Opóźniony dwulatek-brak mowy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Opóźniony dwulatek-brak mowy.

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 76 z 76 ]

66

Odp: Opóźniony dwulatek-brak mowy.
zola87 napisał/a:

Ale gdy dziecko ma przez tak długi czas temperaturę, to myślę że powinnaś mu obniżać ją co 6 do 8 godzin, nawet jeśli nie przekracza 38 stopni.

Myślę, że nie ma co sieć paniki. Znam przyczynę i gorączka już co jakiś czas spada. Jest to kwestia stanu zapalnego i trzeba go zwalczyć a to chwilę potrwa. Młody ma apetyt, nawet zadowalający w porównaniu z wcześniejszym czasem.

smutna123 napisał/a:

Nigdy nie myślałam, że to problem. Ja też długo nie mówiłam i nikt nie wszczynał paniki. Do 3 roku życia prawie nie mówiłam, a potem tylko słyszałam "cicho", bo nie mogłam przestać mówić. Nikt mnie za "opóźnionego w rozwoju" nie uważał. Co więcej poszłam o rok szybciej do szkoły. Córka kuzynki ma 16 miesięcy, a mówi tylko "nie".

Generalnie do 3 roku życia dziecko ma czas by się rozgadać. Trzeba być czujnym jednak o tylejeśłi dziecko nie reaguje na głosy, i nie stara się gaworzć, to może być symptom już niepokojący.

Zobacz podobne tematy :

67

smutna123- no cóż, jedni rodzice brak mowy u dziecka bagatelizują, a inni starają się dziecku pomóc. Często za brakiem mowy kryją się jakieś zaburzenia i nieodpowiedzilanością z mojej strony było by założenie nóżki na nóżkę i czekanie na rozwój wydarzeń.

ONA78-Mam nadzieję że Twój Maluszek szybko wróci do zdrowia. To bardzo dobrze że ma apetyt, bo mój nic nie chce jeść. Gdy gorączkował, myślałam że apetyt wróci gdy gorączka minie, a tu nic... Teraz jest na antybiotyku i pije tylko mleko. Dziś do tego zjadł kilka łyżeczek zupy. Tylko Ci pozazdrościć:)

68

Witam to mój pierwszy post ale mam nadzieje ze sie przyda moja "historia".
Moj Syn Majac 4, 5 roku zaczął mówić "Mama " "Tata" Baba", później poszło mu łatwiej w wieku 5 lat poszedł do przedszkola i wszystko nabrało tępa.
teraz ma 7, 5 roku wszystko mówi,-nigdy nie zapomnę co przeszłam kiedy inne Matki się dziwiły; "taki duży i nic nie mówi? popatrz moja córeczka ma 3 latka i jak pięknie wszystko potrafi powiedzieć"ehh oczywiście korzystałam z konsultacji psychologicznej logopedycznej neurologicznej  , ponieważ nie ukrywam ze byłam tym przerażona.Każde dziecko rozwija się inaczej, każde potrzebuje swojego czasu na pewien etap życia, każde dziecko jest inne... nie napisze ze nie ma sie czym przejmować ze "ma dwa latka i nie mówi" sama to przechodziłam i wiem co to oznacza.ale tak jak wcześniej pisałam każdy rozwija sie inaczej. teraz mam drugie dziecko córkę ma dwa lata i tez mało mówi chociaż więcej nic mój syn w wieku 4 lat ale jak narazie nie przywiązuje do tego zbyt dużo wagi, czas pokaże.

69

Chłopcy później zaczynają mówić niż dziewczynki. Mam w rodzinie chłopca, który ma 3 lata i bardzo mało mówi.

70 Ostatnio edytowany przez ONA78 (2012-12-17 18:52:02)

Iga26 napisał/a:

Chłopcy później zaczynają mówić niż dziewczynki. Mam w rodzinie chłopca, który ma 3 lata i bardzo mało mówi.

to nie dokońca prawda, choc faktycznie chłopcy sa bardziej oszczędni w słowach, jednak psychologia rozwoju dziecka nie różnicuje wieku występowania mowy, należy być czujnym ale nie przesadzać. Do3 r.z jest taki margines tolerancji, ale potem jeżeli mowa sie opóźnia należy skonsultować się z logopedą.

