Eurowizja 2015 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 104 ]

Temat: Eurowizja 2015

Ogladaliscie wczorajszy final? Co sadzicie? Czy kiepskie miejsce Moniki Kuszynskiej jest zasluzone? A moze zostala potraktowana niesprawiedliwie? Jak dla mnie piosenka nie byla dobra. Po prostu. Jakos tak utonela w morzu innych piosenek. Bez wyrazu, bez polotu, plytka. Za wolna. Mysle, ze zlym pomyslem bylo odniesienie sie w wizualizacji do wypadku (a raczej tego, co bylo przed). Nie podobal mi sie tez motyw z uniesiona do gory reka, prawie przez caly czas trwania utrworu. Mysle, ze lepiej by bylo, gdyby Monika po prostu spiewala, bez zbednych gestow. Nie uszlo mi tez uwadze, ze zjadla ja trema. Poczatek byl nieczysty. Zazwyczaj mocno kibicuje naszym reprezentantom, trzymam kciuki, ale tegoroczny wystep Polski byl po prostu nijaki. Zdziwilo mnie za to miejsce Niemiec i wynik...0 pkt. Moim zdaniem ich piosenka byla bardzo dobra. A Wy co sadzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Eurowizja 2015

Według mnie konkurs i wybór zwyciężcy ma bardziej charakter polityczny niż muzyczny. Jurorzy nie zwracają zbytniej uwagi na to jak ktoś śpiewa tylko aby wybrać osobę która wzbudza największe oburzenie. Oglądając wyniki czułam straszne oburzenie i niechęć ;/

3

Mimo wszystko uważam, że Monika świetnie się zaprezentowała, przełamała bariery, cały zespół był świetnie przygotowany.
Uważam, że Polska pokazała się z bardzo dobrej strony.

Co do wyników, głosowania, też uważam, że tam są ,,nie do końca jasne zasady''.

Ale ogólnie w tym roku, i tak panowała w miarę normalność. Rok temu byłam niezwykle zawiedziona, zniesmaczona, ,,co to w ogóle było?!''

4

Oglądałem Eurowizję od 2005 roku. Po zwycięstwie Conchity w tamtym roku się zniesmaczyłem i wczorajszy finał sobie odpuściłem. Powiem tyle - są trzy problemy:

1. Nie mamy z kogo wybierać (zauważyliście że nikogo z mainstreamu polskiego przemysłu muzycznego nie interesuje występ w ESC? Wszyscy wiedzą, że to parodia prawdziwego konkursu. Dlaczego nie wystawi się no nie wiem: Lisowskiej, Honey, Margaret, Hyżego czy nawet Dody? Wiem wiem, zaraz powiecie że to typowe popowe gwiazdki. Ale wolę ich niż np. Magdalenę Tul którą znam tylko z "Jaka to melodia?", Mrozińskiego, którego nie kojarzę wcale, czy Komarenko i jego cygańskich tańców. Nikogo, że tak powiem "osłuchanego" dla polskiego ucha tam nie ma.

2. Wybory samej TVP są masakryczne. Dużo lepiej było jak ogłaszano preselekcje. Kim jest ta komisja eurowizyjna, która wybiera reprezentanta? Kim jest ta komisja, która tam siedzi i przyznaje 50% punktacji? W zeszłym roku psadzon tam KASĘ i Magdę Tul, która de facto przegrała z kretesem rok wcześniej. To naprawdę nie są ludzie, którzy mogliby trafić w gusta europejskiego widza.

3. Nie od dzisiaj wiadomo, że ESC to konkurs sympatii i antypatii politycznych. Były ZSRR głosuje na siebie, Jugosławia na siebie. Nas nikt nie lubi, ze wszystkimi jesteśmy skłóceni, więc nie mamy głosów, proste.

5

To prawda, ze decyduja sympatie geograficzne w duzej mierze. Przykro bylo, gdy nie dostalismy nawet jednego pkt od zadnego z sasiadow (chyba, przepraszam, jesli sie myle). Sporym zaskoczeniem bylo to, ze tak chetnie glosowano na Rosje. Dzisiaj niby wszyscy sa jej przeciwni, ale w wynikach to sie nie objawilo. Co prawda, Rosja miala bardzo dobra piosenke i piekna wokalistke. I w sumie to wystarczy. Duza niewiadoma jest tez glosowanie jury. Te zasady sa mocno naciagane, nie do konca wiadomo, jak to sie odbywa, nie podaje sie wynikow od jurorow oficjalnie. Polska w tamtym roku ewidentnie zostala pokrzywdzona przez jurorow, ale w tym jestem w stanie zrozumiec kiepskie miejsce. Nie podobal mi sie wokal Moniki. Piosenka raczej na 3 z minusem.
Doda? Wszyscy, tylko nie ona! A jak juz to do juniorow. Przeciez jej piosenki nie sa dla doroslych. Kicz, kicz kicz i tandeta. Moze sie podobac nastolatkom co najwyzej. Przebierze sie za syrenke i bedzie spiewac po elficku? To dopiero bedzie kompromitacja. Mysle, ze Margaret mialaby szanse- ma bardzo dobry angielski, piosenki wpadaja w ucho.
Aha, jeszcze jedno- Ola Ciupa jako podajaca wyniki... Jakby profesjonalnej dziennikarki nie bylo... Rozumiem, ze nie wszyscy mowia dobrze po angielsku (w sumie Polak nigdy nie bedzie mial akcentu angielskiego), ale takie dukanie mogliby sobie darowac... W tym roku jestem wyjatkowo niezadowolona z Eurowizji. Zawsze traktowalam to jako fajne muzyczne wydarzenie. W tym roku jest niesmak. Nawet piosenka, ktora wygrala nie podoba mi sie. Juz bardziej piosenka Poliny. No ale wiadomo, ze dziwne by bylo gdyby Rosja miala pierwsze miejsce. Przedstawie Wam moj top:
1. Estonia
2. Niemcy
3. Rosja
4. Australia
5. Israel
6. Litwa
7. Hiszpania
8. Wielka Brytania
9. Grecja
10. Francja albo Lotwa

