Nowy dom i pomoc w urzadzeniu. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Nowy dom i pomoc w urzadzeniu.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Nowy dom i pomoc w urzadzeniu.

Jakis czas temu dostałam tu swietne rady dotyczące mojego obecnego domu. Kolezanki wyperswadowaly mi buduarowa tapete i pomogly poradzić sobie z kablami big_smile

Teraz jesteśmy w trakcie kupowania nowego domu, który co prawda nie był naszym pierwszym wyborem, ale komplikacje i powalające kłamstwa człowieka, który sprzedawal nam duzy dom na wsi, spowodowaly, ze zrezygnowaliśmy z transakcji i kredytu i zdecydowaliśmy się na maly domek w malym miasteczku za wlasna kase. Dom jest tarasowy, na spokojnej ulicy. Sklada się z około 4m na 3m z hakiem salonu, podobnej jadalni, malej kuchni, dużej glownej sypialni, mniejszej sypialni i dwóch łazienek, plus wylozonego plytami patio z roślinami na bokach. Plus ma poddasze, które tylko wymaga zainstalowania okna http://www.rightmove.co.uk/property-for … 05501.html

Jak byscie urzadzily ten dom? Jak wiecie, my mamy dużo ciemnych mahoniowych mebli, skorzana sofe i fotele- także retro pasuje smile Tylko zupełnie nie wiem co zrobić by skomplemetowac te kafle w salonie i jak zmaksymalizować przestrzen w jadalni.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nowy dom i pomoc w urzadzeniu.

Zadnych sugestii?

3

Beyondblackie napisał/a:

Zadnych sugestii?

Bo chyba wszystkich zatkało z wrażenia tak jak mnie.
Takiego pomieszania stylów to już dawno nie widziałam.
Ogromne wyzwanie przed Wami!

4 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-09-05 18:45:29)

Nie rozumiem hmm

Oczywiście te zdjęcia przedstawiają meble obecnych wlascicieli, które mnie wcale nie podchodzą (chociaż na ten fortepian to miałabym chrapkę). Sa taka mieszanka nowoczesności w stylu lat 60tych i antykow. Nie pytajcie- dom należy do reżysera oper i choreografa wink My oczywiście meble mamy swoje jakie wielokrotnie widzieliście na moich fotkach: skorzana kanape i dwa fotele Chesterfield, mahoniowy okragly stol, skorzany puf, pianino, stol jadalny z krzesłami, mahoniowe biuro, gablote na książki itd.

Po prostu sproboj sobie wyobrazić ten dom bez ich mebli, tak na sucho. Jedyna rzecz jaka pozostanie to ta marokanska podloga, staroswiecka lazienka (która tak naprawdę ma 2 lata) i nowa kuchnia. Mnie zależy na stworzeniu przytulnego salonu, gdzie jakos ta podloge można uznac za dekoracje i przestrzennej jadalni.

5 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-09-05 19:52:19)

Podoba mi się kuchnia i łazienka, tam kompletnie nic bym nie zmieniała.

Okropna ta podłoga w salonie, krzykliwa i kiczowata. Na pewno bym ją wymieniła najpierw.

6

Mojemu Miskowi tez ona się nie podoba. Ale ja ja calkiem lubie smile To jest bardzo porzadna, droga robota z francuskimi plytami podłogowymi. Zreszta została tylko zrobiona w zeszłym roku. Sugestie to ja chce co do koloru scian: bialy, szary, jasnozielony?

7

Postawiłabym na biel, ewentualnie jasny beż.

8 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-09-05 23:46:46)

Bialy to jest dobry wybor, tak mysle. W końcu pokoj nie jest duzy- tylko 3 na 4 metry z hakiem, z jednym oknem wiec fajnie by było czuc przestrzen smile

Nie mam tak naprawdę wielkiego problemu z ich wystrojem wnętrz. Jest eklektyczny, nie za bardzo w moim stylu, ale dobrze się prezentuje jako unowocześnianie wnętrza. Problem ze starymi domami jak ten (około 1840) jest, ze jak wszystko to antyki, olejne obrazy i perskie dywany to wygląda to nie tylko ciemno ale również jak jakies muzeum albo dom w którym wlasnie babcia zmarla. Nie za dobre skojarzenia. Zupelnie inaczej w nowoczesnym domu, kiedy celem jest zbudować iluzje "powrotu do przeszlosci".

Moim celem jest mieć jasny salon z może lustrem nad kominkiem, jakimiś jasnymi, względnie 20sto wiecznymi gwaszami na scianach, polkami zainstalowanymi po obu stronach kominka, kanapa, dwoma fotelami, okraglym stolikiem i jakas duza roslina (paproc). W jadalni będzie stol z krzesłami, pianino, zamykane XVIII wieczne biurko, skorzany fotel i gablota z książkami, plus jasny szary dywan z marokańskim deseniem.

Co myślicie?

9

Obserwowałam ten temat jakiś czas temu i sądziłam, że nieco bardziej sie rozwinie, bo dom jest wspaniały - oryginalny, niesztampowy i mocno designerski. Właśnie takie wystrój jest domeną  projektantów wnętrz, którzy lubią mieszankę stylów i dobrze czują się w otoczeniu, które pobudza ich kreatywność. 

Nie wiem Autorko, czy już zagospodarowaliście swój dom, ale może moje słowa na coś Ci się przydadzą. Sama wolę bardziej stonowane i nowoczesne aranżacje, ale uwielbiam patrzeć na tego typu eklektyczne wnętrza. Na pierwszy rzut oka widać spory chaos, ale ten dom ma ogromny potencjał. Co do płytek, to bardzo przypominają mi portugalskie Azulejos, tam te kafle zdobią całe elewacje, mury, a nawet środki transportu (np. tramwaje). Jednak na dłuższą metę taki nadmiar kolorów może być przytłaczający i ja rzuciłabym na podłogę jakiś jasny wełniany dywan (oczywiście nie na całą powierzchnię).

