Smakolyki z Jablkami :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Smakolyki z Jablkami :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Smakolyki z Jablkami :)

Bardzo lubie ten przepis,wiec sie z wami nim podziele,a moze i ktos skorzysta smile 

100 dag maki pszennej
50 dag cukru
4 jajka
50 dag margaryny
cukier waniliowy
okolo 7 jablek
Migdaly (mielone lub platki)


No wiec do roboty..  big_smile  Z maki,cukru,jajek i margaryny zagniesc ciasto.Nastepnie rozwalkowac i wykrawac kwadraty(nie za male).
Jablka obrac,pokroic w cwiartki,pozbyc sie gniazd nasiennych. Jedna cwiartka jablka=jeden kwadrat z ciasta. Dodac migdaly (ja jeszce dodaje odrobine cynamonu)  Kwadraty zwijac do srodka. Ukladac na tlustej blasze,zalecam ukladanie ciastek zlepiona strona w dol,aby sie nie rozwinely :

Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni. Pilnowac!!    Po upieczeniu posypac cukrem pudrem lub oblac lukrem (woda+cukier puder)

Naprawde smaczne cisteczka smile



Podam takze przepis na ,,Racuchy'',tez smaczne,zwlaszcza dla dzieci smile

3 szczypty cukru
4 lyzki cukru pudru
1 jajko
2 szkl.maki
1/2 l. mleka
1 szkl.wody
Okolo 5 jablek
cukier waniliowy
odrobinka proszku do pieczenia
szczypta soli


Wiec.... Obrac pokroic na plastry (ok 1cm) jablka pozbywajac sie gniazd nasiennych. Reszte skladnikow mieszamy dokladnie razem,do usyskania konsystencji ciasta jak na nalesniki.  Plastry jablek zamaczamy w ciescie i smazymy na patelni smile

Jest takze druga opcja,jesli ktos woli. Zamiast kroic jablka w plastry,mozna je zetrzec na tarce i dodac do ciasta smile

Zycze smacznego smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

RYŻOWA ZAPIEKANKA Z JABŁKAMI:
Gotujemy 40 dag ryżu na mleku. Odstawiamy do wystygnięcia. 2 jajka ubijamy z 4 łyżkami cukru. Mieszamy z ryżem.
Obieramy 1 kg jabłek. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z odrobiną cukru.
Połowę ryżu nakładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy większą ilością jabłek (ok. 3/4). Jabłka posypujemy odrobiną cukru i cynamonu, nakładamy resztę ryżu. Na wierzch dajemy jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Na wierzchu zapiekanki delikatnie rozsmarowujemy łyżkę masła lub margaryny (żeby zapiekanka nam się nie przypaliła).
Pieczemy ok 40 minut w temp. 170 stopni w piekarniku z termoobiegiem.

SMACZNEGO smile

3

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

MNiam,mniam to jest smakowite ! Jak tylko znajde czas MoNniaaaa to sie skusze i przyrzadze sobie to niebio ! big_smile

4

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Bez udziwnień, po prostu...
... Pieczone jabłka
Składniki, 4 porcje:

? 4 nieduże jabłka
? 4 łyżeczki z górką rodzynek
? 4 łyżki miodu
? 4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki

oraz: 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne.
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych.

http://www.rachaelray.com/images/recipe/baked_apples.jpg

5

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Zapiekanka ryżowa z jabłkami wg Kobieta

Składniki na 6 porcji

    3/4 kg jabłek
    szklanka mleka
    2 łyżki masła
    cukier
    2 szklanki ugotowanego ryżu
    łyżeczka cynamonu
    1/2 szklanki śmietany
    tłuszcz do formy

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić w plasterki.
Mleko podgrzać z masłem, przyprawić do smaku cukrem.
3/4 ryżu wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłożyć jabłka, posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę. Formę od razu wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Puchata zapiekanka z jabłkami wg A. Czyprak

Składniki:
? 15 dkg ryżu ugotowanego na mleku albo drobnego makaronu,
? 2 jajka,
? 3 jabłka,
? sól, cukier, cymamon.

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do ryżu dodajemy żółtka, trochę soli, cukru (ja dałem brązowy), mieszamy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy. Powstanie puszysta masa.

