktoś przyniósł tort, to nie wiem czy bym nie uległa. Byłoby bardzo ciężko, tak jak wtedy uległam np i tego ptysia jadłam big_smile Nie mogłam się powstrzymać jak był w domu. No, ale na szczęście teraz u nas nie ma słodyczy, no prócz budyniu czekoladowego, ale na razie i tak nie ma mleka, sama mówiłam mamie, że później się kiedy tam zrobi, to żeby mleka może na razie nie kupować, by budyń nie kusił big_smile No, a że mleka tak w sumie nie pijemy na co dzień tak koniecznie, to spoko. No to mi łatwiej jak teraz nie ma słodyczy w domu, no tak.

Zobacz podobne tematy :

132

Uwaga, uwaga!! Pozostały jeszcze 4 dni!

big_smile big_smile

133

Zazdroszczę. >.<

134

Ja przyszłam się pożalić.... poległam sad
Po 23 dniach zjadłam pół paczki krakersów....

Ja wiem, że krakers to nie czekolada, ale ogłaszam swoją klęskę, ponieważ zamiast założonych pięciu zjadłam pół paczki sad

Kobieto, puchu marny...

135

Ja dziś zjadłam opakowanie tic-taców owocowych - w sumie to słodkie, ale to słodycz chemiczna, bezcukrowa więc się "poświęciłam" tongue A zjadłam je dlatego, że się najadłam wcześniej makreli wędzonej inie chciałam oddechem zabijać big_smile

136

Iceni, grunt to znależć usprawiedliwienie. lol

Ja wczoraj zjadłam kawałek ciasta, ale od początku wiedziałam, że zjem chociaż jeden kawałek tego dnia smile. Była okazja, to nie można z siebie robić dziwaka. tongue

137

No nie?

Jutro może śledzie do pracy zabiorę?...

big_smile big_smile

138

Dobra, ja też spróbuję;) w grupie raźniej.Ale od jutra bo dzisiaj zjadłam 2 pierniczki w czekoladzie:( niestety obawiam sie o swoją silną wolę i pokusy otoczenia. Ale potrzebuje zgubić 3-4  kg więc mam motywację

139 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-02-26 20:43:26)

Ja zjadłam dzisiaj ze słodyczy 2 cukierki pistacjowe, no niedużo jak na mnie hehe, ale wolałam napisać. No i tak blisko końca, a nawet jak te kilka razy w miesiącu się złamałam, to i tak sporo dni i tak nie jadłam słodyczy, więc pomyślałam, dobra, jeszcze raz się ugnę ;p A byłam w kawiarni też z koleżanką, ale tu powstrzymałam się jakoś od ciast (za co muszę siebie pochwalić, bo wcześniej nigdy nie umiałam się niedawno powstrzymać jak Wam pisałam) no i wzięłam co innego takie zawijańce jakieś francuskie na ostro i sok Cappy i tyle - sok Cappy jasne też cukier, ale na soki sobie pozwalam czy owoce właśnie jak wiecie, no a szczególnie na owoce, soki rzadziej piję hehe.

140

Ja oprócz krakersowej wpadki radzę sobie całkiem ok.  Jestem właśnie na targach, a tu z każdego zakamarka atakują mnie słodycze. Na każdym stoisku jakieś łakocie albo cukierki reklamowe. Dzisiaj nie uległam, mam nadzieję, że przez dwa kolejne dni również nie brakn ie mi samozaparcia smile

olabez do  końca miesiąca jeszcze dwa dni, ale ja spokojnie mogę Ci towarzyszyć w kolejnym miesiącu :)Niech dla Ciebie marzec będzie bez słodyczy:P

141 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-02-26 21:38:04)

No Ty Bubuś to masz silną wolę już teraz, tylko raz uległaś, ja kilka tongue Ja mam więcej do "przećwiczenia" wink Ja w kawiarni jakoś od ciasta się powstrzymałam, ale w sumie nie były tak nachalnie widoczne hehe, ale na takich stoiskach chyba bym się jeszcze nie powstrzymała ;p Sporo przede mną, by mieć silną wolę.

