Co na ścieżki w ogrodzie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Co na ścieżki w ogrodzie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Co na ścieżki w ogrodzie?

Witajcie,
Właśnie jestem na etapie planowania ogrodu przy domu i w związku z tym, mam  pytanie: co polecacie na ścieżki w ogrodzie? Kostka brukowa, żwirek czy deski?
Co mają w swoich ogrodach posiadaczki domków?Zaznaczę jeszcze że ogród ma charakter ozdobny, nie ma w nim grządek warzywnych ani owocowych.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co na ścieżki w ogrodzie?

Ja kiedyś miałam wkopane takie gruuube plastry z drewna dębowego. Niestety po kilku latach zaczęły próchnieć i porastać grzybami. A po deszczu robiły się strasznie śliskie. Więc raczej nie polecam.

3

Maryśa napisał/a:

Witajcie,
Właśnie jestem na etapie planowania ogrodu przy domu i w związku z tym, mam  pytanie: co polecacie na ścieżki w ogrodzie? Kostka brukowa, żwirek czy deski?
Co mają w swoich ogrodach posiadaczki domków?Zaznaczę jeszcze że ogród ma charakter ozdobny, nie ma w nim grządek warzywnych ani owocowych.

Ja sobie kupiłam formy do samodzielnego zrobienia desek betonowych wyglądających jak prawdziwe, stare drewno.
Widziałam to na blogu u kogoś i spodobało mi się.
Nie jest to trudna produkcja, przypomina produkcję ciasta z blachy.
Jeszcze nie używałam bo czekam na barwniki do betonu aby szary czy biały cement miał kolor brązu.
Jeśli mi nie będzie to wychodzić to kupię gotowe betonowe deski wyglądające jak drewniane w markecie budowlanym.
Są też w sprzedaży betonowe plastry wyglądające na drewniane.
Jednak wolę prostokątne deski bo potem łatwiej dbać o nasadzenia przy nich, koszenie.

4

Też widziałam takie formy do samodzielnej produkcji płyt, tylko cały czas się zastanawiam czy one nie popekają, bo tam się nie daje żadnego zbrojenia. Czy się mylę?

5

Kasia7202 napisał/a:

Też widziałam takie formy do samodzielnej produkcji płyt, tylko cały czas się zastanawiam czy one nie popekają, bo tam się nie daje żadnego zbrojenia. Czy się mylę?

Ja mam zamiar dać zbrojenie w postaci cieniutkiej metalowej siatki budowlanej. Mam już ją bo została z budowy, potnę odpowiednie kawałki nożycami do blachy.
Na filmikach widziałam też, że można dodać coś takiego jak posiekany sznurek polipropylenowy chyba. Kupuje się to gotowe w woreczkach, dodaje do wody, dokładnie miesza i dopiero do tego cement. Konieczna taka kolejność bo inaczej nie da się równomiernie tego dodatku rozprowadzić.
Ja jeszcze kupiłam specjalny płyn do betonu, plastyfikator.
Sprzedawca form sugerował zakup specjalnego mazidła do form przed wlaniem betonu aby ładnie odchodziły ale można użyć zwyczajnego oleju nawet przeterminowanego.
Już się nie mogę doczekać kiedy przyjdą te moje zamówione pigmenty aby działać. Zamówiłam różne odcienie brązu.
Widziałam też na forum ogródkowym takie deski betonowe w innych kolorach, fiolety, zielenie. Też fajnie wyglądało zestawione z posadzonymi obok kwiatami w różnych odcieniach fioletu i białych.

6 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-08-17 22:18:32)

Dziękuję za odpowiedzi. Przyznam że, różne ewentualności brałam pod uwagę ale chyba najbardziej zależy mi na trwałości i niezmienności w wyglądzie produktu który wybiorę dlatego wykreśliłam drewno i kostkę a najbardziej biorę pod uwagę płyty. W necie znalazłam coś takiego tu był nieregulaminowy link i został usunięty przez moderatora . I w sumie dobrze że to przeczytałam bo fajnie ujęta jest jedna kwestia na temat bezpieczeństwa. W taim razie płyty owszem mogą być ale chropowate a takie mi się nie podobają. Kurczę, wszystkie opcje materiału na ścieżki ogrodowe mają swoje plusy i minu:)sy a ja to chyba szukam rozwiązania idealnego:)

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Co na ścieżki w ogrodzie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024