Obserwowałam ten temat jakiś czas temu i sądziłam, że nieco bardziej sie rozwinie, bo dom jest wspaniały - oryginalny, niesztampowy i mocno designerski. Właśnie takie wystrój jest domeną projektantów wnętrz, którzy lubią mieszankę stylów i dobrze czują się w otoczeniu, które pobudza ich kreatywność.
Nie wiem Autorko, czy już zagospodarowaliście swój dom, ale może moje słowa na coś Ci się przydadzą. Sama wolę bardziej stonowane i nowoczesne aranżacje, ale uwielbiam patrzeć na tego typu eklektyczne wnętrza. Na pierwszy rzut oka widać spory chaos, ale ten dom ma ogromny potencjał. Co do płytek, to bardzo przypominają mi portugalskie Azulejos, tam te kafle zdobią całe elewacje, mury, a nawet środki transportu (np. tramwaje). Jednak na dłuższą metę taki nadmiar kolorów może być przytłaczający i ja rzuciłabym na podłogę jakiś jasny wełniany dywan (oczywiście nie na całą powierzchnię).
Na uzyskanie efektu przestronności są proste sposoby - mniej mebli, mniej sprzętów, jasne (najlepiej białe, beżowe lub gołębie) ściany, odsłonięte okna, lśniące i szklane powierzchnie. Jeśli chcesz mieć obrazy, to też uważam, ze biel będzie najlepszym rozwiązaniem na ściany. Choć jeszcze tego nie widać, wnętrze ma potencjał na oryginalną Skandynawię, gdzie tło jest neutralne, a "środek" zajmuje eklektyczne wyposażenie (byle nie za dużo) i przedmioty z naturalnych materiałów. U Was widzę piękne drewniane podłogi, to naprawdę mocny atut tego domu.
Jeśli chcesz uzyskać przytulny efekt to z rzeczy, które najlepiej ocieplają wnętrze można wymienić: meble i dodatki z drewna, stonowane kolory (zwłaszcza beż, oliwka, zgaszona zieleń), duża ilość tekstyliów (np. lniane zasłony, ew. rolety rzymskie), duuuużo światła (czyli lampy w każdym możliwym kacie, jak na amerykańskich filmach;), sztukaterie i czerwona cegła.
Szkoda, że nie możecie sobie wybrać mebli, które zostają, bo niektóre naprawdę świetnie pasują do wnętrza, np. drewniana witryna w salonie, ławka w sypialni, no i oczywiście białe pianino, które jest genialne. Chociaż z tego co wyczytałam, Wasze meble są dobrej jakości i pięknie skomponują się z kominkiem i nawet tą nieszczęsną podłogą.
Ogólnie dom naprawdę robi wrażenie, chociaż jest mocno zagracony i przedstawia totalny misz-masz stylów. Jeśli nie masz pomysłu na aranżacje albo szukasz inspiracji, wpisz sobie w google 'amerykański styl wnętrz', myślę że z takim tłem i Waszym wyposażeniem, możecie osiągnąć naprawdę przytulny i nietuzinkowy efekt. Pozdrawiam!