Przymusowa mobilizacja wojskowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Przymusowa mobilizacja wojskowa

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 164 z 164 ]

131 Ostatnio edytowany przez Dżdżownick2 (2024-07-26 21:08:51)

Odp: Przymusowa mobilizacja wojskowa
JuliaUK33 napisał/a:
Dżdżownick2 napisał/a:

Dzisiaj nie może się powtórzyć coś takiego jak bitwa z września 1446 między ekipą kołobrzeżan z ekipą Koszalina. I nie była to walka na pięści. Ofiary były. Zwyciężyli koszalinianie.

To Polacy ze soba walczyli? Wojna domowa byla

To były w tamtym czasie miasta hanzeatyckie. I nazwy miast brzmiały odpowiednio Kőslin i Kolberg. W tym przypadku jednak nie była to wojna domowa, bo żadnej ze stron nie chodziło o kontrolę nad całym państwem. To był typowy konflikt interesów, kwestie handlu. Pieniądze.
Ale tak, Polacy walczyli ze sobą. Były rokosze, np. Zebrzydowskiego, i są też określane jako wojna domowa.

Zobacz podobne tematy :

132

Dżdżownick2 napisał/a:

[...]

Zakładam, że to jest forum dla osób dorosłych, a jeśli jest tu jakieś dziecko, to przykro mi ale nie dobieram argumentacji do poziomu dzieci.
Wymagam minimum zdolności analizy tekstu i syntezy wniosków.

133

Snake napisał/a:
Dżdżownick2 napisał/a:

[...]

Zakładam, że to jest forum dla osób dorosłych, a jeśli jest tu jakieś dziecko, to przykro mi ale nie dobieram argumentacji do poziomu dzieci.
Wymagam minimum zdolności analizy tekstu i syntezy wniosków.

Wszyscy sa tutaj dorosli i powazni przynajmniej ja mam taka nadzieje.

134

Dżdżownick2 napisał/a:

Miałem na myśli sytuację, w której wróg zajmuje jakieś wioski, w której są jacyś mieszkańcy, ale wioski te nie mają strategicznego znaczenia dla układu wojsk.

W takim wypadku wcześniej przeprowadza się ewakuację mieszkańców i mienia.

Co tu zresztą dużo mówić - kilka lat temu jeden z prezydentów naszego państwa wyraził pogląd przy okazji obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego, że te przykłady ofiarności i walki za kraj, przelewanie krwi za Ojczyznę, stanowią najpiękniejsze karty naszej historii.

Przy czym powstanie wybuchło niezgodnie z decyzjami politycznymi i militarnymi i było decyzją strategicznie po prostu złą.

Mam rozumieć, że wg Ciebie Rosja nie zaatakowała Ukrainy na Krymie tylko przyszła do swoich i po swoje?

Pi razy drzwi > mniej więcej tak. Ich postrzeganie tego konfliktu jest odmienne od naszego, bardzo romantycznego jednak. Już od początku lat 90tych wszelkie możliwe analizy sytuacji demograficznej i geopolitycznej Ukrainy mówiły o tym, że ten kraj się rozpadnie albo na 2 albo na 3 części. Pisało i mówiło się o tym od uchwalenia niepodległości Kosowa, że to da wytrych Rosji do działań w swoich byłych republikach, bo dzięki przesiedleniom i czystkom w czasie okresu stalinowskiego, wiele takich rejonów po prostu utraciło tożsamość narodowo-kulturową.

Zgodzisz się z twierdzeniem, że opór Czechów był zdecydowanie słabszy niż opór Polaków i ponieśli mniej strat?

Nie specjalnie, ponieważ Czechy były i są na tyle małe i nie znaczące, ze przez ich tereny żadne kluczowe kierunki nataracia nie przechodziły.

Eliminacja siły żywej brzmi inaczej, niż zabijanie. Podobnie można sławić "przelewanie krwi" chociaż znaczy tyle, co zabijać i ginąć.

Eliminacja siły żywej to nie tylko zabijanie.

Chyba myślimy o czymś innym. Zatrzymanie to zatrzymanie.

Bo mamy XXI wiek, a nie jebane średniowiecze. wink

135

Jack Sparrow napisał/a:
Dżdżownick2 napisał/a:

Miałem na myśli sytuację, w której wróg zajmuje jakieś wioski, w której są jacyś mieszkańcy, ale wioski te nie mają strategicznego znaczenia dla układu wojsk.

Co tu zresztą dużo mówić - kilka lat temu jeden z prezydentów naszego państwa wyraził pogląd przy okazji obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego, że te przykłady ofiarności i walki za kraj, przelewanie krwi za Ojczyznę, stanowią najpiękniejsze karty naszej historii.

