Mój przepis:
1/2 kg mąki
1 szkl. mocno ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 żółtko
(żeby tej wody nie było " na oko")
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pierogi
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mój przepis:
1/2 kg mąki
1 szkl. mocno ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 żółtko
(żeby tej wody nie było " na oko")
Ja do ciasta na pierogi nie dodaję jajek.Tylko mąka pszenna,letnia woda,łyżka lub dwie oleju lepiej się lepi).Najważniejsze moim zdaniem jest "zbicie" ciasta (tak mawia moja babcie).Bierzemy zagniecione ciasto (myślimy co nas denerwuje) i uderzamy kilkanaście razy tym ciastem o stolnicę.Robi się bardziej plastyczne.Później podsypuję stolnicę mąką,kładę kulkę ciasta i przykrywam dużą szklaną miską,żeby odpoczęło na ok 15-20 min.
Z farszy mniej znanych to robię:
Pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym (uwielbia je mój facet i mama)
Pół opakowania mrożonego szpinaku smażę na maśle (aż wyparuje cała woda),dodaję ząbek rozdrobnionego czosnku,przyprawiam pieprzem,ściągam z ognia.
Następnie ser pleśniowy (ja używam lazur błękitny),trę na tarce o dużych oczkach.
Dodaję do szpinaku i mieszam.
Farsz wychodzi dosyć płynny,więc przekładam do miseczki,czekam aż stygnie i chowam na dwie godziny do lodówki.Wówczas farsz twardnieje.
I gotowe ![]()
Osobiście za tym farszem nie przepadam,ale czego się dla bliskich nie robi.
Kiedyś moja mama nadziała pierogi zmielonym mięsem z rosołu,pokroiła do tego kapustę zasmażaną z obiadu i przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki.
Myślałam,że będzie to niejadalne,ale jakież było moje zdziwienie,kiedy spróbowałam
.Od tamtej pory farsz na stałe gości w naszym menu,a nazywam je... "z farszem ratatuj wrzuć co pod ręką i ch.....
"
Znacie może jakieś ciekawe "omasty" do pierogów? Ja znam tylko podgrzane masło,skwarki z boczku i cebuli...
Tego lata robiłam pierogi pierwszy raz. Padło na truskawki. Jako że staramy się jeść zdrowo, to zmieszałam pół na pół mąkę pszenną z razową, dodałam tylko wodę, oliwę z oliwek i sól. Wyszły rewelacyjne. Z dzieciństwa pamiętam, że takie pierogi robiła też babcia i że strasznie dużo czasu jej na to schodziło
. Ja się uporałam dość szybko, wyszło mi ich ponad 50 sztuk, połowę zamroziłam. Nie mam stolnicy, więc lepiłam je na kuchennym blacie. Wałka oczywiście również niet - posłużyłam się butelką po winie
.
Ja czasami ciasto robię z mąki basi do pierogów i mleka z odrobiną masła. Są pięknie bielutkie.
'Ale kiedyś robiłam z wrzątku i były też dobre ale w odróżnieniu od reszty świata ja lubię twarde jajeczne ciasto!!!
Jak możecie lubić miękkie? bleee makaron dobry to makaron twardy ciasto na pierogi też!
ja ostatnio znalazłam przwpis na ponoć idealne ciasto na pierogi
pół kg mąki
pół litra maslanki
sól
jak wypróbuje to napiszę czy jest warte zachodu ![]()
ja miałam problem z ciastem na pierogi i rzadko kiedyś robiłam, a jak wypróbowałam sposób z ciepla woda to robie je szybko i bez problemu
OOO, jaki smaczny temacik. ![]()
Ja ostatnio miałam pierogową fazę, nalepiłam ich nie wiadomo ile, a teraz czekają w zamrażalniku... ![]()
Robiłam ruskie, z serem (na słodko) i zostało nam trochę gziku, więc mam też pierogi z gzikiem.
Ogólnie pierogi są fajne, bo można do nich wszystko wepchnąć i zawsze będą dobre.
A jeżeli chodzi o ciasto to wolę to bez jajek. Ale następnym razem spróbuję chyba tego z maślanką, podobno łatwiej rozwałkować, a do tego brakuje mi czasami krzepy. ![]()
Przepisów jest masa , udziwnień jeszcze więcej..
tradycyjne polskie ciasto na pierogi to:
- 3 szklanki mąki (używam luksusowej)
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżka oliwki
- 1 jajko
Wyrobić składniki, ja na 15 minut przykrywam gorącą miską ( podgrzaną na garze) ciasto jest wyjątkowo sprężyste - podobny trick widziałam u Magdy Gessler..