6 Ostatnio edytowany przez szakisz (2015-05-24 18:16:00)

Nie no, Dodę wymieniłem w grupie czołowych polskich artystów, tyle. Sam nigdy bym jej nie wystawił. Chociaż, język delficki i syrenka... Kto wie? Jeśli w tamtym roku wygrał chłop w kiecce tongue
A tak poważnie, Margaret przyznała w jednym z wywiadów, że dostała od TVP propozycję udziału w ESC, ale "odrzuciła ofertę na rzecz innych ważniejszych projektów". To tylko dowodzi jaką opinią cieszy się Eurowizja wśród samych muzyków. A co do Moniki, w ogóle mnie nie dziwi jej porażka. Czy oni naprawdę myśleli, że wezmą kogoś na litość. To samo Finlandia - wystawianie ludzi z Downem? Serio? Cios poniżej poziomu. Żeby nie było, nie mam nic przeciwko niepełnosprawnym w taki czy inny sposób, ale trzeba ich wystawiać ze względu na talent, a nie tylko ich chorobę.

7

Rzadko oglądam cały finał Eurowizji, ale wczoraj udało mi się zobaczyć prawie wszystkich wykonawców. Co prawda to zupełnie nie jest moja bajka, ale było kilku ciekawych wykonawców i kilka piosenek, które podniosły poziom w porównaniu z tym, co pamiętam z lat ubiegłych. 

Festiwal jest, jaki jest, trudno tam o wyjątkowo silne przeżycia czy emocje, dlatego też niczego wiekiego się nie spodziewałam. Mnie podobała się propozycja Hiszpanii, Gruzji, Łotwy, Rosji, Włoch, ale zwycięstwo Szweda też nie rozczarowało. Za to istotnie absolutne zero dla Niemców było pewnym zaskoczeniem. 

Niestety nasza Monika nie wyróżniła się w jakiś specjalny sposób. Piosenka była dosyć mdła, głos nieco słaby, nie było w tym niczego, co mogłoby porwać. Wypadła poprawnie, a to jest zbyt mało.

8 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-05-24 21:57:41)

Ewika99 napisał/a:

Ogladaliscie wczorajszy final? Co sadzicie? Czy kiepskie miejsce Moniki Kuszynskiej jest zasluzone? A moze zostala potraktowana niesprawiedliwie? Jak dla mnie piosenka nie byla dobra. Po prostu. Jakos tak utonela w morzu innych piosenek. Bez wyrazu, bez polotu, plytka. Za wolna. Mysle, ze zlym pomyslem bylo odniesienie sie w wizualizacji do wypadku (a raczej tego, co bylo przed). Nie podobal mi sie tez motyw z uniesiona do gory reka, prawie przez caly czas trwania utrworu. Mysle, ze lepiej by bylo, gdyby Monika po prostu spiewala, bez zbednych gestow. Nie uszlo mi tez uwadze, ze zjadla ja trema. Poczatek byl nieczysty. Zazwyczaj mocno kibicuje naszym reprezentantom, trzymam kciuki, ale tegoroczny wystep Polski byl po prostu nijaki. Zdziwilo mnie za to miejsce Niemiec i wynik...0 pkt. Moim zdaniem ich piosenka byla bardzo dobra. A Wy co sadzicie?

Też moim zdaniem nie był świetny jej występ, niemniej moim zdaniem zasługiwała na wyższe niż 23 miejsce, Twoim nie? Moim zdaniem występ nie był świetny, owszem raczej była zestresowana, było to słychać i może lepiej jakby wybrała niższą piosenkę do śpiewania, bo jej głos nie zawsze sobie poradził. Niemniej uważam, że mimo tego nadal nawet dobry i myślę, że chociaż w tej 10-tce powinna się znaleźć. Tym bardziej, że w sumie moim zdaniem występy w tym roku były średnie, rok temu lepsze dla mnie. Co do Niemiec tutaj mnie się akurat nie podobała ta piosenka. Bardzo podobała mi się piosenka Włoch, cieszę się z ich 3 miejsca.

W tamtym roku np bardzo mi się podobały te piosenki:

https://www.youtube.com/watch?v=bWe8PRsW4T0

Ta ballada, bardzo lubię takie. Chociaż fakt na Eurowizji takie piosenki mają mniejsze szanse. Dla mnie wspaniała piosenka.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHzbt-t-eo4

Bardziej dynamiczna, też mi się podobała.

https://www.youtube.com/watch?v=kjWG0oNpWog

Ta bardzo pozytywna, taka wesoła, wprawia mnie w dobry nastrój, świetna moim zdaniem.

https://www.youtube.com/watch?v=2LBOjxBty8U

Ta też świetna moim zdaniem, nastrojowa, spokojna. Głos wokalisty bardzo dobry według mnie.

https://www.youtube.com/watch?v=KIR3XWm8gXk

Podobała mi się bardzo też ta piosenka. Owszem, jest prosta i taka słodka, więc może dla niektórych kiczowata, ale dla mnie tez niesie taką pozytywną energię i bardzo mi się podoba melodia itp. Fajna do słuchania i do tańczenia według mnie smile

No i były jeszcze chyba inne co mi się podobały. W tym roku nie widziałam wszystkich, ale z tych co widziałam nie podobały mi się aż tak bardzo jak rok temu. No może poza Włochami, Izraela też posłuchałam, też mi się podobało.

9

Moim zdaniem nasza piosenka,którą zaśpiewała Monika była nijaka,mało wyrazista,więc nie dziwie się,że dostala tak mało punktów.
A faworytem moim była Estonia,potem Hiszpania,Rosja smile
Duet estoński mnie bardzo ujął,tak pięknie na siebie patrzeli i ten jej głosik cudny http://www.rozmowy.w-krainie-elfow.com/images/smilies/muza.gif

10 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-05-24 21:54:26)

Aa, Estonię słuchałam, też mi się podobała. No i Włochy, te najbardziej smile
Niemniej jak pisałam moim zdaniem Monika Kuszyńska trochę za niskie noty dostała i zasługiwała na więcej. Nie piszę, że było rewelacyjnie, ale moim zdaniem lepiej niż na prawie końcowe miejsca, bo łącznie było chyba 27 miejsc.

