Moja siostra jest źle traktowana przez męża, czyli mojego szwagra... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Moja siostra jest źle traktowana przez męża, czyli mojego szwagra...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Moja siostra jest źle traktowana przez męża, czyli mojego szwagra...

Witam.
Bardzo boli mnie fakt, że mój szwagier źle odnosi się do mojej jedynej ukochanej siostry. Chciałabym opowiedzieć w skrócie jak to jest i zapytać Was, czy to jest normalne , czy powinnam coś z tym zrobić?
Tak więc mam siostrę która ma obecnie 21 lat a jej mąż dopiero niedługo skończy 20, czyli jeszcze ma  19. Mimo młodego wieku wygląda na dużo starszego i 'dojrzałego' choć nie w każdym stopniu jak to wychodi z czasem. Są oni dopiero pół roku po ślubie, a ogólnie są razem od 2,5 roku. Tak szybko zdecydowali się na ślub ponieważ moja siostra zaszła w ciąże i od razu wzięli ślub bo i tak o tym już myśleli, jej wydawał się on idealnym kandydatem na męża, mi zresztą też i wszystkim dookoła bo dbał o nią i w ogóle był super. Jednak po ślubie zmienił się bardzo ;/ Bardzo brzydko się do niej odnosi, co prawda nie bije jej ale traktuje ją jak swojego wroga... Mają już córeczkę która ma miesiąc i do córki odnosi się super aż za dobrze... On uważa że moja siostra źle ją wychowuje i ciągle krzyczy na nią i krytykuje jej postępowanie i on uważa się za najlepszego opiekuna, wyrywa jej z rąk córkę ... Np ona mówi żeby ją przykrył bo jej zimno a on: schowaj się pod stół... lub takie docinki... Ja tego nei mogę słuchać, mimo że baaardzo go lubiłam wcześniej bo był wspaniały ale jak widzę jak traktuje moją siostrę to jest masakra... Może to od tak młodego wieku? Ale córką się zajmuje i widać jak bardzo ją kocha a do żony tak się odnosi? Mało kiedy słysze żeby do niej powiedział coś miłego, ciągle z wyrzutami i krzykiem... Mówię co jest przy mnie a ciekawe jak jest jak są sami, pewnie jeszcze gorzej... Widzę że męczy to moją siostrę... a ja bardzo kocham ją i chce dla niej jak najlepiej , czasami nawet widze jak przytula córeczkę i mówi do niej po cichu: tylko Ty jestes moja i Ciebie nikt mnie nei zabierze i coś tam ze smutkiem że mężow można mieć kilku ale córki jej nikt nie zabierze... widzę że jest nieszczęśliwa, ale ona za wszelką cene chce pokazać że ułożyła sobei życie bo moi rodzice byli zli ze tak szybko wychodzi za mąż i teraz che pokazac ze jest jej dobrze, ale kazdy to widzi ze tak nie jest. ;/

Dodam jeszcze jak on traktuje własną siostrę... On jej wręcz nienawidzi, nie pozwala nawet jej wejść do jego domu... tzn do domu mojej siostry no i jego... a siostre własną wygania i wprost mowi ze się nią brzydzi... Do mnie dobrze się odnosi to nie powiem ale widze jak traktuje wlasną siostre, mame no i żone... W ogole nie liczy się ze zdaniem zony, jakby ona nie istniała...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moja siostra jest źle traktowana przez męża, czyli mojego szwagra...

no tak na prawdę ty nie możesz zrobić nic:(
jedynie porozmawiać z siostrą i ją wspierać,bo tylko ona może coś z tym zrobic.
jej mąż ewidentnie jest jeszcze gówniarzem i tak jak sama zauważyłaś to przez ten wiek:(
z drugiej strony być może sytuacja go przerosła..
ciąża to nie wyrok i nie zawsze musi być powodem do ślubu.
myślę,że pośpieszyli się z małżeństwem.
mąż twojej siostry jest w takim wieku,ze jeszcze chciał by szaleć.
dobrze,że kocha malutką i się nią opiekuje ale nie może zapominać,że ma żonę i nie ma prawa jej poniżać:(