Przy czym powstanie wybuchło niezgodnie z decyzjami politycznymi i militarnymi i było decyzją strategicznie po prostu złą.

Mam rozumieć, że wg Ciebie Rosja nie zaatakowała Ukrainy na Krymie tylko przyszła do swoich i po swoje?

Pi razy drzwi > mniej więcej tak. Ich postrzeganie tego konfliktu jest odmienne od naszego, bardzo romantycznego jednak. Już od początku lat 90tych wszelkie możliwe analizy sytuacji demograficznej i geopolitycznej Ukrainy mówiły o tym, że ten kraj się rozpadnie albo na 2 albo na 3 części. Pisało i mówiło się o tym od uchwalenia niepodległości Kosowa, że to da wytrych Rosji do działań w swoich byłych republikach, bo dzięki przesiedleniom i czystkom w czasie okresu stalinowskiego, wiele takich rejonów po prostu utraciło tożsamość narodowo-kulturową.

Zgodzisz się z twierdzeniem, że opór Czechów był zdecydowanie słabszy niż opór Polaków i ponieśli mniej strat?

Nie specjalnie, ponieważ Czechy były i są na tyle małe i nie znaczące, ze przez ich tereny żadne kluczowe kierunki nataracia nie przechodziły.

Eliminacja siły żywej brzmi inaczej, niż zabijanie. Podobnie można sławić "przelewanie krwi" chociaż znaczy tyle, co zabijać i ginąć.

Chyba myślimy o czymś innym. Zatrzymanie to zatrzymanie.

No wlasnie nie chciala bym zyc w sredniowieczu bo te polmozgi by mnie pewnie na stosie spalily. Jeszcze by mnie szczury obazly,bo by wierzono, ze kapiel skraca zycie przez to wybuchla pandemia dzumy w calej Europie

136

JuliaUK33 napisał/a:

No wlasnie nie chciala bym zyc w sredniowieczu bo te polmozgi by mnie pewnie na stosie spalily. Jeszcze by mnie szczury obazly,bo by wierzono, ze kapiel skraca zycie przez to wybuchla pandemia dzumy w calej Europie

Polecam jednak poszerzyć horyzonty. W średniowieczu nie stosowano kary stosu jakoś specjalnie częściej niż w bardziej oświeconych czasach późniejszych. No i na pewno powszechnie i chętnie się myto, a łaźnie to były podstawowe obiekty nawet w wioskach. Brud przyszedł z końcem średniowiecza i dzielnie królował w przepięknych czasach renesansu i baroku, gdzie ludzie tak śmierdzieli, że branża pachnideł rozwinęła skrzydeł.

137 Ostatnio edytowany przez Dżdżownick2 (2024-07-28 04:41:04)

Jack Sparrow napisał/a:

Naprawdę? To super. W takim razie wojna nie jest taka straszna dla ludności cywilnej i może warto pozwolić politykom na ich rozgrywki w tej najwyższej formie politycznej sztuki. Ale jednak mieliśmy w niedawnej historii przypadki ludności cywilnej pod okupacją wroga. Byli to więc zapewne ci nieewakuowani. Ci, w przypadku których zdecydowano o ich obronie, ale okazała się nieskuteczna.

Jack Sparrow napisał/a:

Tak, ostatnio rzeczywiście pojawia się coraz więcej opinii krytycznie oceniających to powstanie.

Jack Sparrow napisał/a:
Dżdżownick2 napisał/a:

Czy zatem decyzja o obronie Ukrainy była słuszna?

Jack Sparrow napisał/a:

(...)Czechy były i są na tyle małe i nie znaczące, ze przez ich tereny żadne kluczowe kierunki nataracia nie przechodziły.

I tu dotknąłeś bardzo ciekawego problemu. Pan Jacek Bartosiak, znany analityk zajmujący się geopolityką, prowokacyjnie i filuternie nazwał Polskę "najlepszym miejscem na świecie". Można jednak odnieść wrażenie, że mieszkańcy terenów między Nysą, Wartą, brzegiem Bałtyku, Bugiem i górami na południu mają wyjątkowego pecha. Bo wspólnie tworzą państwo nie dość małe, by nie było interesujące dla wielkich graczy w geopolityce, i nie dość duże, by samym swoim potencjałem zniechęcać do ataku. Sytuacja byłaby zupełnie inna, gdyby na przykład Sląsk wrócił do Czech (opcja chyba najlepsza, ale mógłby też do Niemiec), ziemie zachodnie do Niemiec, wschodnie do Rosji, gdy już połknie Białoruś i Ukrainę. Byłaby wtedy równowaga. Może mógłby istnieć odpowiednik Księstwa Warszawskiego jako rodzaj lukrowania polityki lub mały wentylek bezpieczeństwa, w którym mogliby żyć Polacy nie wyobrażający sobie życia w świecie bez Polski.