11

Ja mam takie pytanie, może się orientujecie...
Nie interesuję się specjalnie Eurowizją, ale wydawało mi się, że to europejski festiwal i startują w nim kraje Europy, a tu słyszę o jakiejś Gruzji czy Izraelu. Co te kraje tam robią?

12

Vian napisał/a:

Nie interesuję się specjalnie Eurowizją, ale wydawało mi się, że to europejski festiwal i startują w nim kraje Europy, a tu słyszę o jakiejś Gruzji czy Izraelu. Co te kraje tam robią?

Dodajmy do tego jeszcze Australię big_smile. Niestety nie wiem jakie panują tutaj kryteria, ale też mnie to wczoraj zastanowiło.

13

Vian napisał/a:

no wiesz Australia też ...

14

O Australii akurat nie słyszałam, a że nie mam TV, to Eurowizję od lat znam tylko z artykułów w internecie. ;-)

Jakby nie było - skąd te kraje..?

15

Vian napisał/a:

O Australii akurat nie słyszałam, a że nie mam TV, to Eurowizję od lat znam tylko z artykułów w internecie. ;-)

Jakby nie było - skąd te kraje..?

pytaj organizatorów lol

16 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-05-25 01:28:58)

Znalazłam na to wyjaśnienie: "Możliwość udziału w Konkursie Piosenki Eurowizji ma każdy nadawca publiczny, który jest aktywnym członkiem Europejskiej Unii Nadawców (EBU). Za aktywnego członka organizacji uznaje się krajowego nadawcę, który lub znajduje się w państwie należącym do Rady Europy bądź położonym na terenie Europejskiej Strefy Nadawców, której terytorium ustalane jest przez Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny. Tym samym aktywne uczestnictwo w Konkursie Piosenki Eurowizji nie jest zależne od geograficznego położenia kraju, na co wskazywałby przedrostek ?euro-? w nazwie. W widowisku brało lub bierze udział także kilka państw spoza granic Europy: Izrael i Armenia (Azja Zachodnia), Maroko (Afryka Północna), a także kraje transkontynentalne, których tylko część powierzchni należy do Europy: Turcja, Rosja, Gruzja, Azerbejdżan."

Źródło: wikipedia

17 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-05-25 03:41:05)

Raczej to nie moja bajka bo słucham zgoła innej muzyki, ale udało mi się w tym roku obejrzeć.

Jeżeli chodzi o Monikę. Nieczysto, piosenka cienka, fatalny angielski i osobiście potwornie mnie drażni, bo jeśli ktoś chce śpiewać bo angielsku to niech się go nauczy na przyzwoitym poziomie, albo niech tego nie robi.

Druga sprawa to bardziej konkurs polityczny niż muzyczny.

Trzecia sprawa, cieszę się że wygrali Szwedzi, czysto, fajnie, dobre wykorzystanie możliwości technicznych, zapadło w pamięć.
Podobał mi się Izrael, bo było to połączenie starego z nowym, lubię takie rytmy chociaż jak mówiłam to nie moja bajka ogólnie.
Podobała mi się też Łotwa.

18

Trochę mnie zaskoczyliście, że uważacie, że Monika aż tak kiepsko zaśpiewała, chociaż kwestia gustu oczywiście. Mnie też jakoś bardzo się nie spodobało, ale uznałam, że i tak na poziomie przyzwoitym. Nieczysto dla mnie początkowo, potem miałam wrażenie, że lepiej, ale nie znam się, to po prostu moje odczucia. Angielski jakiś dobry to nie był, to fakt. Myślę jak pisałam, że piosenkę mogła wybrać inną, bo moim zdaniem głos ma ładny, bardzo lubiłam jej piosenki jak śpiewała w Varius Manx. No i inaczej też się śpiewa osobie na wózku inwalidzkim. No, ale dla mnie zasługiwała na lepsze niż 23 miejsce, mimo wszystko. Niemniej nie wiem czy kogoś brali z Polski pod uwagę, w sumie później poszukam.

No tak, konkurs bardziej polityczny, w tym roku jednak Austria gorzej, miejsce dopiero przedostatnie.

Szwedzki występ według mnie bardzo dobrze wykonany, choć sama muzyka nie w moim guście. No, ale pewnie, byli bardzo dobrzy, zasłużyli. Rosji z 2 miejsca posłuchałam i też mi się podoba. Jak pisałam bardzo jestem też zadowolona z 3 miejsca Włoch, też piękny głos w piosence i ogólnie świetna piosenka moim zdaniem, bardzo mi się podoba, pewnie będę teraz często jej słuchać. Izrael, to prawda, że połączenie starego z nowoczesnością, refren nowoczesny, fajny do tańczenia. Moja bajka, lubię takie klimaty ja akurat generalnie. Łotwa jak pisałam też mi się podobała.

19

Reprezentantką Łotwy była egzotyczna Aminata

Reprezentantka Łotwy na Eurowizji 2015? Aminata Savadogo to córka Łotyszki z rosyjskimi korzeniami oraz ojca pochodzącego z Burkina Faso.

