Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-10-07 18:48:46

atina
100% Netkobieta

Różne oblicza macierzyństwa. Macierzyństwo w wieku 20,30,40 lat ......

Czy istnieje najlepszy wiek na urodzenie dziecka?
Lekarze mówią,pierwsze dziecko koniecznie przed trzydziestką,jednak wiele kobiet nie przejmuje się tymi radami.
Jakie jest macierzyństwo  gdy ma się 20,30 lub 40 lat?czego bałyście się zachodząc w ciąże?
Powiedzcie jak to było-jest z Wami?

Ja zostałam mamą jako młoda dziewczna,miałam dziewiętnaście lat kiedy urodzilam swoje pierwsze dziecko.Ciąża nie byla dla Nas zaskoczeniem,już wcześniej planowaliśmy ślub a tyko go przyśpieszyła.Wiedząc że urodzę dziecko ukochanego mężczyzny byłam najszczęśliwszą osobą na świecie.smile
Drugie dziecko urodziłam mając dwadzieścia jeden lat,no ale ta ciąża była dla nas zaskoczeniem.Mój mąż szalał ze szczęścia a ja myślałam z przrażeniem jak ja sobie dam radę z dwójką maluchów,jestem jeszcze taka młoda a tu dwoje dzieci.Tym bardziej że jeszcze uczyłam się ,kończyłam zaocznie studium pomaturalne.Udało się ,przyogromnej  pomocy męża i rodziny.big_smile
Dzisiaj kiedy syn ma osiemnaście lat a córka szesnaście,zastanawiam się czy coś mnie ominęło coś straciłam zostając tak wcześnie mamą?Napewno tak,nie wyszalałam sie tak jak moje rówieśniczki,bardzo wcześnie musiałam być odpowiedzialna nie tylko za siebie ale też za moje dzieci.Ma to też swoje plusy,niektóre moje koleżanki grzebią się jeszcze w pieluchach,a ja swoje dzieci mam za wspaniałych kompanów do wspólnych eskapad,dyskusji....
kilka razy wzięto mnie za siostrę syna,a z córcią pożyczamy sobie ciuchy i kosmetyki....big_smile

Ostatnio edytowany przez atina (2008-10-07 22:35:23)

Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.

#2 2008-10-07 21:55:40

fenix
100% Netkobieta

Re: Różne oblicza macierzyństwa. Macierzyństwo w wieku 20,30,40 lat ......

Ja zostałam matką w wieku 21 lat i było to tak niespodziewane jak huragan. Ciąża była jedną na 100 tak usłyszałam u lekarza bo przez 5 lat brałam tabletki więc moje zdziwienie a za razem załamanie było ogromne.
Razem z ukochanym planowaliśmy ślub po moich studiach a w pracy właśnie miałam awansowac wszystko prysło. Wzieliśmy ślub na szybkiego i niestety ale spadło na mnie zbyt wiele jak na jeden rok dziecko ,praca studia. Nie mogłam iśc na wychowawczy bo po urlopie zwolnili mnie a mąż nie miał dobrych zarobków więc szukałam pracy. Przez długi okres czasu byłam załamana małe dziecko praca w nocy i studia które bardzo zaniedbałam. Życie po prostu mnie przerosło.
Wiem jedno kuba ma 4 lata i jest cudowny jednak twierdze że na dziecko lepiej się decydowac gdy ma się uregulowane kwestie pracy czy szkoły bo mając normalną posade można iśc na urlop wychowawczy i spokojne poświęcic czas dziecku. Ja straciłam wiele czasu nie mogłam poświęcic tyle swojej uwagi ile on potrzebował bo ciągle pracowałam prałam , sprzątałam i robiłam  to aby on miał to co najlepsze.
Z czasam zrozumiałam że zabawki, prywatne przedszkole ,ubranka to za mało.

Ostatnio edytowany przez aga25* (2008-10-07 22:19:21)

#3 2008-10-08 07:43:18

brysia
100% Netkobieta

Re: Różne oblicza macierzyństwa. Macierzyństwo w wieku 20,30,40 lat ......

ja urodziłam pierwsze dziecko w wieku 18lat i pomimo że świadomie chciałam dziecko,byłam zdziwiona wtedy że od tak chciałam i mam.Wszystko potoczyło się bardzo szybko 9miesięcy szybko zleciało i urodziła się córka (równie szybko bo poród trwał 15min.)Później jakoś szybko urosła i kiedy miała 7-8 lat zaczęłam myśleć o 2 dziecku i okazało się że nie mogę zajść w ciążę.Były badania,okazało się że mam guza jajnika więc go usunęłam i dowiedziałam się że już nie będę miała dzieci To był szok bo córka miała już 14lat  i bardzo chcieliśmy z mężem dziecko.W końcu udało się!1i1/2 roku po operacji zaszłam w ciążę miałam w tym czasie 32lata i okazało się że bardzo źle znoszę ciążę,wciąż było mi niedobrze,do 5 miesiąca prawie nigdzie nie wychodziłam bo jakoś nie lubiłam ludzi w tym okresie(choć normalnie lubię kontakt z ludźmi) od 6 miesiąca zaczęłam czuć się lepiej ale za to byłam okropnie gruba,przytyłam 30 kg,miałam olbrzymi brzuch(123cm w pasie) i do samego porodu toczyłam się jak balon a że był grudzień to ubranie się było wielkim wyczynem.Sam poród też był ciężki i trwał 21godzin.
Dlatego osobiście uważam że im kobieta młodsza tym lepiej znosi ciążę i poród i według mnie jest tylko jedna różnica-teraz mam do synka więcej cierpliwości,mam większą wyobraźnie i chętniej spędzam czas z małym ale to może być też zasługa tego że teraz jestem sama(mąż od rana do wieczora w pracy) a wcześniej miałam do pomocy mamę która mnie wyręczała i babcię która przejęła w pewnym momencie wszystkie moje obowiązki.

Świadomość że kocham i jestem kochana pozwala mi cieszyć się z każdego dnia.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum