Drogie mamusie mam pytanie na temat kosiniakowego . Jestem osobą bezrobotną . Ojciec dziecka będzie wpisany w akt urodzenia , ale nie jestem z nim w związku . Czy jego dochód będzie wliczany do wniosku o kosiniakowe ? Bo już tyle sie naczytałam że już sama nie wiem .
Dochod ojca wliczany jest w rodzinne a kosiniakowe jest dla mam bezrobotnych zarejestrowanych w up bez prawa do zasilku dla rolniczek rowniez.skoro nie jestes w zwiazku z ojcem dziecka zloz papiery o alimenty i ubiegaj sie o rodzinne oraz dodatki na samotna matke.500+ oczywiscie tez.wazne ze nie jestescie po slubie.gorzej maja rozwodki jak samotne mamy
Andziula ale masz na myśli bez prawa do zasiłku macierzyńskiego??
Bez prawa jakiegokolwiek zasilku czy macierzynskiego czy zasilku z up dla bezrobotnych.ja bylam tylko zarejestrowana w up i wczesniej przed ciaza pracowalam na czarno bez umowy czyli nie pobieralam macierzynskiego i dostalam kosiniakowe
do kosinakowego chyba nie ma dochodu? myle sie? Jesli nie jestescie w wzaiazku to do ustalenia 500+ i rodzinnego musisz miec wyrok o alimentach
Do kosiniakowego jest potrzebne zaswiadczenie z up ze sie jest zarejestrowana oraz bez prawa do zasilku dla bezrobotnych.
Nie trzeba być zarejestrowanym w UP aby dostać kosiniakowe. I nie ma żadnego progu dochodowego. Idea kosoniakowego jest taka żeby żaden rodzić nie został "na lodzie". Dlatego przysługuje ono osobom bezrobotnym, studentom, rolnikom, pracującym na śmieciowych i wszystkim innym którzy nie zalapuja się po prostu na zasiłek macierzyński z Zusu
Tulipana ja musialam dac zaswiadczenie z up i ze nie pobieram zasilku :-)
9 2016-11-27 00:22:32 Ostatnio edytowany przez tuli_pana24 (2016-11-27 00:36:37)
No to szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego, skoro nawet w ustawie jest napisane że nie trzeba być zarejestrowanym w UP... ja w Mopsie też uzyskałam informacje że nie trzeba być zarejestrowanym w UP... chyba że bylas zarejestrowana przed ciążą/ w trakcie ciąży (nie do końca zrozumiałam z Twojego posta:)) to wtedy rzeczywiście chcą zaświadczenie, że nie pobierasz z tego tytułu zasiłku dla bezrobotnych.... bo w tym rzecz żeby kosiniskowe otrzymały osoby które nie pobierają zasiłków z żadnych innych źródeł..
a moja koleżanka pobiera zasiłek dla bezrobotnych chyba coś niecałe 500 zł i ma do maja przyznany, termin porodu ma na luty i twierdzi że będzie mogła zasiłek dla bezrobotnych zamienic na kosiniakowe i nie czekać do maja aż skończy się jej zasiłek dla bezrobotnych...moim zdaniem jest w błędzie a ona upiera się że na pewno tak można
a moja koleżanka pobiera zasiłek dla bezrobotnych chyba coś niecałe 500 zł i ma do maja przyznany, termin porodu ma na luty i twierdzi że będzie mogła zasiłek dla bezrobotnych zamienic na kosiniakowe i nie czekać do maja aż skończy się jej zasiłek dla bezrobotnych...moim zdaniem jest w błędzie a ona upiera się że na pewno tak można
Twoja koleżanka ma racje tylko błędnie to nazywa "zamiana". Bo kobietom które pobierają zasiłek dla bezrobotnych kosiniakowe też jest wypłacane ale jako różnica między kwotą kosiniakowego a kwotą tego zasiłku dla bezrobotnych. Czyli jeśli Twoja znajoma pobiera teraz np 490zl zasiłku dla bezrobotnych to po porodzie będzie otrzymywać 490zl zasiłku nadal + 510zl kosiniakowego (1000-490). Czyli tak czy siak otrzyma 1000zl zaraz od dnia porodu;)
aha..czyli jej po prostu wyrównają do 1000 zł..ups chyba muszę jej rację przyznać:)