Praca po liceum ogólnokształcącym - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Praca po liceum ogólnokształcącym

Moja sytuacja jest dosyć skomplikowana. Ukończyłam liceum ogólnokształcące, zdałam maturę (miałam bardzo wysokie wyniki) i ....Na tym się skończyła moja edukacja. Przez trzy lata po maturze chorowałam, choroba uniemożliwiła mi ukończenie studiów oraz pójście do pracy. Teraz już wydobrzałam. Wiem, że studia nie mają sensu, nie są żadnym "wyróżnikiem", dlatego chciałabym podjąć pracę. Nie mam tylko pojęcia, jaką pracę można byłoby podjąć w mojej sytuacji. Kto zatrudni osobę po liceum i to jeszcze bez żadnego doświadczenia? Moim atutem jest chyba tylko dyspozycyjność, bo nie mam męża ani dzieci i nie zamierzam mieć. Co byście mi doradzili w mojej sytuacji?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-08-03 18:39:05)

Odp: Praca po liceum ogólnokształcącym

Nie masz zawodu, więc najpierw trza by było zrobić jakieś kursy lub jakąś policealną szkołę zawodową. To drugie trwa krócej niż studia (chyba ok. 2 lat), a dostajesz konkretny zawód.
Bez wyuczonego zawodu zostają tylko odpady na rynku pracy typu telemarketing, akwizycja, kelnerowanie, McDonald's lub (przy dużym szczęściu/znajomościach) prosta praca biurowa.

Chyba, że jesteś w czymś bardzo dobra i nauczyłaś się tego sama. Musi być to coś, na czym można zrobić kasę. Wtedy można by było pomyśleć o własnym biznesie.

EDIT: Teraz dopiero zauważyłem, że kobitę zbanowali. Ech, człek się za bardzo skupił na pomaganiu i zapomina o podstawach wink

3

Czy naprawdę ludzie po ukończeniu liceum ogólnokształcącego są już na przegranej pozycji? Nie można od razu po maturze iść do pracy, zamiast studiów?

4 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-08-03 20:08:45)

Raider napisał/a:

Czy naprawdę ludzie po ukończeniu liceum ogólnokształcącego są już na przegranej pozycji? Nie można od razu po maturze iść do pracy, zamiast studiów?

Na przegranej nie, ale mają maksymalnie utrudnione zadanie, gdyż bezrobocie pomieszane z nierobociem jest na tyle duże, że bez znajomości nie da się pokonać konkurencji na rynku pracy. Tym bardziej mając tylko średnie wykształcenie, brak zawodu i/lub doświadczenia zawodowego.

Dlatego jeśli ktoś chce po maturze iść do pracy, powinien wybrać technikum lub liceum zawodowe.

5

Co to znaczy "nierobocie"? Mam rozumieć, że osoba po szkole zawodowej ma łatwiej na rynku pracy niż osoba po ogólniaku?

6

Raider napisał/a:

Co to znaczy "nierobocie"? Mam rozumieć, że osoba po szkole zawodowej ma łatwiej na rynku pracy niż osoba po ogólniaku?

Nierobocie jest wtedy, gdy teoretycznie są oferty pracy, ale ludzie nie pójdą, bo np. "za 1300 im się nie opłaca co rano wstawać".
Albo przychodzą do pracy i się dziwią, że trzeba pracować wink

Natomiast co do drugiego pytania to oczywiście, że tak i nie ma w tym nic dziwnego. Chyba, że ktoś skończył zawodówkę na np. kuśnierza i potem się będzie dziwił, że nie ma ofert pracy wink
Ale najlepiej zrobić technikum. Masz i zawód, i maturę.

7

Spróbuj robić albo znajdź kogoś kto robi jakieś rękodzieło ale można na nim na niej "polegać".
Najlepsza grupa to seniorzy z dużą ilością wolnego czasu.
Wciśnij to na jakieś portale aukcyjne i opychaj.
Najlepiej coś takiego żeby koszt zakupu przez ciebie wynosił 70% tego za ile sprzedajesz ale produkt wyglądał na wypasiony.
Jak nie masz pomysłu to przeszukaj zagraniczne portale w poszukiwaniu jakiś ciekawych rzeczy z ogólnodostępnych materiałów.
I znajdź kogoś kto to wykona.
Ale płać za materiał, resztę dopiero po sprzedaży.
Dużo zależy od tego czy uda ci się pokazać "produkt" jako coś ekskluzywnego, eksperymentuj z tłem albo wnętrzem na którym to jest pokazane.
Tak samo z pudełkami w jakich dostarczasz.
Jeżeli nie uda się pokazać jako coś fajnego to trzeba sprzedać dużo żeby zarobić , jak się uda to wiadomo mniej i lepiej bo mniej roboty.

