Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-02-17 23:30:35

Wirgnia
Gość

Zabawki dla 4letniego dziecka

Jakimi zabawkami powinno bawić się dziecko w wieku 4 lat? Chodzi mi tu zarówno o bezpieczeństwo jak i jego rozwój?

#2 2008-02-19 18:57:42

Miriam46
Net - EKSPERT

Re: Zabawki dla 4letniego dziecka

Przy dzisiejszych możliwościach , jakie oferują nam zarówno producenci zabawek dla dzieci , jak i sami sprzedawcy należy  bardzo rozsądnie decydować o jej zakupie . Zabawka , jak sama nazwa wskazuje ma dziecko bawić , ale nie tylko . Każda zabawka powinna spełniać wszelkie kryteria , wpływające na wszechstronny rozwój dziecka / przede wszystkim ; myślenie , mowę , wyobrażnię , spostrzegawczość , rozwój manualny i.t.p. / A więc zabawka ma bawić ucząc i uczyć bawiąc . Tak właśnie określiłabym główne zadania zabawek . Najlepszymi i najbardziej docenianymi przez dzieci zabawkami są różnego rodzaju klocki . Podczas ich składania dziecko kształci sprawność palców , dłoni , musi myśleć , koncentrować uwagę , spostrzega , liczy - zachodzi tu więc wiele procesów poznawczych , które mają niebagatelny wpływ na ogólny rozwój dziecka . Dla dziecka 4 - ro letniego proponowałabym klocki większych rozmiarów / będą bezpieczniejsze / . Mogą być plastikowe , mogą być drewniane . Zalecałbym również duże składanki - typu puzzle / ale składające się tylko z kilku elementów obrazkowych / . Nie dajmy się natomiast zwariować wszelkim nowoczesnym modelom samochodzików , laleczek czy stworków . Tak naprawdę to tylko kolejne zagracanie półek . Jestem natomiast zwolenniczką porządnej przytulanki / czy to w postaci misia - symbolizują ciepło i dobro , czy też innego zwierzątka . Przytulanka to taki cichy , wierny przyjaciel dziecka w każdej sytuacji / z nią może dziecko rozmawiać , pożalić się , gdy jest mu smutno albo wspólnie cieszyć się radością .

Pedagog z wykształcenia.
Ponad 20-letni staż pracy zawodowej z dziećmi.

#3 2008-03-06 11:22:03

Zabawki
Gość

To jest ogólnie duży problem, bo nawet zabawki które teoretycznie powinny być bezpieczne (mają odpowiednie oznaczenia np 3+) mogą okazać się dla dziecka niebezpieczne. Trzeba bardzo uważać szczególnie na modele z Chin. Najlepiej kupować w renomowanych sklepach. Ja osobiścia jak mój Kubuś był jeszcze mały korzystałam z super strony http://www.4kids.com.pl/ sklep dla dzieci przez internet i byłam pewna, że to są rzeczy bezpieczne. Teraz na szczęście Kubuś ma już 4 latka i troszkę zmądrzał, trzeba go cały czas pilnować ale ju ż nie robi takich głupstw. Jeśli teraz kupuję mu zabawki to jestem pewna, że nie zrobi sobie krzywdy.

#4 2008-04-23 13:26:59

Arleta
Gość

Ja też kupowałam zabawki przez internet tu artykuły plastyczne i jestem zadowolona. Ciastolina, zestaw do malowania masek i komplet artystyczny nie tylko mi sie podoba ale co najważniejsze moim dzieciakom.

#5 2008-05-28 11:44:07

LOVI
Niewinne początki

A mój 4 latek uwielbia układać puzzle. Myślę, ze taki rodzaj zabawek bardzo wspomaga rozwój. Teraz z okazji Dnia Dziecka dostanie puzzle drewniane.

#6 2008-08-25 14:37:38

Mariatoza
Gość

Ja mojemu synkowi kupiłam 12 calowy rowerek hotwheels. Bardzo fajna jakosć i nie chińszczyzna. Rozmawiałam ze sprzedawcą z aukcji internetowych. I mówił mi że to produkt z UK. I naprawdę jestem zachwycona.
Wpisujac barbie lub hotwheels na naszym rodzimym serwisie aukcyjnym znajdziecie.

Może coś ze sportowych rzeczy kupisz??

Dodaj odpowiedź

Stopka forum