Teatr - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Teatr

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Teatr

Czym jest dla Was teatr? Czy naprawdę to w tym miejscu sztuka rozlicza się z tym co ważne? Czy rzeczywiście może mieć jakiś wpływ na palące kwestie naszego społeczeństwa? Czy porusza, zadaje ważne i pytania i inne bla bla?

Kiedyś byłam obsesyjnie zakochana w teatrze. Po czym wybija jedno szambo Lupa, następne i następne i pytanie jak tacy ludzie mają prawo mówić i poruszać tzw ważne kwestie. Aktorzy często mają serdecznie w pizdzie o czym grają, mają grać bo muszą za coś żyć, bo ego sie upomina, bo i tak dalej.

Doszłam do wniosku, ze teatr tj jego twórcy nie mają żadnego prawa napominac innych, nas, moralizowac itp. Teatr ma bawić, to jest jedyną jego funkcja tak myślę, tak teraz czuje po wszystkich latach idealizowania - oaza wszelkich wartości i cnót. I nie powinno być państwowych teatrów tylko prywatne, wtedy te przemocowe świry nie mieliby takiego poklasku, takich budżetów i ogólnie z jakiej racji ktoś ma ich finansować.

Wracamy więc do początku czym kiedyś był teatr, kim kiedyś byli aktorzy i właśnie tam powinien zostać.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez ANB85 (2023-11-04 19:24:27)

Odp: Teatr

Od teatru bardziej preferuję muzykę klasyczną i kino. Myślę, że teatr jest odbiciem naszego społeczeństwa: jego potrzeb, stanu, motywacji, ducha. Klasyka zepchnięta została do niszy. Królują rzeczy zjadliwe dla uśrednionego odbiorcy. Może to dobrze? Na Gogola czy Moliera mało kto pójdzie, a tak jest jakaś szansa. Nawet w rzeczach na pozór lekkich i aktualnych może się kryć istotne przesłanie. Mnie np. niektóre tytuły odstraszają z samej nazwy, ale nie neguję ich wartości bez obejrzenia.

3 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-11-04 20:34:16)

Karmaniewraca napisał/a:

Czym jest dla Was teatr? Czy naprawdę to w tym miejscu sztuka rozlicza się z tym co ważne? Czy rzeczywiście może mieć jakiś wpływ na palące kwestie naszego społeczeństwa? Czy porusza, zadaje ważne i pytania i inne bla bla?

.

Sztuka teatralna to odzwierciedlenie nas samych, porażek i sukcesów, myśli i czynów i powinna być różnorodna. Nie tak dawno  na scenę weszły wulgaryzmy i nagość.   Dziś już to nie szokuje, więc poszukuje się nowych form.Zresztą, i teatry bywają różne. Można sobie wybrać, na co się chce pójść.

4 Ostatnio edytowany przez ANB85 (2023-11-05 00:12:34)

Tamiraa napisał/a:
Karmaniewraca napisał/a:

.

Sztuka teatralna to odzwierciedlenie nas samych, porażek i sukcesów, myśli i czynów i powinna być różnorodna. Nie tak dawno  na scenę weszły wulgaryzmy i nagość.   Dziś już to nie szokuje, więc poszukuje się nowych form.Zresztą, i teatry bywają różne. Można sobie wybrać, na co się chce pójść.

Zupełnie mi nie przeszkadza kontrowersyjna forma, ekscesy i nagość jeżeli ma to swoje uzasadnienie i ciężar gatunkowy.
Lepsze przedstawienie skłaniające do refleksji niż jakaś głupawa komedyjka robiona pod publiczkę żeby sprzedać bilety.

5

ANB85 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Karmaniewraca napisał/a:

.

Zupełnie mi nie przeszkadza kontrowersyjna forma, ekscesy i nagość jeżeli ma to swoje uzasadnienie i ciężar gatunkowy.
Lepsze przedstawienie skłaniające do refleksji niż jakaś głupawa komedyjka robiona pod publiczkę żeby sprzedać bilety.

Kiedyś byłam na takiej głupiej komedyjce,  ale jak oni grali! Byłam pod wrażeniem kunsztu aktorskiego.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Teatr

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024