Sierpniowe Mamusie 2014 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Sierpniowe Mamusie 2014

Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 34 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,366 do 1,430 z 2,151 ]

1,366

Odp: Sierpniowe Mamusie 2014

Olek też czasami płacze. Jak długo to trwa, robię postój, żeby go uspokoić. Zazwyczaj smoczek wystarcza wink
Jak nie możesz wyłączyć poduszki, to absolutnie go z przodu nie sadzaj. W razie wybuchu to bardzo groźne dla maluszka!

Zobacz podobne tematy :

1,367 Ostatnio edytowany przez asienka88 (2014-11-16 23:03:41)

kati ja nosidełko nazywam fotelikiem samochodowym go mogę bo na stelaż  zamontować i nosić /jeździć z maluszkiem. Może  wklej zdjęcie o jakie nosidełko Ci chodzi. Zazdroszczę ale tak pozytywnie, że Hubert Ci tak pięknie śpi, u mnie też  nie jest źle, ale czekam na całą przespaną noc. A co do rozdszerzania diety to też czytałam, że marchewka i ryż zapiera, a nie myślałaś o kleiku np. kukurydzianym domleka albo zmianie na inne mleko? a będziesz dawać sloiczki? 

kiniak a Ty jak rozszerzałaś dietę? może coś  podpowiesz?

kulka fajnie, że się odezwałaś a Mania ślicznotka!

julia ja piszę jak tylko mogę; ) jak mi Michaś  pozwala, podziwiam, że dajesz radę z dwiema małymi córeczkami.

dorotka a co u Ciebie?

Czy wasze dzieci też mają  ulubioną  "stronę" do spania,przekrecania się,  patrzenia bo mój mały ciągle by spał najlepiej na prawym boczku a jak leży w leżaczku to najchętniej by w prawą stronę by tylko przekrecał głowę, przez to ma taką troszkę nieforemną głowę.

Dobrej nocki smile

edit: kati tak jak Dorotka pisze konieczne jest wyłączenie poduszki, mi jak Michaś płacze to się zatrzymuje i uspokajam go,  ale ja to sama raczej na bardzo krótkie trasy jeżdżę do rodziców mam 5 min autem

1,368

Dorota niestety u mnie uspokojenie Huberta nie jest proste czasem jak zacznie płakać to nic nie pomaga ani bujanie w łóżeczku/wózku/bujaku ni noszenie na rękach, jedzenie, picie no kompletnie nic, czasami to taki diabełek w niego wstępuje z niewiadomych dla mnie powodów, dlatego postój nie ma najmniejszego sensu a wręcz go jeszcze dodatkowo denerwuje (dzisiaj się przekonałam) no i musiałam resztę drogi słuchać jak płacze, dopiero dosłownie kilometr przed domem usnął chyba ze zmęczenia.. zapytam męża jak to z tymi poduszkami jest... spokojnie, wiem że przy poduszkach powietrznych nie można wozić dziecka na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy.
Asienka ja niestety do rodziców mam kawałek drogi, jakoś ok 50 km więc jak jadę sama z Hubertem schodzi mi ok 40min. o zmianie mleka myślałam ale lekarz nie kazał zmieniać, ale mam zamiar dzwonić do niego na dniach i popytać jak to z tym mlekiem jest, bo ostatnio zauważyłam że podcczas jedzenia Hubert bardzo gazy puszcza a czasami płacze jakby zaparcia/wzdęcia miał po tym mleku, do tej pory nie widziałam nic niepokojącego ale teraz to coś chyba jest nie tak, a z kleikiem też podobno trzeba być ostrożnym, ale nie pamiętam już dlaczego smile no Hubert już dostawał słoiczki ale deserki z Hippa, reaguje na nie dobrze ale od 3 dni nie podaję mu nic oprócz mleka i herbatki bo z tymi gazami mi się nie podoba, ale wygląda na to że to nie wina deserków bo dalej jest to samo... we wtorek albo w środę wybiorę się do pediatry popytać o te gazy i mleko. A no i z tego co wiem to nie powinno się bez konsultacji z lekarzem zmieniać dziecku mleka.

1,369

Asienka, Olek też preferuje raczej prawą stronę. Dodatkowo od jakiegoś czasu zadziera główkę do tyłu, no i dalej nie lubi i kiepsko sobie radzi na brzuszku.
Za radą pediatry jutro idziemy do poradni specjalistycznej. Mają nam tam pokazać, jak go nosić, układać, pielęgnować, żeby mu pomóc równo się rozwijać.

Kati, to współczuję, że Hubert ma takie ataki. U nas Olek jest świetnie wyregulowany. Udało nam się wypracować kilka sposobów, które prawie zawsze, w razie płaczu są go w stanie szybko uspokoić, zanim się wkręci na obroty i nie będzie potem umiał szybko z nich zejść tongue
Na gazy to można probiotyk podawać. Nam lekarz polecał krople Floractin.

U nas niestety dalej efekty szczepionki psują Olka...
Śpi w nocy świetnie (dziś znów od 20:00 do 5:00, a potem o 7:15 szybki karmienie i znów drzemka do 9:00), ale wieczorami płacze i się pręży.
Identycznie się zachowywał po ostatnim szczepieniu. Wtedy przeszło po ok tygodniu. Musimy to przetrzymać.

W Wawie leje. Ohyda.

1,370

Dorota po wyjściu ze szpitala przez 3tygodnia Hubert brał probiotyk  dicoflor ale nie widzę poprawy. Myślę o zmianie mleka na hippa ale najpierw muszę do pediatry iść skonsultować.

Robiłam testy trzy bo ciężko mi uwierzyć no i jestem w ciąży nie wiem czy mam się śmiać czy płakać czy co innego robić. Od wczoraj mam takie straszne mdłości ze aż coś mi się robi...
U mnie też pogoda okropna leje i wieje do tego. Masakra jest na zewnątrz.

Miłego popołudnia życzę

1,371

kati najlepiej będzie jak poradzisz się pediatry odnośnie mleka ja ze swojej strony mogę  polecić  hippa bo ma probiotyki w składzie i mój synek piękne  kupy od początku robi na tym mleku.
Trzy testy raczej nie mogą  się  mylić, ale dla wszystkiego powinnaś iść do gina i potwierdzić ciążę. Będzie dobrze! teraz jesteś jeszcze zaskoczona i oszołomiona, ale poukładasz sobie wszystko!

1,372

Kati, musisz to teraz wziąć na spokojnie. Może za kilka dni zrób betę dla pewności. Jeśli to ciąża, to trzeba zacząć myśleć o najbliższych miesiącach i ułożeniu planu.
Bądź dzielna!

Asienka, co u Ciebie?

Reszta, gdzie jesteście? Co tam słychać u Was?

1,373

Julia złościsz się że nie ma nas smile A ja zauważyłam, że jak mnie nie ma to piszecie jak szalone smile No cóż, z mojej strony, mało czasu, ogarniam dom, małą- choć grzeczna i syna, który chodzi do szkoły, na treningi, przygotowuje się do pierwszej komunii i ma mnóstwo lekcji do odrobienia, więc mam co robić smile Jak jestem też nie ma kto ze mną pogadać smile Ale jak jestem to staram się odpisać każdej.

Kulka dziękuję, faktycznie kawał czasu, a nie wydaje mi się smile Mania słodka smile

Asienka co do pierwszych posiłków młodego to mało pamiętam, naprawdę ( taka stara jestem ? big_smile ) Ale pierwsze dawałam zupę z marchewką, kurczakiem, rozpaćkane, nigdy nie miksowałam, jabłuszka, marchewkę.. Coś takiego. Różnie chciał jeść, ale z reguły tylko mleko było najważniejsze i najczęstszym posiłkiem było. Jeśli chodzi o przekręcanie główki to od jakiegoś miesiąca zauważyłam, że też na prawą stronę tylko, do naszego łóżka jest obrócona, jak biorę na rączki to też..

Dorota witaj smile Ze spaniem w nocy u nas tak samo, do ok. 5, potem ok 8 i znowu drzemka, w ciągu dnia mało, na zewnątrz ok. 2 godziny pośpi na chłodzie. Na szczepienie czeka za tydzień- to między 3 a 4 miesiącem, na to chyba też muszę szczepionkę kupić, jak dostanę receptę.

Kati w końcu doszłam do ciebie, odnośnie fotelika tak jak Dorota pisze, nie ryzykowałabym z przodu, moja jeździ z tyłu i uspokaja się zaraz, lubi jeździć. Syn miał tak od zawsze, spał w aucie i miał wszystko gdzieś smile Czyli jesteś w ciąży.. ?? Pozytywny szok smile Gratuluję mimo wszystko i głowa do góry- będzie dobrze ! Na pewno w szoku jesteś, ale test się raczej nie myli, prędzej nic by nie wyszło, a jak kreski są dwie to na plus smile Na razie sobie to poukładaj na spokojnie, z mężem porozmawiaj co i jak z pracą jego. Powolutku z myślami i do lekarza smile

U nas po weekendzie ok, mało czasu z mężem, bo ogarniałam dom, on zmęczony, ja na zakupy z synem, gotowanie, itd. A mała jak to mała na razie najwięcej jeszcze leży, dopiero potem się zacznie. Ale w dzień malutko śpi. Dziś mąż ma imieniny, oczywiście go nie ma, praca..

1,374

Kati na przyszłość to bardzo dobra różnica wieku między dzieciakami, wiem że nic ci to nie daje teraz, ale zobaczysz kiedyś. U mnie jest 9 lat różnicy i nie jesteśmy w dodatku na swoim..

1,375

Asienka właśnie myślę się wybrać do pediatry po poradę odnośnie mleka. A do lekarza zapisałam się na 10 grudnia, już mnie przeraża tą wizytą.
Dorota bete? A po co skoro trzy testy w tym dwa zrobione po południu wyszły pozytywnie? Wydaje mi się ze nie ma sensu robienia bety no a po za tym chcąc zrobić betę musZę jechać 20km do najbliższego laboratorium. Dla pewności zrobię jeszcze test za kilka dni.
Kiniak dziękuję może masz i rację że kiedyś będzie mi dobrze z dziećmi rok po roku ale mimo wszystko to troszeczkę za szybko, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem....
Chyba jeszcze nie do końca do mnie dociera to że po raz drugi będę mama, cieszy mnie to ale i martwi bo jednak z dwójką maluchów jest trochę roboty tym bardziej jak się jest samej. Musimy jakoś z mężem ustalić co dalej czy nadal będzie pracował w Niemczech czy wróci.