Jack Sparrow napisał/a:

Oczywiście. Jednak armie inwestują głównie w "broń śmiercionośną" a nie w kajdanki i tworzenie obozów dla jeńców.

Jack Sparrow napisał/a:

Tak. I znaczący postęp w prowadzeniu wojen. Broń masowego rażenia, do wyboru wedle uznania jak w swoistej grze komputerowej. Termobaryczna, kasetowa, fosforowa... aż się nie chce wymieniać dalej. A jednak wciąż są ludzie uznający, że warto. I że to, dla czego warto, rzeczywiście jest tego warte.
Ojczyzna. Państwo. Swoją drogą ze stosunku do państwa można wysnuć ciekawe wnioski.
MagdaLena1111 zapytała:

MagdaLena1111 napisał/a:

A kto miałby wg Ciebie walczyć o Twój kraj, gdyby go ktoś zaatakował? Oddajesz go najeźdźcom, czy jak?

Sytuacja wygląda mniej więcej tak, że w tym naszym kraju w przybliżeniu 80% mieszkańców to chrześcijanie. Chrześcijanie, którzy zapewne znają nauczanie Jezusa (czy może raczej apostoła Pawła). We wszystkich sąsiadujących z nami państwach sytuacja jest podobna - dominującą religią jest chrześcijaństwo w różnych Kościołach. Są to więc bracia. Bo wg Jezusa nie więzy krwi są istotne ale wyznawanie wspólnego Boga. Tu można też podać ciekawostkę - papież Pius V wydał bullę “De Salute Gregis Dominici”, w której zakazał uczestnictwa w walkach byków. Późniejsi papieże na prośbę lobbingu z Królestwa Hiszpanii złagodzili jej rygor, ale jej całkowicie nie znieśli, więc nadal obowiązuje jej idea przewodnia. Ni mniej ni więcej - chrześcijanin narażający dobrowolnie i niepotrzebnie swoje życie naraża się na potępienie. Bo życie człowieka do Boga należy. Państwo jest sprawą doczesną. Królestwo Jezusa nie jest z tego świata. W dodatku główną ideą chrześcijaństwa było zniesienie granic i niesienie zbawienia całemu światu. Kościół Katolicki znaczy - Powszechny. A mimo to księża katoliccy promują patriotyzm, są kapelanami w armii i nie widzą problemu w walce chrześcijanina z innym chrześcijaninem w imię doczesnej świętości.
Stosunek chrześcijan (czy to tych od Cyryla, który wręcz organizuje zaciągi do wojska, czy tych od Jędraszewskiego na naszym poletku) świadczy o etykietowości wszelkich wartości. I prowadzi do podejrzenia, że "wartości"  to tylko narzędzia urabiania ludzi. Szukania wyznawców, wyborców, sprzymierzeńców i w końcu żołnierzy.
Odpowiedź na pytanie MagdaLeny powinna brzmieć: mężczyźni zdolni do walki sposród pozostałych 20 % społeczeństwa. Bo ich nie obowiązuje nauka o miłowaniu wrogów, schowaniu mieczy i ich życie do nich należy i mogą je sprzedać choćby politykom.

138

Dżdżownick2 napisał/a:

Ale jednak mieliśmy w niedawnej historii przypadki ludności cywilnej pod okupacją wroga. Byli to więc zapewne ci nieewakuowani. Ci, w przypadku których zdecydowano o ich obronie, ale okazała się nieskuteczna.

Nie brakuje debili, którzy uważają, że wiedzą lepiej. Ewakuacja nie jest przymusowa. A poza tym nic nie zwalnia ludzi przed samodzielnym myśleniem o własnym bezpieczeństwie.

Tak, ostatnio rzeczywiście pojawia się coraz więcej opinii krytycznie oceniających to powstanie.

Jakie ostatnio? Już Anders mówił wprost, że decyzja o powstaniu była zbrodnią.

Oczywiście, że tak. Potrzebujemy bufora.

Pan Jacek Bartosiak, znany analityk

Jest znany z plagiatów przede wszystkim. Pozbawiono go tytułu doktora przecież niedawno.