Ale piosenka faktycznie ciekawa smile

Ewika99 napisał/a:

Jako pasjonat muzyki, nie mogę się w tym temacie nie wypowiedzieć smile Przeczytałem w nim wiele słów krytyki pod adresem Moniki Kuszyńskiej. Jestem trochę zdziwiony, ponieważ mój odbiór tej piosenki i jej występu jest inny. Utwór zawierał ważne przesłanie, a moim skromnym zdaniem Monika dysponuje wrażliwym i bardzo dobrym wokalem. Nie zauważyłem żadnej tremy, ani nieczystego początku. Dlaczego? Gdyż ich zwyczajnie nie było. 
Szakisze, zapewniam Cię, iż Monika znalazła się na Eurowizji, z pewnością nie na skutek jakiejkolwiek litości.
Ranking prywatny WLB:
1. Polska i Grecja
2. Włochy
3. Estonia
4. Węgry
5. Czarnogóra
6. Francja
7. Rosja
8. Hiszpania
9. Litwa (za pocałunek) smile
10. Armenia

21

Według mnie Monika nie zaprezentowała Polski najlepiej, w ogóle to powinna zaśpiewać coś po Polsku, a nie wyskakiwać z angielskim. Szału nie było i było dużo lepszych wykonawców czy zespołów. Mi się bardzo podobało wykonanie piosenki przez Izrael i Rosję, ale to że wygrali Szwedzi to też dobrze, bo piosenka bardzo fajnie zaśpiewana no i dobre wykonanie smile

22

Markadia napisał/a:

Reprezentantką Łotwy była egzotyczna Aminata

Reprezentantka Łotwy na Eurowizji 2015? Aminata Savadogo to córka Łotyszki z rosyjskimi korzeniami oraz ojca pochodzącego z Burkina Faso.

Ale piosenka faktycznie ciekawa smile

Wiem wiem, ale miała kopa tongue

23

Estonia!!! sliczna i taka prosta piosenka, a do tego ladnie zaspiewana, bez zadnych cudow i wankow na kiju w tle:) Do dzis ja sobie nuce, bo latwo wpada w ucho i o to w dobrym utworze m.in. chodzi. A nie o latajace w tle ludziki.

Nasza? Nic ciekawego ani melodycznie ani lirycznie ani poprawnie jezykowo (uwielbiam to nasze polskie heaRT to heaRT).

24

Postanowilam odswiezyc temat w zwiazku z tym, ze nasz udzial w tegorocznej Eurowizji stal pod znakiem zapytania. Teraz juz sie wszystko wyjasnilo i udzial wezmiemy. Malo tego-  w tym roku to MY, czyli publicznosc wybierac bedzie wykonawce, ktory bedzie nas reprezentowal. Moim zdaniem- super pomysl. A Wy co sadzicice? Jesli sie nie myle, koncert prelekcyjny ma sie odbyc 5 marca. Wtedy narod wybierze polska propozycje europejskiej piosenki. Co jeszcze sie przewija w mediach? Na razie o tym, kto bedzie startowal w preselekcjach, za wiele nie wiadomo. Czesto mozna przeczytac o Michale Szpaku. Posluchalam nawet, z ktora piosenka mialby niejako pojechac na Eurowizje (Color of your life) i bardzo mi sie spodobala. Czytalam tez, ze moglaby byc to Doda (Matko, oby jednak nie), ale tez niejaka Stashka (nie kojarze, ale posluchalam jej utworow, sa bardzo pozytywne, fajne). Reasumujac- jesli w tym roku Michal wezmie udzial w preselekcjach to bede glosowac na niego. I nie chodzi wcale o jakiekolwiek skojarzenia z Conchita wink.Po prostu ladny glos i piosenka. A co Wy na to, by reprezentowal nas Szpak? A moze macie jakichs swoich ulubionych wykonawcow, ktorych chetnie byscie ogladali na deskach sztokholmskiej Global Areny?

25

Jak dla mnie eurowizja to zbiór największej światowej chały...

26

Nic ciekawego od lat na tej Eurowizji nie ma. Konkurs polityczny, a mało kto nas lubi, to nawet jakby pojechał tam majstersztyk wygrać nie ma szans. Co jakiś czas wygrywają jakieś dziwadła, kontrowersyjne, kobiety z brodą. Kiedyś oglądałem, od jakiegoś czasu już nie.

27

Ewika99 napisał/a:

A co Wy na to, by reprezentowal nas Szpak? A moze macie jakichs swoich ulubionych wykonawcow, ktorych chetnie byscie ogladali na deskach sztokholmskiej Global Areny?

Nieważne kto, ważne, żeby miał charyzmę, dobry głos i żeby w końcu ktoś napisał dla niego dobrą piosenkę.

Zwycięzca ubiegłorocznej edycji moim zdaniem wyróżnił się bardzo pozytywnie, uwagę przyciągnął oprawą wizualną, ale sama piosenka też nie była zła.

28 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2016-01-28 13:35:33)

chloe2 napisał/a:

Jak dla mnie eurowizja to zbiór największej światowej chały...

chloe, ale to przeciez jest oczywiste, ze Eurowizja nie jest jakims bardzo prestizowym konkursem. Jej zadaniem jest dostarczyc ludziom rozrywki i pod tym wzgledem tylko zalozylam ten temat. Nie bedziemy tu rozmawiac o operze, wznioslych tekstach i patetycznym stylu, bo tego na Eurowizji nie ma, chociaz trzeba przyznac, ze zdarzaly sie piosenki, ktore dzisiaj maja latke ponadczasowych utworow. Dyskutowalabym z Toba, czy to chlam. Moze i nie wielka muzyka, ale niektore piosenki sa naprawde bardzo dobre. Przykladem jest ubiegloroczna piosenka Estonii (do tej pory zaluje, ze nie wygrala). Chlamem nazwalabym raczej obecna muzyke tworcow disco polo. Tego sie sluchac nie da, bo slowa, muzyka (umcy umcy umcy) i teledyski na jedno kopyto i wiadomo o czym. Nawet te dawne disco polo prezentuje zupelnie inny poziom niz to, co funduja nam obecni ''wykonawcy''...

29

Mamy reprezentanta w tym roku,Michał Szpak.
Co Wy na to?

30 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-03-06 00:08:15)

Cayenne81 napisał/a:

Mamy reprezentanta w tym roku,Michał Szpak.
Co Wy na to?

Wymaluje się, brodę zapuści i wygrana w kieszeni.