1,376

kati pewnie, że  nie dociera bo tego nie planowałaś, spokojnie wszysto się ułoży potrzebujesz czasu żeby to do Ciebie dotarło, tak jak kiniak napisała mała różnica wieku będzie a to jest dobre dla dzieci, łatwo  z początku nie będzie, ale z mężem sobie porozmwiasz i dacie radę.

kiniak Ty też  tyle spraw na raz ogarniasz, tak mam dwa weselicha w przyszlym roku oba w maju, jedno to mojej siostry a drugie to brata mojego męża, więc  na oba musimy iść.

dorotka u nas też brzydka pogoda prawie cały dzień padało, dziś była koleżanka w odwiedzinach u nas jutro druga przyjeżdża, a tak to nic ciekawego. Dziś  byliśmy też  projek domu omawiać bo od wiosny jak dobrze pojdzie zaczynamy budowę  domu.

Dziewczyny poradzcie co mam kupić w prezencie siostrze mojego M. Będziemy świadkami na ślubie cywilnym  6 grudnia. Ślub będzie bardzo bardzo skromny, tylko my i rodzice młodych a potem obiad w domu. Chciałabym kupić coś a nie dać kasę, czekam na pomysły smile

1,377

dorota.f sprobuj jak masz taka dmuchana pilke duza klasc Olka na niej na brzuchu. Mozesz mu ukladac zabawki tak by lezac na brzuchu je widzial. Sprawdza sie rowniez kladzenie sobie malucha na klatce, wtedy tez wiecej widzi:-) Pomoz mu ulozyc lapki tak by opieral sie na przedramionach. Asekuruj i troche pomagaj i tak kilka razy dziennie. Oczywiscie jak zacznie plakac to koniec cwiczen. U nas rewelacyjnie sprawdza sie mata edukacyjna, moze lezec i patrzec tylko ja asekuruje bo opiera sie na piastkach juz tylko.

kati i gratuluje bo dziecko to wielki dar i szczescie, i rozumiem Twoje rozterki. Dobrze ze juz masz umowionego lekarza bo z tego co pamietam rodzilas przez cc i lekarz powinien Cie koniecznie zobaczyc i dobrze kontrolowac cala ciaze. To bedziesz miala drugie lipcowe dziecko. Ja sobie zdalam sprawe ze rok temu juz bylam w ciazy zgodnie z tym jak licza lekarze, a teraz taki duzy szkrabek spi w lozeczku. Co do przewozenia dziecka to jest dopuszczalne z wylaczonymi poduszkami, ale bardzo niezalecane. Lepsze jest przewozenie z tylu bo wtedy zatrzymasz sie i zajrzysz do dziecka, a tak bedziesz zagladac prowadzac, to bardzo rozprasza.

asienka u mnie Mania woli prawy boczek do zasypiania (bo ja jestem z tej strony w lozku:-) ) ale jak ja poloze na lewym to jej nie przeszkadza, tylko dluzej usypia. Jak juz spi na plecach to kreci glowka i w jedna i druga strone, a w dzien odwraca sie w strone dzwiekow wiec tez kreci glowka. Od samego poczatku raz kladlam ja spac na jedynm, raz na drugim boczku, czasem na pleckach, czasem na brzuszku wlasnie zeby nie miala tylko jednej ulubionej strony. Co do prezentu to mozesz sie zapytac co by im sie przydalo, np moja siostra wprowadzala sie do nowego mieszkania i glownie chciala jakies wyposazenie do domu, my dalismy kase i byli zadowoleni bardzo bo kupili za nia cos co im pasowalo do ich wizji mieszkania. My tez tak bralismy slub my swiadkowie i najblizsza rodzina a potem obiad w domu. Cos moj maz przebakuje ze moglibysmy wziac wreszcie koscielny i od razu ochrzcic Manie, ale zobaczymy jak to bedzie.

kiniak teraz sobie uswiadomilam, ze juz mi tak duzo nie brakuje do Ciebie bo 7 rok leci, ale tego sie nie odczuwa jakos:-)

1,378

kiniak, no jakos tak sie wkurzyłam bo przeciez  sama nie mam czasu na pisanie i rzadko tu zagladam więc rozumiem ale ostatnio chciałam cos zapytac ale dałam sobie spokój bo mało tu piszemy więc jaki sens potem czekac na odpowiedz trzy dni hehe tongue
Nie mam weny i jestem wykonczona sad Idę sie połozyć bo od 5 nie spie
kati, w ciązy jesteś? Gratuluje kochana smile

1,379

Kulka, u nas taka piłka to rzecz pierwszego użytku wink Na niej usypiam Olka, jak marudzi, na niej uspokajam, jak płacze. Na brzuszku też na niej leżymy. U niego problemem jest to, że główka pięknie się trzyma, ale ciało się jakby w pałąk wygina. Nogi lecą do góry i on wtedy się czuję niestabilne i marudzi.
Ćwiczymy codziennie, postępy są, ale tak jak Mania, to pewno szybko Olek nie zrobi wink

Asienka, żeby trafić z prezentem, najlepiej podpytać, co lubią i co by się im przydało.

Jak u Was wyglądają drzemki w dzień? Czy są już o stałych porach? Olek sobie upodobał system częściej a krócej i ostatnio w ciągu dnia to w domu jednorazowo maksimum 40 min, a na spacerze godzinę śpi.

1,380

Julia zawsze warto zapytac, moze ktos sie zaloguje tylko zeby odpowiedziec:-)

dorota.f no u nas tez te nogi do gory lecialy, w ten sposob robi przeciwwage dla glowki. Teraz coraz czesciej uklada nozki na zabke, ale zdarza sie dalej ze zadziera je wyprostowane do gory. Sprobuj jeszcze ukladac mu lapki tak zeby piastki sie dotykaly i lokcie lezaly na zewnatrz, wtedy bedzie mial stabilniejsze podparcie.
Co do drzemek to nie ma stalych por, jedynie spacer musi sie zaczac 12-13 i spi wtedy 2-3 godziny. Byl moment ze byla aktywna ok1,5h i potem drzemka, teraz znowu jest 40-60minut i 10-20 minut drzemki. Jak jej na czas nie poloze do lozeczka to potem ma problem z zasnieciem i musi spac na kolanach. Je jak sie jej podoba co godzine, co dwie. Tylko w nocy w miare ma stale godziny. Je od 20 do 22 co 30 minut potem o 24 a nastepne karmienie miedzy 6:30 a 8:00 i potem znowu co godzine dwie az do spaceru.

Mialam Was wczoraj zapytac, czy Wasze maluchy tez tak sie kreca po calym lozeczku jak spia? Ja moga Manie polozyc w jednym koncu a obudzi sie w drugim:-)

1,381

Asienka kup coś co im się może przydać, ale nie mam pojęcia co smile albo jakaś ładna pamiątka, w końcu to ślub na całe życie.

Julia pisz, jak będziemy to popiszemy. Ja też nieraz dużo nie piszę a chciałabym, ale w końcu mało się udzielamy tu wszystkie.

Kulka to też ładnie 7 lat. My razem ponad 13, w tym 10 lat małżeństwa smile

Kati faktycznie na lipiec chyba znowu będzie smile ? Jak Kulka pisze po cesarce tak krótko to lekarz coś poradzi. Miejmy nadzieję, że będzie dobrze.

Moja mała poleży chwilę na brzuszku ale ciężko jej podnosić główkę. Jak w łóżeczku śpi to kręci się i jest niżej przez noc. Ja mam koc podłożony pod główkę pod materac jak radziła położna, żeby główka była przechylona. Popadało dziś, mało spacerowałyśmy. Może jutro będzie lepiej, do rossmanna się chcę wybrać.

1,382

Kulka, to pięknie Mania śpi! U nas już od ok 2 tygodni skończyły się długie drzemki w ciągu dnia. Owszem czasem mu się zdarzy i uśnie na 2,3 ale to już rzadkość. Teraz regularnie nie dłużej niż 40 minut. A na spacerze to świat zaczął podziwiać i nici ze spania. Nawet jak go na boczek kładę, to się wygina, żeby patrzeć wink
Grunt, że mi w nocy nie zwiedza, a pięknie śpi.
Byliśmy dziś na rehabilitacji. Olek ma lekkie napięcie mięśniowe i stąd te jego problemy np z leżeniem na brzuszku. Dostaliśmy instrukcje, jak przewijac, ubierać, nosić i karmić oraz dwa ćwiczenia. Za 2 tygodnie kontrola.
Co do spania Olek do tej pory sypia w kolysce, więc miejsca na nocne przemieszczanie nie ma zbyt wiele wink
Dodatkowo cały czas go zawijam w kocyk jak w becik, więc pewno to też go trzyma w jednym miejscu.
Teraz już nie wrzucam poduszki, ale jak było wkoło niego dużo miejsca, to ona je wypełniala, żeby miał ciasno.