3

Moi rodzice też mówią , że to przez tak młody wiek, ale on przed ślubem nie wydawał się na niedojrzałego gówniarza, bo nie dosc że z wyglądu wygląda na 25 lat to i zachowywał się wspaniale... Bardzo ją kochał ((tak wyglądało( to on za nią latał a ona go z początku nie chciała... Już rok temu plaowali wspólne mieszkanie a ślub to nie był dla nich żadną nowościią i tragedią i tylko się cieszyli i nie mogli się doczekać malutkiej... Widać było te szczęście a teraz on tak jakby żony nie zauważa, widzi tylko córkę i nic więcej... Nawet jest złyy jak moja mama czy jego mama zajmuje się trochę tą małłą, raz nawet powiedział mojej mamie ze go wkurza jak tak się wtrąca w wychowanie.. Ale ona wcale sie nei wtrąca, chciała tylko pomóc bo wiadomo że takie młod małżestwo jeszcze nei jest doswiadczone i chciala zeby jakos dobrze wychowac takie maleństwo, Powiedziałą tylko kilka razy żeby ją przykryli czy tam odkryli bo za duszno. A jemu nic nie pasuje, on wie najlepiej wszystko....

4

Nikolaa napisał/a:

Moi rodzice też mówią , że to przez tak młody wiek, ale on przed ślubem nie wydawał się na niedojrzałego gówniarza, bo nie dosc że z wyglądu wygląda na 25 lat to i zachowywał się wspaniale... Bardzo ją kochał ((tak wyglądało( to on za nią latał a ona go z początku nie chciała... Już rok temu plaowali wspólne mieszkanie a ślub to nie był dla nich żadną nowościią i tragedią i tylko się cieszyli i nie mogli się doczekać malutkiej... Widać było te szczęście a teraz on tak jakby żony nie zauważa, widzi tylko córkę i nic więcej... Nawet jest złyy jak moja mama czy jego mama zajmuje się trochę tą małłą, raz nawet powiedział mojej mamie ze go wkurza jak tak się wtrąca w wychowanie.. Ale ona wcale sie nei wtrąca, chciała tylko pomóc bo wiadomo że takie młod małżestwo jeszcze nei jest doswiadczone i chciala zeby jakos dobrze wychowac takie maleństwo, Powiedziałą tylko kilka razy żeby ją przykryli czy tam odkryli bo za duszno. A jemu nic nie pasuje, on wie najlepiej wszystko....

a moze jego po prostu ktoś buntuje?
mieszkają sami,ona z malutką sama on w pracy..
lub po prostu w jego życiu wydarzyło się coś o czym nie chce mówić i tak to odreagowuje ...

5

nie wiem co już o tym myśleć, ale stsrasznie szkoda mi siostry sad wiem, że ona jest tam nieszczęśliwa ale nawet się do tego nie przyznaje a jak chcę o tym z nią  pogadać to się denerwuje i bardzo broni męża, nigdy nie mówi na niego złgo słowa. a on ciągle na nią krzyczy nawet przy ludziach, w towarzystwie... Ona jest zmęczona chce jechać do domu jak gdzieś są a on pije i go nei obchodzi że ona chce jechać... Jak była w ciąży jeszcze to wiadomo że kobieta jest wtedy słaba i w ogóle a on tego nie widział i miał do niej pretensje o wszystko, że leży a nie sprząta.... a ona naprawdę źle zniosła ciąże, nawet w spzitalu lezala bo zamiast tyć to ona chudła, źle się czuła i nie mogła nic jesc i musiala lezec pod kroplowkami... a on nie rozumiał tego...

6

Rzeczywiscie trudna sytuacja. Jedynie jakie wyjscie widze to to ze musisz siostre wspierac, tzn nie mow zle do niej na jej meza bo Ci nie bedzie ufac i moze nie chciec Ci cokolwiek mowic. Wspieraj ja! Powtarzaj ze bedzie dobrze. O tyle jest trudna sprawa ze z tego co piszesz to siostra odrzuca pomoc, i broni meza.Niestety to nie jest wyjscie. Tylko ona musi to zrozumiec a puki nie zrozumie to za bardzo nikt nic nie zrobi. Chodze od paru lat do psychologa, (czytalas moj problem). Psycholog powiedzial mi na wstepie ze jezeli ja sie nie zmienie pierwsza to druga osoba tego tez nie zmieni. trz tzreba zmienic swoje zachowanie wobec zachowania tej drugiej osoby jesli ona zrozumie ze napotkala na mur to zacznie sie zastanawiac, a tym bardziej ze jest to mlody chlopak, ktorego charakter jeszcze nie jest "umodyfikowany". Siostra musi nad nim pracowac. Jesli on jej cos wyrzuca ze np jest zla matka itd jak pisalas, powinna zareagowac, nie klocic sie bo to tez nie jest rozwiazanie tylko powiedziec krotko: "mam inne zdanie na ten temat" i to mozna wykorzystywac przy wielu sytuacjach. Ale problemem m oze byc jak zachowanie tego chlopaka wobec Twojej siostry bedzie trwalo zbyt dlugo to stanie sie po czesci jego nawykiem a potem trudno na zmiane, sisotra musi zaczac pracowac nad nim jak najszybciej, nie siedziec i czekac az mu przejdzie bo mlody jest.  Dzialac! Napisalas ze podobnie zachowuje sie do swojej siostry i matki, moze cos na niego wplynelo, moze ma to jakies zrodlo, zranily go i ma takie stosunek do juz swojej zony, choc nie powinien bo teraz to jego najblizsza rodzina. Siostra powinna dzialac puki dziecko jest male, bo jak dorosnie to rowniez moze matki nie szanowac, gdyz obserwuje, ze ojciec matki nie szanuje matka sie daje to ona czyli dziecko tez moze, znam takie przypadek gdzie wlasnie tak jest.
Najgorzej bedzie Ci dotrzec do siostry i przekonac ja ze musi zaczac od siebie, od zmiany swojego nastawienia na jego zachowanie. Powinna mu powtarzac: "kocham Cie bardzo, ale nie podoba mi sie Twoj stosunek do mnie" " masz duzo zalet, ale nie lubie gdy........" itd

