Hej. W przyszłym tygodniu mam rozpocząć nową pracę. I już od dwóch tygodni się denerwuje. Czy się sprawdzę. Jakich będę miała współpracowników. Pracuje cały czas w innej firmie, do której dojeżdżam ponad 30 km. Niby w tej nowej będą lepsze warunki, ale czy faktycznie tak będzie jak mówili na rozmowie kwalifikacyjnej? Jak byłam na rozmowie kwalifikacyjnej to Pani z którą rozmawiałam nie była ubrana jakoś super elegancko(zwykła czarna bluzka) . Ale za to faceci którzy byli w biurze nosili koszule. Więc nie wiem teraz jak mam się ubrać.
Co myślicie? Też mam ubrać się jakoś mniej oficjalnie?
Zależy od charakteru pracy i stanowiska
Pracownik biurowy. Żadnych kontaktów bezpośrednich z klientami nie będę miała.
W każdej firmie obowiązuje tzw. dress kod. Nie zawsze spisany, ale zawsze jest. Obserwuj jak ubrani są inni, zapytać też zawsze możesz- żaden wstyd. Jeśli nadal będziesz mieć wątpliwości- klasyka w ubiorze zawsze się obroni.
Dostałaś tę pracę, czyli ktoś w Ciebie uwierzył Głowa do góry, bycie uprzejmą, uśmiechniętą i będzie dobrze.
Czyli wszystko dobrze. Ja Ci polecam ubrać się w to w czym czujesz się najlepiej - oczywiście w granicach rozsądku. Zyskasz dzięki temu trochę na komforcie psychicznym, a w pierwszym dniu on i emocje będą dla Ciebie kluczowe.
BTW: Twój nick i obawy to trochę nietypowe połączenie. Będzie dobrze, więcej wiary w siebie.
To normalne, że się stresujesz przed nową pracą. Każdy tak ma, zwłaszcza kiedy nie wiadomo, czego się spodziewać. Co do ubioru – na pierwszy dzień lepiej chyba postawić na coś bardziej eleganckiego, a potem zobaczyć jaki jest klimat w biurze. Jak faceci noszą koszule, to może warto coś w tę stronę, ale nie przesadzaj. A co do warunków – z czasem się przekonasz, czy faktycznie jest tak, jak mówili. Powodzenia, dasz radę.