Kiniak, no u nas dziś też pogoda mocno nieprzyjemna. Zmarzlam na spacerze, ale Olek spał pięknie, więc trzeba się było poświęcić wink

A oto mój Oluś. Zdjęcie z soboty, gdy skończył 3 miesiące.

http://www.indidi.pl/pics/olo4.jpg

1,383

Asienka jeśli chodzi o męża to nie wiem jak będzie, dopóki nie będzie miał pewnej pracy na miekscu nie bardzo jest sens żeby zjeżdżał do polski bo oboje w domu nic nie wysiedzimy a dziecko wymaga trochę funduszy smile
Kulka dziękuję smile wiem że dziecko to dar z którego należy się cieszyć, jestem szczęśliwa że będę miała drugiego szkraba ale mimo wszystko może być ciężko tym bardziej że od wiosny do późniejszej jeśeni nie będzie miał mi kto pomóc przy czymkolwiek, dom co prawda jest pełen ludzi ale wiosna, lato i jesień to praca w polu więc będę zdana wyłącznie na siebie i chyba najlepiej będzie jak pojadę do rodzicó tam zazwyczaj jest ktoś w domu kto mi pomoże, ale nie ma co wybiegać w tak odległą przyszłość, narazie najważniejsze jest żeby maluch się dobrze rozwijał smile no raczej również będzie z lipca smile równy rok różnicy będzie smile
Julia dziękuję smile tak jestem w ciąży, na trzech testach wyszły dwie kreski smile
Dorota u nas z drzemkami różnie bywa ale rano jak Hubert wstaje tak mniej więcej 7-8 czasem 9 to po ok godz muszę go znowu kłaść bo śpiący jest i ta poranna drzemka zazwyczaj jest mniej więcej o tej samej porze i takim samym czasie czyli ok godz z porywami do półtorej, później śpi o różnych porach chociaż w podobnych godz go kłade... ale czas drzemi jest urozmaicony bardzo czasami śpi 2-3 godz(coraz rzadziej się to zdarza) a czasem tylko 15-20 min. Dorota a co to za rehabilitacje ma Olek? albo nie doczytałam albo ślepa się zrobiłam smile to o to unoszenie główki chodzi? Zdjęcie Olka rewelacja smile Boski uśmieszek smile nie da się ukryć ręki profesjonalisty smile
Hubert nie za bardzo lubi leżenie na brzuszku, nie wiem od czego to zależy bo bywają dni że leży na brzuchu głowę podnosi bardzo wysoko i rozgląda się ale bywa że ledwo go położę i już marudzi albo kładzie głowkę i chowa twarz w pościel więc od razu go na plecy obracam żeby krzywdy sobie nie zrobił... dość często kładę go na brzuszku na swoich kolanach albo na sobie, jak jest najedzony, wyspany i przewinięty to ma pełno radochy ale jak coś mu nie psuje to kładzie główkę na mnie i jakby gryźć próbował smile nie da mi sprawdzić dziąseł ale wydają się zaczerwienione jakby miały ząbki się przebijać, buzi za żadne skarby nie da sobie otworzyć bo "gryzie" jak tylko palca poczuje smile

1,384

kati, dbaj o siebie smile A jak mąż się sprawuje? Cieszy się z drugiej ciąży? Mój mąż to chciałby i trzecie dziecko:/

1,385

Julia mąż bez zastrzeżeń przynajmniej narazie. Chyba wziął na poważnie moja wyprowadzke. No też chciał poczekać trochę z drugim dzieckiem no ale stało się i oboje się cieszymy ???? ale na kolejne dziecko to już się chyba szybko nie zdecyduje ???? chyba ze znowu nastąpi taka sytuacja ze wpadniemy ???? mimo wszystko tak jak pisała kulka dziecko to wielki i wspaniały dar ???? więc nic tylko się cieszyc. A ty Julia jak z mężem już wszystko w porzadku? Rozmawialiscie na temat jego zadzrosci?

1,386

Mój też mówi, że mógłby mieć  kolejne dziecko, te chłopy  to takie mądre bo rodzić  nie muszą,  a pozatym nie ukrywajmy, że  to jednak my mamy- kobiety więcej czasu z maluszkiem spędzamy,  dlatego też decyzja o kolejnym dziecku jest dla kobiety trudniejsza. Ja chciałabym mieć kolejne dziecko, ale gdzieś za 3 lata a co los przyniesie to zobaczymy.

Dorotka cudne te zdjęcie Olka - śliczny  śmieszek, Michaś średnio lubi na brzuszku leżeć to chyba od jego humoru zależy, ale ogólnie to ładnie główkę trzyma. A śpi  bardzo różnie, teraz ma raczej krótkie drzemki 20-40 minut i raz zaśnie na 3-2 h z reguły  po południu.

kulka mój  się  wcale nie kręci w łóżeczku, podkładamy za plecki zwiniety ręcznik bo tak na kazała pani dr żeby główki nie przekrecał ciągle na jedna stronę.

kati no właśnie dbaj o siebie i o bobaska, i myślę że to dobry pomysł z tą przeprowadzką do rodziców, będziesz miała  zawsze jakąś pomoc.

kiniak jak dzisiejszy spacer? pogoda lepsza? co kupiłaś w rossmanie?

Ja mało wychodzę na spacery bo u nas brzydka pogoda jak nie pada to wieje okropnie i w domu siedzimy.

W sobotę byłam w Warszawie na małych zakupach na Marywilskiej (dorotka może  kojarzy) i już choinka była przed budynkiem!  aż nie mogę uwierzyć, że już  niedługo święta !

1,387

Kati, czyli Hubert też potrafi 2, 3 godziny ciurkiem spać. Hmm, muszę z tym moim synem pogadać, niech bierze przykład z Waszych dzieci wink
Choć na poważnie, to nie mogę narzekać, bo choć krótko, to coraz bardziej regularnie sypia.
Olek też w pierwszą drzemke zapada bardzo szybko od przebudzenia. Śmieszne to, bo w nocy tak dobrze i długo śpi, a mimo wszystko za chwilę znów odpływa.

Asienka, ja też myślałam o drugim za 2,3 lata, ale to były plany z początku starań. Chyba za dużo mnie ta ciąża kosztowała, bo strach spowodowany wcześniejszymi poronieniami, towarzyszył mi do końca.
Ehh, szkoda, żeby Oluś nie miał rodzeństwa, ale póki co to psychicznie gotowa nawet na myślenie o drugim dziecku nie jestem. No i na razie syn pochłania mój czas w 100 procentach, a tu jeszcze pracować trzeba, więc nawet i z tego powodu drugi brzdac jest trochę wykluczony wink

A my dziś twardo też się na spacer wybraliśmy, choć pogoda zupełnie nie spacerowa tongue
Olek spał dzielnie, a mi tak tyłek znów zmarzł, że postanowiłam wyciągnąć spodnie termiczne i je zacząć na spacery zakładać wink

1,388

Asienka na spacerze nie byłam, zimno, wieje i leje cały dzień, jutro też ma tak być. Zastanawiam się jak kupić mleko i pampersy chyba muszę zamówić w tesco, oni dowożą. Bo nie mam jak iść, a zapasy do piątku są. Nie ma mi kto kupić. Z nią w taką pogodę nie wyjdę.

Kati zdrówka! Niedawno miałaś kłopoty z mężem, a teraz znowu rodzicami zostaniecie, jak wszystko szybko się zmienia. Oby na lepsze.

Ja sobie nie wyobrażam teraz wpadki, jestem w jednym pokoju z 9 latkiem i niemowlakiem z kredytem na głowie. Także Kati nie masz źle smile

Julia ty masz rok po roku, ciężko ale masz już dwójkę i spokój, no chyba że jak piszesz mąż będzie napierał na trzecie smile

Dziś dzień w domu, jutro gorsza pogoda, więc uziemione jesteśmy, z synem nie mam jak jechać do lekarza, miał mieć badanie bez których na mecz nie może jechać.. Auta nie mam do soboty.

Malutka śpi mało w dzień, z reguły drzemki jak u was, ale w nocy nie narzekam ładnie śpi 8 godzin smile Zupełnie inaczej niż syn.

1,389

Asienka w zupełności się z Tobą zgadzam, faceci to cwaniaki chcieliby mieć drużynę piłkarską w domu ale nie myślą o tym ile my się męczymy z porodem, później dziecko wszystko wynagradza z tym nie ma dyskusji ale jakby nie było trzeba się trochę wymęczyć przy porodzie no i niekiedy w ciąży, pierwszą ciążę wspominam nieźle a teraz to już mnie mdłości dopadają hmm ciekawe jak teraz będzie to wyglądać smile najlepiej wspominam pierwsze kopniaki smile mam jeszcze trochę czasu do myślenia nad przeprowadzką ale to chyba będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie bo dwójka wymaga duuużo pracy a zdarza się że z Hubertem czasami nie daję rady jak jest niegrzeczny no a wyprać, posprzątać czy wyprasować trzeba smile żartujemy sobie z mężem że będę musiała sobie węższe łóżko sobie kupić żeby z jednej strony postawić łóżeczko Huberta a z drugiej kołyskę smile

Dorota no zdarza się ale bardzo rzadko, zazwyczaj śpi 1-1,5 z tym że dzieciaki nie hałasują albo się go kołysze przez cały czas, ostatnio po spacerze jak wróciliśmy do domu to dobijał do 4 godz smile z tym że w domu byłam sama z Hubertem smile no mi w nocy też ostatnio dobrze śpi, jedynie dzisiaj obudził się ok 3 ale później wstał dopiero przed 8 smile a zdarzyła nam się nawet nocka przspana do 7 (!!!) chcę go powoli oduczać od nocnego wstawania ale kiepsko narazie nam to wychodzi smile

Kiniak no ja mam juz nadzieję że będzie tylko lepiej smile

Przepajacie w nocy maluchy przed lub po jedzeniu? Hubert w ostatnim czasie szczególnie przy nocnym karmieniu najpierw musi dostać wodę/herbatkę zanim dostanie mleko, nie wiem co mu się porobiło wcześniej tego nie było...

Miłej nocy kochane smile Dobranoc

1,390

Dziewczyny rano wstaję patrzę i patrzę i  myślałam, że zaspana jestem ale nie... i co widzę  śnieg!!!! normalnie tyyyyyyle napadało wszędzie  biało.

kati ja nie przepajam niczym, mój Syn jest wyjątkowo wybredny i uznaje tylko mleko. Krzywi się na wodę i rumianek, wręcz próbuje nie połykać i krztusi się jedynie z łyżeczki trochę pociągnie.  Mój w nocy budzi się  około 1-2 na jedzenie później gdzieś o 5-6 czasem 7.

kiniak jak masz opcję z dostawą do domu to zamawiaj.

Teraz kawka i muszę się  brać za sprzątanie póki Michaś śpi.

Miłego dnia!

1,391

Kati a mąż jak, cieszy się, czy na razie bardziej nie dociera do niego ? Jakieś witaminy bierzesz już, kwas foliowy ? Daje małej wodę, ale mało pije, nie bardzo chce, gryzie smoczek wtedy.

Asienka moja tak samo ma teraz z wodą. Bardzo mało pije. Śnieg ? smile U nas nie ma, ale mżawka brzydko i wiatr, a musiałam iść z małą do rosmana bo w tesco nie dało się zamówić z dowozem. Więc przeszłyśmy się dziś, mała wyubierana w kombinezon smile U nas ma coś padać w niedzielę śnieg, zobaczymy jak będzie. Na spacer śnieg może być, ale nie deszcz.

