Zbyt mały przyrost masy w ciąży. Wasza dieta - wskazówki dla mnie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Zbyt mały przyrost masy w ciąży. Wasza dieta - wskazówki dla mnie.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1 Ostatnio edytowany przez Miedzy_niebem_a_ziemia (2012-07-13 18:26:47)

Temat: Zbyt mały przyrost masy w ciąży. Wasza dieta - wskazówki dla mnie.

Witam wszystkie przyszłe Mamy. Mój problem może wydawać się nieco dziwny, ponieważ dotyczy wagi, ale nie sfrustrowania z powodu nadmiernego przytycia, a zbyt małego przybierania na wadze. Martwi mnie to. Miesiąc temu lekarz zlecił mi przytyć kg do następnej wizyty. Obecnie - w 34 tc mam jedynie 8 kg na plusie i ostatnie 1.5 miesiaca nic nie przytylam, waga stoi w miejscu. Krótkotrwałym rozwiązaniem byłoby najedzenie się słodyczy i fastfoodów, ale nie sądzę aby przyniosło to jakieś korzyści. Cukru nie mogę - podnosi mi się poziom glukozy we krwi. Kobiety, jak wy to robicie, że tyjecie? Możecie mi przedstawić co np. dzisiaj zjadłyście i w którym jesteście tygodniu? Martwię się czy mopjemu dziecku nic nie brakuje...

Wczoraj zjadłam:

- kanapkę z twarogiem, rzodkiewką i pomidorem, drugą z serem, trzecią z wędliną i pomidorem
- garść czereśni, 3 duże śliwki, jogurt naturalny
- serek wiejski z truskawkami
- ziemniaki, jajko, fasolkę szparagową
- nektarynkę
- gołąbka z ziemniakami
- kaszę manną z łyżeczką dżemu
- kanapkę z twarogiem i warzywami

Dzisiaj:

- kanapkę z twarogiem, drugą z serem, trzecią z wędliną
- brzoskwinię, śliwkę, garść czereśni
- zupę buraczkową
- gołąbka z ziemniakami (jak wczoraj, bo za dużo narobiłam)
- zupę ogórkową
- ryż na mleku z konfiturą
- i zjem jeszcze ze dwa lub 3 tosty.

Coś robię nie tak, to za mało? Zamiast białego chleba jem pumpernikiel, kasze gryczane, ryż brązowy.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Kobietka89 (2012-07-13 18:23:23)

Odp: Zbyt mały przyrost masy w ciąży. Wasza dieta - wskazówki dla mnie.

ja jestem w tym samym tygodiu co ty i jestem  na plusie 8,2 na plusie . to jest normalny przyrost wagi . nie jest maly. jedna kobieta tyje wiecej druga mniej  to jest normalne , a taki przyrost nie jest ani duzy ani maly jest poprostu normalny. a jem to na co mam ochote.
to ja sie powinnam martwic ze malo przytylam ??bo ja sobie nic nie zaluje jem pelno slodyczy biale pieczywo zadnych kaszy , ryz normalny, ziemniaki makraon w duzych ilosciach, pizze hamburgery lody. lekarz uwaza ze przyrost wagi jest dobry.

Kobietka89 napisał/a:

ja jestem w tym samym tygodiu co ty i jestem  na plusie 8,2 na plusie . to jest normalny przyrost wagi . nie jest maly. jedna kobieta tyje wiecej druga mniej  to jest normalne , a taki przyrost nie jest ani duzy ani maly jest poprostu normalny. a jem to na co mam ochote.
to ja sie powinnam martwic ze malo przytylam ??bo ja sobie nic nie zaluje jem pelno slodyczy biale pieczywo zadnych kaszy , ryz normalny, ziemniaki makraon w duzych ilosciach, pizze hamburgery lody. lekarz uwaza ze przyrost wagi jest dobry.

Tak, ja wiem, ze ormalny, tylko lekarz mnie ochrzanil ze ostatnie poltora miesiaca nic nie przytylam. Gdyby to bylo systematycznie, to ok... Moze ja cos zle robie, za malo jem...?

4 Ostatnio edytowany przez Kobietka89 (2012-07-13 18:45:27)

czasem kobieta waga w jakims miesiacu staje w miejscu to jest normalne .
nie wiem czy duzo czy malo bo ja pod koniec dnia nie pamietam co jadlam lol . jem to na co mam ochote nie przywiazuje do tego takiej wagi jak ty smile
pamietaj ze jestes w ciazy nie zaluj sobie ani slodycza ani nic  jedz  tyle ile masz ochote. ja jem wszystko chyyab nawte takie rzeczy ktorych przed ciaza bym nie tknela no i jestem lakomczuchem ostatnio jem jak glupia lol buzia mi sie nie zamyka: lol
pozatym  jesz zdrowe rzeczy nie jest normalnego pieczywa . nie po to zeby sie nie roztyc?? powinnas sie cieszyc ze tylko tyle masz na plusie

No niestety ja wielu rzeczy jesc nie moge, bo jak to okreslil lekarz - mam leniwa trzustke. Zanim zrobi wyrzut insuliny, to pojawia sie kosmiczny cukier. I tak oto musze jesc np razowe pieczywo. Mam nadzieje, ze dziecko wezmie sobie co potrzebuje...

