przekąski na EURO - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: przekąski na EURO

Całą (bądź prawie całą) Polskę ogarnął szał Euro. Kibice spotykają się w pubach, ogródkach, strefach kibicach i domach, żeby wspólnie obejrzeć mecz. Oglądanie oglądaniem, ale co z jedzeniem? Co podac gościom, zeby było szybkie, smaczne i pasowało do piwka, które z reguły się pije podczas oglądania meczu?
Czekam na Wasze pomysły smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: przekąski na EURO

U mnie w piekarni sprzedają  CHLEB EURO - wygląda cudnie.

Jak do tego podasz smalec i ogórki kiszone to wszyscy oszaleją ...tylko nie mów im co jedzą.. jeśli to obcokrajowcy big_smile

3

Ja kibicuję przed telewizorem z moim synem i na wczorajszy mecz upiekliśmy babeczki piłkarskie dr. oetkera. Są bardzo smaczne a te piłeczki są jadalne smile
na sobotni mecz zrobię pizzę wyglądającą jak piłka i te babeczki pewnie też, bo nam smakowały smile

http://agencjaspolem.home.pl/blogi/panitereska/wp-content/uploads/2012/06/Babeczki-pi-karskie-042-300x300.jpg

4

Jakie sympatyczne babeczki smile
Zastanawiałam się nad ciastem francuskim. Zawinę w niego parówki, ser żółty i będzie smaczna przekąska.
Zawsze się daje paluszki, chipsy a ja bym chciała uniknąć tego, więc jakie przekąski jeszcze proponujecie?

5

Świetny pomysł - zarówno akcenty futbolowe w wyglądzie babeczek, jak i te kiełbaski.
Na ciepło można zrobić wiele przekąsek-różnorodne tosty, choćby z piekarnika z frankfurterkami, które już kiedyś podawałam na forum, czy też te bardziej tradycyjne z tostera. Zapiekanki z długich bułek z różnymi dodatkami to też szybka sprawa do wykonania i można zaangażować w to wszystkich w przerwie meczu, kiedy po wypiciu piwa żołądek domaga się szybkiej dostawy wink

6

Oooo zapiekanki świetny pomysł smile

7

Sprawdzą się też bagietki pokrojone na kawałki lub ponacinane i przesmarowane masłem zmieszanym z ziołami lub czosnkiem. Do tego najszybciej i najprościej - kiełbaski ponacinane i podgrzane w mikrofali - na pewno Panowie nie będą się wzbraniać wink

8

Agatko, myślę, że na spotkanie kibiców świetne są wszelkiego rodzaju zapiekanki i sałatki - jeśli jednak do piwa, to raczej bez majonezu, a na bazie sosu winegret. Do tych ostatnich proponuję jakieś pieczone kiełbaski, wszak mężczyźni to przecież kanibale big_smile.

Mam taki prosty, sprawdzony przepis na kiełbaski w nieco bardziej eleganckim wydaniu niż tylko wyjęte z wody, bo takich akurat gościom nie podaję. Jeśli serwuję frankfurterki, to przedtem je gotuję, żeby nie były surowe. Następnie rozgrzewam tłuszcz na patelni, wrzucam na niego suche już kiełbaski i lekko przesmażam, potem zmniejszam gaz, wrzucam do całości sporą ilość pokrojonej w półtalarki cebuli, pokrojoną paprykę i na maleńkim ogniu to wszystko razem chwilkę się dusi. Na koniec dodaję pomidory z puszki (bez skórki) lub przecier pomidorowy, doprawiam dowolnymi przyprawami, najczęściej oregano, bazylią, odrobiną Vegety lub czegoś podobnego, dla wyostrzenia smaku można też dodać nieco papryki w proszku lub ketchupu. Wszystko to razem musi się jeszcze trochę poddusić, mniej więcej do momentu kiedy warzywa staną się miękkie i utworzy się dosyć gęsty sosik. Bardzo ważne jest w tym przypadku, aby warzywa i sos stanowiły tylko tło dla kiełbasek, bo przecież daniem głównym ma być sałatka smile. Choć oczywiście z powodzeniem proporcje można odwrócić i wyjdzie nam coś w stylu ,,frankfurterkowego" leczo, czyli samodzielne danie smile. Zapewniam, że mężczyźni chętnie spałaszują, a i kobiety nie pogardzą tongue.

9

Ja zazwyczaj na takie "posiadówki" przy piwie kombinuję coś z ciastem francuskim, ostatnio robiłam sakiewki z wędzonym łososiem, serem żółtym i bazylią - bardzo wszystkim smakowały i szybko zniknęły ze stołu smile Poza tym pizza własnej roboty, jakieś koreczki - jest naprawdę wiele opcji smile

10

miesny jez? wink

11

Same pyszności smile No to w sobotę, kiedy będe miała gości, napewno coś pysznego przygotuję smile

12

Zapomniałabym... Polecam Pomidorowe bułeczki - szybkie w przygotowaniu, smaczne i syte - link:

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php? … 5#p1028365 - post nr 31

W ogóle ten temat jest o "fast-foodach" domowych i w wersji zdrowszej - może coś tam jeszcze znajdziesz smile

13

Ja robię chipsy z kalarepki. Obieram, kroje w plasterki i każdy się zajada smile.

14

Ramonna napisał/a:

Ja robię chipsy z kalarepki. Obieram, kroje w plasterki i każdy się zajada smile.