Moja mała śpi w nocy ładnie, ale syn spał gorzej niż wasze dzieci, non stop pobudka. Wczoraj była maruda wieczorem, nie wiem co jej nie pasowało, 3 godziny w wózku, na rękach, mleko nie, woda nie. Potem padła i spała do 7.
W rosmanie nie było pampersów 3, wzięłam te babydream małą paczkę, mam nadzieję, że jej podpasują.

1,392

Ja swojego brzdąca też  w kombinezon ubieram - mojej mamie udało  się kupić  w lumpeksie za 6,50zł!!!!  praktycznie nowy, niezniszczony, jeszcze jest dobry dla Michasia, ale  będę  musiała i tak kupić drugi.
A wy kupujecie  w lumpeksie ubranka dla dzieci? bo kupno body mogę polecić w sklepie C&A ostatnio kupiłam 5ciopak za 30 zł dobre jakościowo i nie była to promocyjna cena tylko normalna.

Dziadek już dla wnuczka sanki szykuje hehe smile

Dorotka a u Ciebie padał śnieg? 

Misiak a co u Ciebie? dawno Cię nie było.

Julia jak u Ciebie? lepszy humorek?

Kulka jak Mania?

1,393

dorota, sliczny Oluś 

kulka, moja mała tez sie bardzo kręci w łóżeczku smile nigdy jeszcze jej nie zastałam w miejscu w którym ja połozyłam hehe często lezy w poprzek łóżeczka .

asienka, w Londynie tez juz bardzo świątecznie jest :)ale co sie dziwić skoro jeszcze 35 dni do świąt Boże Narodzenia smile

u mnie ok. Tomas troche wyluzował i chwała mu za to Panie !! Ostatnio mówi do mnie bym wyszła sobie gdzieś z dziewczynami o.O Normalnie nie wierzyłam własnym uszom i oczom też bo był poważny gdy to mówił i nie żartował wink Więc wczoraj spotkałam sie z psiapsiółkami i jak za dobrym starych lat Londyn był nasz tongue zakupowych szaleństw nie było końca . Kupiłam sobie troche nowych szmatek, botki i takie tam dodatki wink Jestem happy bo Thomas ani razu nie zadzwonił by mnie sprawdzić ^^ tylko napisał wiadomość czy żyję tongue

1,394

Kiniak no cieszymy się oboje na bobasa. Biorę kwas foliowy i powinnam brać jod ale najpierw muszę do endokrynologa iść bo to na recepte. Hubert też często bawi się znaczkiem, śmiesznie to wygląda jak tak gryzie i bawi się smoczkiem :-)
Hubertowi znowu się coś ze spaniem pochodziło :-/ wstał mi druga noc o 3 z płaczem a do tego dzisiaj wstał po 6 I do 9 wył nie chciał spać jeść ani nawet pić... nie wiem co się z nim dzieje do 22-23 bardzo niespokojnie śpi i przebudza się co ok 30min.
Byliśmy dzisiaj u neurologa, ogólnie jest dobrze tylko problem jest z napięciem miesniowym barków (?) Raczek i dłoni, prawie przez cały czas ma zaciśnięte piąstki a powinien przy leczeniu na brzuszku rozkładać dłonie no i musimy ćwiczyć w domu rozkładanie dłoni no i rozluźnić mięśnie. Dostaliśmy też skierowanie na ponowne zrobienie eeg główki i na początku roku kontrola.

U nas dzisiaj pogoda masakra padało na zmianę raz śnieg a raz śnieg z deszczem ale na szczęście nie ma śladu pi śniegu smile ja też już hubertowi kombinezon wyciągnęłam bo zimnica okropna. .. Aj ta zima już tuż tuż... hmm

1,395

Julka, dziś lekarz potwierdził, że przy karmieniu piersią mogę mieć założona wkładkę. Czekam na wynik cytologii i chyba się zdecyduję.
Świetnie, że mąż odpuścił. Oby zmiana była trwała.

Asienka, u nas śniegu nie było, ale zimno już coraz bardziej.
Olek na spacery też śmiga w kombinezonie, ale takim jesiennym. Cieplejszy wisi w szafie i czeka na mrozy wink

Kati, u nas też jest tak samo, paluszki u rąk i nóg zacisniete . Ćwiczenia stosujemy i może pomoże.
Oby Hubertowi też coś dały.

1,396

Dorota U nas jest tylko z dłońmi problem. Czasem tak mocno zaciska ze aż bieleja mu paluszki szczególnie z lewą jest problem. Mam nadzieje że po ćwiczeniach jakie zleciła  Pani doktor będzie lepiej. No i jak leży Hubert na brzuszku to rączki podkład pod siebie i mam go kłaść na kolanach na brzuszku żeby ręce jego "zwisaly" żeby zlikwidować to napięcie. A wy coś mieliście zalecone?
Julia pisaliśmy prosta w tym samym czasie smile fajnie że w końcu dotarło do Twojego meza, Ty też masz prawo do rozrywki z koleżankami, bo ja to już całkiem się zauważyłam w domu z Hubertem ani mi się nie chce gdzieś wyjść ani tak naprawdę nie mam za bardzo z kim no i teraz jak jestem w ciąży to wolę poleżeć bo początki są identyczne jak z Hubertem, bóle pleców w dole no i senność się zaczyna smile

Znowu pół nocy kolysynia Huberta. Ledwo przypomną jestem, nie wiem co mu się dzieje, a do tego gdzieś się jeszcze przeziebil zakatarzony jest strasznie i kaszel go łapie, dałam mu rano parametrami w syropie i mam nadzieję że mu przejdzie bo jeśli wszystko będzie ok to za ok 2 tygodnia w końcu Szczepiony będzie... wasze pocieszenia zdrowe sa? Taki sezon się zaczął ze u teściów będą teraz będą po kolei chorować wszyscy, mam tylko nadzieję że Hubert będzie miał lepszą odporność na choroby niż dzieci męża siostry.
Miłego dnia życzę smile

1,397

Asienka ja synowi kupowałam często w takich sklepach, a dla małej mam bardzo dużo rzeczy od rodziny, albo kupowałam w lidlu, więc na razie ubrania były, ale teraz wyrasta szybko i muszę coś pokupować. Muszę się wybrać do tego c&a.

Kati moja też coś delikatnie kaszle, dziś nie wychodziłam z nią, jest okropnie na polu. To Hubert nie był jeszcze szczepiony w ogóle? My mamy mieć w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, że będzie zdrowa. Moja wieczorami ostatnio coś płacze, nie śpi do 23 i nie chce jeść, pić i albo ręce, albo wózek, bo taka maruda. Potem pada i śpi do rana.

Julia to korzystaj i wychodź jak najczęściej, niech wie, że ojciec też ma obowiązki. A zazdrość, niech sobie zacznie z nią radzić, bo przeginał..

Dorota myślałam, że u was śnieg. W tygodniu ma być już mróz.

Nie byłam z małą u neurologa, ale też tak piąstki zaciska, choć też otwiera. Widzę, że dużo dzieci ma coś z tym napięciem mięśniowym. Z synem nie było nic takiego, nawet nie sprawdzaliśmy.
Brzuch boli od tygodnia, drugi okres mam mieć.
Syn jutro na turniej jedzie, za tydzień też, a tak to nauka religii do komunii, modlitwy, itd.

1,398

Kiniak no niestety u nas przeziębienie postępuje, już mocniej kaszle i katar ma dosyć silny, kupiłam mu dzisiaj nasivin do noska i maść kamforową do nacierania, mam nadzieję że to coś pomoże... No niestety to dopiero nasze pierwsze szczepienie a jak dobrze mi się wydaje to już drugie chyba powinno być, no ale tak wyszło przez te pleśniawki, szpital i wogóle. a co do zakupów to w lidlu teraz są body, rajstopki, bluzy, sukienki itp a rajstopy jak i z lidla tak i z biedronki mogę jak najbardziej polecić są świetne smile
Kiniak ciekawa jestem czy kiedyś mój Hubert będzie takim zapalonym piłkarzem jak Twój synek smile
Aaa, zapomniałam wczoraj dodać że zmieniam mleko na Hippa, Pani doktor mówiła że mleko z pro i prebiotykami powinno zlikwidować dolegliwości Huberta z brzuszkiem (oby).

1,399

Moja mała dziś grzeczna, spała nawet 2 godziny smile Teraz też radosna, od kąpania.

Kati twój ma prawie 4 miesiące, więc 2 szczepienie byłoby, jest między 3 a 4 miesiącem chyba, moja ma opóźnienie i teraz. Ja rzeczy z lidla i biedronki też lubię i polecam smile Może w niedzielę się przejadę do lidla i coś wypatrzę. Mój syn jest wielkim fanem piłki, dobrze że w szkole mają te treningi. Uwielbia latać za piłką, a po mnie tego na pewno nie ma smile A co ty podajesz już Hubertowi oprócz mleka, zupkę, jabłko ? Kati ile miałaś okresów po porodzie, bo ty karmiłaś też chwilę ?

Zapytam teraz lekarki kiedy mogę coś podawać małej oprócz mleka, ale czekam do skończonego 4 miesiąca z wprowadzaniem nowego jedzenia, a wy?
Mikołaj się zbliża, muszę poszukać gry dla syna, napisał list smile

1,400

Mój  synek spał  dziś 4h ciurkiem!!! nie wiem czy to dzięki temu, że  moja babcia z mamą w trakcie spania zmieniają mu boczki na których śpi czy tak poprostu mu pasowało.

Ja też mogę polecić rajstopki z biedronki z lidla nie miałam jeszcze okazji kupować ubranek, ale właśnie dziś mi koleżanka mówiła, że są ubranka i bardzo je polecała.

kati ja mogę tylko mleko hippa zachwalać mojemu dziecku te mleko bardzo podpasowało.
trochę te szczepienie masz opóźnione ale najważniejsze żeby Hubert był  zdrowy, ja słyszałam o maści majerankowej na katarek popytaj może w aptece.

kiniak ja już słoiczki kupiłam w biedronce ale też czekam aż  4 miesiace skończył, z resztą dopytam się jak będę u lekarza na sz zepieniu po 2 grudnia co mogę  podać. Słoiczki kupilam ale i sama planuje jakieś zupki gotować chociaż w gotowaniu to moj mąż jest lepszy smile może  niech on dla synusia gotuje.
Ja karmiłam miesiąc  i tydzień i nadal okresu nie mam. Nie tęsknie za nim, ale muszę  do gina iść i to uregulować.