142 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2015-02-27 08:49:11)

truska ja co stoisko mam mniej tej silnej woli big_smile Ale daję radę póki co tongue

Ale powiem wam drogie Panie, że naprawdę warto było. Dziękuję założycielce tematu za motywację.

Po raz... za zaoszczędzone 50 zł (odkładam codziennie 2 zł, które poszłoby na batonika, chociaż wiem, ze poszłoby dużo więcej) kupiłam sobie bluzkę smile
Po dwa... moje jelita zaczęły pracować i mój brzuszek jest uśmiechnięty big_smile
Po trzy... na mojej facjacie od dwóch tygodni nie pojawiła się żadna krostka smile

Same korzyści.

143

Co prawda nie dołączyłem wcześniej ale obserwuję i już od dwóch tygodni nie zjadłem nic słodkiego ani nawet imitującego coś słodkiego;)

144

Miesiąc krucjaty dobiegł końca smile

Ja chyba już na stale wyrzeknę się czekolady, chociaż może nie tak restrykcyjnie jak teraz smile
Będę korzystać "z okazji" ale sama nie będę ich prowokować tongue Czyli nie kupuję, ale jak częstują, to czemu nie... krakowska oszczędność big_smile

145

Czekolada to akurat same korzyści. Szczególnie gorzka:D

146

Gorzka czekolada to jak seks w prezerwatywie - można się przyzwyczaić, ale to już nie to tongue

147

Iceni, głodnemu chleb na myśli? tongue

Nadal się dzielnie trzymam. smile Czuję, że tym razem dam radę.

148

To co 1 marzec smile starujemy?

Zabieram wszystkie słodycze do pracy... niech im w cycki pójdzie, mnie ie będą kusić smile

Naleśniki z serem  i owocami to też dla Was  'słodycz'?

149

daenerys7 napisał/a:

Owszem - żyję w celibacie czekoladowo-seksualnym sad sad sad

150

Witam wytrwałych ja nie jem słodyczy jakiś czas nie mam ochoty jestem w stałym ruchu więc wracam po pracy jem obiad potem spacer kolacja jakiś film i spanko.Autorko tematu udało się tobie wytrzymać luty bez czekolady?

151

Iceni napisał/a:
daenerys7 napisał/a:

Owszem - żyję w celibacie czekoladowo-seksualnym sad sad sad

współczuje, ale może choć mala czekoladka, zycie jest za krótkie:)
ja się przyznaje ze kilka razy się zlamalam w lutym, ale i tak zjadłam mniej a to już sukces
ale dalej ograniczam bo chce zrzucić pare kilo
także wyszło na plus

152 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-03 14:20:48)

No, ja sie dalej trzymam z dala od slo
dyczy, chodz zjadlam jedna babeczke z masa kremu tongue w weekend big_smile zmiescila sie w bilansie dziennym tongue (obiecalam juz dawno corce ciacho w prawdziwej cukierni wiec owszem, zlamalam sie wtedy big_smile nawet udalo mi sie to juz wyprzec z pamieci big_smile big_smile )

Nadal jak mi sie chce cos slodkiego to stosuje "terapie owocowa" czyli miseczka owocow jagodowych (bo zawieraja najmniej cukru) obtoczonych w slodziku (naturalnym, nie chemicznym!).

Mozna sobie takie owocki ciućkać jak landrynki ;D

No i w moim przypadku  bita smietana ze slodzikiem, kakao i orzecham jako kolacja zalatwia sprawe slodyczy big_smile

153

ja mam taki problem, że jak nie mam słodyczy to ok brakuje ich trochę ale jak tylko się dorwe to musi być zjedzone wszystko w ten dzień:)
odkad kupuje mniej słodyczy, omijam polki w sklepie z nimi to daje rade
nie mogę mieć ich w domu

154

mariola856 napisał/a:

ja mam taki problem, że jak nie mam słodyczy to ok brakuje ich trochę ale jak tylko się dorwe to musi być zjedzone wszystko w ten dzień:)
odkad kupuje mniej słodyczy, omijam polki w sklepie z nimi to daje rade
nie mogę mieć ich w domu