31 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-03-06 00:38:24)

Właśnie przeczytałam, że wygrał Michał Szpak,a jako, że nie słyszałam Jego piosenki właśnie jestem w trakcie słuchania i mam takie mieszane uczucia.
Na Eurowizję się nadaje, bo to właśnie klimaty eurowizyjne, przynajmniej ja tak uważam.

Jedynie kojarzę piosenkę Margaret, bo jest puszczana w radio. Szczerze jak ją słyszałam to byłam pewna, że to Rihanna smile

P. S. Właśnie wysłuchałam do końca piosenki Michała Szpaka i dla mnie jest taka nijaka.

32

Do tego konkursu Michał pasuje - pomalowane paznokcie, długie kręcone włosy,  makijaż i będzie jak ta lala! Jedynie jego głosu szkoda na konkurs, w którym wokal najmniej się liczy.

33

Michał bardzo dobrze wpasowuje się w tę eurowizyjną formułę. Poza tym przynajmniej jest jakiś.

34 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-03-06 00:56:58)

Olinka napisał/a:

Michał bardzo dobrze wpasowuje się w tę eurowizyjną formułę. Poza tym przynajmniej jest jakiś.

Szkoda, że właśnie już od bardzo dawna nie liczy się tak naprawdę piosenka a kontrowersyjność i oczywiście polityczność.
Ten konkurs powinien się nazywać "Poprawność polityczna wyrażona muzyką" smile

Kiedyś co roku oglądałam Eurowizję, a teraz to szkoda czasu.

35 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-03-06 01:08:10)

To samo np. Oscary. Odpowiednia tematyka filmu wystarczy by zgarnąć nagrodę.

36

Przyznam sie, ze jestem zawiedziona, bo od kiedy uslyszalam piosenke Margaret, to kibicowalam wlasnie jej. Oddalam nawet na nia swoj glos (z telefonu meza rowniez). Szpak faktycznie dobrze zaspiewal na zywo, Margaret mniej, ale uwazam, ze ludzie nie glosowaliby tylko biorac pod uwage jej wokal. Cool me down mialo bardzo dobra promocje w Europie i Polsce i mysle, ze ludzie bardziej by brali pod uwage to, ze piosenka jest bardzo skoczna, energetyczna, a jednoczesnie cos nowego, swiezego. Przyznam, ze rzadko na Eurowizji widzialam mloda dziewczyne, ktora spiewa w nowoczesnym stylu i taki bylby jej caly ''performance''. Europa dawala nam wysokie miejsce pod warunkiem, ze Margaret pojedzie do Sztokholmu. Teraz pelno jest zawiedzionych komentarzy nie tylko z Polski, ale takze z zagranicy. Mysle, ze popelnilismy blad, wybierajac Michala, bo biorac pod uwage poziom tegorocznych preselekcji to jego utwor jest po prostu przecietny. Uwazam, ze lepsza propozycje mialy Mos, Osinska i Gorniak. No coz, w maju wszystko sie wyjasni.

37

Ewika99 napisał/a:

Teraz pelno jest zawiedzionych komentarzy nie tylko z Polski, ale takze z zagranicy. Mysle, ze popelnilismy blad, wybierajac Michala, bo biorac pod uwage poziom tegorocznych preselekcji to jego utwor jest po prostu przecietny. Uwazam, ze lepsza propozycje mialy Mos, Osinska i Gorniak. No coz, w maju wszystko sie wyjasni.

Zawiedzione komentarze będą zawsze, bo nie ma takiej opcji, żeby wszystkim dogodzić wink. Na Michała ktoś jednak głosował i jak widać osób, które właśnie na niego zdecydowały się wysłać swój sms było najwięcej, a to przecież o czymś mówi. Co prawda nie śledziłam preselekcji, ale wcześniej zdarzyło mi się słyszeć piosenki, które zajęły trzy pierwsze miejsca i generalnie zgadzam się z tą kolejnością. Margaret miała poparcie, to rzeczywiście dawało jej dodatkowe szanse, ale piosenka taka sobie. Zresztą oceniając "Color of Your Life" Michała też muszę powiedzieć, że szału nie ma, przy czym pamiętając co pokazywaliśmy w poprzednich latach, to i tak jesteśmy mocno do przodu wink. W każdym razie życzę mu jak najlepiej i na pewno będę trzymać kciuki.

38 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-03-06 14:46:48)

Posłuchałam sobie z wczorajszej preselekcji utworów, Edyty Górniak, Margaret i Michała Szpaka.
Jak dla mnie to:
1. Margaret, nie wiem ja się nie znam, ale ja tam fałszu nie słyszałam. Piosenka fajna i moim zdaniem miałaby wielkie szanse na tegorocznej Eurowizji.
2. Michał Szpak, przy czym szczerze nie dosłuchałam do końca, piosenka mi się nie podoba, głos fajny.
3. Edyta Górniak, tak samo nie dosłuchałam, nawet krócej słuchałam niż Szpaka. Piosenka i głos niestety nie powalają.

P.S. A nie wydaje Wam się, że już słyszeliście podobną piosenkę do piosenki Michała Szpaka?
Słyszałam dwa razy Jego piosenkę i dwukrotnie miałam wrażenie, że już gdzieś ją słyszałam.
Kurcze, żeby plagiatem się nie okazała.

39

Odniosłam takie samo wrażenie jak Krejzolka.Niektóre fragmenty to tak, jakbym już gdzieś słyszała.

40

Ślubny wysłał smsa na Górniak, bo królowa jest tylko jedna wink
Lubię Szpaka, sympatyczny chłopak. Niech jedzie na Eurowizję, będę trzymała kciuki.
Margaret, puku stuku, tyle z tej jej piosenki pamiętam. Chociaż, może najbardziej trendy.

