Seler podobnie jak i inne warzywa również znany był w starożytności. Warzywo to cieszyło się dużym uznaniem. W starożytnej Grecji wieńcami wykonanymi z liści selera wieńczono głowy zwycięzców olimpijskich, natomiast w Egipcie wkładano liście selera zmarłym do grobu. W czasach Hipokratesa seler uznawano za doskonały środek uspokajający.
Zastosowanie
Szeroki wachlarz właściwości selera pozwala go użyć przy leczeniu dolegliwości związanych z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, otyłością czy reumatyzmem. Ciekawostką jest, że seler pozostaje warzywem do końca nie zbadanym.
Składniki
Liście selera zawierają witaminy B1, B2, C, aminokwasy, węglowodany, kwas foliowy oraz olejki lotne. Inne części selera zawierają wapń oraz wyżej wymienione składniki.
Działanie selera
Seler szczególnie ceniony jest w dietach odchudzających. Dieta oparta na selerze oczyszcza organizm z toksyn. Pobudza ponadto przemianę materii i usuwa produkty uboczne tego procesu. Jedzenie bądź picie soku z selera przynosi ulgę stawom. Dodatkowo warzywo to spełnia ważną rolę w produkcji żółci, a jednocześnie troszczy się o to, by nie zalegała ona w woreczku żółciowym, co powoduje występowanie kamieni. Seler pomaga spalać tłuszcze, polepszając w ten sposób pracę nerek oraz najważniejszego organu w ciele człowieka ? serca. Wszystkie części selera mają też działanie moczopędne.