Mój  też  bardzo często ma piąstki zaciśnięte, ale i otwiera rączki też.  Jak leży na brzuszku to raczej na piąstkach niż  na otwartych dłoniach,  porozmawiam o tym z lekarką przy najbliższej okazji.

Popijam sobie piwko karmi, wasze zdrowie i waszych maluszków.

Dobrej nocy!

1,401

Kiniak załapałam się jedynie na jeden okres I mąż zmajstrowal drugiego bobasa smile W tej chwili nie daje narazie nic hubertowi przez te problemy z gazami i brzuszkiem bo myślałam że to od tego ale wygląda na to że chyba jednak to wina mleka lub podraznionego brzuszka po plesniawkach kupiłam mu już słoiczki z deserkami no i mam zamrożone udka ze swoich kur, niedługo Hubert skończy 4M więc będę już znowu podawać jakieś deserki i gotować zupki kurczakowo marchewkowe smile no niestety ale z jabłkiem chyba problem będzie bo złe na nie reaguje i nieważne czy to deserek czy soczek.
Asienka maść majerankowa mam w domu ale nie za bardzo Hubert na nią reagował bo to się pod nosem  smaruje a on bardzo nosek "wyciera" I boję się żeby maść nie została mu na raczce i żeby nie zatarl nią oka. Nasmarowalalm dzisiaj małego komfortową masciaa oby mu pomogła.
Dobranoc smile

1,402

Kati, ja Olka od początku hartuję wozac praktycznie codziennie na spacer. Na razie wygląda na okaz zdrowia na szczęście.
A może masz za ciepło w domu? Podobno ważne jest wietrzenie i utrzymywanie szczególnie w pomieszczeniu gdzie śpi, stałej niewysokiej temperatury.
Ćwiczenie mam podobne, plus jeszcze dodatkowe i odpowiednie noszenie i pozycja do karmienia, aby napięcie zniwelować.

Asienka, 4 godziny? Wow, ale to była jedyna drzemka w ciągu dnia? Mój wczoraj 1,40 spał i byłam happy, a tu 4 godziny wink

Kiniak, no jeśli list powstał, to nie ma zmiłuj, teraz trzeba się sprawdzić jako mikołaj.

A te rajstopki to kiedy zakładacie? Kupiłbym, ale jakoś nie mam pomysłu na zastosowanie wink

1,403

Dorota ja też niezalecane noszenie tyłem do siebie i rękę trzymać pod pachami żeby rączki szły do przodu. Za ciepło raczej nie jest bo na górze bardzo szybko robi się chłodno po paleniu, mocniej się podkłada jedynie przed kąpielą Huberta a tak po za tym to raczej temperatura w pokoju jest w sam raz bardziej bym powiedziała że jest za chłodno szczególnie w nocy A nad ranem i rano to już ogóle zimno jest. Ja rajstopy zakładam hubertowi jak jest dość zimno w domu pod spodnie a jak jest tak w miarę to w samych rajstopkach to zostawiam, no i żeby to za bardzo nie grzać I żeby za ciasno mu nie bylo w kombinezonie to też zakładam rajstopki I ewentualnie skarpetki.
A co do spania to poprzedniej nocy spałam z Hubertem w pokoju siostry (jestem u rodzicow) W którym jest okropnie zimno i Hubert budził mi się mniej więcej co godz a tej nocy spałam już w innym pokoju cieplejszym i spał mi od ok 22 do 6.30 więc wygląda na to że za zimno też nie może być i to może być powód nocnych pobudek częstych.

1,404 Ostatnio edytowany przez misiak1234 (2014-11-23 00:37:26)

Nonono co to się tu dzieje pod moją nieobecność tongue hihihi
aaaale się oczytałam tongue
Kati gratuluję drugiego Bobasa!! big_smile ale mnie zaskoczyłaś...
Dorota super fotka big_smile jak u Was kolki? lepiej już? U nas ciut lepiej daję już debriat tylko raz dziennie i na niedługo planuję próbować całkowicie bez.
Julia dobrze, że Mężem już lepiej i korzystaj zanim się Mu odmieni tongue a może nie?;))
Asieńka my żyjemy jeszcze choć brak czasu na wszystko... niestety sad
Co do ubranek ja mam bardzo dużo używki z dobrych firm i wcale nie czuję się przez to gorsza choć faktycznie body z c/a są super. ciuszki z biedronki są jak najbardziej ok choć nie lubię ogólnie biedronki, a z lidla wydaję mi się, że mają gorsze jakościowo. Ale to moje osobiste zdanie.
U nas po staremu dużo pracy, ale staramy się co dzień wychodzić na spacery krótsze lub dłuższe. Ja ostatnio bardzo nerwowa się zrobiłam:(( Małej staram się wprowadzać bardziej regularne drzemki w ciągu dnia bo miałyśmy dosyć duże kłopoty z płaczem z powodu niewyspania. Chciało się jej tak bardzo spać a nie mogła zasnąć.
Muszę z ciekawości sprawdzić jak u Mojej z tymi piąstkami przy leżeniu na brzuszku ale chyba ma wyprostowane paluszki.
My we wtorek idziemy znów same na 2 szczepienie bo Mąż znów na 2 lub 3 dni wyjeżdża.
Jaką macie temperaturę w domach/mieszkaniach? Do spania, na codzień i do kąpieli??
My utrzymujemy w domu ok 21, 22 a do kąpieli 24. W nocy 20, 21. Co myślicie?
Aaaale się rozpisałam,
Miłej nocki smile)) buźki :*:*

aaa powiedzcie jak zachęcić dziecko  do leżenia na boczkach? choćbym nie wiem jak się starała Ona woli na pleckach? I płaczę i się prostuje jak Ją układam na boku? Powiedzcie Wasze Dzieciaki się już same potrafią przekręcić z plecków na brzuszek i na odwrót??

1,405

Eh skonczylo sie czytanie podczas karmienia. Musze teraz obie rece posiwecac Mani. Jedna reka ja trzymam zeby nie fiknela, bo macha kopytkami ciagle i zaklada mi na ramie i sie odpycha, a druga musze trzymac cycka, bo od jakiegos czasu podczas jedzenia mietoli go lapkami i wyszarpuje sobie z pysia, a mleko leci jak z weza ogrodowego i np jej w oko i potem sie wscieka. Teraz wlasnie udalo sie ja uspic i wyglada na to ze do rana pospi, bo usnela bez smoka. Dwie ostatnie noce sie meczyla i co chwile budzila i plakala, za to cale spacery i godzine dwie po spala jak zabita.

Misiak z brzuszka na plecy badz boczki to juz od jakiegos czasu sie przekreca. Dzis przekrecila sie z plecow na brzuszek jak sie wsciekla w lozeczku a ja pranie wieszalam. Co do spania na boczkach to ja od urodzenia kladlam tak Manie spac, raz jeden, raz drugi a jak usnela to na plecki. W dzien na drzemke obowiazkowo na boczku. Wiem o czym mowisz z tym zmeczeniem, ja na sile Manie usypiam zeby nie byla marudna, poznaje po oczach ze to juz ten moment.

Julia oby ta poprawa byla juz na stale:-)

Na spacery tez juz zakladam kombinezon, ale pod spod tylko pajaca i skarpetki. Kupilam wiekszy jakby zima trwala do maja to tez nam wystarczy:-P Pamietam dwa lata temu po wielkanocy jechalam w delegacje to sniegu po kolana i ciagle sypal i jak w piatek do pracy szlam z walizka bo po pracy na weekend do domu to normalnie odsniezalam chodniki tyle sniegu lezalo, a tydzien pozniej juz 24 stopnie i zupelnie inna garderoba:-) My niezaleznie od pogody spacer musimy zaliczyc, jak bardzo leje, albo wieje to godzine z nia chodze a potem wystawiam jeszcze na godzine na balkon. Poniewaz spacer to punkt obowiazkowy to jak bedzie za niska temperatura na spacerowanie to chociaz na balkon ja wystawie, bo nie przetlumaczysz ze spaceru nie bedzie. Bedzie plakac i nie zasnie dopuki nie zapakuje ja w wyjsciowe ubranie i nie wloze do wozka.

Ja sie zastanawiam czy z Mania cos nie jest nie w porzadku bo nie chce wyciagac lapek do zabawek, owszem popatrzy z daleka, jak lezy gdzies obok to zacisnie piastke na zabawce, ale to nieswiadomie. Ale juz jak delikatnie probuje dac jej dotknac zabawki to cofa raczki i tuli do siebie. I ostatnio naszla ja faza tygryska tzn duzo gada ale w zasadzie tylko ghrr i sie cieszy, czasem dorzuci jakies a czy o, ale nie powtarza a ghrr to moze gadac i gadac, czasem robi sobie przerwe w jedzeniu zeby to swoje ghrr powiedziec i dalej je.

dorota.f ja rajstopk zakladam do sukienek, zamiast spodenek w domu, albo do samochodu pod spodenki i nie ubieram w kombinezon wtedy.

Co do temperatury to tak ok 21 stopni w pokoju staram sie utrzymac nie wiecej, a w lazience przy kapieli to nie wiem bo wlaczam kaloryfer 30 minut przed kapiela na max i jak sie zrobi odczuwalnie cieplej niz w pokoju to kapie :-)

U nas kroluja ciuszki uzywane, albo dostalysmy w spadku po kims z rodziny, albo kupione na allegro w takiej duzej paczce ze 150szt, albo z lumpka. W zasadzie pojedyncze mamy nowki sztuki. Swego czasu chcialam kupic ten zestaw body w c&a ale jakies powyciagane i z kiepskiego gatunkowo materialu tylko byly dostepne, a za 30zl to pamietam kupilam jej 3 pary leginsow, 10body, 3 pajace i 2 bluzeczki i 3 czapeczki na ciuchach.

