Jak polubić gotowanie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Jak polubić gotowanie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Jak polubić gotowanie?

Może głupie pytanie, ale ciężko mi się z tym żyje na co dzień. Otóż nienawidzę gotować. Męczy mnie to niemiłosiernie. Jeść lubię, ale uważam, że w pierwszej lepszej knajpce jedzenie lepiej smakuje, niż to, które ja przyrządziłam. Na studiach, szczególnie na początku dużo gotowałam i jakoś mi to szło, ale z biegiem lat coraz bardziej mi się nie chce. Owszem, robię jakieś dania, gdzie kupuję mrożone mieszanki warzywne m.ni. z biedronki, dodaję do tego kurczaka albo tofu, ryż albo makaron i tak potrafiłam długo się żywić. Niby zdrowo, ale nudno. Na początku studiów jeszcze kupowałam jakieś podkłady gotowe pod pizzę, tortilę, bułki hamburgerowe i jakoś to szło, nawet smakowało, ale jakoś teraz wszystko mi się znudziło. Wykupiłam kiedyś na platformie plan dietetyczny, to owszem, dostałam jadłospis, podałąm budżet (dość niski), ale w kółko było to samo, a nie podawali szczegółowego przepisu, tylko pisali "weź kurczaka obtocz w przyprawach, połóż obok makaron i pomidory", a ja nie umiem dobrać przypraw do kurczaka, wiecznie to samo. Często jak gotuję, to jest to suche, bez sosu. Jakoś mi to po prostu nie za bardzo smakuje. Przy czym są rzeczy, którymi częstowałam znajomych np schabowym to byli bardzo zadowoleni, ale jakoś nie mam motywacji, by robić go na co dzień. Myślałam, żeby iść do dietetyka, powiedzieć, co lubię a czego nie i jakie są moje oczekiwania, a może wtedy mi ktoś napiszę bardziej szczegółowo, jakieś ciekawe przepisy. Często nie mam pomysłu np. na lunch i idę do pracy głodna, bo po samych kanapkach. Teraz ostatnio przerzuciłam się na takie wygodnictwo, że albo idę do pobliskiego baru, albo kupuję gotowca. A nie chcę tak. Chciałabym się dobrze odżywiać. Mam zapisane na telefonie różne przepisy, ale nie umiem ich uporządkować, zrobić planu. Bardzo mi to przeszkadza. Czy dietetyk może pomóc? Bardzo chciałabym polubić gotowanie, ale nie wiem jak

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak polubić gotowanie?

Jak nie umiesz gotować, to pójdź na kurs.
Na lenistwo nie ma lekarstwa.

3 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-05-12 17:23:43)

Ja tez nie lubię gotować. Podpowiem ci, że potrzeba jest matką wynalazków. Jak cos będziesz musiała ugotować, to na pewno sobie poradzisz. Jest masa programów kulinarnych, tygodniowych diet, które można znaleźć  w necie,  tylko dokonaj wyboru. Odradzam kupowanie gotowych półproduktów, a jeśli już, to wybieraj takie, które nie mają za wiele konserwantów. Po co kupować gotowe spody, jak można sobie przeznaczyć dzień na upieczenie. Gotowanie wymaga praktyki.

4

wieka napisał/a:

Jak nie umiesz gotować, to pójdź na kurs.
Na lenistwo nie ma lekarstwa.

Właśnie sęk w tym, że umiem, tylko nie mam pomysłów na nowe przepisy

Tamiraa napisał/a:

Ja tez nie lubię gotować. Podpowiem ci, że potrzeba jest matką wynalazków. Jak cos będziesz musiała ugotować, to na pewno sobie poradzisz. Jest masa programów kulinarnych, tygodniowych diet, które można znaleźć  w necie,  tylko dokonaj wyboru. Odradzam kupowanie gotowych półproduktów, a jeśli już, to wybieraj takie, które nie mają za wiele konserwantów. Po co kupować gotowe spody, jak można sobie przeznaczyć dzień na upieczenie. Gotowanie wymaga praktyki.

Wiem. Ale ja strasznie tego nie lubię. Mogę przebiec 10km podczas joggingu, ale ugotowanie obiadu to dla mnie nie lada wyzwanie

5

Jak nie masz pomysłów, to w necie masz setki, wystarczy jak wpiszesz co masz ochotę zjeść.
Ale widząc przepis trzeba przewidzieć, czy to będzie dobre, jak też modyfikować wg siebie, metodą prób i błędów.
Nie lubi się tego czego się nie umie, więc trzeba chcieć się nauczyć i będzie z górki.

6 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-05-12 18:12:29)

YellowStar napisał/a:

Wiem. Ale ja strasznie tego nie lubię. Mogę przebiec 10km podczas joggingu, ale ugotowanie obiadu to dla mnie nie lada wyzwanie

To zrób tak jak większość kobiet pracujących i podziel obiad na etapy albo ugotuj dużo i spróbuj zamrozić.  Czasem sprawdza się sąsiedzka wymiana potraw smile
Jak chcesz przyrządzić coś ekstra, to wtedy się skup na tym.
W ogóle łączę się z tobą w bólu  smile

7

Łączę się big_smile

Jak nie lubię, to ponoć robię to tak, że ci co mnie nie znają od tej strony to myślą, że kocham gotować big_smile

Myślałaś nad wykupieniem cateringu? Gotowe dania, zdrowo, smacznie. Niby można, ale po czasie się też nudzą. Misiek kupił mi termomix, co polecam, prawie wszystko robi za mnie.
Przepisów też jest sporo w necie i wcale nie musisz jeść krewetek. A jak Cię stać, w okolicy jest na pewno jakaś emerytka, co by z chęcią przychodziła Ci gotować aby sobie dorobić smile

8 Ostatnio edytowany przez Gosiawie (2024-05-13 11:19:47)

Ja np nie lubie sprzatac. big_smile Jak juz sprzatam - slucham historii kryminalnych przez sluchawki, wtedy jest ok.

Mozliwe, ze myslisz, ze jestes slaba kucharka i dlatego.

9 Ostatnio edytowany przez Klaryssa (2024-05-13 11:02:35)

ja polubiłam gotowanie dopiero kiedy zaczęłam gotować najprościej jak to możliwe. Obiady robię ekstremalnie łatwe, ale mam motywacje bo polubiłam domowe jedzenie ze względu na to ze mimo, ze moje dania nie są bardzo urozmaicone i ciekawe to wiem, ze są znacznie zdrowsze niż cokolwiek co bym kupiła już gotowego.

10

Ja lubie gotowac tylko roslinne posilki  jak widze te kolorowe warzywa, owoce,  wymysle jakies danie weganskie  to az oczy cieszy, ze szkoda to jesc.... nie lubie przyrzadzac miesa, patrze na mieso i widze zabite stworzenie az plakac sie chce, a czasami musze dla innych przyrzadzac np dla gosci. Moj partner je mieso to niewiem jak mu bede to kiedys gotowac. Ogolnie nie lubie za dlugo stac przy garach  chociaz przynam, ze od kilku miesiecy nie jest tak zle co wczesniej i prawie codziennie cos ugotuje od podstaw

11

YellowStar napisał/a:

Właśnie sęk w tym, że umiem, tylko nie mam pomysłów na nowe przepisy

Ania gotuje

12

Strzelczyk na jutubie. smile
Ostatnio przyrządzałam jego kurczaka na kilogramie soli, wyszedł bardzo dobry. Polecam jako przykład.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Jak polubić gotowanie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024