Rekolekcyjny kącik przedświąteczny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Rekolekcyjny kącik przedświąteczny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez balin (2018-12-16 16:21:12)

Temat: Rekolekcyjny kącik przedświąteczny

Chciałbym aby w tym wątku. Można było posłuchać lub wrzucić, ciekawe wypowiedzi przygotowujące, albo przynajmniej odrywające nas od gorączki przedświątecznej. Mam nadzieję bardzo pomocne w duchowym przygotowaniu do zbliżających się świąt. Proszę również, aby odbyło się to w chrześcijańskiej tematyce i nastroju.

piękna pieśń adwentowa

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rekolekcyjny kącik przedświąteczny

Moje przygotowanie duchowe do świąt zbiegło się z lekturą "Modlitwa uwolnienia" Neal Lozano. Polecam te książki chrześcijanom pragnącym wzrastać w wierze. Kiedy ma się już pewną wiedzę wszystko układa się w jasną całość. Nie znaczy to jednak, że jest łatwiej. Przeciwnie - walka dopiero się zaczyna.

Balin, co dla Ciebie znaczą słowa z Twojej sygnatury?

3

Warto poświęcić godzinkę. O chrześcijaństwie, zbawieniu i matrixe, w którym żyjemy. smile

4 Ostatnio edytowany przez Excop (2018-12-16 19:17:36)

Święta Bożego Narodzenia dla mnie przynajmniej, to wzruszenie, pamięć mojego dzieciństwa i okresów, gdy odchodzili moi bliscy. Córka najpierw. Potem, żona.
Teściowie pierwsi, moi rodzice i teściowie drudzy.
Nie chcę się kłócić, ale "ci ostatni będą pierwszymi", przestało do mnie przemawiać.
Chcę wciąż wierzyć. Tylko, jak to pogodzić z tym, co wiemy teraz, z zapowiedzią, że "spotkamy się po drugiej stronie"? Kto kogo będzie pamiętał i cieszył się?
Wyobrażam sobie narodziny Zbawiciela, przekazywane mi przez Mamę i mądrego, choć maminsykowatego Ojca.
Roraty, nabożeństwa oczekiwania, ze wspaniale ozdobionym sklepieniem kościoła i kolumnami wspierającymi główną nawę.
Stajenka z naturalnej wielkości figurami ludzi i zwierząt.
I Jasełka. Z ręcznikiem na głowie i opaską z tektury owiniętym kolorowym papierem, pastuszkiem byłem. smile
Mikołaj wtedy, do biskupa z Miry, czy Myrry z wizerunków późniejszych był podobny. Z tiarą biskupią i tą lagą, pastorałem.
Tęsknię za tym.

Edit:
Polskie kolędy w języku angielskim. Brzmią wspaniale w wykonaniu pani Ewy Angeli. Polecam, bo nastrój i oddający kołysanek formę w kilku z nich.. Oraz, delikatny "szeptany", można powiedzieć, wokal artystki.
Oraz nie nachalny akompaniament.
Wzruszam się zawsze przy "Lili, lili laj", które w każdym języku chyba, brzmią tak samo. smile

5

balin napisał/a:

Chciałbym aby w tym wątku. Można było posłuchać lub wrzucić, ciekawe wypowiedzi przygotowujące, albo przynajmniej odrywające nas od gorączki przedświątecznej. Mam nadzieję bardzo pomocne w duchowym przygotowaniu do zbliżających się świąt. Proszę również, aby odbyło się to w chrześcijańskiej tematyce i nastroju.

smile

6 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2018-12-22 21:44:54)

Excop napisał/a:

(...) Chcę wciąż wierzyć. Tylko, jak to pogodzić z tym, co wiemy teraz, z zapowiedzią, że "spotkamy się po drugiej stronie"? Kto kogo będzie pamiętał i cieszył się?
Wyobrażam sobie narodziny Zbawiciela, przekazywane mi przez Mamę i mądrego, choć maminsykowatego Ojca.
Roraty, nabożeństwa oczekiwania, ze wspaniale ozdobionym sklepieniem kościoła i kolumnami wspierającymi główną nawę.
Stajenka z naturalnej wielkości figurami ludzi i zwierząt.
I Jasełka. Z ręcznikiem na głowie i opaską z tektury owiniętym kolorowym papierem, pastuszkiem byłem. smile
Mikołaj wtedy, do biskupa z Miry, czy Myrry z wizerunków późniejszych był podobny. Z tiarą biskupią i tą lagą, pastorałem.
Tęsknię za tym.

smile

7

8

No i rok zleciał. Wracamy do naszego kącika przedświątecznego. smile

9

Od wieków przynajmniej 2 razy w roku ludzie idą na rekolekcje.
I jakoś to nie działa, ludzie lepsi się nie stają, nie przestają grzeszyć.

Chodziłam kiedyś na rekolekcje przedświąteczne.
Z tamtych czasów pozostały mi wspomnienia, że nie każdy ksiądz rekolekcjonista ma dar zainteresowania słuchacza tym co mówi.
Bywali jednak tacy, których chciało się i słuchać i głoszone nauki wprowadzić w życie.

10

balin napisał/a:

piękna pieśń adwentowa

Pamiętam msze roratowe, gdy służyłem, jako ministrant.
Miałem dziewięć, może 10 lat. Po komunii oczywiście.
Pięknie udekorowany kościół, lampiony i muzyka organowa w wykonaniu mojego "pana od muzyki" ze szkoły. Nie zapomnę tych wzruszeń.

11

Kleoma napisał/a:

Od wieków przynajmniej 2 razy w roku ludzie idą na rekolekcje.
I jakoś to nie działa, ludzie lepsi się nie stają, nie przestają grzeszyć.

Chodziłam kiedyś na rekolekcje przedświąteczne.
Z tamtych czasów pozostały mi wspomnienia, że nie każdy ksiądz rekolekcjonista ma dar zainteresowania słuchacza tym co mówi.
Bywali jednak tacy, których chciało się i słuchać i głoszone nauki wprowadzić w życie.

Dar darem, ale do takich rekolekcji ksiądz powinien się dobrze przygotować. Wymaga to od niego sporo pracy, a z tym niestety różnie bywa.

12

Baaardzo króciutko o św. Mikołaju smile

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Rekolekcyjny kącik przedświąteczny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024