1,406

hej dziewczyny smile Melduje się z lozeczka wink przeziebiona jestem a poniewaz T jest w domu i zajął sie Lilką a młodsze jeszcze śpi, ja moge trochę poleniuchować . Powiem wam, że z dnia na dzień coraz mi ciężej zajmowac się dziewczynkami. Emila nie spi duzo w ciągu dnia i niestety nie spia w jednakowych porach więc nie mam czasu na pisanie praktycznie.
Jesli chodzi o spanie Emili to teraz przesypia nocki ale budzi sie około 5 rano i po godzinie-dwóch g. znowu zasypia i spi tak do 9-10 rano.W ciągu dnia spi około 2 godzin w domu ale jak bede na dworze 3 godziny to tyle przespi. Rano z nimi nie wychodzę na spacery bo nie wyrabiam dopiero po obiedzie.Zazwyczaj Tom jest juz w domu i razem chodzimy ale jak wraca pozniej to spokojnie sobie radze sama wink taka jestem dzielna i zaradna dziewczyna hehe big_smile tongue
O której wasze dzieci chodzą spać? O której kąpiecie? U nas kapiel to tak o 19 bo sa juz  bardzo spiące i marudne . Emily po kapieli  ma największy apetyt i niestety nie najada sie moim mlekiem wiec dostaje tez mm.Moja malutka tez piąstki ma zacisnieta nawet jak leży na brzuszku ale otwiera też więc chyba wszystko ok bo jak widziała ja ostatnio pielegniarka to nic nie mowiła .

kiniak, Tomas nie ma problemu zostac sam z dziewczynkami bo dużo mi przy nich pomaga i radzi sobie nieraz lepiej ode mnie , taka prawda, jego problemem jest zazdrość i nadmierna opiekunczośc i stąd te zakazy .
Nie chce często wychodzic sama ale raz na jakis czas potrzebuje odreagowania i spedzenia czasu z koleżankami, wiadomo. Niemal co weekend wychodzimy z Tomasem sami bez dzieci chociaz na dwie godzinki by spędzić romantycznie czas ale oprócz tego potrzebuje też kontaktów z innymi ludzmi ze swoimi przyjaciołkami i mam nadzieję, ze w końcu to dotarło do niego na dobre .

kiniak, to teraz może córeczka będzie ? wink
Uciekam kochane bo niunia wstała i szykujemy sie do kościólka a pozniej mamy podróż do rodzicow T
buziaki

1,407

Cześć!

Misiak ja nie mam problemu z układaniem synka na boku (raz na jeden raz na drugi) robiłam tak od małego bo położne tak zalecały może spróbuj jak Agusia dobrze zaśnie przekręcić ją na boczek i zwinięty ręcznik za plecki podkładać to malutka nie będzie się przekręcała, powiem Ci, że mój też lubi na pleckach a najbardziej to lubi główkę na prawą stronę muszę o tym z lekarką porozmawiać. Michaś jedynie z plecków na boczki się przekręca z brzuszka na plecy się nie przekręca.  A temperaturę mamy praktycznie cały czas 21-22 st do kąpieli czasem suszarką dogrzewamy, ale rzadko.

Kulka a jak kąpiesz Manię w łazience to potem też ją tam ubierasz?? bo ja kąpię w pokoju na łóżku mam ręcznik do wytarcia rozłożony i ubranka przygotowane i resztę rzeczy w łazience by mi było niewygodnie chociaż mam dużą powierzchnię.
Co do chwytania zabawek to Michaś ma podobnie tz. dam mu zabawkę w rękę (wyciąga rączkę) ale trzyma ją raczej nieświadomie (zaciśnie piąstkę pod wpływem włożenia czegoś) abo zaraz do buzi wkłada, więc to chyb normalne. 

Dorotka ja rajstopki zakładam pod spodnie bo mama krzyczy na mnie, że małego za lekko ubieram,a  czasem Michaś tylko w rajstopkach sobie w domu leży. Kombinezon już się dla niego za mały zrobił i się nie dopina w kroku to wtedy rajstopy są konieczne.

Julia mój mały różnie chodzi spać w dzień a wieczorem to z reguły kąpiel jest 19-19.30 butla i spanie. Miło, że Tom zajmuje się dziewczynkami i pomaga, a Tobie zdrówka!!!

Przyjrzałam się i mój syn też na piąstkach leży brzuszku  - mam się martwić???

Zbieram się bo jedziemy do koleżanki w odwiedziny a potem jeszcze do rodzinki. 

Buziaki!

1,408 Ostatnio edytowany przez kiniak1 (2014-11-23 17:18:13)

Misiak się pojawiła ale mi to nie odpisała..

Asienka ja właśnie też zapytam lekarki, od kiedy mogę jej coś dawać. Mam zamiar niedługo jakąś kaszkę jej dawać. Potem zupka, marchewka.

Od wczoraj mało mleka je, kaszle coś i dużo śpi, jak na chorobę. A we wtorek mamy mieć szczepienie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dorota Mikołaj oczywiście będzie, ale wszystkiego nie przyniesie, nie ma opcji, poza tym mój syn za bardzo już nie wierzy, za duży jest.

Kati na wsi u mojego tak mamy że się pali i rano jest zimno okropne, a na wieczór gorąco to nie jest dobre, temperatura powinna być stała w miarę. Mój syn po wypadzie na wieś najczęściej chorował. Jabłko ma cierpki, charakterystyczny smak i próbuj mu podać po jakimś czasie znowu.

Julia wiem, że chodzi o zazdrość, więc może to zmieni. Ja córeczkę mam, to do Kati było smile

Kulka moja nie chwyta jeszcze zabawek, chyba są za małe dzieci nasze. Z synem wszystko przychodziło  w swoim czasie i nie zwracałam tak na to uwagi.

Mała wczoraj wieczorem jak zobaczyła tatę po tygodniu to cała uśmiechnięta, szczęśliwa, gadała do niego i nie chciała spać smile Ja dostałam drugi okres, jak przed ciążą po 35 dniach, w nocy przemokłam 3 razy.. A mała spała 9 godzin.
Kąpie też w pokoju i ubieram, w łazience nie mam gdzie jej ubrać. Kąpie ją zależnie jak ma jeść, ok 18, 19. Leży na plecach, na boku nie chce, a jak na brzuszku to tak jak Asienka piszesz, zaciska piąstki. Mój syn chyba też tak robił i nic się nie robiło z tym. Teraz powiem lekarce, nie zaszkodzi.

Body z lidla są dobrej jakości wg mnie i dziś kupiłam małej, bo z tamtych wyrosła.

1,409

Misiak dziękuję ???? Hubert też nie lubi leżeć na boku, woli na plecach jak był malutki to podkladalam mu ręcznik lub koc zwinięty a teraz i to nie bardzo pomaga bo zaraz próbuje się przekręcić i tak leży częściowo na boczku i marudzi ???? Hubert nie potrafi jeszcze się sam obrócić chociaż jak leży na brzuszku to już się przechyla na bok jakby chciał się obrócić ale on to już ma od ok dwóch miesięcy a kiedy będzie się obracal  sam to się okaże smile
Julia no to ja ja bede miała drugiego bobasa nie Kiniak smile ja mam taką cichą nadzieję że teraz będzie Zuzia smile
Asienka:nie ma się co martwić tymi piastkami bo to nic groźnego tak mi lekarka powiedziała tylko staraj się próbować prostować mu paluszki my z Hubertem mam takie ćwiczenie: mam wziąć jego dłoń i tak jakby ma głaskać mnie po policzku żeby prostował w ten sposób paluszki, albo jego dłonią pocierać jego kolanko żeby też prostował paluszki, w każdym bądź razie to nic groźnego co miałoby wpływ na rozwój. Nie wiem czy zwrocilas  uwagę na ostatnim zdjęciu które wrzuciłam jak leży Hubert na brzuszku to jest złe ułożenie rączek, rączki tak jakby cofają  się do tylu i do tego są ścisniete  pięści ma i tego właśnie nie powinno być.
Kiniak narazie daje tylko mleko i herbatkę za kilka dni skończy 4 M to będziemy próbować nowości smile

1,410

pomyliłam sie i zamiast do kati napisałam do kiniak odnosnie ciązy, sorry

1,411

Kiniak przepraszam, że nie odpisałam ale ja zakręcona strasznie jestem i chyba mnie przeraża ostatnio to wszystko... chyba muszę z czegoś zrezygnować bo nie ogarniam już i zapominam jak się nazywam.
Co do pieluszek to za każdym razem jak ją zmieniam niezależnie czy po siku czy czymś więcej to przecieram dokładnie chusteczkami pampersa jakoś te biedronkowe wydają mi się zbyt suche. Prócz tego nic nie robię więcej. Po każdej kąpieli kremuję alantanem pupę i nie mamy kłopotów. A gdy mieliśmy przez 3 dni niedługo po urodzeniu to po każdym przebraniu pieluszki smarowałam sudocremem i przeszło.
Pozdrawiam i jutro coś naskrobię więcej bo nie mam dziś natchnienia...

1,412

Kati pisałam o jedzeniu, bo coś chyba już dawałaś kiedyś małemu.

Julia wiemy o co chodzi smile

Misiak spoko smile Co taka zajęta, może napisz co się dzieje. Ja smaruję za każdym razem kremem babydream z rossmanna, póki co jest ok.  A chusteczki miałam pampersa, teraz mam kindii dzidziuś.

Mała dziś grzeczna, na spacerku spała smile Dała mamie posprzątać, poprasować. W środę mamy szczepienie.
Coś mniej je, tak ok 100, 120 ml po 5 razy w ciągu dnia. W nocy nie je.

Dziewczyny Asienka, Dorota, Kulka co tam ?

1,413

Kiniak zdawałam hubertowi zupki,gotowałam marchewkę z odrobina ryżu a i z kurczakiem zdawałam marchewkę ale od jakiegoś czasu nie daje nic, zdawałam też z hippa kaszel z owocami i wciągnął aż uszy mu się trzesly ale coś co podałam mu nie podeszlo a że nie wiedziałam co to musiałam zrezygnować ze wszystkiego. Na pewno złe reagował na jabłko i chyba banana (deserki oczywiście, nie surowe smile )

1,414

kiniak Top model oglądam a dziś  mój syn pobił chyba rekord spania! co zjadł to zaraz potem spał i tak przez cały dzień. Ja od czasu do czasu smaruje pupcię alantanem a chusteczek używam z biedronki dada takie zielone, kindi też miałam są  ok, a chusteczki z pampersa też miałam i mam jeszcze bo z zapasów mi zostało ale one do najtańszych nie należą i dlatego te z dady używam -  jakoś mi podpasowały.

kati ja czytałam, że najlepiej podawać jeden posiłek np. marchewkę  przez kilka dni i obserwować jak maluch reaguje bo jak dasz dwa różne posiłki to nie wiadomo co może np. uczulać. Ja czekam aż skończy 4 miesiące i dam zupkę z marchewki i ryżu.
Dziękuję za porady poćwiczyę tak z Małym.