Rozwałkować na ok 3mm dodać ulubione nadzienie -mniam mniam
U mnie w domu uwielbiają pierogi, szczególnie te ruskie.
Robię więc co kilka tygodni ze 200sztuk, czesc idzie na obiad, a resztę rzucam na chwilke na wrzątek i po ostudzeniu daję do woreczków po 10 sztuk i do zamrażarki.
Do farszu lubie dac więcej twarogu niz w tych restauracyjnych pierogach.
A ja zwykle robie z mięsem, według przepisu babci:
CIASTO:
mąka, 3 szklanki
woda, 1-1,5 szklanki
FARSZ:
Mięso z rosołu, ja miałam:, skrzydło indycze, 3 ćwiartki z kurczaka
marchewka z rosołu, 1-2
cebula, dużo
)
sól, pieprz
Mięso z rosołu zmielić przez maszynkę, marchewkę też. Dodać posiekaną i usmażoną na złoto cebulkę, wymieszać, doprawić wedle uznania.
Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie po środku i stopniowo wlewać bardzo gorącą wodę, prawie wrzątek. Ja mieszam nożem, a jak zrobi się "klucha" wysypuje wszystko na blat i zagniatam ciasto. Tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć:) Jeśli zbyt gorące to chwile odczekać. Ciasto jest na prawdę bardzo delikatne i łatwo się wałkuje.
Po rozwałkowaniu ciasta, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi. Są takie przyrządy do lepienia pierogów, co na pewno zaoszczędzi nam czas, ale ja akurat nie mam..
Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Podawać posypane usmażoną, na złoto cebulką.
Z jagodami
ciasto
3 szklanki mąki ( używam tortowej )
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
ewentualnie 1 jajko
ponadto:
1 szklanka jagód
cukier
śmietana 12%
ewentualnie płatki migdałów
Jagody oczyścić , opłukać i osuszyć.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm. Szklanką wycinać krążki z ciasta. Na każdy wyłożyć łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru. Brzegi skleić.
Jagody można wcześniej wymieszać z cukrem, ja jednak nie jestem zwolenniczką tej metody, gdyż słodzone owoce puszczają sok i sklejanie pierogów jest wtedy trudniejsze.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku., ok. 1 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podawać ze śmietaną osłodzoną cukrem pudrem i ewentualnie płatkami migdałów.
kilka razy próbowałam zrobić pierogi samodzielnie i zawsze ponosiłam klęskę
mnie ciasto wychodzi najczęściej za twarde..staram się coś pododawać, ale w rezultacie kończy się na tym, że trafia do kosza a ja farsz ładuje w kupione ciasto francuskie...
Zrób z wrzątku. Makę pierogową teraz są takie czytaj na opakowaniach, zalej wrzącą woda z łyszką masła i solą. Pomieszaj czymś (łyżka drewniana), potem zaczekaj aż ostygnie i wyrabiaj. Jest super.
Ważne!!!
Jeżeli wyszły wam twarde/gumowate pierogi zamroźcie je. o rozmrożeniu bedzie duzo bardziej miękkie cisto. To samo kopytka itp.
Po rozmrożeniu ciasto traci na gęstości.
Pierogi pieczone z soczewicą
ciasto:
500g mąki + odrobina do podsypywania
7g drożdży instant (lub 25g drożdży świeżych w zaczynie)
2 jajka
50ml oleju rzepakowego
200ml maślanki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie - dodałam ją, aby ciasto było żółciutkie)
1 rotrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
opcjonalnie: prażone pestki dyni bez skórki do ozdoby
farsz:
500g dyni (ważonej po odrzuceniu pestek i bez skóry)
2 czerwone papryki
2 średnie cebule
2 pomidory oparzone i obrane ze skórki
1/2- /3 szklanki czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
odrobina ostrej papryki (dałam pół płaskiej łyżeczki jalapeno w płatkach)
3 łyżki oleju
wykonanie:
1. Składniki ciasta powinny mieć minimum temperaturę pokojową. Można odrobinę podgrzać maślankę lub olej jeśli były w lodówce, ale tylko do takiej temperatury, aby były ciepłe, nie gorące.
Wszystkie składniki zagniatamy około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli jest lepkie należy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewne miejsce na mniej więcej godzinę.