41 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-03-07 11:33:37)

wysluchawszy w tv wszystkich 9 propozycji od razu wytypowalam: 1 miejsce Szpak, 2  Gorniak, 3 Margaret. Niewiele sie pomylilam :-)
Margaret jednak zupelnie mi sie nie podobala, bo fatalnie spiewa na zywo. Wersja studyjna jest super i gdyby mozna bylo na Eurowizji spiewac z playbacku to Margaret spokojnie bylaby w pierwszej trojce, bo utwor jest swietny i na topie.
Gorniak, wiadomo, perfekcyjny wokal, to slychac bez dwoch zdan, ale piosenka mdla i smetna, nie wpada w ogole w ucho.
Szpak dobrze spiewa na zywo, w porownaniu do Margaret, to dzien do nocy. Piosenka wpada w ucho, wpasowuje sie w klimaty eurowizyjne.
Nie jest zle.  Uwazam nawet, ze to  jedna z lepszych propozycji od wielu lat.
Jeszcze slow pare o Dorocie Osinskiej i jej utworze. O ile kibicowalam jej w the voice of Poland bo kobieta ma niesamowita skale glosu i kawal  talentu, to tu bylam nieziemsko rozczarowana, bo te piosenke zamiast zaspiewac, po prostu wykrzyczala.

42

Dobra informacja dla tych, którzy głosowali i trzymali swoje kciuki za Margaret. Serwis eska.pl w dniu wczorajszym podał:

Margaret jedzie na Eurowizję! Wokalistka zawdzięcza to fanom Eurowizji i zapewne swoim własnym! Okazuje się, że o Cool Me Down w całej Europie ponownie będzie bardzo głośno. Wszystko za sprawą organizowanego dorocznie OGAE, czyli związanego z Eurowizją Konkursu Drugiej Szansy! Polega on na tym, że fankluby Eurowizji w określonym czasie muszą zgłosić do konkursu artystę, któremu nie udało się wygrać krajowych preselekcji. Jest to więc powtórna szansa na osiągnięcie sukcesu w Europie i okazja do rywalizowania z wykonawcami Starego Kontynentu. Czy Margaret to zwyciężczyni Konkursu Drugiej Szansy 2016? Mamy taką nadzieję!

(...) Konkurs Drugiej Szansy - co to jest?
Konkurs Drugiej Szansy znany także jako OGAE Second Chance Contest odbywa się dorocznie od 1987 roku. Organizacja ma na celu rozszerzenie, pokazanie i wypromowanie krajowej muzyki na całym świecie. Jest to drugi w kolejności (po oficjalnej Eurowizji) konkurs działający w taki sposób. W przedsięwzięciu mogą brać udział wyłącznie zgłoszeni przez fankluby Eurowizji artyści, którym nie udało się wygrać krajowych selekcji. W internetowym konkursie członkowie klubów OGAE oglądają występy artystów z krajowych eliminacji, po czym ostatecznie oddają swoje głosy.

43 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-05-15 19:31:36)

Odkopuję temat.

"Eurowizja" powinna nazywać się "Eurowizja- polityczne przyśpiewki ".

P.S. Weszłam teraz na profil Michała na Facebook'u i jestem zdegustowana.
Ja rozumiem, że nie każdy musi mówić po angielsku, to naprawdę nie jest wymóg, jak dla mnie, ale do cholery jasnej jak ktoś cytuje post w obcym języku w tym przypadku w języku angielskim to albo niech rozumie dany język, albo zapyta kogoś, albo zapyta wujka Google co oznacza cytowany post, a nie kompromituje siebie a przy okazji daje "pożywkę" Anglikom do prześmiewczych komentarzy na temat Polaków nie potrafiących mówić po angielsku.
Chodzi mi o Michała interpretacje posta J.K. Rowling na temat głosowania.

Nie cytuję posta, bo nie wiem czy to zgodne z regulaminem, zainteresowanych odsyłam na Facebook'a Michała.

44

Krejzolka82 napisał/a:

Nie cytuję posta, bo nie wiem czy to zgodne z regulaminem, zainteresowanych odsyłam na Facebook'a Michała.

Cytat z podaniem źródła, ale bez linków, jak najbardziej jest dozwolony.

Zwykle "nie biegam"po tego typu profilach, ale tym razem z ciekawości zerknęłam - chodzi Ci o ten wpis J.K.Rowling: My husband just told me he voted for Poland while I was making tea. A reminder that you never *really* know another human being.?

Krejzolka82 napisał/a:

a nie kompromituje siebie a przy okazji daje "pożywkę" Anglikom do prześmiewczych komentarzy na temat Polaków nie potrafiących mówić po angielsku.

Moje zdanie jest takie, już w oderwaniu od tematu i samego Michała - jeśli Anglicy będą równie dobrze mówić i rozumieć język polski, jak Michał ich ojczysty, to wtedy mogą sobie drwić.

W każdym razie występ Michała i tak okazał się dużym sukcesem, a biorąc pod uwagę trzecie miejsce przyznane przez głosującą publiczność, można wręcz powiedzieć, że wielkim. Za to spekulacje na temat stronniczości i politycznej zmowy jury poszczególnych państw, co - przypomnę - dało nam zaledwie siedem punktów i przedostatnie miejsce, wywołały prawdziwą burzę i wciąż nie ustają.

45

Słaby festiwal gdzie sciagaja hajsy z naiwniakow na wschod od Odry, równiez polityczny, poziom muzyczny totalny syf i dno x D

46 Ostatnio edytowany przez Paweło (2016-05-16 01:27:09)

Słowianie podobno najczęściej wspierają swoich i to jest żenujące (Polacy, Rosjanie, Litwini, Słoweńcy, Słowacy inne demoludy) a Brytyjczycy turasów.
Liczy się poziom a nie narodowość danego muzyka.

47

Wyniki znane były już kilka tygodni temu o czym mówiono już wielokrotnie. Eurowizja już jakiś czas temu przestała być konkursem piosenki, a jest konkursem politycznym. Lazarev mimo najlepszej piosenki zdaniem wielu nie mógł po prostu być pierwszy, a musiała być Ukraina tylko po to żeby utrzeć nosa Rosjanom. Dlatego od lat już Eurowizji nie oglądam, mimo że kiedyś to robiłem.