Misiak kochana pisz co tam się dzieję pomożemy. Może poproś kogoś o pomoc, a Ty troszkę odsapniesz może się wyspisz i lepiej będzie.

Dorotka a Ty gdzie się podziewasz? Kulka co u Ciebie?

Dziewczyny które były nacięte boli was czasem rana po nacięciu?

Słodkich snów!  smile

1,415

Kiniak zajęta jestem domem Dzieckiem korepetycjami i firmą dodatkowo także chyba za dużo a głupio mi teraz odmówić zajęć korepetycji jak uczniowie do matury się przygotowywują. Aczkolwiek z drugiej strony nie wiem co by było lepsze bo co jakiś czas muszę odmawiać bo nie mam co z Dzieckiem zrobić jak Męża nie ma. Niestety moja Mama ma za daleko żeby przyjeżdżać to się by już nie opłacało finansowo a z teściową mam tragiczny kontakt i nie chce żeby się naszym Dzieckiem zajmowała.
Asienka nie bardzo mam kogo poprosić o pomoc, pozatym coraz częściej myślę że to psychicznie jestem wyczerpana a nie fizycznie, bo Mała nawet nie narzekam grzeczniutka jest w większości czasu tongue no wiadomo zdarzają się gorsze dni ale to jak u każdego chyba. jeju ale smęce dzisiaj... pewnie dlatego, że znowu Mąż pojechał choć tyle że tylko na 2 lub 3 dni...

Z relacji u nas jutro idziemy do szczepienia. A pozatym Aga mi się dziś pierwszy raz przewróciła z brzuszka na plecki big_smile jupiii ;D

Co do posiłków to jeszcze nie wiem co będę dawać ale dostałam maile instruktażowe od koleżanki to jak się zdążę zapoznać to powiem co i jak wink)

aaa mam pytanie bo wczoraj byliśmy u znajomych i mi szczęka opadła pod ziemię tongue ile dajecie radę po 3 godzinach ściągnąć pokarmu z jednej piersi? Bo koleżanka twierdzi, że u niej rekord to 240ml <wow> ja choćbym z moich dwóch wycisnęła ostatnie soki to nie da rady aż tyle tongue

1,416

Misiak ja też psychicznie czasem nie daje rady, więc nie jesteś sama, zobacz ja mam męża  na miejscu, nie pracuję w sumie to tylko opieka nad Małym  i ogarnięcie domu mi zostaje a Wy dziewczyny bez mężów i dajecie radę więc ja Was podziwiam. Jak się  ma tyle na głowie to człowiek wysiada. Mi

Ja chętnie rad odnośnie rozszerzania diety posłucham, bo narazie słabo się w tym orientuje.
Misiak zrób czasem coś tylko dla siebie.

Buziaki

1,417

Asienka właśnie zapisałam się na farbę i obcięcie na sobotę nie wiem czy to mądry pomysł biorąc po uwagę przygotowanie urodzin Męża na niedzielę no ale może dom będzie mało posprzątany ale za to będę ślicznie wyglądać hihihi tongue
a tak serio to najbardziej mam ochotę wziąć wózek i Malucha i wyjechać gdzieś choć na 2 dni pospacerować na świeżym powietrzu ale jak znam życie do czerwca to raczej mało możliwe sad tym bardziej, że u mnie Mąż chyba nie lubi ogólnie takich wyjazdów On jak coś to już konkretne przed wakacjami... no ale....

1,418

Asienka ja właśnie tak robiłam tylko ze na początku jadł że smakiem zupkę z marchewką i kurczakiem a później nie wiem co mu się porobiło za nic nie chciał już jej jeść więc kupiłam zupkę jarzynowa z bobovita pierwsze dwie łyżeczki zjadł a potem pluł no a na wieczór koncert dal i nie wiem po czym bo zdawałam mu też sok z melisa i tymiankiem, więc musiałam zaprzestać dawania czegokolwiek, ale kupiłam mu już deserek i będę powoli próbować mu dawac. Pojutrze kończy 4 M więc to już odpowiedni czas. Jej jak ten czas strasznie szybko leci smile dopiero się urodził a już 4M I kolejne w drodze smile
No U nas też nowości położyłam hubertowi zabawkę na brzuszku i złapał ją pięknie w obie rączki a nawet udało mu się złapać za kółeczko smile no i widzę że coraz częściej ma otwarte dłonie a nie piestuchy jak do tej pory smile
U nas mapa sali trochę śniegu ale zaraz idziemy na spacerek chociaż na chwilę: smile
Miłego dnia mamusie smile

1,419

Kati to czekaj i spróbuj powoli coś mu podawać po kolei smile Mój syn też różnie reagował na posiłki nowe, niektórych nie chciał jeść, nawet jak próbowałam dawać po jakimś czasie. Zobaczymy jak będzie z małą. Ona już tak bardzo mleka nie je dużo, muszę coś nowego i mam nadzieję, że będzie jadła i nic jej nie będzie. No szybko dorabiasz się rodziny smile U mnie to trwało 9 lat, nie wiem na co czekałam smile Aczkolwiek przez pierwsze 4 lata absolutnie nie chciałam drugiego, mój mąż nie był gotowy wg mnie, ja też. Hubert jako pierwszy z forum kończy 4 miesiące smile

Asienka ja miałam różne chusteczki, dużo dostałam i do tej pory je zużywam. Potem nie wiem co będę kupować, pampersa drogie, ale dobre.

Misiak coś musisz pomyśleć, albo pomoc, albo mniej obowiązków, bo przy małym dziecku to ciężko. Właśnie psychiczne zmęczenie czasem gorsze niż fizyczne. Odnośnie odciągania nie powiem bo nie karmię, a jak karmiłam miałam malutko.

Miałam iść z małą na szczepienie, ale się przesunie, bo trochę kaszle i kicha, także chyba do lekarki podejdziemy.

1,420 Ostatnio edytowany przez asienka88 (2014-11-27 14:36:06)

Cześć!

Mały śpi to mam chwilę coś naskrobać.

kiniak jak zdrówko Laury? byłaś z nią  u lekarki?

kati a Ty jak się  czujesz?  mdłości przeszły?  Hubert już 4 miesiące  skończył co tam mu dałaś  do zjedzenia smile deserek a jaki? ja kupiłam  jabłuszko z gruszką (chyba)

Misiak i bardzo dobrze  idź koniecznie do fryzjera sprzatanie nie jest najważniejsze. Czasem  trzeba się oderwać od codziennych obowiązków i zrobić coś tylko dla siebie.

Dorotka a Ty gdzie się podziewasz? Kulka a Ty?

My czekamy na skończenie 4 miesięcy i też będziemy coś nowego wcinać trzeba się  w śliniaki zaopatrzyć smile byliśmy we wtorek w kinie a w środę byłam cały dzień u rodziców więc dziś się muszę za zaległości w domu brać.

Miłego dnia mamuśki

1,421

Asienka nie byłam, bo nic jej nie jest, nie kaszle, tylko kilka razy wtedy zakaszlała. Na przyszły tydzień ma mieć szczepienie. Wtedy zapytam co jej podać jako pierwsze, ale też czekam do skończonych 4 miesięcy. Na czym byłaś w kinie?

Kati jak się czujesz? Ostatnio pomyślałam o twoich włosach, bo pisałaś kiedyś, że masz krótkie, podcinasz regularnie czy zapuszczasz teraz ? smile

Zimno okropne, byłam dziś w urzędzie załatwiać dowód nowy. Idę wieczorem z synem do kościoła- msza do komunii.

1,422

Kiniak no właśnie dzisiaj dałam Hubertwoi zupkę gerbera delikatne jarzynki, czy coś takiego, na spóbowanie dałam łyżeczkę, musiałam sprawdzić czy nic mu nie będzie, ale dobrze przyjął i po jakimś czasie dałam mu jeszcze trochę, a w sumie wyszło prawie pół słoiczka smile smakowała mu bo płakał jak skończyła się porcja smile nie chcę mu dawać za dużo na raz bo to chyba trochę za wcześnie. Odnośnie włosów: miałam zamiar troszkę zapuścić żeby mi w zimie po łepetynie cieplej było ale odrosły ledwo co a już myślę żeby ich ściąć, tak właśnie myślę żeby w przyszłym tyg wybrać się do fryzjerki i doprowadzić się do normalności bo teraz to przy każdej rannej pobudce wyglądam jakby co najmniej mnie piorun strzelił tongue od prawie 2 miesięcy nie byłam u fryzjera co dla mnie to jest baaardzo długi czas, zazwyczaj min raz w mieisącu byłam u fryzjerki podciąć troszkę, bo krótkie szybciej odrastają. Samopoczucie nie najgorsze czasem męczą mnie mdłości i zawroty głowy ale spać to bym mogła całymi dniami, szczególnie mnie morzy po południu.

Asienka niestety mdłości mnie dopadają szczególnie rano, ale i wieczorem się zdarzają ale nie są tak dokuczliwe jak przemęczenie i senność hmm ale miestety Hubert jest na tyle dokuczliwy że drzemka na jaką mogę sobie pozwolić to max 15-20min. dzisiaj była zupka jarzynowa, jutro będzie deserek smile ale kupiłam deserek z suszonych śliwek i morelowy, jabłka narazie boję się podawać, odczekam trochę. Asienka ile dajesz Michasiowi mlkea? tak jak pisze na opakowaniu 180? bo ja to już sama nie wiem jak mam podawać, jak dawałam bebiko to na 4 m było chyba 150, a na 2 zmieniało się dopiero w 7mż.