Przyjmuj też zamówienie niestandardowe.
W miarę możliwości poszerzaj bazę osób które coś wykonują.
Ewentualnie praca fizyczna na świecówce, no chyba ze masz plecy.

8

Ta osoba, co napisała temat, co ja. Przepraszam za to, bo zmieniłam adres e-mail, wyrzuciłam stary i nie zauważyłam, że można sobie zmienić e-mail. Przepraszam. Ale wracając do tematu-czy naprawdę nie mogę liczyć na inne oferty pracy oprócz pracy fizycznej? A "nierobocie" to mnie nie dotyczy, bo poszłabym do pracy nawet za 800 zł, byle tylko mieć własne pieniądze. A do McDonalda by mnie nie przyjęli?

9 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-08-03 20:50:30)

Raider napisał/a:

Ta osoba, co napisała temat, co ja. Przepraszam za to, bo zmieniłam adres e-mail, wyrzuciłam stary i nie zauważyłam, że można sobie zmienić e-mail. Przepraszam. Ale wracając do tematu-czy naprawdę nie mogę liczyć na inne oferty pracy oprócz pracy fizycznej? A "nierobocie" to mnie nie dotyczy, bo poszłabym do pracy nawet za 800 zł, byle tylko mieć własne pieniądze. A do McDonalda by mnie nie przyjęli?

Możesz próbować władować się gdzieś na staż.
Do McDonalda myślę, że tak, proponuję popróbować.

EDIT: Nie polecam akwizycji i telemarketingu. To moralnie naganna forma stalkingu i naciągactwa.

10

Na staż? Czy w grę wchodziłyby także prace biurowe? Czy naprawdę bez studiów do końca życia będę mieć gorzej? Przecież to niesprawiedliwe-nie każdy się przecież na studia nadaje! A takie miałam plany, marzenia, ambicje...Trzeba było iść do zawodówki.

11

Raider napisał/a:

Na staż? Czy w grę wchodziłyby także prace biurowe? Czy naprawdę bez studiów do końca życia będę mieć gorzej? Przecież to niesprawiedliwe-nie każdy się przecież na studia nadaje! A takie miałam plany, marzenia, ambicje...Trzeba było iść do zawodówki.

Nie obraź się, ale słaba to ambicja robić oszałamiającą karierę zawodową mając ukończone jedynie liceum ogólnokształcące.
Obecnie nawet ludzie po studiach mają ogromne problemy na rynku pracy (o ile nie studiują specjalistycznego kierunku i/lub nie zbierali doświadczenia zawodowego w trakcie studiów).

Nie musisz robić studiów, możesz pójść do szkoły policealnej albo porobić kursy. A o staż trza popytać w lokalnym Urzędzie Pracy, po uprzedniej rejestracji jako osoba bezrobotna.
Tak, często zdarzają się staże polegające na pracy biurowej, najczęściej pokseruj, podaj, przynieś wink

12

Dlaczego piszesz że nie ma sensu iść na studia, właśnie że ma. Ile osób teraz np: pracuje i jednocześnie studiuje. Jest przecież tyle możliwości, fajne kierunki napewno coś możesz wybrać dla siebie. Teraz wsb do 19 września ma o wpisowego i dość nie duże czesne. A mają naprawdę fajne nowe kierunki. Można studiować stacjonarnie i nie stacjonarnie. Tylko nie wiem skad jesteś?

13

Z pracą po samym liceum będzie trochę ciężko... Może na początek znajdź jakieś praktyczne kursy? Zawsze to jakaś podstawa i możliwość zdobycia nowych umiejętności. Dość fajną i tanią ofertę ma Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej. Ja zapisałam się na kurs "Zarządzanie motywacją poprzez coaching", a w przyszłym roku chcę iść na "Komunikacja i budowanie zespołów".

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024