Cześć Chciałabym się dowiedzieć jakie macie zdanie na temat aktywności fizycznej w ciąży
Czy ma ona wpływ na poród, czy ma wpływ na szybszy powrót do prawidłowej wagi i ogólnie samopoczucia i wielu innych aspektów
via mamaginekolog
8. Należy utrzymać dotychczasową aktywność fizyczną.
Sport to zdrowie, jest to prawda również w ciąży. Jeżeli tylko czujesz się na siłach to powinnaś dalej wykonywać taką ilość sportu jak przed ciążą. Wyczynowe sportsmenki rzeczywiście powinny nieco zmniejszyć swoją aktywność. Jeżeli trenowałaś bieganie, pływanie, aerobik czy inny sport przed ciążą to możesz to dalej robić w ciąży.
Wyjątek stanowią sporty urazowo-kontaktowe, np. boks, judo ( i inne sporty walki), narciarstwo, łyżwiarstwo, jazda konna, koszykówka, siatkówka.
Najbardziej zalecane w ciąży są joga, pilates, pływanie.
Sprawność lub mówiąc modniej „bycie fit” w ciąży jest jednym z głównych czynników sprzyjających prawidłowemu rozwoju płodu oraz niepowikłanemu porodowi.
Tyle w temacie
Nie wyobrażam sobie ciąży z ciągłą utratą mięśni, skończy się to najpewniej poważną kontuzją. Mówiąc prościej, trzeba zachować aktywność, dla podtrzymania dobrej kondycji. Pamiętać jednak należy, żeby się nie przesilać, organizm się ratuje w ten sposób, że następuje poronienie. Tak więc, normalna aktywność jest zdrowa, ale wyczyny są niewskazane. :-)
To bardzo dobry pomysł Jednak ćwiczenia muszą być odpowiednio przystosowane.Osobiście ćwiczyłam dwa razy w tygodniu.Jestem przekonana, że dzięki temu pokonałam dzielniej trudy porodu.
Wbrew pozorom jest to wszystko bardzo zmienne osobniczo. Wiadomo, że wszystko trzeba robić z umiarem i unikać sportów urazowych. Pierwszy trymestr jest ciężki bo musimy być ostrożne aż zarodek się zagnieździ, a ostatni trymestr to wiadomo, że już bliżej niż dalej Natomiast drugi trymestr uważam, że jak najbardziej można po konsultacji lekarskiej delikatną aktywność fizyczną uprawiać
Obecnie przeprowadzam badania ankietowe, właśnie odnośnie wpływu aktywności fizycznej na poród i świadomość kobiet. Badania anonimowe do pracy magisterskiej Jeśli któraś z Pań jest chętna to wyślę link w wiadomości
Oczywiście, że aktywność w ciąży jest niesamowicie ważna, mówimy oczywiście o ciąży fizjologicznej, zdrowej. Ja przed ciążą byłam bardzo aktywną osobą, biegałam, ale jako że w ciąży biegać nie mogłam to chodziłam regularnie całą ciążę co dwa dni na basen i codziennie spacerowałam po 2 h. Dzięki temu nie bolał mnie kręgosłup, miałam energię, nie stękałam w 6 miesiącu że chodzić nie mogę. Przytyłam tylko 10 kg które praktycznie od razu po ciąży zeszły. Podczas porodu potrafiłam prawidłowo oddychać, panowałam nad ciałem - co zmniejszało trochę ból, później sprawnie dochodziłam do siebie. Ja widzę same plusy aktywności w ogóle, a zwłaszcza w tym stanie, mnóstwo energii pozytywnego uśmiechu, spokoju.