Ja teoretycznie tez mam taki problem, dlatego wybralam diete, jaka wybralam.
Apetyt na slodycze jest zwiazany z wahaniami poziomu insuliny we krwi. Slodycze maja wysoki IG wiec gwaltownie podnosza poziom cukru we krw (a wiec nastepuje nagly wyrzut duzej ilosci insuliny), ale culier ten jest szybko metabolizowany (czyli szybko z krwi znika, spada tez wiec poziom insuliny) co powoduje atak glodu cukrowego - i tak kolko sie zamyka smile

Oczywiscie sa osoby, ktore jedza slodycze nalogowo i tu mechanizm  abstynencji jest juz bardziej skomplikowany smile

155

No ja po 4 dniach rozpusty (zjadłam tabliczkę czekolady i pączka) wracam do lutowego trybu "nie żryj tych słodyczy głupia babo" big_smile
Chyba wszystkich dotyka problem "miała być kostka, a poszła cała tabliczka" big_smile Widocznie je nie umiem sobie reglamentować, więc trzeba całkiem zrezygnować co szło mi całkiem spoko sad

156

Zjadłam dzisiaj kilka ciastek, niestety. hmm Jednak jestem tylko człowiekiem. tongue Mam nadzieję, że obędzie się bez wysypu na twarzy...

Iceni, coś oszukujesz. tongue

157

Dlaczego oszukuje? big_smile Dzielnie się trzymam tongue

158 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-06 00:29:39)

Hej smile

Ja tak ostatniego dnia wyzwania jadłam gorzką czekoladę bodajże, tak to trzymałam się po tym jak parę razy uległam. Teraz na razie też nie jadłam tak bardzo słodyczy, tzn jem, ale mniej niż ja czasem, więc jakiś sukces. Dzisiaj zjadłam pączka z Biedronki, o dziwo, tani, a dużo nadzienia smile A w tych z cukierni to zwykle jak kupiłam droższe, a nadzienia mało, w tym z Biedronki dużo więcej! Także super smile

Bubuś, czyli, że zjadłaś całą tabliczkę czekoladę i pączka? Jaka czekolada? smile No ja też tak czasem miałam, zwłaszcza jak domownicy akurat czekolady nie jedli, a ja nie mogłam się powstrzymać. Jak jest czekolada to nigdy tak naprawdę nie kończy się u mnie na jednym kawałku tongue Także rozumiem to jak najbardziej.

159

Witajcie,
aktualnie mijają mi dwa tygodnie nie tylko bez słodyczy ale również bez ziemniaków, ryżu, makaronu i pieczywa. Stało się tak za sprawą książki "Nowa Dieta Antyrakowa" (jedyne 20 zł, swego czasu była dostępna w Biedronce, gdzie ją nabyłam).
W skrócie mówiąc - rak odżywia się cukrem, wręcz go kocha. Jeśli odetniemy rakowi dopływ cukru umrze. Można wybić w ten sposób komórki rakowe albo kompletnie zapobiec ich powstawaniu. Gorąco polecam tą książkę. Dzięki niej wiem o co chodzi dokładnie z tym rakiem a po przeczytaniu całej wręcz odrzuca od słodyczy. Polecam smile

160

Tak truskawko sad
W jeden dzień zjadłam pączka i trzy kostki czekolady.. w drugi dzień zjadłam kolejne trzy kostki czekolady... w trzeci kojne trzy kostki czekolady a w czwarty resztę tabliczki.

Niby niewiele, ale czułam się jak bulimiczka, która rzyga w ukryciu ... tym bardziej że robiłam to "w tajemnicy" przed mężem, bo on wie, że ja nie chcę tej czekolady jeść i mnie dopinguje big_smile Kupiłam, zachomikowałam tak żeby on nie widział i jadłam jak go nie było w domu big_smile Czy to jest normalne? Nie, nie jest big_smile

Czekolada Goplany o smaku tych dobrych cukierków śmietankowo truskawkowych Mister Ron, takich w złotych papierkach big_smile

161

jawaisen napisał/a:

Witajcie,
W skrócie mówiąc - rak odżywia się cukrem, wręcz go kocha. Jeśli odetniemy rakowi dopływ cukru umrze. Można wybić w ten sposób komórki rakowe albo kompletnie zapobiec ich powstawaniu.