Bo wspólnie tworzą państwo nie dość małe, by nie było interesujące dla wielkich graczy w geopolityce, i nie dość duże, by samym swoim potencjałem zniechęcać do ataku. Sytuacja byłaby zupełnie inna, gdyby na przykład Sląsk wrócił do Czech (opcja chyba najlepsza, ale mógłby też do Niemiec), ziemie zachodnie do Niemiec, wschodnie do Rosji, gdy już połknie Białoruś i Ukrainę. Byłaby wtedy równowaga.

Nie byłoby wtedy żadnej równowagi.

Oczywiście. Jednak armie inwestują głównie w "broń śmiercionośną" a nie w kajdanki i tworzenie obozów dla jeńców.

Ale to jest ostatni element systemu, a nie pierwszy.

Odpowiedź na pytanie MagdaLeny powinna brzmieć: mężczyźni zdolni do walki sposród pozostałych 20 % społeczeństwa. Bo ich nie obowiązuje nauka o miłowaniu wrogów, schowaniu mieczy i ich życie do nich należy i mogą je sprzedać choćby politykom.

A w domu to tam wszyscy zdrowi ?

139

Dżdżownick2 napisał/a:

Nie załapałeś. Inwestuje się głównie w broń nie śmiercionośną, a produkującą kaleki. Z zabicia wroga jest tylko jeden plus, a ze zrobienia go kaleką kilka. Jest tak samo wyłączony z walki jak martwy, a obciąża siły nieprzyjaciela jego ratowaniem, ewakuacją, leczeniem, a potem utrzymywaniem przez lata jakie jeszcze będzie żył.

Jack Sparrow napisał/a:
Dżdżownick2 napisał/a:

Zasadne pytanie.

140

Snake napisał/a:

Nie załapałeś. Inwestuje się głównie w broń nie śmiercionośną, a produkującą kaleki. Z zabicia wroga jest tylko jeden plus, a ze zrobienia go kaleką kilka. Jest tak samo wyłączony z walki jak martwy, a obciąża siły nieprzyjaciela jego ratowaniem, ewakuacją, leczeniem, a potem utrzymywaniem przez lata jakie jeszcze będzie żył.

Wroga, a nie osób postronnych. Dlatego stale zwiększana precyzja i siła uderzenia działają odstraszająco. W myśl starej maksymy si vis pacem, para bellum.

Dżdżownick2 nie specjalnie to rozumie, że muskuły czasem trzeba prężyć, aby odstraszyć agresora.

141

Jack Sparrow napisał/a:

Nie brakuje debili, którzy uważają, że wiedzą lepiej. Ewakuacja nie jest przymusowa. A poza tym nic nie zwalnia ludzi przed samodzielnym myśleniem o własnym bezpieczeństwie.

W życiu codziennym i również na wojnie nie wszystko idzie zgodnie z przewidywaniem i planami. Poza tym, żeby ewakuować, to trzeba mieć gdzie. Nie da się całkowicie wyeliminować ryzyka, że ludność cywilna nie ucierpi. Nawet gdyby wszyscy byli posłuszni i stosowali się do wezwań. Niemal całe terytorium Polski jest lub może być w zasięgu rakiet Rosji. Trzeba więc dokonać np. wyboru, gdzie obrona plot ma być mocniejsza a gdzie niestety słabsza.

Jack Sparrow napisał/a:

Oczywiście, że tak. Potrzebujemy bufora.

Mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem. Nawet u wspomnianego Bartosiaka jest to jeden z głównych postulatów. To pytanie jest interesujące jednak w szerszym kontekście. Czy decyzja ta ma dobre skutki dla Ukraińców/Ukrainy? Być może wielu z nich uzna, że tak i może kiedyś ktoś z ich polityków powie, że krew przelana w Bachmucie czy w dowolnym innym miejscu działań wojennych to były dla nich najpiękniejsze karty historii.
Ty udzieliłeś odpowiedzi z punktu widzenia interesów Polski/NATO. Jakby los Ukraińców był zupełnie obojętny. Jednak to samo można powiedzieć o naszej sytuacji. Terytorium Polski jest potrzebne większym graczom do prowadzenia wojny między nimi. Tak samo jak teraz wszyscy starają się bagatelizować rolę Ukrainy i sprowadzać ją do roli pionka, tak też będą traktować nas. Samo nasuwa się pytanie, czy powinniśmy w tym uczestniczyć lub czy mamy wybór. I tu szczególnie kwestia wyboru wydaje mi się ciekawa i godna zastanowienia. Czy mamy wybór...

Jack Sparrow napisał/a:

Pan Jacek Bartosiak, znany analityk

Jest znany z plagiatów przede wszystkim. Pozbawiono go tytułu doktora przecież niedawno.