2. W między czasie robimy farsz. Soczewicę gotujemy w szklance osolonej wody około 5 minut, wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem. Powinna wchłonąć wodę. Cebulę i paprykę kroimy drobno, a dynię ścieramy na tarce. W sporym garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy czosnek, a po dosłownie 30 sekundach cebulę oraz paprykę. Przesmażamy 3 minuty i dodajemy pomidory, a następnie dynię. Wszystko razem smażymy, aż dynia zmięknie. W między czasie doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Dodajemy soczewicę i smażymy jeszcze około 5 minut, aż z farszu odparuje nadmiar wody. Jeśli warzywa puszczą dużo wody można zagęścić farsz jajkiem i 2-3 łyżkami bułki tartej lub pozostawić na sicie.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy cienko na płat o grubości około 3 milimetrów. Wycinamy z niego koła dużą szklanką. Każde z kółek można jeszcze "dowałkować" przed samym sklejeniem pieroga, ponieważ ciasto ma tendencję do obkurczania się. Łyżkę farszu kładziemy na tej stronie kółka, która przylegała do stolnicy, ponieważ jest bardziej klejąca. Następnie porządnie sklejamy brzegi pieroga i odkładamy na oprószony mąką blat.
4. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200 stopni, aż nabiorą złotego koloru. Piekłam pierogi na trzy razy. Pierwszą partię włożyłam do zimnego piekarnika, dzięki czemu ładnie wyrosły. Były gotowe po kilku minutach od rozgrzania piekarnika do 200st. Pozostałe podrosły w czasie gdy pierwsza partia była w piekarniku. Piekłam je około 15 minut od włożenia do piekarnika, który był już gorący.
Można podać z sosem czosnkowym. Pierogi można zamrozić po upieczeniu
Pani Pawlikowska dziś się zachwycała tymi pierogami z soczewicą. muszę skosztować.
SKŁADNIKI
6 PORCJI, OK. 60 USZEK
FARSZ BOROWIKOWY:
40 g suszonych borowików
1 szklanka wody
3 cebulki szalotki lub 1 zwykła
2 łyżki masła lub oleju lnianego
sól i drobno zmielony pieprz
CIASTO PIEROGOWE (NAJLEPSZE):
300 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
szczypta soli
200 ml wrzącej wody
30 g masła
PRZYGOTOWANIE
CIASTO PIEROGOWE:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie (ciasto będzie bardzo miękkie, więc łatwo się je zagniata).
Można wyrabiać mikserem.Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie nastawić grzyby na uszka i przygotować farsz.
FARSZ BOROWIKOWY:
Do małego garnka włożyć grzyby, zalać 1 szklanką wody, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut (wywar ma lekko mrugać, nie może się mocno gotować).
Cebulę posiekać w malutką kosteczkę, włożyć na patelnię z dodatkiem masła lub oleju i zeszklić nie rumieniąc przez około 5-6 minut, co chwilę mieszając. Ostudzić.
Ugotowane grzyby dokładnie ostudzić, następnie przecedzić (wywar zachować, można dodać go do barszczu). Grzyby drobniutko posiekać na desce, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać ostudzoną cebulkę i wymieszać. Farsz jest już gotowy.
LEPIMY USZKA:
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać, resztę trzymać pod przykryciem. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 2 mm), podsypując stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką o średnicy 4,5 cm wycinać kółka, na środek nakładać po 1/3 łyżeczki farszu. Placek złożyć na pół z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce tworząc jakby pierścionek - najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło wskazującego palca i zlepić końce. Najgrubszy środek "pierścionka" lekko odchylić.
Gotowe uszka układać na stolnicy lub blacie oprószonych mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, przykryć je ściereczką.
Zagotować osoloną wodę, wkładać partiami uszka, gotować na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty (w zależności od grubości ciasta). Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach lub tacy zachowując odstępy.
Po dokładnym osuszeniu można układać w pojemniczkach, pudełkach plastikowych i trzymać w lodówce do 3 - 4 dni. Można też zamrozić na dłużej.
SKŁADNIKI
OK. 100 SZTUK
CIASTO:
450 g mąki pszennej np. poznańskiej
duża szczypta soli
375 ml wrzątku
40 g masła
FARSZ:
500 g mięsa z rosołu
500 g pieczarek
2 niewielkie cebule
2 łyżeczki masła (najlepiej sklarowanego)
ugotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
1/2 szklanki rosołu
1 surowe jajko
PRZYGOTOWANIE
FARSZ:
Pieczarki oczyścić szczoteczką lub gąbką, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i na większym ogniu przyrumienić krótko smażąc i mieszając co jakiś czas. Mięso drobiowe (bez skóry), wołowe (razem z tłuszczem), pieczarki, cebulę oraz warzywa z rosołu zmielić w maszynce do mięsa, wyłożyć na patelnię, dodać rosół, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajko, wymieszać.
CIASTO:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
LEPIENIE I GOTOWANIE PIEROGÓW:
Szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do miękkości ciasta. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1 minutę (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów). Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.
