Po co bogom człowiek? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Po co bogom człowiek?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 70 z 70 ]

66 Ostatnio edytowany przez peeter (2014-02-28 13:22:02)

Odp: Po co bogom człowiek?

Na pewno jedni chca byc uwazani za lepszych od reszty smile Obojetnie jest czy nie dobry powod ale gdy jedyny to ten nierealny - nie z kregu typowych zyciowych dokonan uwazam ze przeginaja - co najmniej nieuzasadniony snobizm jesli mozna tak nazwac cale zjawisko. Gora jest ten co pokazuje w kazdym calu ze jest zgodny ze swoimi idealami, ze robi cos z przekonania a nie musu i mody, tradycji itp.

Jesli to jest wymyslony ideal ok, byle nie mowic ze prawdziwy bo najczesciej przypomina w opisie czlowieka wiec ma jego wszelkie wady a poza tym mowi mi ze to tylko myslowy twor czyjegos umyslu...

Sa wokolo odpowiedni ludzie tylko trzeba ich znalezc, to jest lepsze dla nas choc wiem ze trudniejsze niz isc na latwizne np przez zrobienie sobie lalki/robota czy wyobrazenie wirtualnego przyjaciela jak robia dzieci.

Zobacz podobne tematy :

67

peeter napisał/a:

...rodzajow pozytecznych misji jest masa i jeszcze te osobiste jak kariera, rodzina. Po co szukac zastepczych celow? Te powyzej to za malo??

Za mało na pewno nie, ale człowiek sam decyduje ile pragnie od życia. Przecież można dobrze zajmować się sprawami "ziemskimi" (z braku laku użyłam takiego określenia), a w wolnym czasie zastanawiać się nad życiem. Grunt to dobra organizacja. smile To nie jest nic dziwnego, uważam, że każdy z nas powinien czasami pozastanawiać się nad takimi rzeczami i dochodzić do swoich własnych wniosków.

peeter napisał/a:

Denerwuje mnie przy tym ze ktos "czujac wiecej" stawia to wyzej czy na rowni z "wiem i mysle" bo to drugie zmienilo swiat i zblizylo do wizji raju...

Gdzie ty widzisz ten raj? Jakoś ja wiele rzeczy obserwuję, i nie widzę, żebyśmy zbliżali się do raju, co najwyżej nie robi się na świecie coraz gorzej.

iajagoda napisał/a:

A nie sądzisz, że pewni ludzie nie chcą być równi, lubią być lepsi jednym wystarczy do tego kariera, kasa lub talent czy coś tam, a inni z braku laku "czują więcej", w końcu niematerialnych rzeczy nie da się udowodnić i tu są górą?

Dlaczego mam się czuć lepsza, tylko dlatego, że mam nadzieję, że istnieje życie po śmierci, że kiedyś spotkam się jeszcze ze swoimi bliskimi? Tak się zastanawiam, i ciągle nie wiem o co ci dokładnie chodzi. Co najwyżej mogę się poczuć bezpieczniejsza, spokojniejsza, ale lepsza? roll

68 Ostatnio edytowany przez peeter (2014-02-28 14:55:50)

Wole zastanawiac sie w wolnej chwili nad tym czemu ludzie lubia sie mylic, robia te same bledy, jaka czeka nas przyszlosc i naukowymi sprawami, sa tez inne ktore czesto zaprzataja glowe singlom i mezczyznom wink
Technologia, rozwoj gospodarczy to sa dziedziny ktore przyblizaja nas do tej Arkadii opisywanej w fantastyce i nie tylko tej naukowej. Metafizyka jednak tworzy tylko mity, zakazy, strach i kaze cieszyc ze swej choroby, ubostwa itp wiec jest przeciwko radosci zycia.
Dawniej rozumiem ze ludzie potrzebowali straszaka na niepokornych, wyjasnien to wierzenia byly na topie i moze paradoksalnie musialy powstac, teraz jest zupelnie inaczej, mamy wolny wybor, wiedze, chcemy sami decydowac o swoim zyciu niz by cos nam dyrygowalo zabierajac tak naprawde wolnosc. Ilu ciezko chorych odrzuca tradycyjne leczenie to w 99% umiera, jest duzo przypadkow gdy myslenie zyczeniowe przynosi wymierne straty lacznie z utrata zycia. Zamiast czekac na ostatni dzien madrze jest spotykac sie i pamietac o bliskich teraz, kto powiedzial ze mieliby czekac po "2 stronie"? Nie nalezy tez zapominac o tych co zawsze uciekali ze spotkan rodzinnych z tymi ciociami i wujami gadajacymi byle co zawstydzajac dzieci i co mieliby byc wiecznie narazeni na ich towarzystwo - do tego w nagrode po zyciu big_smile??
W stanie szoku wiele moze sie ukazac mozgowi, sny to jeden z przykladow a sa tak realne ze z ulga budzimy sie albo z zalem bo byl taki piekny..
Mysle ze po nic bylby bogom czlowiek jesli to odwieczny problem dla swiata i zamieszanie co znamy z historii (nie lubilem tego przedmiotu ale doceniam teraz) az za dobrze ? Czemu tylko jeden jak moze ich istniec biliony kwadrylionow niz jeden, taki samiutki bidulek to ulepil sobie slugow ktorym mial za zle nieposluszenstwo i nie nalezycie okazywane uwielbienie, juz nad tym myslac dostaje sie smiechu bo tak prozny byt wymyslic mogl tylko czlowiek.

69

Dominisia dlatego użyłam sformułowania ?pewni ludzie?, niektórzy tak mają, wiesz czasem zastanawiam się czy to nie wynika z religii, bo im się powtarza ? naród wybrany przez b/Boga?, ? dostąpiłeś łaski wiary?, ? jest naszym b/Bogiem? tak jakby był ukryty przekaz jednak jesteś lepszy, bo wybrany, a nasz/ wasz to też mi się z podziałem kojarzy.

A co do bezpieczeństwa to nie wiem też bym wrzepiła ?pewni ludzie?, bo niektórzy to stracha mają jak sumienie za życia niespokojne to boją się piekiełka i s/Szatana i innych diabłów, albo ?odrzucenia i oddalenia od b/Boga? itp. Są tacy co nawet obawiają się co inni powiedzą!

Tak jak Peeter myślę, że zakazy i strach o konsekwencjach może mieć ogromny wpływ na ludzi - presją modelować zachowania, ale trudno sobie wyobrazić, aby ich nie było, chyba byłby wielki bałagan i by się ludzie nawzajem wytłukli. Poza tym nakazy płyną nie tylko z k/Kościoła, ale ustawodawstwa, norm społecznych czy nawet rozsądku czy instynktu.

Posty [ 66 do 70 z 70 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Po co bogom człowiek?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024