Związki psychologów - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Związki psychologów

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Związki psychologów

Hej dziewczyny i rodzynki,

chciałem Was zapytać o doświadczenia związane z parami osób będących psychologami, terapeutami itp. Czy sprawdza się tu zasada "szewc bez butów chodzi"? Temat ten stał się ostatnio dla mnie intrygujący; zastanawia mnie czy w takich związkach rutyna zawodowa gasi wszelkie emocje? A może ranią się częściej niż ludzie w statystycznych związkach? Czy w końcu, może się zdarzać, że terapeuci par zazdroszczą swoim pacjentom, kiedy tym ostatnim udało się naprawić relację?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Związki psychologów

Wiesz nadmiar wiedzy na pewne tematy raczej bedzie przeszkadzac w tworzeniu szczesliwych relacji pomiedzy terapeuta/psychologiem a druga osoba.
Raczej w wiekrzosci takich zwiazkow bedzie wczesniej czy pozniej wychodzic bedzie przewidywalnosc, ktora sama z siebie bedzie zabijac "milosc" a raczej pojawi sie partnerstwo /wspolzycie tzn dzielenie wspolnie dni z osoba spelniajaca jakies tam kryteria. Odpada nieprzewidywalnosc czy zaskoczenie...ogolnie chyba falki z olejem.
Ale zapene jestem w bledzie i zaraz mnie tu ktos wyprostuje.
Terapelci i psychologowie ...maja wbite/wyuczone schematy , raczej wiedza o ludzkich odchylach od "norm" jest pewna przeszkoda bo z gory szufladkuje osoby.

3

Faceci psychologowie często mają duży dystans do kobiet, to zauważyłem. Dość łatwo przychodzi im pogonić taka i często mają o wiele młodsze partnerki. Co do szewc bez butów chodzi, to mój kolega umawiał się z panią psycholog i ... no powiedzmy, że zachowała się właśnie jak ktoś, kto z psychologia nie ma wiele wspólnego i po tym jak wyraziła chęć na kontynuowanie relacji...zghostowala go.

4

Psycholog też człowiek. Można być świetnym w swojej pracy a beznadziejnym w relacjach romantycznych. Zresztą, bycie psychologiem nie oznacza, że ktoś w ogóle dowiedział się jakie ma problemy, jak sobie z nimi radzić, nie oznacza, że był w terapii. Oznacza tylko i wyłącznie że posiada papierek po studiach psychologicznych. Naprawdę, naprawdę nic więcej smile

Z terapeutą podobnie. "Praca nad sobą" nigdy się nie kończy, to nie jest dzieło do ukończenia, tylko praca wkładana w polepszanie swojego życia. Pewne obszary mogą działać super, inne mogą kuleć jak u każdej osoby.

5

"Psycholog też człowiek. Można być świetnym w swojej pracy a beznadziejnym w relacjach romantycznych. Zresztą, bycie psychologiem nie oznacza, że ktoś w ogóle dowiedział się jakie ma problemy, jak sobie z nimi radzić, nie oznacza, że był w terapii"

Oznacza, to jest wymog tego zawodu - czystość umysłu i praca z innym psychologiem. Inaczej by nie wytrzymywali;)

6 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2022-06-03 22:21:43)

Mylisz się, nie ma żadnego wymogu żeby psycholog pracował z innym psychologiem. Ba, nie ma nawet wymogu, żeby terapeuta superwizował swoją pracę. To dobra praktyka, nakazuje to etyka ale to nie jakieś zobowiązania.

7

To ciekawe, ja pamiętam, że mój psycholog często narzekał na swoje żonę. Nie miałam nigdy odwagi tego skomentować, oczywiście nigdy nie było tak że jest podła czy coś, np. ze potrafi mieć godzinne monologi jego żona więc to w jakimś stopniu pokazywało mi, że raczej sam ma beznadziejna komunikację u siebie z małżonka . Ale to tylko jakiś urywek, psycholodzy też ludzie, pewnie niektórzy mają fajne zwiazki a niektórzy nie.

8

Znam takich kilka par...  Pewien wykładowca  kiedyś powiedział,  na psychologię  zbyt często idą ludzie sami  mający problem ze sobą.  Podpisuje się pod tym.

9

@Istotka, konkretny komentarz, bardzo mnie nim wsparłaś, dziękuję smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Związki psychologów

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024