PROPOZYCJA PODANIA
Można podawać z wody lub odsmażać. Pierożki z wody można polewać roztopionym masłem a odsmażane posypać skwarkami i podawać z kwaśną śmietaną.
SKŁADNIKI
75 SZTUK
IDEALNE CIASTO PIEROGOWE (z podwójnej porcji)
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
500 g ziemniaków
2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
opcjonalnie: 1 mała cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia
PRZYGOTOWANIE
Przygotować CIASTO NA PIEROGI z podwójnej ilości składników.
Nadzienie: ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.
Szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów). Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.
PROPOZYCJA PODANIA
kwaśna śmietana 12 lub 18% / jogurt grecki / roztopione masło / sól i pieprz / smażony pokrojony boczek (skwarki)
SKŁADNIKI
OK. 20 SZTUK
połowa ilości ciasta na pizzę np. z TEGO PRZEPISU
1 mała czerwona papryka
1 mała cukinia
1/3 bakłażana
3 plasterki cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej lub słodkiej + do podania
160 g sera (mieszanych: 80 g fety i 80 g mozzarelli lub stracchino lub sera koziego)
oliwa extra vergine
DO PODANIA:
sos pomidorowy
śmietana ze szczypiorkiem i słodką papryką
oliwa extra vergine
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto na pizzę np. z TEGO PRZEPISU, odstawić do wyrośnięcia. Paprykę pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne. Cukinię i bakłażana pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa razem z cebulą oprószyć solą. Grillować partiami na patelni grillowej lub płycie opiekacza, przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Warzywa można też upiec w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem piekarnika.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano. Dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine, pokruszony ser feta oraz odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellę lub ser stracchino. Farsz wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 0,7 cm (niezbyt cienki, aby podczas pieczenia ciasto nie pękło). Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm, na środek nakładać po płaskiej łyżce farszu. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą extra vergine.
Do miski po farszu wlać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mieszanką tą posmarować wierzch ulepionych pierożków, odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Można piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy.
SKŁADNIKI
około 1/2 kg czarnych porzeczek (część do nadzienia, część do podania)
mąka ziemniaczana do obtoczenia
ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
śmietana 12% - 18% wymieszana z cukrem lub jogurt grecki lub waniliowy serek homogenizowany
opcjonalnie świeża mięta
oraz: ciasto pierogowe z TEGO PRZEPISU
PRZYGOTOWANIE
Przygotować CIASTO PIEROGOWE. Lepić pierogi wkładając do środka po około 4 - 5 porzeczki uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej. Gotować w wodzie bez dodatku soli przez ok. 1-2 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do czasu aż ciasto będzie delikatne i miękkie.
Podawać z posłodzonymi rozgniecionymi czarnymi porzeczkami, osłodzoną śmietaną z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub cukrem z wanilią, ewentualnie waniliowym serkiem homogenizowanym. Można posypać miętą. Ogólnie to polecam poradnik http://www.bdsklep.pl/smaczne-i-zdrowe-pierogi-kluski-i-knedle,id-69635 ja wiekszosc przepisow wlasnie mam z tej ksiazki
WSKAZÓWKI
* opcjonalnie do nadzienia można też dodać posiekaną miętę, twarożek oraz startą skórkę z cytrusów np. grejpfruta lub cytryn
SKŁADNIKI
OKOŁO 80 SZTUK
NADZIENIE:
300 - 400 g kiszonej kapusty
około 40 g suszonych grzybów
500 g pieczarek
1 nieduża cebula
olej, sól, czarny i biały pieprz
szczypta majeranku
CIASTO PIEROGOWE:
2 szklanki mąki pszennej (np. poznańskiej, szymanowskiej)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju
1 szklanka gorącej wody
szczypta drożdży suszonych
PRZYGOTOWANIE
NADZIENIE:
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie przepłukać chłodną wodą. Odcisnąć, włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i zagotować. Gotować przez około 45 minut do miękkości, odcedzić. Ostudzoną kapustę dobrze wycisnąć i drobno posiekać.
Grzyby suszone moczyć w 1 szklance letniej wody przez około 1/2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości przez około 1/2 godziny.
Pieczarki szybko opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Odparować na gorącej patelni. Następnie dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć dodając sól oraz czarny mielony pieprz do smaku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i również poddusić w 2 łyżkach oleju na oddzielnej dużej patelni.
Pieczarki i odcedzone grzyby drobno posiekać lub przekręcić przez maszynkę.
Do cebuli na patelni dodać zmielone lub posiekane grzyby oraz kapustę, poddusić razem na patelni, dobrze wymieszać, doprawiając do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą majeranku.