I bardzo dobrze. Dlatego użyłem słowa "pan" a nie "dr".

Jack Sparrow napisał/a:

Bo wspólnie tworzą państwo nie dość małe, by nie było interesujące dla wielkich graczy w geopolityce, i nie dość duże, by samym swoim potencjałem zniechęcać do ataku. Sytuacja byłaby zupełnie inna, gdyby na przykład Sląsk wrócił do Czech (opcja chyba najlepsza, ale mógłby też do Niemiec), ziemie zachodnie do Niemiec, wschodnie do Rosji, gdy już połknie Białoruś i Ukrainę. Byłaby wtedy równowaga.

Nie byłoby wtedy żadnej równowagi.

Zwał jak zwał. Sytuacja w regionie byłaby bardziej stabilna bo więksi gracze doszliby do maksimum swojej ekspansji bez konieczności konfliktu ze sobą. W dalszej kolejności musieliby pokusić się o walkę z przeciwnikiem o porównywalnej sile. A bufor w postaci maleńkiego Księstwa Warszawskiego byłby nieistotny... w zasadzie nieistniejący. W zasadzie byłby to też element owego prężenia muskułów, o którym wspominasz w innym miejscu i z którego roli też zdaję sobie sprawę, mimo iż nie jestem ani znawcą ani fascynatem strategii i tzw. "sztuki" wojennej.

Jack Sparrow napisał/a:

Miałem pominąć to pytanie, ale OK, Nie pominę. Tak się składa, że akurat jestem chory. To obojętne dla toku dyskusji. Gdy jednak czytałem ten opis na zimno o "lepszości" powodowania kalectw zamiast zadawania śmierci, to kwestia zdrowia też mi się nasunęła na myśl. Nie zdrowia któregokolwiek forumowicza, oczywiście. Bardziej w ogólnym ujęciu. I przypomniały mi się słowa aktualnego zwierzchnika Watykanu, że wszyscy jesteśmy winni wojnie. Wszyscy godzimy się na zbrojenia.
Pod kwestie zdrowotne podpadają też zarówno marzenia chłopców o bohaterstwie czy hołdowanie jakimś ideom nadrzędnym. I pomyślałem sobie o tych ciemniejszych stronach wzniosłości. Nastolatek marzący o tym, że będzie bohaterem ratującym z rąk złoczyńców osoby słabsze a najlepiej piękne dziewczyny, w zasadzie zawiera w swoim marzeniu życzenie, by te słabsze osoby zostały napadnięte i pewnie oczekuje, że jego bohaterskie poświęcenie całkowicie zrekompensuje stres ofiar. Kandydat na świętego, modlący się do Boga o śmierć męczeńską, życzy w zasadzie potępienia tym innym, którzy mają stać się narzędziem jego świętości.

142

Dżdżownick2 napisał/a:

W życiu codziennym i również na wojnie nie wszystko idzie zgodnie z przewidywaniem i planami. Poza tym, żeby ewakuować, to trzeba mieć gdzie.

To nie stanowi żadnego problemu, bo w przypadku mobilizacji i wojny takie rzeczy jak hale wystawiennicze zamienia się w centra obsługi przesiedleńców. Tak samo do takich celów są wyznaczane szkoły, hale i stadiony sportowe. Na poczekaniu łyknęliśmy kilka milionów Ukranców, a ty myślisz, że przesiedlenie jakiejś tam wsi to byłoby wyzwanie?

Nie wiem, może poczytaj jakieś książki z zakresu Obrony Cywilnej, to może ci się rozjaśni trochę?

Trzeba więc dokonać np. wyboru, gdzie obrona plot ma być mocniejsza a gdzie niestety słabsza.

Ale to są podstawy podstaw zarówno strategii, jak i taktyki.

Czy decyzja ta ma dobre skutki dla Ukraińców/Ukrainy?

Nikogo to nie obchodzi. I obchodzić nie powinno. Nasz interes jest ważniejszy. Wybór zawsze jest tylko tak samo jak spierdoliliśmy sprawę z Irakiem i Afganistanem zadowalając się pierdołami, tak samo spierdolimy temat Ukrainy i MILIARDY przejdą nam koło nosa. A powinniśmy robić na dawnych terenach polskich to samo co Rosjanie robili na wschodzie: indoktrynacja i wchodzenie w rynek pieniądzem, a nie deklaracjami i obietnicami.

Sytuacja w regionie byłaby bardziej stabilna

Nie byłaby, bo to co by zostało, to byłoby pozbawione jakiegokolwiek znaczenia strategicznego. Byłyby wydmuszki bez dostępu do surowców strategicznych, których głównym źródłem utrzymania byłaby przestępczość.