Co u reszty mamusiek? Coś się tu cicho zrobiło smile

1,423 Ostatnio edytowany przez asienka88 (2014-11-27 23:05:44)

Kiniak byłam na Igrzyskach śmieci Kosogłos ogólnie to nie przepadam za tego typu filmami (sice fiction) ale ten akurat bardzo mi się  spodobał i jestem ciekawa kolejnej  części.
Ja też w przyszłym tygodniu idę na szczepienie pewnie w piątek pójdę.
U nas też straszna zimnica, miałam iść z Małym na spacer, ale zrezygnowałam.

Oglądam Pokojowkę na Manhatanie fajny fim smile

edit: Kati ja daje 150ml wody i 5 miarek mleka (porcja wychodzi 170ml) chociaż normy na 4 miesiąc są  już większe - 180ml wody i 6 miarek mleka (porcja 200ml) bo te 150ml spokojnie zjada, ale czasem po 2h woła jeść to zwiększe mu porcję od jutra.

Mój 7 grudnia kończy 4 miesiące to wtedy coś  nowego posmakujemy. Na pierwszy ogień też  chyba marchewka będzie.

Coś nam Dorotka ucichła mam nadzieję,  że  u mniej wszystko dobrze.
Kulka a Ty?

Spokojnej nocy.

1,424

Asienka ja już od jakiegoś czasu robię Hubertowi 150, A od kilku dni na noc 180 robie jak robiłam 120 nie najadal  się i zarówno lekarz i pielęgniarka jeszcze w szpitalu jak byliśmy mówili że mam dawać dziecku tyle jeść ile chce więc tak robię, dzisiaj zrobiłam mu na noc 210 ale zjadł 180. Asienka tylko i z marchewką i z ryżem ostrożnie bo zapierające są, ja na chwilę obecną stawiam na słoiczki,  bo jakoś nie potrafię ugotować małej porcji smile zawsze wychodzą mi porcję na co najmniej tydzień smile no a dla malucha powinno się trzymać jedzenie mąż 48godz.

1,425

Ehh, moja doba jest zbyt krótka i czasu na wszystko brak, wiec przerwa w pisaniu była wymuszona. Co mi się uda, nadrobię.

Misiak, kobieto pracujaca, wiem co czujesz. Ja jestem szczęśliwa, że tyle się dzieje i ze aktywność jest stuprocentowa, ale też zmęczenie często dopada wink
Co do pokarmu, to ja odciągam tyle, ile potrzebuje. Zazwyczaj jak musze wyjsc do pracy, poprzedniej nocy zciągam. Nigdy nie udało mi się więcej niż 100ml, ale ja to bardzo nie regularnie robie, zaciągając mleko po pijacym wcześniej Olku.

Asienka, a rozszerzania diety nie zaczyna się od glutenu? A może to tylko dla karmiących piersią...
No u nas też ciepło nie jest, ale chcę Olka zachartowac, więc cały czas chodzimy na krótkie spacery. Ja marznę gorzej niż on tongue

Kati, jak samopoczucie? Mam nadzieję, że coraz więcej pozytywnych emocji. Takich dużo życzę!

Kiniak, mam nadzieję, że kaszel się nie rozkręciły i zdrówko Wam dopisuje. Prezent pod choinkę dla synka kupiony? wink

Co do rajstop, to u nas ich zadanie spełniają dresiki i polspiochy. mąż zabronił ubierać syna w rajstopki tongue

Olek ma się świetnie. Dalej walczy z odpowiednią postawa leżąc na brzuszku, ale robi postępy. Niestety przez napięcie nie jest w stanie przewrócić się na pełny boczek, ale juz prawie, prawie wink
Gada i śmieje się jak nakręcony.
Teraz juz obydwie rączki ładuje do buzi. Zabawki chwyta coraz bardziej świadomie. One też trafiają do dzioba tongue

1,426

Witam

Weekend to i mamuśki na forum nie zaglądają.

dorota gluten dzieci karmionych mm wprowadza się  około 6msc przynajmniej tak czytałam.
Super, że  Olek robi postępy!

kati ja też chyba takich malutkich porcji bym nie umiała ugotować, a większa porcja  ciężko to przechować w odpowiedni sposób i miejscu żeby dziecku nie zaszkodziło więc ja też stawiam na słoiczki. Pamiętam, że ryż i marchewka zapiera. A Ty teraz dajesz Hubertowi mleko Hipp? jak na nie zareagował?

U nas katar i kaszel od wczoraj, odciagam co się da ale Misiek strasznie tego nie lubi, zapuszczam nasivin trochę pomaga, jak się nie polepszy to we wtorek do lekarki pojadę.
Z nowości to Michaś wczoraj pierwszy raz przekręcił się z brzuszka na plecy smile

Spokojnej nocki.

1,427

Dorota moje samopoczucie niekiedy jest tragiczne, szczególnie w ostatnich dniach mdli mnie strasznie na większość zapachów nawet moje ulubione danie śmierdzi okropnie a do tego senność, o ile ja bym dała za godzinę drzemki po poludniu, ale Hubert niestety mi daje możliwości przespania się. Powoli się oswajam z myślą ze po raz drugi zostaniemy rodzicami.
Asienka właśnie chodzi o to że nie można długo trzymać tych papek dla dziecka, słoiczki po otwarciu w lodówce mogą stać 48h więc myślę że zupki gotowane też tak trzymam. Tak daje mu hippa i zareagował dobrze, chętnie pije to mleko no i najważniejsze że brzuszek "działa" jak powinien  Hubert też nie lubi odciagania kataru nawet nauczył się wytracac mi z ręki aspirator aby tylko nie ruszać niską
noska  to samo jest z kroplami też podaje nasivin ale tylko na noc bo w dzień przypuszczam wodę morską.

1,428

Asienka, brawa dla Michasia!
Co do odciągania glutkow, to u nas na szczęście Olek się temu poddaje bardzo dzielnie. Trzyma tylko za rurkę, może myśli, że pomaga wink
No ale u nas to tylko kontrolne czyszczenie, bo odpukać nie chorujemy.
A może uda się znaleźć na niego sposób i jakoś odciągnąć uwagę albo sprawić, że polubi. Ja np czasami wydaję jakieś śmieszne odgłosy podczas odciągania albo Olkowi śpiewam i on z zainteresowaniem słucha, więc mnie się skupia na samej czynności.
Jak był młodszy i zaczynał płakać, to dopuszczałam, żeby nie zniechęcić i wracałam do tego, jak miał humor.

Kati, biedaku, wyobrażam sobie, że jest Ci ciężko. A jak Hubert śpi, to nie próbujesz się polozyc razem z nim. Drzemka by Cię zregenerowala.

Dziewczyny, czy smarujemy buźki i ciałko jakimiś balsamem, kremem, oliwka?
Chodzi mi o pielęgnację a nie ochronę od warunków atmosferycznych.

Olek od kilku dni uczy się śmiać w głos i coraz chętniej nam taką atrakcje serwuje. Uwielbiam to, jest wtedy mega rozkoszny wink

1,429

Hej

dorotka właśnie ja też odpuszczam te odciąganie glutków jak Michaś  się bardzo złości  bo nie chcę żeby to mu się źle kojarzyło.  Ja niczym nie smaruje Małego po kąpieli, szybko go ubieramy i tulimy. Teraz po kąpieli jeszcze mu czapeczkę zakładam na noc.

kati oj przypomniałaś mi o mdłościach jakie ja miałam współczuję więc, ale dzidzia Ci to wynagrodzi  smile może teraz będzie Zuzia smile
Dobra wiadomość, że mleczko podpasowało Hubertowi i że na brzuszek dobrze działa.
Co do zupek to czytałam, że inne mamy gotują większe porcje i potem mrożą je, ale czasem jest problem bo dziecku często nie smakują takie mrożone i najlepiej ugotować na świeżo zupkę. Co do drzemki to dorotka dobrze piszę śpij  jak i Hubert śpi, pranie i sprzątanie może poczekać. Kiedy do lekarza się wybierasz? 

Michasiowi w sobote urodził się kolega! ważył 4110 i mierzył 60 cm witamy Kubusia i musimy  w odwiedziny się  wybrać jak tylko katarek mu minie.

Ja w czwartek do gina bo okresu dalej nie mam.

A reszta mam gdzie?  co u Was? jak dzieciaczki?

Dobrej nocy.

1,430

Dorota Hubert ma chyba jakiś czujnik bo jak tylko uspilam to on się budzi i muszę go kolysac, zepsuł mi się strasznie że spaniem w dzień zresztą w nocy rewelacji też nie ma. Na noc do spania kładę to zazwyczaj o jednej godzinie poślizg się zdarza czasami ale Max do 30 min a mimo to już nie przesypia do 5 budzi się o 2-3 nie wiem co mu się porobiło bo był czas gdzie przesypia bez pobudek w międzyczasie do rana. Oprócz tego ze nie przesypia do rana to budzi się po kilka razy.a co do krasnoludów nad tym żeby zacząć używać czegoś do buzi bo ma jakby przesuszona na policzkach ale jeszcze nie wiem jaki kupić.
Asienka no ja mam nadzieję że to Zuzia będzie tym razem  nawet już mąż ma taką nadzieję  oj te mdłości są czasami tak męczące że najchętniej bym włożyła palca i. .. wiem że to obrzydliwe ale niestety taka prawda, albo już zapomniałam o początkowych dolegliwościach z Hubertem albo teraz przechodzę ciążę gorzej, zobaczymy co będzie dalej... Do lekarza mam 10 grudnia. No właśnie myślałam że będzie problem ze zmianą mleka ale na szczęście przyjął je dobrze i nawet zaczął kupę robić regularnie.
Hubert też zdobywa nowe umiejętności zabawki już ładnie łapie trochę niezdarnie ale udaje mu się złapać i chwilę utrzymać a do buzi celuje idealnie ???? chyba czeka nas ząbkowanie w bliskiej przyszłości bo i apetyt już traci i ciepłego mleka za żadne skarby nie wypije no i gryzaki to tak ściska ze jakby miał ząbki to by przegryzl go ????z brzuszka na plecaki jeszcze się sam nie obraca ale już probuje, no i jak go złapie za rączki to.podciągać się do siadania, a śmiać w głos już też mu się coraz częściej udaje szczególnie wtedy jak.mama głupka z siebie robi ????

Posty [ 1,366 do 1,430 z 2,151 ]

Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 34 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Sierpniowe Mamusie 2014

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024