6

napewno z malenstwem jest wszystko dobrze smile

7 Ostatnio edytowany przez Kobietka89 (2012-07-13 19:56:09)

a co zjadlam  dzis
-makaron z  dwoma jajkami ( bo mialam dzis takie widzi mi sie na sniadanie )
-ze 4 nektarynki.
-lody z mc donalda z carmelem i chałwą
-pomidora ze smietana
-żurajsa z chlebajsem lol
- i tone ciastek lol
a dwa capucinno slodkie jak cholera
ale dzis faza na slodkie tak jak od tygodnia. od dzis przestaje kupowac slodycze smile

ups chyba dzis troche przegielam lol

Kobietka89 napisał/a:

a co zjadlam  dzis
-makaron z jajkiem ( bo mialam dzis takie widzi mi sie na sniadanie )
-ze 4 nektarynki.
-lody z mc donalda z carmelem i chałwą
-pomidora ze smietana

Ja zjadlam wlasnie kasze manna i kreci mi sie w glowie, tak myslalam, ze cukier duzo za wysoki... A wczoraj po tym byl ok... Nic nie rozumiem.

9

czy masz cukrzycę?bo napisałaś że nie mozesz słodkiego,ja w ciaży miałam cukrzyce ciążową i przytyłam w całej ciąży nie całe 7 kg,a dzidziuś urodził się z wagą 3550g i zdrowy,dietę miałam drastyczna w ciąży,ale ani mój lekarz prowadzący ciążę ani diabetolog nie widzieli nic złego w tak małym przyroście wagi u mnie,w dodatku pierwsze 3 miesiące schudłam chyba ze 3kg

Nie wiem czy mam cukrzyce...

Pierwsze obciazenie wyszlo zle.
Drugie obciazenie wyszlo dobrze
Pomiary z glukometru wychodzily zle
Hemoglobina glikowana wyszla dobrze
Pomiary po wyeliminowaniu rzeczy niedozwolonych wychodza dobrze.

Nikt nie wie czy mam cukrzyce - obciazenie wskazuje ze nie, tak samo hemoglobina glikowana. Ale pomiary pokazuja co innego... A co dokladnie jadlas na diecie?

11

Ja na diecie przez prawie 3 miesiące wałkowałam ciemny chleb,z nim też trzeba uważać,patrzeć ile ma tych węglowodanów,mi najlepiej podpasował taki od OSKROBY,w sumie jadłam wszystko oprócz oczywiście słodkich rzeczy,zero cukru w herbacie czy kawie.U mnie cukier nie mógł przekroczyć 120 mg/dl po godzinie od posiłku,a nawet jedząc skromnie musiałam przez ta godzinę coś robić np.spacerować,prasować żeby spalić ten cukier,może ze 3 razy miałam powyżej 120,a gdyby to częściej się zdarzało musiałabym brać  insulinę w zastrzykach.
Jaki miałaś wynik cukru po wypiciu glukozy? Ja miałam jakieś 154 po 2 godzinach od wypicia 75 ml tego paskudztwa i to był już taki wynik aby skierować mnie do diabetologa,diabetolog stwierdził że aż tak dużo nie jest przekroczone bo norma to do 140 jest, ale kazał dietę trzymać,i tak musiałam codziennie zapisywać co jadłam,ile i o której a po godzinie zapisywać wynik cukru,właściwie co do diety jeszcze, musiałabym poszukać zeszyt i zobaczyć co jadłam

12 Ostatnio edytowany przez Miedzy_niebem_a_ziemia (2012-07-14 09:14:22)

Po 50 gr mialam po godzinie 158 przy normie do 140.
Po 75 gr mialam po dwoch h 130, czyli w normie.

Byloby ok gdyby cukier bez diety nie skakal mi do 160. Skierowano mnie na hemoglobine glikowana i wynik wyszedl dobrze - 4.7. Wiec nikt nie wie o co chodzi. Cukry bez diety nadal skakaly, po wyeliminowaniu chleba bialego, na rzecz pumpernikla, tlustego, smazonego, slodkiego mieszcze sie w normach, chociaz wczoraj byly dwa skoki, nie mam pojecia dlaczego...Przy rzeczach sprawdzonych... Moge zjesc np tylko 50 gr chleba jednorazowo...