CIASTO PIEROGOWE:
Na stolnicę przesiać mąkę usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać sól oraz olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę, drugą ręką jednocześnie mieszając składniki. Gdy mąka wchłonie całą wodę dodać drożdże rozpuszczone w 1 łyżce ciepłej wody. Zagnieść ciasto łącząc składniki w kulę (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki gdyby ciasto okazało się za rzadkie lub gdy ciasto jest za suche i twarde - wlać trochę więcej ciepłej wody). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut. Następnie podzielić je na 2 lub 3 części.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki placek, małą szklanką wykrawać niewielkie krążki. Nakładać po małej łyżeczce farszu i formować pierożki.
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i dodać 1 łyżkę oleju. Pierożki wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez około 1-2 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, lub krócej jeśli ciasto będzie wcześniej miękkie, a pierożki będziemy jeszcze później podgrzewać. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tackę, ostudzić.
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1/2 porcji CIASTA PIEROGOWEGO
FARSZ:
50 g szpinaku
100 g ugotowanej lub grillowanej piersi kurczaka, drobno pokrojonej
60 g szynki suszonej, drobno posiekanej
4 - 5 łyżek tartego sera np. Pecorino lub Parmezanu
świeżo zmielony pieprz (kolorowy i czarny)
Do podania, np. SOS PIECZARKOWY
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto pierogowe zgodnie z PRZEPISEM. Opłukany szpinak włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać przez około 1 - 2 minuty aż zwiędnie. Bardzo dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników farszu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Lepić pierogi rozwałkowując kolejno porcje ciasta. Mogą to być pierogi o "klasycznym" kształcie (z wyciętych kółek i złożonych na pół z nadzieniem w środku) lub "włoskie ravioli" (w kształcie kwadracików). Aby nadać pierożkom kształt ravioli, ciasto należy rozwałkowywać na prostokąty, na jednym układać kulki z nadzienia w odstępach około 4 cm od siebie, przykrywać drugim prostokątem z ciasta i dociskać obydwa placki do siebie, pozostawiając kulkę farszu w środku. Ciasto należy dociskać tak, aby całe powietrze wydostało się na zewnątrz.
Wyciąć kwadraty lub trójkąty z ciasta, nożem lub za pomocą radełka. Pierożki wrzucać na osoloną i mocno gotującą się wodę w dużym garnku i gotować przez około 1 minutę od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię wody. Wyłowić jednego pierożka łyżką cedzakową i sprawdzić czy ciasto jest miękkie.
KŁADNIKI
3 PORCJE
ROSÓŁ BŁYSKAWICZNY:
1 litr zimnej wody
200 g piersi kurczaka, pokrojonej w 2 - 3 cm kostkę
włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, pora, plasterek cebuli, dużo zielonych liści natki pietruszki, selera, koperku, liść laurowy, 2 ziela angielskie
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku (wlasnie moze ktos mi powie czy warto kupowac ten mlynek elektryczny do mielenia http://www.bdsklep.pl/russell-hobbs-18277-56-allure-mlynek-do-soli-i-pieprzu,id-45542??)
1/2 łyżki posiekanego koperku
PIEROŻKI RYBNE Z PSTRĄGIEM:
CIASTO PIEROGOWE
200 g filetu z pstrąga, bez skóry i ości (lub innej ulubionej ryby)
2 łyżki tartego Parmezanu
szczypta drobno posiekanego czosnku
szczypta przyprawy curry
natka pietruszki (opcjonalnie)
SOS SZAFRANOWY, 2 PORCJE:
5 łyżek śmietanki kremowej 36%
2 pełne łyżki masła
około 10 nitek szafranu (połowa roztarta na proszek, połowa w całości)
PRZYGOTOWANIE
Rosół błyskawiczny: do garnka wlać zimną wodę, dodać piersi z kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować, gotować przez 10 minut na minimalnym ogniu. Dodać włoszczyznę: obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, zielone liście oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na minimalnym ogniu przez około 25 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodać oliwę extra vergine, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzić, dodać koperek oraz plasterki marchewki (opcjonalnie).
Pierożki rybne: przygotować ciasto pierogowe zgodnie z PRZEPISEM. Filety z pstrąga opłukać i osuszyć, sprawdzić czy nie mają ości i resztek skórki. Drobno posiekać, dodać Parmezan, sól i pieprz do smaku, czosnek, curry i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki. Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie lub na parze. Podawać w gorącym rosole lub z sosem szafranowym czy cytrynowym (przepis poniżej).