A ja znalazłam dziś przepis M. Kwiatkowskiej na:

Chipsy buraczane z dipem

dowolna ilość małych buraków
sól
suszone zioła np. tymianek, estragon, czerwona papryka lub gotowa przyprawa do ziemniaków
10 dag parmezanu
oliwa

Dip:
awokado
kilka listków bazylii
kilka zielonych oliwek bez pestek
pieprz
opakowanie serka śmietankowego

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Blachę z piekarnika dość mocno smarujemy oliwą. Równomiernie rozkładamy talarki buraków. Oprószamy solą i ziołami. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200-220 st. C, aż buraczki się przypieką i powstaną chrupiące chipsy (podczas pieczenia należy je kilkanaście razy odwrócić.
Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Posypujemy nim buraczki pod koniec pieczenia. Chwilę zapiekamy aż ser się roztopi. Wykładamy na papierowy ręcznik i odstawiamy do ostygnięcia.
Awokado obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy na kawałki. Listki bazylii myjemy i osuszamy. Razem z awokado, oliwkami i serkiem miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami.

Kebabiki wg D. Lewandowskiej

50 dag mielonego mięsa np. wołowo-wieprzowego
pełna łyżka czerwonej czubrycy (można ją zastąpić cząbrem wymieszanym z solą, granulowanym czosnkiem i mieloną papryką)
czerwona cebula
3 żółtka lub 1 jajko i 1 żółtko
olej

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do mięsa. Dodajemy żółtka i czubrycę. Dokładnie mieszamy i przykrywamy - wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy mięsnej i formujemy podłużne kotleciki. Lekko spłaszczamy i kładziemy na posmarowaną olejem deskę.
Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 7 minut aż się zrumienią.

Kebabiki można też nadziać na patyki do szaszłyków i upiec na grillu. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Mini pizze z mięsem i cebulką wg D. Wdowińskiej-Rozbickiej

25 dag mąki pełnoziarnistej
2 dag drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oliwy
100 ml sosu arrabiata (pikantnego pomidorowego)
cebula
ok. 20 dag pieczonego schabu
olej do blachy

Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, mieszamy z cukrem i oliwą. Wlewamy do mąki i solimy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy okrągłe placki. Układamy na posmarowanej olejem blaszce.
Mięso kroimy w plastry, a następnie w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki. Rozdzielamy na pojedyncze pierścienie.
Placki smarujemy sosem. Wykładamy mięso i posypujemy cebulą. Można posypać tartym serem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 st. C.

15

A może coś na słodko w narodowych barwach?

Deser kibica na podstawie propozycji M. Stawickiej - 3-4 porcje

250 g truskawek
1-2 banany
galaretka truskawkowa (może być też wiśniowa lub malinowa)
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (może być też naturalny i light) - do 175 gram
100 ml zimnego mleka
1-2 łyżki wiórków kokosowych
opakowanie śnieżki

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Wypełniamy nimi 1/3 pucharków lub wysokich szklanek.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku - można użyć połowy proszku z opakowania jeśli nie chcemy zbyt słodkiej. Po ostudzeniu, wlewamy ją do połowy naczynia z truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Krem:

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy serek. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Banana obieramy i kroimy na plasterki. Do szklanek wkładamy łyżkę kremu, następnie kilka plasterków banana i przykrywamy kremem.

http://img855.imageshack.us/img855/7226/deserkibica.jpg

16 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-06-22 11:59:23)

Co prawda nasza przygoda z Euro się skończyła, ale pewnie jest jeszcze komu kibicować smile

Nie zakładam oddzielnego wątku na temat piłki nożnej, więc postanowiłam tu dodać propozycje nie tyle związane z Euro, co adresowane do fanów piłki nożnej, czy też do ich rodzin.
Chodzi bowiem o tort np. urodzinowy dla prawdziwego fana futbolu. A teraz trochę przekornie - może ktoś, kto nie lubi piłki nożnej, z radości, że któryś z kolei sezon futbolowy się kończy, upichci takie słodkości, by ten fakt uczcić? wink

Torcik piłkarza na zimno wg N. Seroczyńskiej

6 opakowań herbatników
gotowa masa krówkowa
duża śmietana
1/2 litra mleka
2 opakowania budyniu
galaretka cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
posypka czekoladowa

Budynie gotujemy na mleku. Po zagotowaniu wsypujemy galaretkę, cały czas energicznie mieszając. odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy z margaryną na gładką masę.

Spód i boki tortownicy wykładamy herbatnikami. Smarujemy masą budyniową. Przykrywamy herbatnikami, wykładamy masę krówkową i znów przykrywamy herbatnikami.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Wykładamy na ciasto. Schładzamy kilka godzin. Dekorujemy posypką, tworząc wzór piłki nożnej.

Tort boisko wg A. Sobczak

Na 3 biszkopty:
15 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 śmietanki 36%
opakowanie masy śmietanowej

A także:
dżem wiśniowy
sok z cytryny
1/2 kg zielonego lukru plastycznego
piłkarzyki, bramki

Z podanych składników robimy ciasto:

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

Pieczemy 3 biszkopty na blasze o wymiarach 24 na 36 cm w temp 180 st C po ok. 30 minut. Studzimy.

Jeden biszkopt nasączamy połową soku z cytryny rozcieńczonego z wodą, a potem smarujemy dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy reszta soku z cytryny.

Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy masę śmietanową i delikatnie mieszamy. Na drugi biszkopt nakładamy 3/4 masy, a następnie przykrywamy trzecim biszkoptem.

Lukier plastyczny rozwałkowujemy i nakładamy na tort. Resztę masy śmietanowej przekładamy do szprycy i wyciskamy na torcie linie boiska. Możemy ustawić na boisku figurki piłkarzy smile

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024