71

Przepraszam że tak długo nie pisałam ale nie miałam dostępu do internetu.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!

W przypadku mojego dziecka nie chodzi mi tylko o brak mowy ale również o inne rzeczy. NP. to że nie wszystko rozumie. Może to jest związane z brakiem mowy...? Gdyby mówił, więcej by rozumiał...?

Mam już wynik EEG:
"Zmiany w części czołowo-centralno-skroniowej"
Czekam teraz na wizytę u neurologa. Mam nadzieję że to nic groźnego.

Może wiecie jak zwiększyć u dziecka apetyt? On nic nie je... Tylko słodycze od czasu do czasu, do tego mleko. Żadne obiady nie wchodzą w grę.

72

A jak ze słuchem?
Może mały nie rozumie, bo nie słyszy?

A na apetyt to nie wiem, musi lekarz pomóc, bo takiemu maluchowi łatwo zepsuć żołądek różnymi preparatami.

Ja dzieciom daję słodycze tylko w niedzielę, bo też jeść nie chciały, więc przegłodziłam na zasadzie: w niedzielę idziemy do kawiarni i tam zjemy ciacho. Nie dam ci, bo niestety nie mamy noc słodkiego w domku, a w sklepie mówiłam im, że zabrałam za mało pieniążków i nie kupię nic słodkiego. Nie buntują się, ale to moje dzieci, Twoje może zupełnie inaczej zareagować.

Koniecznie napisz co tam po wizycie u lekarza

73

Słuch miał sprawdzany i wszystko wyszło dobrze, poza tym sama widzę że on słyszy. Niektóre rzeczy rozumie, w sumie to nawet sporo ale wczoraj była taka sytuacja: Mały bawił się jakąś zabawką a gdy na chwilę odwrócił wzrok, mąż schował mu zabawkę.
Mały zaczął jej szukać. Gdy nie mógł znaleść zaczeliśmy mu podpowiadać: "pod stołem, Kubuś pod stołem" ale on tego nie rozumiał.

Jeśli chodzi o słodycze to staram się mu nie dawać, ale przyjdzie taka babcia lub prababcia i pchają mu po cichu:) Dziś pomidorówkę mu gotuje bo zawsze lubił tą zupę, ale pewności nie mam że zje.

74

Byłam wczoraj ze swoim synem u lekarza u dzieci zdrowych, syn chodzi do klasy sportowej i miał wykonać pewne badania. Piszę, bo z małą dziewczynką na szczepieniu była babcia. Zamieniłam z nią kilka słów. Obawiała się szczepienia bo u niej w rodzinie była taka sytuacja, że chłopiec który rozwijał się zupełnie dobrze, nagle po przyjęciu szczepionki stał się osowiały, nie chciał podejmować prób mowy chociaż do tej pory radził sobie nieżle. Podejrzewali autyzm. Nie poddali się jednak, postanowili zrobić dziecku badanie z włosa. Wysłali tą próbkę włosa do Niemiec. Okazało się, że dziecko skażone było rtęcią,którą dostało wraz ze szczepionką. Wprowadzili leczenie i odtruwanie dziecka. Co dwie godziny w dzień i w nocy podawany miał lek. Dziecku zaczęło się poprawiać, wrócił uśmiech na twarzy i zaczęło nawiązywać kontakt z bliskimi. Nie dopytywałam o szczegóły, ale znam tą osobę, bo mieszka na tym samym osiedlu, jeśli chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej w tej sprawie mogę dopytać, lub poprosić o telefon byś mogła porozmawiać z nią sama.

75

nie martw sie ,moj syn w listopadzie konczyl 3latka i dopiero niedawno zaczal mowic. ja tez sie tym bardzo niepokoilam i wybralismy sie do logopedy-moze i wy sie udajcie,

Posty [ 66 do 76 z 76 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Opóźniony dwulatek-brak mowy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024