Sos szafranowy: wszystkie składniki umieścić w małym rondelku lub patelence, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje i nabierze intensywnej żółtej barwy. Gorące pierożki skropić sokiem z cytryny, posypać różową solą himalajską, podawać z sosem szafranowym i zrumienionymi płatkami migdałów.
SKŁADNIKI
OK. 40 - 50 SZTUK
CIASTO PIEROGOWE
500 g filetów z dorsza
120 g krewetek
300 g ziemniaków
sól i pieprz
SOS KOPERKOWY, 4 PORCJE:
1/2 szklanki śmietanki kremowej 36%
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
2 - 4 łyżki białego wina (lub bulionu)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
Filety z dorsza ułożyć na gałązkach koperku i podgotować na parze przez 5 minut, sprawdzić czy nie ma ości, usunąć skórką, rozdrobnić widelcem. Krewetki obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree, odparować i ostudzić. Połączyć z krewetkami i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
Sos koperkowy: do rondelka wlać śmietankę i dodać czosnek. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty licząc od zagotowania. Wlać wino (lub bulion) i sok z cytryny, zagotować, następnie dodać koperek, wymieszać i po 30 sekundach gotowania odstawić z ognia. Pierożki podawać z sosem koperkowym, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
SKŁADNIKI
OK. 40 SZTU
CIASTO PIEROGOWE:
280 g mąki pszennej (typ 500)
1/4 łyżeczki soli
250 ml bardzo gorącej wody
30 g masła
FARSZ:
350 g miąższu pieczonej dyni, najlepiej hokkaido*
350 g białego sera
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
rozmaryn użyty do pieczonej dyni
DODATKI NP.
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
8 plasterków cienko pokrojonej suszonej szynki lub boczku
200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
świeżo zmielony kolorowy pieprz, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Farsz: upieczoną dynię zmielić w maszynce do mięsa razem z białym serem (jeśli dynia jest wodnista należy ją wcześniej odcisnąć z soku). Doprawić solą, pieprzem, imbirem, gałką, cynamonem i posiekanym rozmarynem z pieczonej dyni.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierożki na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki jeszcze 1 - 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden obok drugiego. Ugotować kolejne partie pierogów.
Podawać z dodatkami: na patelni, na małym ogniu, na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kosteczkę suszoną szynkę i smażyć przez minutę. Gorące pierożki posypać szynką oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
WSKAZÓWKI
* około 1/2 kg dyni (zważonej ze skórą) umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek z pierwszego i 1 łyżeczką igiełek świeżego rozmarynu. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 30 minut. Ostudzić, odciąć skórę i pestki, pozostawiając sam miąższ. Odważyć 350 g miąższu.
SKŁADNIKI
OK. 40 SZTU
CIASTO PIEROGOWE:
280 g mąki pszennej (typ 500)
1/4 łyżeczki soli
250 ml bardzo gorącej wody
30 g masła
FARSZ:
350 g miąższu pieczonej dyni, najlepiej hokkaido*
350 g białego sera
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
rozmaryn użyty do pieczonej dyni
DODATKI NP.
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
8 plasterków cienko pokrojonej suszonej szynki lub boczku
200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
świeżo zmielony kolorowy pieprz, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Farsz: upieczoną dynię zmielić w maszynce do mięsa razem z białym serem (jeśli dynia jest wodnista należy ją wcześniej odcisnąć z soku). Doprawić solą, pieprzem, imbirem, gałką, cynamonem i posiekanym rozmarynem z pieczonej dyni.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierożki na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki jeszcze 1 - 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden obok drugiego. Ugotować kolejne partie pierogów.
Podawać z dodatkami: na patelni, na małym ogniu, na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kosteczkę suszoną szynkę i smażyć przez minutę. Gorące pierożki posypać szynką oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
WSKAZÓWKI
* około 1/2 kg dyni (zważonej ze skórą) umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek z pierwszego i 1 łyżeczką igiełek świeżego rozmarynu. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 30 minut. Ostudzić, odciąć skórę i pestki, pozostawiając sam miąższ. Odważyć 350 g miąższu.
SKŁADNIKI
6 PORCJI
CIASTO PIEROGOWE:
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
około 400 ml chłodnej wody
FARSZ:
500 g cielęciny (np. udźca bez kości)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
2 średnie cebule
400 g kurek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (niekoniecznie)
DO PODANIA NP.:
skwarki z cebulką
kwaśna śmietana
roztopione masło
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie: Mięso opłukać i pokroić na 4 części. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez około godzinę, aż będzie miękkie. Na pół godziny przed końcem gotowania, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i przepołowioną jedną cebulę. Ugotować do miękkości. Jeśli chcemy uzyskać bulion mięsny, mięso przekrojone na pół gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 i 1/2 godziny (na pół godziny przed końcem dodajemy całe warzywa). Mięso z bulionu będzie bardziej suche od tego ugotowanego na parze lub w małej ilości (około 1 szklanki) wody.