7

Aileen to co napisałaś  jest naprawdę mądre i na pewno skuteczne, tylko tak jak napisałaś że ciężko będzie to wytłumaczyć siostrze bo ona uważa że nic się nie dzieje, jej na pewno jest źle ale przy innnych pokazuje że jest bardzo szczęśliwa, ale ja ją znam dobrze i wiem , że ona kłamie... Jak  nasza mama raz zaczęła taką rozmowę, pytała ją dlaczego On się tak zachowuje i dlaczego tak traktuje ją ... zakończyło się to tylko kłótnią... Siostra nakrzyczała na mamę że wyolbrzymia wszystko i głupoty gada... Obraziła się i tyle było z tego dlatego też ja boję się tego zaczynać ale też nie chce żeby ona cierpiała, chcę jej pomóc... Nie mogę patrzeć naa to jak on się do niej zwraca sad Wiadome jest to że jest młody i chciałby jeszcze saleć ale przecież nikt go nei zmuszał do ślubu i dziecka... sam tego pragnął... bardziej nawet niż moja siostra, gdyż ona bała się jeszcze małżeństwa na początku...
Nie wiem jak z nią o tym pogadać ;/ żeby zmieniła stosunek do niego i zaczęła coś z tym robić tak jak radzisz... Bo jak narazie to jak on mówi coś do niej źle to albo przemilczy albo wybucha kłótnia wielka.... ;/

8

Dokladnie tak jak napisalam wszesniej problemem bedzie podjecie takiej rozmowy z siostra, bo z tego co piszesz to ona nie chce pomocy, odrzuca ja, woli udawac ze jest wszystko ok. Sadze ze najlepszym rozwiazaniem bedzie , choc trudno ale mino wszystko postarac sie jeszcze raz z nia pogadac. Tylko ze musisz poczekac na odpowiedni moment, wyczuc go. Np moglabys zaczac rozmowe od mowienia dobrych rzeczy na meza siostry np " ze widac ze jest dobrym ojcem, ze sie zajmuje dzieckiem , ze fajnie sie bawi, widac ze ja bardzo kocha, ze ciebie( czyli siostre tez kocha)" trzeba zaczac od dobrych cech wymienic jak najwiecej, po czym powiedz ze ty tez ja kochasz, w koncu jestescie siostrami i chcesz jak najlepiej ale widzisz ze sie z czyms gryzie, i ze zawsze jestes po jej stronie ze zawsze moze na Ciebie liczyc, i sadzisz ze to co ja gryzie ma zwiazek z zachowanie i traktowaniem jej przez meza, ze go bardzo lubisz ale Ciebie tez to boli bo chcesz zeby oni wszyscy byli szczesliwi, i powiedz ze jesli ona nie zmienie swojego nastawienia do niego to nic sie nie zmieni ze to kobieta powinna byc ta najmadrzejsza, niby faceci mowia inaczej ale to kobieta łagodzi obyczaje, i powiedz jej to co napisalam w poprzednim poscie. Klotnia niczego sie nie wskora.
Powodzonka, wiem ze samo podjecie takiej rozmowy bedzie trudne, ale powinnas sprobowac, jesli odrzuci Twoja pomoc to juz wiecej nic nie zrobisz, tylko w taki sposob mozesz jej pomoc.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Moja siostra jest źle traktowana przez męża, czyli mojego szwagra...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024