Kandydat na świętego, modlący się do Boga o śmierć męczeńską, życzy w zasadzie potępienia tym innym, którzy mają stać się narzędziem jego świętości.

Pierdolenie i dorabianie piździe uszu.

143

Bedzie wojna na bliskim wschodzie. Podziekujcie Izraelowi i Ameryce, bo sie rozleje na caly swiat.

144

JuliaUK33 napisał/a:

Bedzie wojna na bliskim wschodzie. Podziekujcie Izraelowi i Ameryce, bo sie rozleje na caly swiat.

Nie będzie, bo Izrael zdmuchnie tam każdego, kto im fiknie.

145

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Nie będzie, bo Izrael zdmuchnie tam każdego, kto im fiknie.

big_smile bez pomocy Ameryki nic by nie zrobili. A USA tez coraz bardziej niechetne im pomagac.  Po za tym to sa syjonisci ,a    nie prawdziwi Zydzi. Wystarczy na nich popatrzec jak to sa Zydzi to ja jestem Madonna

146

Ty to jesteś Maddona z muszlą. Klozetową.

Pomoc USA wobec Izraela się nie skończy. A w równym stopniu co istnienie Izraela, to i istnienie Egiptu od USA zależy. Tak samo jak Iranu i Iraku. Jak tylko zaczną się wychylać to zostaną skasowani podobnie jak wcześniej Irak i zbudowani na nowo jak Egipt.

147

Jack Sparrow napisał/a:
Dżdżownick2 napisał/a:

W życiu codziennym i również na wojnie nie wszystko idzie zgodnie z przewidywaniem i planami. Poza tym, żeby ewakuować, to trzeba mieć gdzie.

To nie stanowi żadnego problemu, bo w przypadku mobilizacji i wojny takie rzeczy jak hale wystawiennicze zamienia się w centra obsługi przesiedleńców. Tak samo do takich celów są wyznaczane szkoły, hale i stadiony sportowe. Na poczekaniu łyknęliśmy kilka milionów Ukranców, a ty myślisz, że przesiedlenie jakiejś tam wsi to byłoby wyzwanie?

Nie wiem, może poczytaj jakieś książki z zakresu Obrony Cywilnej, to może ci się rozjaśni trochę?

Każda szkoła tzw. tysiąclatka jest przystosowana do szybkiej zmiany w szpital polowy. Przynajmniej to za komuny umiano, tj. szykowanie się do obronnej akcji wyzwolenia proletariatu Zachodu spod ucisku kapitalistów.

148

Snake napisał/a:

Każda szkoła tzw. tysiąclatka jest przystosowana do szybkiej zmiany w szpital polowy. Przynajmniej to za komuny umiano, tj. szykowanie się do obronnej akcji wyzwolenia proletariatu Zachodu spod ucisku kapitalistów.

I tak samo każdy Autosan H9 dało się przerobić na sanitarkę.

Tylko po 30 latach remontów i modernizacji to te szkoły dawno potraciły te możliwości. Tak samo jak dawne osiedla były konstruowane tak, aby piwnice mogły służyć za ukrycia opl dla ludności cywilnej, ale w międzyczasie wyjebano drzwi pancerne i porobiono okna. Lub przy okazji remontów ciepłowniczych rozwalono schrony, bo już nie było ludzi, którzy by o nich pamiętali, bo wejścia dawno zamurowano, a czerpnie powietrza zniszczono.

Tak samo z większością tuneli. Teoretycznie mają podwójne przeznaczenie, ale ono jest mocno papierowe.

Nóż się w kieszeni otwiera.

149

Jack Sparrow napisał/a:

Pomoc USA wobec Izraela się nie skończy. A w równym stopniu co istnienie Izraela, to i istnienie Egiptu od USA zależy. Tak samo jak Iranu i Iraku. Jak tylko zaczną się wychylać to zostaną skasowani podobnie jak wcześniej Irak i zbudowani na nowo jak Egipt.