Kurki opłukać, osuszyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut nie rumieniąc. Dodać kurki i smażyć przez około 8 minut, od czasu do czasu zamieszać. Podczas smażenia cała woda z kurek powinna wyparować. Połowę kurek posiekać w drobną kosteczkę, resztę pozostawić w całości.
Ugotowane mięso razem z warzywami zmielić w maszynce do mięsa (sitkiem o średnich oczkach). Zmielić również połowę nieposiekanych kurek. Do zmielonego farszu dodać posiekane kurki, jajko, sól i pieprz do smaku. Nadzienie wymieszać, a najlepiej wyrobić ręką. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub trochę bulionu cielęcego, w razie gdyby farsz okazał się za suchy i nie chciał się zlepiać.
Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól. Stopniowo dodając wodę zagarniać mąkę do środka wgłębienia. Należy dodać tyle wody do ciasta, aby było miękkie i łatwo dało się wygniatać. W razie konieczności ręce i ciasto oprószać mąką. Ciasto wyrabiać przez około 7 - 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić około 15 minut (po tym czasie ciasto jeszcze zmięknie).
Przed samym lepieniem pierogów ciasto powyrabiać jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować je na cienki placek. Szklaneczką wycinać kółka, nakładać po łyżce nadzienia, składać na pół i zlepiać brzegi. Odkładać na bok. Pierogi gotować partiami, wrzucając je na wrzącą i osoloną wodę. Odławiać łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody. Jeśli ciasto było grubsze, pierożki gotować trochę dłużej, najlepiej sprawdzić palcem, czy jest miękkie. Ulepić pierogi z pozostałego ciasta i ugotować jak powyżej.
Podawać z wody lub odsmażane. Z dodatkiem skwarek z cebulką, roztopionego masła lub śmietany.
SKŁADNIKI
CIASTO PIEROGOWE
1 kulka mozzarelli (125 g)
1 opakowanie (250 g) serka ricotta
2 pełne łyżki mascarpone
1/2 szklanki tartego parmezanu
sos pomidorowy np. ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW lub Z POMIDORÓW Z PUSZKI
PRZYGOTOWANIE
Przygotować CIASTO PIEROGOWE i sos pomidorowy.
Nadzienie: Mozzarellę poszarpać palcami na małe kawałki i wymieszać z serkiem ricotta, serem mascarpone i większością parmezanu (odłożyć około 2 - 3 łyżki).
Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je na cienkie placki. Szklanką wycinać kółka, nakładać nadzienie (około 1 łyżeczki z górką), składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Odkładać na podsypany mąką blat.
Zagotować dużą ilość osolonej wody. Wrzucać pierożki partiami na wrzącą wodę i gotować przez około pół minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię, lub do czasu aż będą miękkie.
Do formy żaroodpornej wylać sos (ok. 2 szklanki) i ułożyć pierożki (k. 12 - 16 sztuk). Posypać odłożonym tartym parmezanem i skropić łyżką oliwy. Zapiekać bez przykrycia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
SKŁADNIKI
CIASTO:
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
1 szklanka gorącej wody
NADZIENIE:
100 g jagód
100 g sera białego zmielonego lub twarożku śmietankowego
2 łyżki drobno posiekanej mięty
2 łyżki brązowego cukru
DODATKI:
brązowy cukier lub cukier puder
słodka śmietanka
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie: Jagody szybko opłukać pod delikatnym strumieniem wody. Osuszyć na papierowych ręcznikach, wymieszać z serem białym lub twarożkiem, posiekaną miętą i brązowym cukrem.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Wymieszać i stopniowo dodawać gorącą wodę, w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut.
Ciasto rozwałkować i małą szklanką wycinać kółka, nakładać po małej łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Odsączyć i zaraz podawać posypane brązowym cukrem lub cukrem pudrem i polane słodką śmietanką
SKŁADNIKI
CIASTO (OK. 60 CIENIUTKICH PLACKÓW):
350 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE (NA 60 PIEROŻKÓW):
60 surowych krewetek
Do podania: sos sojowy
Do gotowania na parze potrzebny jest koszyczek (SITKA BAMBUSOWE) lub zwykłe naczynie do gotowania na parze.
PRZYGOTOWANIE
Krewetki opłukać, oderwać ogonki, osuszyć i oprószyć solą. Jeśli krewetki są całe, w pancerzach, należy je wcześniej obrać z pancerzy, pozbawić głów i ogonków.