Kurcze. Niesamowite ! Że tez onkolodzy na to nie wpadli !

162

Bubuś napisał/a:

Tak truskawko sad
W jeden dzień zjadłam pączka i trzy kostki czekolady.. w drugi dzień zjadłam kolejne trzy kostki czekolady... w trzeci kojne trzy kostki czekolady a w czwarty resztę tabliczki.

Niby niewiele, ale czułam się jak bulimiczka, która rzyga w ukryciu ... tym bardziej że robiłam to "w tajemnicy" przed mężem, bo on wie, że ja nie chcę tej czekolady jeść i mnie dopinguje big_smile Kupiłam, zachomikowałam tak żeby on nie widział i jadłam jak go nie było w domu big_smile Czy to jest normalne? Nie, nie jest big_smile

Czekolada Goplany o smaku tych dobrych cukierków śmietankowo truskawkowych Mister Ron, takich w złotych papierkach big_smile

Aha ja zrozumiałam, że tabliczkę całą naraz i pączka. Ja często jadłam tabliczkę naraz, więc u mnie lepiej nie jeść, bo bym zjadła całą lub prawie całą, a nie 3 kawałki jak Ty tongue Po prostu ja bym zjadła raczej więcej niż 3 kawałki.  No  naprawdę niedużo zjadłaś. Nie narzucaj sobie aż takiego reżimu smile

A przed mężem jak zjesz coś słodkiego też nie ukrywaj się, bo przecież wiadomo, że nawet jak nie jesz ogólnie, to czasem zjesz i nie ma co ukrywać. Ja swojemu też mówiłam, że na luty założyłam sobie nie jeść, ale jak wiesz parę razy to złamałam i jadłam z nim wtedy białą czekoladę wink Zjadłam na pewno jej z połowę, także co Ty przy mnie big_smile A nie przejmowałam się, że mówię, że nie jem, a jadłam jednak przy nim. Bywa big_smile No i co, parę razy w lutym złamałam się, ale i tak potem pewnie z prawie 2 tygodnie nie jadłam słodyczy, a to raczej dobrze i tak. No, a będzie pewnie i dłużej w końcu ;p

Aha pewnie jadłam kiedyś, pyszna na pewno smile

163

Tu nie bardzo chodzi o męża tongue Niech "se" gada, tylko ja wiem, że mogę nie jeśc a i tak jem tongue

164

Aha ok smile A czemu nie możesz jeść? W sensie, że sobie tak założyłaś? No ja chcę mieć lepsze nawyki żywieniowe. No bo miałam złe i ważę 85 kg przy 170, a właściwie teraz około 83, a 85 ważyłam tak z 2 miesiące temu, no ale i tak dużo. No ale coś tam zeszło, bo  rzadziej jem słodycze już to dało efekt, bo poza tym w jedzeniu niewiele zmieniałam i inne rzeczy niezdrowe nadal czasem jem. Widocznie wiele nie było trzeba na początek, skoro bardzo źle jadłam ;p
A moja przyjaciółka za to nie może jeść słodyczy, ma alergię na kazeinę w mleku, na inne białko w nim też, no i ogólnie ma wiele alergii. Może jeść tylko bezglutenowe czy czasem mogła jeść czekoladę Cocoa, jest to surowe kakao, w składzie ma tylko to chyba i może jedynie jeszcze soję modyfikowaną. No, ale od pewnego czasu i tego nie może jeść, bo złapały ją po tym duszności, była blisko omdlenia. No więc ma mniej ciekawie.

165 Ostatnio edytowany przez Stynek (2015-03-08 14:27:06)

Moje postanowienie o nie jedzeniu słodyczy zaczęłam od czwartku - to nie wiele ale od czegoś trzeba zacząć. Jak nie mam motywacji do drastycznej diety to może chociaż tym krokiem sprawie, że waga delikatnie drgnie w dół. Zobaczymy. Każdy kolejny dzień uznam jako sukces - mały ale mój własny

166

Ja nadal polecam mrożone owoce w funkcji landrynek big_smile Truskawki, maliny, porzeczki, borówki, melon, mango, winogron - świetnie się sprawdzają. W wersji ful wypas można posypać odrobinką słodzika te kwaśniejsze owoce.