48 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-05-16 10:40:04)

Olinka napisał/a:

Zwykle "nie biegam"po tego typu profilach, ale tym razem z ciekawości zerknęłam - chodzi Ci o ten wpis J.K.Rowling: My husband just told me he voted for Poland while I was making tea. A reminder that you never *really* know another human being.?

Tak samo "nie biegam", ale byłam ciekawa opinii Ludzi na temat występu Michała.

Olinka napisał/a:

Moje zdanie jest takie, już w oderwaniu od tematu i samego Michała - jeśli Anglicy będą równie dobrze mówić i rozumieć język polski, jak Michał ich ojczysty, to wtedy mogą sobie drwić.

Zgadzam się z Tobą, ale  w tym przypadku chodzi o osobę publiczną, jaką jest Michał Szpak, który zacytował również osobę publiczną, J.K. Rowling.
Tak jak pisałam wcześniej, nie wymagam, aby ktoś znał języki obce, ale jak już się coś komentuje w obcym języku to wypadałoby znać znaczenie danego posta.
Jak już co, to powinien podziękować Mężowi J.K. Rowling.
Boję się, że jak to dojdzie do angielskiej prasy, to znowu zacznie się nagonka na Polaków, a tak niestety może być.
Już są komentarze Obcokrajowców na Jego profilu, że nie zrozumiał słów J.K. Rowling.

Olinka napisał/a:

W każdym razie występ Michała i tak okazał się dużym sukcesem, a biorąc pod uwagę trzecie miejsce przyznane przez głosującą publiczność, można wręcz powiedzieć, że wielkim. Za to spekulacje na temat stronniczości i politycznej zmowy jury poszczególnych państw, co - przypomnę - dało nam zaledwie siedem punktów i przedostatnie miejsce, wywołały prawdziwą burzę i wciąż nie ustają.

Zgadzam się w 100%.

Samolub napisał/a:

Słaby festiwal gdzie sciagaja hajsy z naiwniakow na wschod od Odry, równiez polityczny, poziom muzyczny totalny syf i dno x D

Mógłbym podać parę przykładów naprawdę świetnych piosenek eurowizyjnych. Tak więc Twoją opinię, zaliczyłbym do skrajnych smile

50

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:
Samolub napisał/a:

Mógłbym podać parę przykładów naprawdę świetnych piosenek eurowizyjnych. Tak więc Twoją opinię, zaliczyłbym do skrajnych smile

Co prawda to nie są moje klimaty, bo na co dzień słucham zupełnie innej muzyki, ale uważam, że poziom konkursowych wykonań i tak podniósł się w porównaniu z tym, co pamiętam sprzed kilku lat, kiedy to królował nieprzyzwoity wręcz kicz i tandeta. W tym roku poza strasznie miałkim wykonaniem duetu z UK oraz kilkoma zupełnie nijakimi utworami, było też kilka całkiem interesujących. Z tych, na które zwróciłam uwagę, mogę wymienić na przykład propozycje Australii, Izraela, Węgier i Cypru. Śpiewana po francusku piosenka-kandydatka Austrii określona jako słodka i cukierkowa w swoim klimacie też była zupełnie przyjemna dla ucha. 

Krejzolka82 napisał/a:

Jak już co, to powinien podziękować Mężowi J.K. Rowling.

Czy ja wiem... Prawdę mówiąc ja nie doszukiwałabym się tu powodu do kompromitacji. Podziękował jej, bo to ona przekazała informację, w podtekście zabrzmiało to jak pochwała, nieważne, że głosował mąż.

51

A mnie bardzo podobała się Jamala, malowała obraz muzyką.

52 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-05-16 22:27:27)

Olinka napisał/a:

Czy ja wiem... Prawdę mówiąc ja nie doszukiwałabym się tu powodu do kompromitacji. Podziękował jej, bo to ona przekazała informację, w podtekście zabrzmiało to jak pochwała, nieważne, że głosował mąż.

"My husband just told me he voted for Poland while I was making tea.A reminder that you never "really" know another human being."* - zdanie pogrubioną czcionką, jak dla mnie ma negatywny "wydźwięk", ale to moja interpretacja, możliwe, że jest zła, nie jestem anglistką tongue

*Cytat z Twitter'a J.K. Rowling

Żeby upewnić się co do intencji J.K. Rowling zaglądnęłam co pisałam na temat "Eurowizji" na Twitter'ze i mam takie skojarzenie, jakie Wam napisałam.

53 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-05-17 00:32:30)

Krejzolka82 napisał/a:
Olinka napisał/a:

"My husband just told me he voted for Poland while I was making tea.A reminder that you never "really" know another human being."* - zdanie pogrubioną czcionką, jak dla mnie ma negatywny "wydźwięk", ale to moja interpretacja, możliwe, że jest zła, nie jestem anglistką tongue

*Cytat z Twitter'a J.K. Rowling

Żeby upewnić się co do intencji J.K. Rowling zaglądnęłam co pisałam na temat "Eurowizji" na Twitter'ze i mam takie skojarzenie, jakie Wam napisałam.

Przepraszam za literówkę, oczywiście miałam napisać: "Żeby upewnić się co do intencji J.K. Rowling zaglądnęłam co pisała na temat "Eurowizji" na Twitter'ze i mam takie skojarzenie, jakie Wam napisałam."

54

Krejzolko, oczywiście wiem o co Ci chodzi smile, ale trzeba sobie powiedzieć, że wypowiedź J.K.Rowling, która napisała, że nie zna męża, nie była do końca precyzyjna. Mogło chodzić jej o to, że nie zgadza się z jego decyzją, ale równie dobrze, że zaskoczył ją, bo dotąd był zawsze (strzelam, bo tego nie wiem i podaję dla przykładu) antypolski lub słuchał wyłącznie ostrego rocka/jazzu, a tu nagle...  A i sam Michał też mógł wyrazić się mało precyzyjnie, chcąc za pośrednictwem J.K.Rowling podziękować mężowi, a nie jej. Pamiętajmy, że on był wciąż pod wpływem emocji, zapewne ogromnych, dlatego nawet jeśli gdzieś po drodze popełnił błąd, to wcale nie musi znaczyć, że nie potrafił tych kilku słów właściwie przetłumaczyć.
Mnie z kolei chodziło o to, że całość nie była do końca oczywista, dlatego raczej trudno mówić tu o kompromitacji.

in_ka napisał/a:

A mnie bardzo podobała się Jamala, malowała obraz muzyką.