W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem układamy warstwę jabłek, posypujemy cukrem, cymamonem i solą (słodycze lubią sól). Jeśli jabłka bardzo słodkie, można pokropić sokiem z cytryny. Na to kładziemy 1/3 masy, znowu przykrywamy jabłkami, solimy, cukrzymy, cymamonujemy, znowuż ryż, i tak dalej. Ostatnią warstwą są jabłka, które także posypujemy pysznościami. Można oczywiście położyć na wierzch kawałek masła, wtedy karmel będzie ładniejszy.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika z nastawionym termoobiegiem i podziwiamy, jak pięknie brązowi się powierzchnia. A potem, wiadomo: kosztowanie. Mówię wam, jeszcze nie jadłem tak puszystej zapiekanki z jabłkami. Na zdjęciu wygląda na suchą, w rzeczywistości jest niezwykle soczysta i delikatna. Hej, widelce w dłoń! Resztki zapiekanki goń, goń, goń! Łajdaczka, kończy się szybko.

6

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Szarlotka sypana (z przepisu Ewy Wachowicz)

Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:
Ciasto:

    2 szklanki kaszy manny
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 ? szklanki cukru

Nadzienie:

    ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

    150g masła (dałam 200g)

Sposób przygotowania:

*Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć.(Ja robiłam bez skórek) (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
*Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
*Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
*Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

smile

Szarlotka z budyniem

Składniki:  0,5 kg mąki pszennej
              1 łyżka proszku do pieczenia
              0,25 dag margaryny
              1 szklanka cukru
              2 jaja

Na masę: 2 kg jabłek+cynamon

Na masę 2: 2 budynie waniliowe
                3 szklanki mleka
               
Do dekoracji: cukier puder

Przepis:

Mąkę przesiać,dodać proszek do pieczenia,margarynę,cukier i jaja. Zagnieść. Wstawić do lodówki na godzinkę.
Następnie podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze.
Jabłka obrać. Pokroić w ósemki lub zetrzeć na tarce według upodobań.Dodać cynamon do smaku. Jabłka wyłożyć na pierwszą
warstwę ciasta. Ugotować budyń z całości mleka i gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią budyń.
Piec ciasto ok.45min w temperaturze 160-170 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO smile

7

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Jabłka smażone w cieście wg G. Rybkowskiego

50dag jabłek
25dag mąki
400ml wody
2 jajka
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
cynamon
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
płynny miód

Przesiej mąkę do dużej miski. Wlej wodę delikatnie łącząc całość, tak żeby nie porobiły się grudki. Dodaj szczyptę soli.

Rozbij jajka oddzielając białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką i wodą, a białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz pianę z ciastem.

Jabłka umyj i obierz. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej, tłuszcz powinien mieć głębokość ok. pół centymetra. Każdy plaster jabłka nabijaj na widelec i zanurzaj w cieście, a następnie smaz na rumiano na patelni z obydwu stron.

Po zdjęciu z patelni posyp  pudrem i cynamonem. Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem i miodem. Podobnie można przygotować śliwki.

8

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Jabłka i suszone śliwki z kapustą wg M. Piekut

1kg czerwonej kapusty
1 cebula
5 dag masła
1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki octu jabłkowego
1 jabłko
1/2 kg suszonych śliwek
1/2 szkl. rodzynek
20 dag wędzonego boczku
czarny pieprz
goździki
sól

Kapustę poszatkuj, cebulę i jabłko pokrój w kosteczkę. Boczek pokrój w paski i podsmaż na suchej patelni.

Na dużej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim kapustę przez ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodaj cebulę, boczek, wino i ocet. Po kolejnych 10 min. dodaj rodzynki, śliwki i jabłko. duś wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Według autorki przepisu kapustę mogą jeść również dzieci, ponieważ alkohol wyparuje w czasie duszenia.

9

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Ryż zapiekany z Jabłkiem.

Składniki:

? 2 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
? 3 łyżki rodzynek
? 3 łyżki rumu
? 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
? 3 torebki ryżu

Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić.
Ryż gotować wg zaleceń, ja lubię nieco rozgotowany (prawie kleik)
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem. Wyłożyć ryżem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.

10

Odp: Smakolyki z Jablkami :)

Mam słabość do jabłek w cieście naleśnikowym smile Mogłabym je jeść dosłownie kilogramami.
Ciasto przygotowuje się tak jak na naleśniki, tylko trochę gęstsze i przyprawia się cynamonem i wanilią. Jabłka kroimy w krążki, moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju (neutralnym w smaku, najlepiej rzepakowym). Podajemy z cukrem pudrem. Uwielbiam! I nabrałam właśnie takiego apetytu, że jutro na pewno je zrobię smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Smakolyki z Jablkami :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024