Zjedzenie jabłka zajmuje jakąś minutę-dwie a takie owoce starczają na pół godziny big_smile

167

ah te kochane słodycze! Naprawdę trudno bez nich żyć tongue Macie jakieś pomysły jak je zastąpić czymś równie słodkim i SMACZNYM?:)

168

jabłka pomagają i słodkie i głód  zaspokoi czy chęć  przegryzienia czegoś  i woda

169 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-11 23:01:55)

Ostatnio parę dni jem słodycze, w Dzień Kobiet kawałek ciasta i 2 kostki czekolady (i tak dobrze, że nie więcej jak to ja często ;p), wczoraj jeszcze napoleonka i 4 kawałki ciemnej czekolady (to chyba deserowa, min. 50 % kakao), dzisiaj kawałek ciasta zjem zaraz i może 2 kostki czekolady i tyle (późno, ale no ten raz). No, ale w inne dni już chyba nie będzie mnie ciągnąć, bo coś zaczęłam chyba lepiej to kontrolować, bo kiedyś tych słodkości bym zjadła więcej niż kawałek ciasta i 4 kostki czekolady, więc jak na mnie i tak lepiej. A ostatnio jak mniej kasy, to wręcz nie kusi mnie tak bardzo, by kupić słodycze, tylko sobie myślę, że może lepiej kupić coś innego, bo słodycze chwila i nie ma, a coś innego może być na dłużej. Tak teraz myślę i dobrze big_smile No i tę czekoladę od chłopaka dzięki temu, że coś lepiej się kontroluję, to mam na parę dni, a tak to zwykle miałam na jeden dzień, więc jestem pozytywnie zaskoczona, że mi się tak udaje smile W jakieś dwa dni jeszcze jadłam budyń czekoladowy. No i tyle, nie jest najgorzej jak na mnie tak naprawdę wink

170

Chciałam napisać że... zjadłam jednego herbatnika w czekoladzie.

Kiedy ja się tu wpisywałam po raz ostatni?... Nic od tamtej pory big_smile dopiero dziś jeden herbatniczek tongue

171

Iceni to naprawdę długo bez słodyczy smile Ja od tamtej pory jem czasem słodycze, np wczoraj szarlotki trochę, a przedwczoraj sernika. No, ale też nie jakoś dużo jak czasem. Ciekawa jak autorka wątku, bo szybko zamilkła chyba w tym wątku.

172

Ja już wiele razy próbowałam odstawić cukier, ale nie udawało mi się zachować silnej woli. Na smutki najlepsza jest czekolada;)

173

Ja  od czasu do czasu skusze się na herbatnika albo biszkopta, ale czekolada już mnie nie kusi smile Pomyślę o niej czasem i cieplej mi się na sercu zrobi, ale nie mam ochoty kupować smile

Od jutra będę miała kilka dni na ćwiczenie silnej woli, bo mąż idzie oddać krew, czyli bonusowo wpadnie do komody osiem tabliczek czekolady tongue

174

Mnie bardziej teraz chyba kuszą ciasta niż czekolada, no i jak były ostatnio to jak pisałam jadłam.

To faktycznie, ćwiczenie silnej woli. Dobrze, że ja nie muszę tak ćwiczyć, bo mimo wszystko byłoby ciężko big_smile No fakt, i tak lepiej niż na mnie, że tamtą czekoladę co była jadłam parę dni, a nie naraz praktycznie jak to jadłam tak wcześniej właśnie, ale i tak wolałabym nie mieć w szafce 8 tabliczek, byłoby już chyba zbyt ciężko na razie tongue No, ale kiedyś może to nie będzie dla mnie aż takie trudne, ale na razie zbyt trudne by było jeszcze.