Norme tez mam taka, ale teraz rozwiera sie szyjka i zakaz chodzenia wiec ciezko przepalic...

13

to Ci się trochę nazbierało,musisz uważać na siebie skoro szyjka Ci się rozwiera w końcu to dopiero 34 tydzień,ja w zasadzie chleb jadłam takie 2 spore kromki z wędliną jakąś czy serem żółtym lub topionym,fakt diabetolog pytał dlaczego jem np.serek topiony,bo przecież to tłuszcz ale mi po nim cukier nie skakał,z tym chlebem to też jest tak że niektóry jest barwiony karmelem,dlatego wtedy co kupowałam to czytałam skład.jeszcze spytam czy po wypiciu glukozy jednej i drugiej siedziałaś przez ten czas do pobrania krwi na badanie?bo to tez jest ważne

lena812 napisał/a:

to Ci się trochę nazbierało,musisz uważać na siebie skoro szyjka Ci się rozwiera w końcu to dopiero 34 tydzień,ja w zasadzie chleb jadłam takie 2 spore kromki z wędliną jakąś czy serem żółtym lub topionym,fakt diabetolog pytał dlaczego jem np.serek topiony,bo przecież to tłuszcz ale mi po nim cukier nie skakał,z tym chlebem to też jest tak że niektóry jest barwiony karmelem,dlatego wtedy co kupowałam to czytałam skład.jeszcze spytam czy po wypiciu glukozy jednej i drugiej siedziałaś przez ten czas do pobrania krwi na badanie?bo to tez jest ważne

Przy 50 gr caly czas chodzilam, wiec teoretycznie wynik powinien byc jeszcze wyzszy, bo spalilam czesc chodzac.
Przy 75 gr siedzialam plackiem. Wiec to tez dla mnie calkowicie niezrozumiale. Zjadlabym zwykla bulke z dzemem...

15

dziwne te wyniki twoje wiesz:)spojrzałam na to co jesz,ja nawet połowy tego nie mogłam jeść,i oczywiście na czereśnie,tosty,czy dżem to sobie mogłam popatrzeć tylko:)fakt ja rodziłam w połowie stycznia,więc na święta Bożego Narodzenia trochę sobie popuściłam i jadłam ciasto i inne jedzenie ale potem chodziłam godzinę wokół stołu:)dzień przed porodem byłam już tak zmęczona tą dietą że pozwoliłam sobie na sporego pączkai o dziwo nawet cukier normy nie przekroczył,często masz wynik powyżej 120?ja bym ta bułkę z dżemem zjadła i zobaczyła jaki cukier będzie po godzinie,ja miałam mniejszy po zwykłej bułce niż po grahamce

16 Ostatnio edytowany przez Miedzy_niebem_a_ziemia (2012-07-14 10:16:56)

Probowalam z buleczka maslana, po godzinie bylo ok, po 2 h podskoczylo ponad norme, wiec dziala z opoznieniem, podejrzewam, ze tak samo byloby ze zwykla psznna. Mleko moge tylko wieczorem, w ilosci max szklanka 0.5%. Nic pszennego i ziemniaczanego - jeden ziemniak do miesa ew. Za to moge kasze, ryz. Juz mam dosc... wyniki sie pogarszaja, mam za malo plytek krwi...lekarz w to nie wniknal.

Owoce mi wchodza, jem je ze 3 razy dziennie. smile

17

jestem w 28 tygodniu ciąży. od początku przytyłam 9 kilogramów. ciąża tak na mnie wpływa, że strasznie dużo jem od samego początku. to zależy od organizmu kobiety. co miesiąc tyłam równo 1,5 kg, w ostatnim miesiącu przybrało mi aż 4 kg- i sama się dziwiłam bo jem tak samo tongue zapewne waga dziecka się powiększa itp. jeżeli wszystko jest dobrze z dzieckiem to nie wydaje mi się,że masz jakieś powody do zmartwień. może miałaś po prostu taki miesiąc, na kolejnej wizycie może się okazać że przytyłaś. ja mam wizytę w poniedziałek, okaże się ile mi znowu weszło w boczki:P

18

Widze tu mlodsze Panie ale korci mnie odpisac smile))Moja corka jest juz lekarzem i bylam w ciazy daaaaaawno temu ale tu sie niewiele zmienia -tak mysle. Zawsze bylam i jestem szczupla osoba ale w ciazy chyba pobilam rekord.Przytylam 5 kg...z tego 3,6 to dziecko smile)) Do konca nosilam swoje ubranko a z  tego  ciazowego (takie sliczne)musialam zrezygnowac. Jak weszlam na sale porodowa to inne panie pytaly ...co ja tam robie ? Jak poprosilam o ustapienie miejsca siedzacego bo zle sie akuratnie czulam -odpowiedz jakiegos pana - w ciazy? chyba od wczoraj..... ( a bylam juz chyba w 8 m-cu)a lekarz tez nie kazal mi nic przytyc na sile ...smial sie ze sie gdzies tam umiescilo...napewno wszystko jest ok! i bylo ok! Krotko mowiac.....nie ma sie czym martwic - zaufaj sobie. Zycze zdrowego dzidziusia...bo to sie tylko liczy a nie kilogramy w pasie.....