Bo panstwo Izreal to sztuczne twor stworzony dzieki USA i tez Anglii niestety.  Oni po wojnie przyplyneli syjonisci falszywi Zydzi (bo Ci prawdziwi pogineli w obozach) a Palestynczycy ich przyjeli i oni od ponad 70 lat ich juz morduja, a glupie ludzie mysla,ze sie wojna dopiero 7 pazdziernika zaczela. Prawdziwi Zydzi protestuja przeciwko syjonistom

150 Ostatnio edytowany przez Snake (2024-08-04 13:26:01)

JuliaUK33 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Bo panstwo Izreal to sztuczne twor stworzony dzieki USA i tez Anglii niestety.  Oni po wojnie przyplyneli syjonisci falszywi Zydzi (bo Ci prawdziwi pogineli w obozach) a Palestynczycy ich przyjeli i oni od ponad 70 lat ich juz morduja, a glupie ludzie mysla,ze sie wojna dopiero 7 pazdziernika zaczela. Prawdziwi Zydzi protestuja przeciwko syjonistom

Bzdura. Syjoniści byli na miejscu jeszcze przed II wojną światową i przygotowywali powstanie państwa Izrael. Między innymi przy wydatnej pomocy II Rzeczpospolitej, która szkoliła bojowników syjonistycznych w działaniach terrorystycznych. Te działania terrorystyczne syjoniści z powodzeniem stosowali wobec Brytyjczyków, którzy wówczas sprawowali mandatową kontrolę nad Palestyną i wobec Arabów.
Takim też wsparciem dla żydowskiego syjonizmu i ekstremizmu było przymknięcie oczu przez Andersa na masowe dezercje żydowskich żołnierzy II Korpusu po wkroczeniu do Palestyny. Brytyjczycy byli wściekli, a Polacy udawali, że ścigają dezerterów. To byli już wyszkoleni żołnierze, którzy wprost zasilili szeregi syjonistycznych bojówek.

151 Ostatnio edytowany przez Granit (2024-08-04 19:49:43)

Niemal całe terytorium Polski jest lub może być w zasięgu rakiet Rosji. Trzeba więc dokonać np. wyboru, gdzie obrona plot ma być mocniejsza a gdzie niestety słabsza.

W sumie można przyjąć, że cały świat jest w zasięgu rakiet Rosji. Mogą uderzyć w każdy punk na Ziemi de facto. Obrona plot chroni strategicznie ważne cele, ośrodki, instalacje wojskowe, samo zgrupowanie wojsk i sprzętu itp. Oczywiście jeśli masz niewiele systemów dokonujesz wyboru, czego mają bronić. Aby wszystko dobrze ochronić potrzeba tak naprawdę wiele drogich systemów i do tego wielowarstwowych połączonych siecią wymiany informacji itp.

152

Granit napisał/a:

Niemal całe terytorium Polski jest lub może być w zasięgu rakiet Rosji. Trzeba więc dokonać np. wyboru, gdzie obrona plot ma być mocniejsza a gdzie niestety słabsza.

W sumie można przyjąć, że cały świat jest w zasięgu rakiet Rosji. Mogą uderzyć w każdy punk na Ziemi de facto.

Nie tylko Rosja ma rakiety

153

Tak ale ilość krajów, które może dokonać globalnego uderzenia rakietowego można policzyć na palcach jednej ręki. Ważne jest jeszcze jakie rakiety i pociski posiadasz.

154

Granit napisał/a:

Tak ale ilość krajów, które może dokonać globalnego uderzenia rakietowego można policzyć na palcach jednej ręki. Ważne jest jeszcze jakie rakiety i pociski posiadasz.

USA  Korea Polnocna, Iran, pewnie tez Izrael i UK

155

A ile z tych krajów ma pełną triadę jądrową? I możliwość uderzenia konwencjonalnymi pociskami manewrującymi w każde miejsce na planecie  ?

156

Granit napisał/a:

A ile z tych krajów ma pełną triadę jądrową? I możliwość uderzenia konwencjonalnymi pociskami manewrującymi w każde miejsce na planecie  ?

Niewiem ile ,ale Chiny maja chyba takie cos... zreszta jak ktos wysle bombed nuklearna to wszystko ginie na swiecie jak nie od wybuchu to od choroby popromiennej. A jak ktos cudem przezyje to z glodu i taki byl by koniec ludzkosci. Chyba nikt nie jest az tak glupi na tej planecie

157 Ostatnio edytowany przez Granit (2024-08-04 20:24:53)

Niewiele wiesz o ile w ogóle cokolwiek na temat broni jądrowej i jej czynników rażenia więc ten temat zostawmy. Odnośnie uderzeń o zasięgu de facto globalnym pisałem głównie o precyzyjnych środkach rażenia bronią konwencjonalną. Zresztą wiele pocisków ma możliwość przenoszenia zarówno głowicy jądrowej jak i konwencjonalnej. Nawet w przypadku pocisków ICBM rozważano ładunki konwencjonalne, ale niesie to za sobą duże ryzyko wybuchu konfliktu jądrowego, chyba, że dokonujesz uderzenia na kraj nie posiadający zaawansowanego arsenału jądrowego.