175 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-25 23:00:03)

Wczoraj kupiłam pierwszy raz od lutego czekoladę - oczywiście kupiłam gorzką, choć nigdy takiej nie lubiłam - o dziwo teraz mi nawet smakuje. Wczoraj wciągnęłam jakieś 20g, dziś powtórka.
(Postanowiłam wpisywać tu wszystkie słodkie grzeszki - tak dla własnej samokontroli  wink )

176

Łeee... widzę, że nikt już z słodyczoholizmem nie walczy tongue
A ja dalej męczę tę samą czekoladę! Czwarty dzień i jest jej jeszcze prawie połowa big_smile

177

Hej smile

Ja też kiedyś nie lubiłam gorzkiej czekolady, teraz nawet lubię, tzn bardziej mi smakuje mleczna, ale gorzką też zjem i nawet ze smakiem, tyle, że mniej, pewnie też dlatego, że ona ma niższy indeks glikemiczny, więc pewnie szybko po prostu zaspokaja ochotę. Teraz mam znowu tę czekoladę deserową, no nie jest to mleczna, ale gorzka też jeszcze chyba nie. Ta z Lidla co kiedyś już miałam od chłopaka, teraz też mi dał tę i mleczną. Mleczną zjedliśmy dość szybko, ale właśnie i tak lepiej jak na mnie, bo np 4 kostki dziennie, a zwykle jadłam więcej ,więc nieźle jak na mnie tongue A tę deserową teraz jem wolniej, od 3 dni w sumie ją jemy, ja, mama, do jutra tak skończy się. Zjadłam dzisiaj bułkę z budyniem posypaną migdałami, pyszna. No, a poza tym i tak rzadziej trochę jem słodycze, nie jest źle.

178

Chce ktoś razem ze mną przejść na miesiąc bez słodyczy? :3
Znaczy się, ja i tak 'przechodzę', ale ze wsparciem zawsze przyjemniej znosić traumę.

179 Ostatnio edytowany przez renatta (2016-07-03 01:20:58)

Dolaczam sie.
Rene

180

Ooo, super. (:
Razem zawsze raźniej.

Wczoraj mama przyniosła do domu peeeełno słodyczy, w tym moje ulubione białe kinder bueno. Nie złamałam się. Jeszcze tylko miesiąc ;p

181

Słodzę kawę, do której dodaję mleko.

Jak jest okazja - impreza, chętnie próbuję wypieków. Szczególnie tych domowych.

Jednak z codziennej diety wyeliminowałam "przyjemności", typu batoniki, ciastka itp. Świadomie.
Jem więcej owoców, choć wiadomo, że też zawierają cukier.

Efekt?

Mniejsze zmęczenie i rozdrażnienie. smile

182

Ja odzwyczaiłam się do słodyczy 2 lata temu. Da się żyć bez cukru-poważnie!!! Cukrzycy dają rade więc czemu inni nie mogą?
Już mnie do słodkiego wcale nie ciągnie, a powiem więcej... już mi nie smakują jak kiedyś. Słodycze są dla mnie teraz obrzydliwie słodkie ... bleee.

Wspieram każdego kto próbuje rzucić słodkie. Doradzę w razie potrzeby wink .
Spróbujcie na stałe porzucić cukier,  a nie tylko na m-c.... bo jaki ma cel tylko 1 m-c bez słodyczy????

183

ha! ja od jakiegoś czasu zaczęłam myśleć o zdrowszym odżywianiu i też odstawiłam słodycze.

nawet mnie do nich nie ciągnie, a jeśli juz pociągnie, to zjem kawałek i nie dam rady więcej, bo czuję się zaslodzona.

a potrafilam kiedyś zjeść pudełko ptasiego mleczka za jednym zamachem wink

184

I_see_beyond napisał/a:

Jem więcej owoców, choć wiadomo, że też zawierają cukier.

