Obsesyjne dbanie o paznokcie :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Obsesyjne dbanie o paznokcie :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-06-26 13:30:58)

Temat: Obsesyjne dbanie o paznokcie :)

Witam was kochane netKobietki smile
Chciałam wam napisać o moim "problemie", chociaż nawet nie wiem czy można to określić tym mianem. Normalnym wydaje się, że paznokcie u kobiety powinny być zadbane i czyste, bez względu na to czy są one długie czy krótkie. Jeśli chodzi o mnie to moja pielęgnacja paznokci sięga znacznie dalej. Zawsze staram się aby wyglądać czysto i schludnie. Zawsze delikatny makijaż ale bez przesady. Nigdy nie przywiązywałam większej uwagi do tego aby podążać za trendami w modzie itp. Natomiast paznokcie muszę mieć idealne. Zawsze perfekcyjnie pomalowane. Potrafię je malować co dwa dni i zawsze jakoś inaczej. Idealnie spiłowane, skórki pięknie obcięte. Wcześniej nawet nie myślałam, że to może stanowić jakiś problem dopóki nie uświadomiłam sobie, że od trzech lat nie było dnia kiedy moje paznokcie nie były pomalowane, lub nie wyglądały perfekcyjnie. Jeśli policzyć ile czasu "marnuję" przy paznokciach to uhhh...
Mam nadzieję, że nie jestem sama z tym "problemem" wink
Opowiedzcie o swojej mani paznokciowej big_smile

Wątek został przeniesiony do bardziej odpowiedniego działu. // Anemonne

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Obsesyjne dbanie o paznokcie :)

Hej smile

Mam tak samo tongue Obcinanie paznokci zajmuje mi tyle czasu, że aż nikt mi uwierzyć nie chce. Wszystko muszę zrobić perfekcyjnie co do mm... Ładnie obciąć, spiłować, usunąć skórki... Czasem mnie to męczy, ale nie umiem po prostu inaczej...

Rzadko je maluję, jestem zbyt leniwa na to - jeśli już mi się uda zmotywować to trwa to parę godzin... Gdy gdzieś zrobię krzywą kreskę itp, to zaraz zmywam i robię od nowa... Masakra po prostu tongue

3

Myślę, że dużo kobiet tak ma.. Ja mam zawsze wypiłowane pięknie i jak mi się gdzieś coś zachaczy to zaraz szukam pilniczka. Przeszkadza mi jak mam za długie. Cały czas mam tą samą długość. Jak nie maluje na kolor. to musi być zwykły lub chociaż odżywka tongue Tak samo u stóp. Jak mi na jednym gdzieś kawałek się zarysuje lakier to nie chodzę tak tylko maluję go zaraz od nowa tongue
Nie obcinam skórek-uważam, że to nie potrzebne.

4

Dobrze, że nie jestem sama big_smile Też chciałabym nie obcinać skórek ale jak już kiedyś zaczęłam to teraz muszę to robić bo jak odrastają to po prostu brzydko to wygląda.

ja też bardzo dbam o paznokcie , ale czasem jest tak , że nie są pomalowane , co nie jest chyba oznaką niechlujstwa smile

6

z_głowa_w_chmurach napisał/a:

ja też bardzo dbam o paznokcie , ale czasem jest tak , że nie są pomalowane , co nie jest chyba oznaką niechlujstwa smile

Oczywiście, że nie jest ale w moim przypadku ->   Brak pomalowanych paznokci = zero pewności siebie wink

7

Mi sie zawsze wydawało,że paznokcie to taka mini wizytówka kobiety :)ja mam zawsze ładnie zrobione, chociaz w moim aktywnym stylu życia cięzko o to.Mam zawsze zrobionego frencha, ale robię go w domu, ot mały zestaw sobie kupiłam smile kiedyś miałam strasznie poobgryzane, rzuciłam z dnia na dzień na szczęście. Chce schludnie wyglądać po prostu.

8 Ostatnio edytowany przez JustynaPiatkowska (2011-06-26 21:00:08)

Nonan,
co by się stało, gdybyś nie mogła przez kilka tygodni zadbać o paznokcie tak, jak lubisz? Choroba, biwak na odludziu, kompletny brak czasu czy opieka nad dzieckiem uniemożliwiłyby Ci to całkowicie.

Dbanie o higienę i urodę jest niewątpliwie zaletą, ale i w zaletach można dotknąć przesady. Czy podobny (wymagających niejednokrotnie bolesnych wyrzeczeń) perfekcjonizm zauważasz u siebie w innych dziedzinach życia - nauce, pracy, sprzątaniu? Jeśli jedynie w trosce o estetykę paznokcia - cóż, każdy ma swojego bzika. Twój jest nieszkodliwy, a do tego przyjemny dla oka. I tylko spróbuj od czasu do czasu przypomnieć sobie, że można przesadzić kwiatki bez ochronnych rękawic i pilniczka w kieszeni, a świat się nie zawali.

9

A jeśli to właśnie pielęgnacja paznokci i ich malowanie jest moim sposobem na zapomnienie o problemach i ucieczką od nich? Dziwne ale może właśnie tak jest wink
Zauważyłam u siebie takie nasilenia w dbaniu o paznokcie w gorszych momentach mojego życia. Tak jak teraz gdy sypie mi się związek... Pomaga mi to. Po pierwsze mogę się poczuć pewniejsza siebie a po drugie odcinam się myślami.

eh ja obsesyjnie przedłużam paznokcie, wiem że to nienormalne, ostatnio zdjęłam na 2 dni  że niby będę zapuszczać i musiałam założyć od nowa bo miałam nerwice, masakra tongue

11

Podobno dłonie i buty świadczą o człowieku smile Więc paznokcie wchodziłyby w tego skład big_smile Ja też lubię mieć zadbane paznokcie, nie wyobrażam sobie wyjść bez pomalowanych wink

12

Tez lubie miec ładne paznokcie, mam dlugie, naturalne, ale nie mam problemu, zeby wyjsc z domu z niepomalowanymi . Gorzej jesli chodzi o makijaz. Na jego punkcie mam obsesje, nigdy nie wychodzę z domu bez niego.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Obsesyjne dbanie o paznokcie :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024