Chyba nikt nie jest az tak glupi na tej planecie

Patrząc na plany USA to owszem jest...

158

Granit napisał/a:

Niewiele wiesz o ile w ogóle cokolwiek na temat broni jądrowej i jej czynników rażenia więc ten temat zostawmy. Odnośnie uderzeń o zasięgu de facto globalnym pisałem głównie o precyzyjnych środkach rażenia bronią konwencjonalną. Zresztą wiele pocisków ma możliwość przenoszenia zarówno głowicy jądrowej jak i konwencjonalnej. Nawet w przypadku pocisków ICBM rozważano ładunki konwencjonalne, ale niesie to za sobą duże ryzyko wybuchu konfliktu jądrowego, chyba, że dokonujesz uderzenia na kraj nie posiadający zaawansowanego arsenału jądrowego.

Chyba nikt nie jest az tak glupi na tej planecie

Patrząc na plany USA to owszem jest...

No to dlatego wazne, zeby Polska tez miala bron nuklearna.  A I tak bedziemy miec wojne 3 swiatowa niedlugo, wiec co za roznica. I tak albo zginieny od bombow albo od glodu

159

I oczywiscie,ze, USA daza do wojny Izreal syjonistyczny tak samo. Tylko prowokuja Iran do ataku.  Jak ten zaatakuje to USA bedzie wciagnieta w wojne I tak sie zacznie 3 swiatowa

160 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-04 20:56:12)

Ludzie wy wiecie, ze wg wywiadu USA atak Iranu na Izrael moze nastapic jutro. Boze wojna idzie, oby nie. Juz wiele krajow kaze sie ewakuowac obywatelom z Iranu, Libii i Izraela a line lotnicze zawiesily loty do tych krajow. Pisze wam wojna idzie z Izraelem jak zapowiedziano w Islamie . Oby to nie bylo jutro NIE chce wojny. Moze wywiad sie myli i nie wybuchnie jutro wojna tylko w innym czasie.

161

"Według informacji lokalnych mediów członkowie rządu oraz wysocy rangą urzędnicy państwowi otrzymali już specjalne telefony satelitarne, który służyć mają do komunikacji na wypadek zniszczenia sieci naziemnej i komórkowej"
Ludzie cos idzie wojna chyba oby NIE

162

Lucy-on-the-roof napisał/a:

Kosiniak-Kamysz zapowiedział pomoc Polski w przymusowej mobilizacji ukraińskich mężczyzn do wojska.

Czyli Ukraina chce przymusowo ściągnąć z zagranicy więcej ukraińskich mężczyzn. Aby to osiągnąć postanowili przestać świadczyć usługi konsularne swoim obywatelom w wieku poborowym, czyli na przykład nie będą wydawać nowych paszportów, gdy stare stracą ważność. A z nieważnym paszportem nie można podjąć pracy ani nawet mieć konta w banku.

Kosiniak uznał że państwo ma prawo zażądać od obywatela udziału w wojnie i że Polska powinna pomagać. Domyślam się, że w razie ewentualnej wojny u nas podejście będzie właśnie takie.

Co o tym myślicie?

Ja jestem w szoku.

Wcale się nie dziwie, żeś zszokowana.
Mam prośbę przetłumacz swój login, bo nic nie rozumiem.
Ewentualnie, walnij to w niemieckim i problem zniknie. smile

163

Excop napisał/a:

Kosiniak-Kamysz zapowiedział pomoc Polski w przymusowej mobilizacji ukraińskich mężczyzn do wojska.

Czyli Ukraina chce przymusowo ściągnąć z zagranicy więcej ukraińskich mężczyzn. Aby to osiągnąć postanowili przestać świadczyć usługi konsularne swoim obywatelom w wieku poborowym, czyli na przykład nie będą wydawać nowych paszportów, gdy stare stracą ważność. A z nieważnym paszportem nie można podjąć pracy ani nawet mieć konta w banku.

Kosiniak uznał że państwo ma prawo zażądać od obywatela udziału w wojnie i że Polska powinna pomagać. Domyślam się, że w razie ewentualnej wojny u nas podejście będzie właśnie takie.

Co o tym myślicie?

Ja jestem w szoku.

Dlaczego mielibyśmy w Polsce pisać po niemiecku?

164

Excop napisał/a:

Co o tym myślicie?

Ja jestem w szoku.

Dlaczego mielibyśmy w Polsce pisać po niemiecku?

Po polsku nie po niemiecku

Posty [ 131 do 164 z 164 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Przymusowa mobilizacja wojskowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024