Owoce i warzywa mają fruktoze, a to niby cukier ale jednak nieco inny niż cukier uzyskiwany z buraków cukrowych-taki jakim słodzimy.
Kiedyś pytałam lekarza czy całkowite odstawienie cukru (nawet unikam produktów, które w składzie mają dodatek cukru ) nie da negatywnego skutku. Niektórzy straszyli mnie, ze cukrzycy się nabawię bo organizm musi mieć dawkę cukru. Dowiedziałam się, że jeśli bym odstawiła cukier, warzywa i owoce to owszem. Jednak jedząc regularnie warzywa i owoce dostarczam organizmowi dawki cukru jaka mu wystarczy w zupełności (!), a dodatkowo daje porcje witamin. Sam cukier nie ma witamin, jest sztucznie uzyskany i gorzej przyswajalny, czego skutkiem jest tycie i rożne choroby.
Tak wiec 'cukier" zawarty w warzywach i owocach jest wystarczający i zdrowszy niż biały sztuczny cukier.

185

Pamietalam o wyzwaniu i ten miesiac byl powiedzmy "miesiacem z ograniczeniem slodyczy".  Czasem zjadam male ciastko do porannej kawy (czesciej maly owoc), bo lubie dzien zaczynac kawa, ale nie lubie na pusty zoladek. A w ciagu dnia nie ograniczam owocow i cukier z nich wystarcza. Ale... jak zwykle przed okresem mialam silna potrzebe slodyczy i zjadlam czekolade z orzechami.  Macie tez taki apetyt na slodycze przed i jak sobie radzicie ewentualnie?

186

A o krakersach lub paluszkach do kawy nie myślałaś wink ? Jeśli musi być słodkie to sama upiec zapas na cały tydzień, bezcukrowe kruche ciasteczka lub z ksylitolem. Masz ciasteczko do kawy ale bez cukru wink.

Apetyt przed okresem to objaw kandydozy (podobnie jak wilczy apetyt cykliczny). Miałam tak ale już się wyleczyłam.

187

Dołączam! Od trzech dni ani grama słodkiego! No, poza cukrem do kawy, ale nie mogę pozbyć się  go pozbyć akurat tu, bo zwyczajnie nie lubię gorzkiej kawy. Ale 0 czekolady, wafelków, batoników i innego zła (albo raju...) tego świata! Mam już chwile zawahania w sklepie ale jeszcze sie trzymam wink

188

Gratuluję! Słodzenia kawy/herbaty najlepiej odzwyczajać się stopniowo. To nasze kubki smakowe przywykły do słodkiego napoju, dlatego uważamy, ze nam nie smakuje gorzkie wink. Proponuje takie rozwiązanie: jeśli słodzisz np. 2 łyżeczki, to zacząć słodzić 1,5 łyżeczki tak długo aż przestanie nam przeszkadzać, że to jest mniej słodkie. Potem słodzić 1 łyżeczkę tak samo długo, aż się przyzwyczajamy itd... itd... aż zasmakujemy w gorzkiej.

189

tajemnicza75 napisał/a:

Gratuluję! Słodzenia kawy/herbaty najlepiej odzwyczajać się stopniowo. To nasze kubki smakowe przywykły do słodkiego napoju, dlatego uważamy, ze nam nie smakuje gorzkie wink. Proponuje takie rozwiązanie: jeśli słodzisz np. 2 łyżeczki, to zacząć słodzić 1,5 łyżeczki tak długo aż przestanie nam przeszkadzać, że to jest mniej słodkie. Potem słodzić 1 łyżeczkę tak samo długo, aż się przyzwyczajamy itd... itd... aż zasmakujemy w gorzkiej.

Próbuję co jakiś czas nie słodzić, ale jeszcze ciężko mi się przemóc wink spróbuję zrobić tak, jak polecasz. Zobaczymy co z tego mi wyjdzie i jesli wyjdzie to po jakim czasie smile

190

malgocha66 napisał/a:
tajemnicza75 napisał/a:

Próbuję co jakiś czas nie słodzić, ale jeszcze ciężko mi się przemóc wink spróbuję zrobić tak, jak polecasz. Zobaczymy co z tego mi wyjdzie i jesli wyjdzie to po jakim czasie smile

I jak idzie wink ?

191

Ja dołączam. Dzisiaj na zakupach nie kupiłam niczego słodkiego a często wychodzę z małym batonikiem:)

Posty [ 131 do 191 z 191 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » MIESIĄC BEZ SŁODYCZY- kto się dołączy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024