Na uzyskanie efektu przestronności są proste sposoby - mniej mebli, mniej sprzętów, jasne (najlepiej białe, beżowe lub gołębie) ściany, odsłonięte okna, lśniące i szklane powierzchnie. Jeśli chcesz mieć obrazy, to też uważam, ze biel będzie najlepszym rozwiązaniem na ściany. Choć jeszcze tego nie widać, wnętrze ma potencjał na oryginalną Skandynawię, gdzie tło jest neutralne, a "środek" zajmuje eklektyczne wyposażenie (byle nie za dużo) i przedmioty z naturalnych materiałów. U Was widzę piękne drewniane podłogi, to naprawdę mocny atut tego domu.

Jeśli chcesz uzyskać przytulny efekt to z rzeczy, które najlepiej ocieplają wnętrze można wymienić: meble i dodatki z drewna, stonowane kolory (zwłaszcza beż, oliwka, zgaszona zieleń), duża ilość tekstyliów (np. lniane zasłony, ew. rolety rzymskie), duuuużo światła (czyli lampy w każdym możliwym kacie, jak na amerykańskich filmach;), sztukaterie i czerwona cegła.

Szkoda, że nie możecie sobie wybrać mebli, które zostają, bo niektóre naprawdę świetnie pasują do wnętrza, np. drewniana witryna w salonie, ławka w sypialni, no i oczywiście białe pianino, które jest genialne. Chociaż z tego co wyczytałam, Wasze meble są dobrej jakości i pięknie skomponują się z kominkiem i nawet tą nieszczęsną podłogą.

Ogólnie dom naprawdę robi wrażenie, chociaż jest mocno zagracony i przedstawia totalny misz-masz stylów. Jeśli nie masz pomysłu na aranżacje albo szukasz inspiracji, wpisz sobie w google 'amerykański styl wnętrz', myślę że z takim tłem i Waszym wyposażeniem, możecie osiągnąć naprawdę przytulny i nietuzinkowy efekt. Pozdrawiam!

10 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-09-23 07:40:36)

Dzieki Mobydick, to jest wlasnie co sama pomyslalam smile Poza faktem ze nie zamierzam przykrywac tej crazy podłogi w salonie, bo mi się najzwyczajniej podoba.

Zdecydowanie my nie chcemy zagraconego wnętrza. Mamy bardzo wybrane antyczne  mahoniowe meble w stylu Regencji i wiktoriańskie, które chcemy skontrastowac z jasnymi scianami (jakiś odcien szarości) i może wstawka w jadalni w postaci tapety Rennie Macintosha https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14322340_10154494018999254_4440885033770044355_n.jpg?oh=92762a8e7d1e4661e4e5d5df711a5351&oe=587EF7C3

Poza tym stawiam na modernistyczne elementy (szklany stolik w salonie, jakas metalowa stojaca lampa) by zrobić wnętrze przestronnym i lekkim. To jest bardzo maly dom, tylko jakies 80 metrow kwadratowych, wiec przestrzen jest niezwykle wazna.

11

Wygląda na większy smile Masz rację, dywan na tych płytkach mógł wprowadzić wrażenie chaosu i uzyskałabyś efekt odwrotny do zamierzonego. Z nowoczesnych dodatków warto wziąć pod uwagę lampy z miedzianym kloszem (pięknie odbijają światło) albo przezroczystym (dodają lekkości). Ze szklanych stolików bardzo przypadły mi do gustu ławy w całości wykonane ze szkła, ewentualnie z stoliki  z designerskimi metalowymi nogami. Mahoniowe meble świetnie wyglądają na tle ścian w kolorze kości słoniowej, ale trudno trafić z farbą, która nie byłaby zbyt ciemna. Zawsze możecie kupić kilka próbników i sprawdzić, z którym odcieniem meble współgrają najlepiej. No a ta tapeta to małe dzieło sztuki, misterny wzór jest jednocześnie subtelny i nie zdominuje wystroju.

12 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-10-17 12:32:31)

No to jestesmy na wlasnych smieciach smile Jak na razie to dopiero odzyskuje energie po tej calej przeprowadzce i nie mielismy jeszcze okazji by zaczac klasc tapety i kupowac nowe poduszki i ozdoby. Kolejny problem to fakt, ze nasza kanapa i fotele sa za ciemne i za duze wiec czekaja nas dodatkowe wydatki sad Myslimy o kupnie zestawu o mniejszych gabarytach i albo w jasnej skorze, takiej miodowej (mamy psa wiec to praktyczne rozwiazanie), albo w kolorze kremowym (troche sie boje bo bestia slini sie wszedzie). Czekam na sugestie jak poprawic te wnetrza smile

13 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-10-20 16:06:23)

Ja nie miałam kasy na generalne remonty więc tylko wymieniłam dekoracje. Głównie były to ramy na zdjęcia i obrazy - zamawiałam u [spam] i powiem Wam, że dużo to dało. to fajny sposób jak się nie ma na remont.

14

Najlepszą sprawą są dodatki, które można tanio zmieniać a dużo zmieniają. Tylko niestety wymaga to czasu i pewnych sprytnych umiejętności, których ja np nie posiadam, ale zawsze z pomoca netu można cos fajnego z niczego wyczarować.
P.S. Gratuluję super nowego miejsca:) zazdrochy:)

15

My zawsze chodzimy do sklepu Ikea po inspiracje.

16

Ja urządzałam salon meblami z Meble Zych. Świetne białe meble z litego drewna. Trzymają sie do dzisiaj wink

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Nowy dom i pomoc w urzadzeniu.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024