Za 3 miesiące przenosimy się z męzem i synkiem do Berlina... chce dopiąć wszystko na ostatni guzik, łącznie z firmą, wydaje mi się to najwazniejsze, żeby po drodze nic nie zgubili czy nie zniszczyli a przy okazji nie skasowali ze mnie całej wypłaty;) pomożecie?
p.s. a są tu może jakieś dziewczyny z Berlina, w szczególności młode mamy:))?
Cześć. Ja mieszkam już od roku w Niemczech. Jeśli chodzi o przeprowadzkę (nie wiem czy pytasz typowo o kwestie techniczne?) to na pewno im mniej weźmiesz, tym lepiej - serio, ja dopiero przeprowadzając się uświadomiłam sobie ile rzeczy w tym ubrań tylko zajmowało mi miejsce, zostawiłam bo wiedziałam że i tak nie wykorzystam, całkiem dobry sposób na porządki w szafie co do firmy zdecydowaliśmy się na firmę TDU (tutaj masz adres www przeprowadzki-poznan-24. pl usun spacje) firmę tdu poleciła mi siostra bo jej znajomy przeprowadzał się z nimi do Hiszpanii i był mega zadowolony (nawet na ich fejsie chyba są jego zdjęcia) więc się zdecydowałam iw szystko poszło gładko jak po maśle, rzeczy bezpieczne, dojechały całe i zdrowe;) także polecam.
Jeśli chodzi o życie tam - ja siedzę z 2 małych dzieci, mąż pracuje i zarabia 3x tyle ile zarabiał w Polsce. Finansowo naprawdę nie narzekamy, mnie przeraża jedynie to że nadal mam problemy z językiem i cięzko mi się zasymilować - pojechaliśmy tam zupełnie w ciemno, nie znając nikogo... co prawda nie mieszkamy w Berlinie, ale gdybyś chciała pogadać to chętnie popiszę na pw
Ja już rok po przeprowadzce do Niemiec. Również korzystałam z firmy TDU transport ale ten świat mały .. No ja mamą niestety jeszcze nie jestem (ale staramy się od 2 miesięcy intensywnie, więc mam nadzieje że niebawem) więc tutaj nie pomogę, ale co do samej aklimatyzacji - u nas to była rewelacja, ale nie ukrywam że mój Tż ma w Niemczech mame, siostrę i szwagra i to dużo ułatwiło, a ja niemiecki zawsze znałam perfekt (chyba bym się załamała jadąc bez języka) generalnie jestem zadowolona, a Wam życzę mocno powodzenia i 3mam kciukasy;)
hej, mieszkam w Berlinie też ;d