Zagnieść ciasto z przesianej mąki, wody i soli. Wyrabiać przez około 4 - 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka. Możemy od razu lepić pierożki, ale jeśli chcemy to zrobić później, placki podsypujemy mąką i układamy je jeden na drugim. Zawijamy luźno w folię i przechowujemy w lodówce.
Na środku każdego placka położyć krewetkę, zlepić brzegi, tworząc delikatne fale. Gotowe pierożki przykryć ściereczką, aby nie obeschły.
Przygotować koszyczek bambusowy do gotowania na parze lub zwykłe naczynie do gotowania na parze. Na dnie położyć krążek z papieru do pieczenia z powycinanymi małymi dziurkami/nacięciami. Gdy woda się zagotuje ułożyć pierożki, tak, aby nie dotykały do siebie. Przykryć i gotować przez około 12 - 15 minut, aż ciasto będzie miękkie, ale jeszcze al dente. Podawać z sosem sojowym lub używać jako dodatek do zup kremów.
WSKAZÓWKI
PRZYGOTOWANIE CIASTA ZA POMOCĄ MIKSERA:
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, wlać wodę, dodać sól. Miksować mieszadłem na średnich prędkościach, aż z ciasta uformuje się kula, następnie miksować jeszcze przez około 2 - 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykręcić do miksera przystawkę przeznaczoną do wałkowania ciasta, ustawić na 2 poziom. Ciasto podzielić na 8 kawałków. Każdy kawałek przepuścić przez maszynkę, najpierw na 2 poziomie, następnie na 4, a na koniec na 6 poziomie. Ostatni poziom pozwoli uzyskać bardzo cieniutkie ciasto.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem (porcja na ok 25 ? 30 pierogów)
porcja ciasta na pierogi (z tego przepisu)
1 szklanka kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
1 duża cebula
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
100 g twarogu
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju na złoty kolor. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg, ziemniaki, uprażoną cebulkę. Wymieszaj farsz dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
Farszem nadziewaj placuszki z pierogowego ciasta. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie. Wyciągaj dwie minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj natychmiast, z lekko uprażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.
500 g mąki
230g - 250g wody (szklanka)
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
Zagotować wodę w czajniku, wsypać mąkę do miski. Następnie wrzątkiem zalać mąkę i rozmieszać to łyżką. Odczekać chwilę zeby przestygło i dodać jajko i olej. (nie musi byc to zimne ale dobrze by było żeby się białko nie ścieło). Zagnieść do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Książki mówią ze teraz trzeba poczekać pół godziny ale mi sie nigdy nei chce więc odrywam kawałek ciasta i wałkuję a resztę owijam folią spożywczą zeby nie schła. I lepię pyszne pierożki. Teraz trzeba gotować 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wyjąć jednego pieroga i spróbować czy juz dobry ![]()
Wszystkim polecam pierogi ze szpinakiem w połączeniu z mielonym mięsem wieprzowym.Pycha.
Natolinka-ja robię ze szpinakiem i fetą.
Odkąd moje dziecko nie je produktów z mąki pszennej i z mleka nauczyłam się robić pierogi z mąki orkiszowej lub z żytniej.Dodaję też trochę kukurydzianej.Zrobić takie pierogi to wyczyn-pierogi lubią się rozklejać,ciasto bywa,że pęka.
Robię z kozim twarogiem-pyycha.
moje pierwsze i zarazem ostatnie pierogi (z jagodami) były porażką, dodałam jajek do mąki a jak wiadomo, jajek się nie dodaje. Wyszły takie sztywne, że nieboszczyk w trumnie mógłby się schować ;-)
Nie, przepraszam, coś tam jeszcze próbowałam chyba...
Ale piec kaczki to nie nauczyłam się do dzisiaj. Za Chiny mi nie wychodzi. No po prostu przy kaczce jestem totalne beztalencie. Oczywiście mąż zjada i mówi, że dobra, bo to poczciwy chłop i chce mnie podnieść na duchu :-)
Adiaphora co do pierogów ,nie poddawaj się zwłaszcza że już wiesz jaki popłniłaś błąd. Zrób tak :przesiej mąkę nalepiej do dużej miski,dodaj troszkę soli i wlewaj po troszkę wrzącej wody. Mieszaj ciasto najpierw łyżką potem spróbuj (tylko się nie poparz) ugniatać rękoma. Jak zrobi się już "kula" to przeżuć to na stolnicę i jeszcze wyrabiaj. Acha dodaj też odrobinę oleju.
Musi ci wyjś,nie ma innej opcji. Ja używam zawsze mąki tortowej. Zwykłej zajzwyklejszej.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pierogi
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024