19

Miedzy_niebem_a_ziemia napisał/a:

Probowalam z buleczka maslana, po godzinie bylo ok, po 2 h podskoczylo ponad norme, wiec dziala z opoznieniem, podejrzewam, ze tak samo byloby ze zwykla psznna. Mleko moge tylko wieczorem, w ilosci max szklanka 0.5%. Nic pszennego i ziemniaczanego - jeden ziemniak do miesa ew. Za to moge kasze, ryz. Juz mam dosc... wyniki sie pogarszaja, mam za malo plytek krwi...lekarz w to nie wniknal.

wiem jak sie czujesz,taka dieta wykańcza człowieka,a szczególnie gdy wszyscy wokół jedzą co chcą a ty możesz tylko popatrzeć:)trzymaj się jeszcze półtora miesiąca to nie aż tak dużo:)skoro owoce ci nie podnoszą cukru to je  jedz,a tych płytek to dużo za mało masz?wiesz żeby nie było komplikacji w czasie porodu

lena812 napisał/a:
Miedzy_niebem_a_ziemia napisał/a:

wiem jak sie czujesz,taka dieta wykańcza człowieka,a szczególnie gdy wszyscy wokół jedzą co chcą a ty możesz tylko popatrzeć:)trzymaj się jeszcze półtora miesiąca to nie aż tak dużo:)skoro owoce ci nie podnoszą cukru to je  jedz,a tych płytek to dużo za mało masz?wiesz żeby nie było komplikacji w czasie porodu

Mam 144, norma od 150. Jak mozna je podniesc?

21

sądzę że lekarz nic na ten temat nie powiedział,bo nie jest to duży spadek,zresztą pewnie zrobi Ci jeszcze wyniki przed porodem i wtedy będzie wiadomo czy jest jakieś zagrożenie w trakcie porodu,natomiast nie wiem co ci odpowiedzieć na pytanie co zrobić aby je podnieść,moja teściowa miała niskie płytki to brała jakieś tabletki ale ty jesteś w ciąży więc pewnie to odpada,nie zamartwiaj się tak,i przy następnej wizycie zapytaj lekarza jak to jest z tymi płytkami

lena812 napisał/a:

sądzę że lekarz nic na ten temat nie powiedział,bo nie jest to duży spadek,zresztą pewnie zrobi Ci jeszcze wyniki przed porodem i wtedy będzie wiadomo czy jest jakieś zagrożenie w trakcie porodu,natomiast nie wiem co ci odpowiedzieć na pytanie co zrobić aby je podnieść,moja teściowa miała niskie płytki to brała jakieś tabletki ale ty jesteś w ciąży więc pewnie to odpada,nie zamartwiaj się tak,i przy następnej wizycie zapytaj lekarza jak to jest z tymi płytkami

Dzieki, za 2 tyg mam wizyte i usg to zapytam smile

23

powodzenia:)i nie zamartwiaj się tak,dodam jeszcze że mam koleżankę która właściwie w ciąży tylko chudła(cukrzyca ciążowa+insulina+bardzo drastyczna dieta)dzidziuś urodził się w terminie,poród naturalny a waga 3100g,chociaż jak ją widziałam 2 tygodnie przed tym porodem wyglądała jak anorektyczka tyle że wielki brzuch miała:)

24

Hm ja w pierwszej ciąży przytyłam 10kg, a na początku jeszcze schudłam z 5kg. Synek urodził się zdrowy, miał wagę 3750. Mi lekarz nic nie mówił, żebym przytyła chociaż go się pytałam. On mówił,że każda kobieta inaczej albo mniej albo wiecej tyje a to jest tyle ile potrzeba. Grunt, zeby dobrze się odżywiać i żeby witamin nie brakowało:)
Ale dzięki temu po porodzie, jak już wróciłam ze szpitala ważyłam mniej niz przed ciązą i nie  miała problemu z dodatkowymi kg smile

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Zbyt mały przyrost masy w ciąży. Wasza dieta - wskazówki dla mnie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024