Nie zaprzeczę, piosenka na swój sposób wyjątkowa i choć z sentymentu trzymałam kciuki za Michała (chyba po raz pierwszy w życiu przesłuchałam całość), to nie poczułam się zawiedziona ostatecznym wyborem zwycięzcy. Zresztą co tu dużo mówić - jeśli nie rodak, to już wszystko jedno kto, byle nie jakaś szmira.

Na marginesie - do dziś twierdzi się, że Edyta Górniak w 1994 roku powinna zdobyć pierwsze miejsce, ale i wtedy górę wzięły jakieś względy polityczne. Jak było naprawdę? Tego nie wiem.

55

Pisalam dwa dni temu w tym temacie, ale ze post byl dosc dlugi to zanim skonczylam, to mnie wylogowali. Postaram sie w skrocie. Wiec po kolei:
Co do samej Eurowizji: wiem, ze to przewaznie wzgledy i sympatie/antypatie polityczne odgrywaja najwieksza role, ale juz dawno nie widzialam tak upolitycznionego tego konkursu. Szkoda...
Co do zwycieskiej piosenki: emocjonujaca, traktujaca ''o czyms'', oryginalna, swietnie zaspiewana, ale nie na konkurs piosenki europejskiej, ktorego to zalozeniem jest przeciez zblizanie do siebie panstw i wspolna zabawa, a nie wzniecanie jakichkolwiek konfliktow na jakiejkolwiek plaszczyznie. Nie powinna wygrac, bo Europa po raz kolejny pokazala, ze nie jest zainteresowana poprawa relacji z Rosja. Bylo duzo lepszych piosenek-kandydatow do glownego Grand Prix- i nie pisze wcale o rosyjskim ''You are the only one''. Bo wedlug mnie to rowniez nie najlepsza piosenka (aczkolwiek bardzo dobra). Glos Sergeya pasuje mi bardziej do naszego rodzimego disco polo, nie wiem czemu, ale takie odnosze wrazenie smile. Moje ulubione utwory z tegorocznego konkursu to: Izrael, Cypr, Szwecja, Wegry (Boze, jaki ten wokalista jest przystojny!) nawet Austria miala mila dla ucha piosenke. Natomiast takie panstwa, jak np. Azerbejdzan co roku wysylaja podobne do siebie utwory, moim zdaniem. Glowna baza jest uroda wokalistek, a piosenki srednie.
Kolejna kwestia to organizacja i prowadzacy: chyba kazdy sie zgodzi, ze swietnie to Szwedzi zorganizowali- show z duza dawka humory, nieco sarkastycznie, naprawde chapeau bas! Sama Petra i Mans przesympatyczni. Pierwszy raz, gdy ujrzalam Petre na ekranie pomyslalam, ze to osoba transseksualna, ale to chyba przez zle dobrana fryzure w pierwszym polfinale. Juz w nastepnym i w samym finale miala spiete wlosy, co bylo dla niej wizerunkowo korzystniejsze. Nie dziwie sie, ze jest jedna z najbardziej lubianych osobowosci telewizyjnych w Szwecji.
Kolejna sprawa to nasz prowadzacy: Artur Orzech. O ile zawsze jego glos bedzie mi sie kojarzyl z Eurowizja, o tyle mysle ze powinni go jednak zastapic kims innym. Sarkazm ''az bije po oczach''. Baardzo stronniczy, niemalze narzucajacy swoje sympatie w konkursie. Jednych uczestnikow przedstawia w pozytywach, innych w negatywach. Zbyt mocno podkresla, ze Eurowizja to konkurs polityczny (kazdy i tak o tym wie) chociazby przy przyznawaniu punktow krajom. Poza tym wkurzalo mnie, jak doczepil sie do reprezentantki Bulgarii, zarzucajac jej gadulstwo. I o ile powiedziane to RAZ mogloby byc uznane za ciekawostke dotyczaca tejze uczestniczki, o tyle wypominane przy kazdej okazji przez pana Orzecha brzmialo jak zarzut i stawialo w zlym swietle Poli.
Co do naszego Michala- szkoda chlopaka, bo jury go nie docenilo (i znowu polityka byla wazniejsza). Chciano ukarac Polske, pokazac po raz kolejny gdzie jej miejsce. Nie pojmuje, ze nie doceniono jego glosu, bo piosenka byla raczej srednia. Glosy jury byly, dla mnie, podyktowane raczej polityka niz prawdziwym obiektywizmem. Dlatego gratulje Michalowi 3-go miejsca w finale wink Aczkolwiek  oficjalne, 8-me tez nie jest najgorsze.
Aha, jeszcze jedno- czy tylko mi Frans ze Szewcji przypomina mlodego di Caprio? wink

56

też mnie to dziwi choć może oni chcą inaczej może chcą spajać UE nienawiścią do Rosji smile

57

Ja Eurowizję oglądałem w latach 2005-2014 włącznie, czyli do czasu aż nie wygrała kobieta z brodą/facet w kiecce (niepotrzebne skreślić). To mnie przekonało ostatecznie że nie liczy się tam piosenka tylko dziwaczność i kontrowersja.  Nasz tegoroczny reprezentant idealnie wpisał się w ten nurt i proszę, najlepsza nota od czasu występu Ich Troje. Tylko czy to dobrze, że to idzie w takim kierunku to nie wiem.

58

Szakisz, a może warto byłoby zauważyć, że Conchita Wurst ma całkiem dobry głos i miała całkiem nieźle wpisującą się w eurowizyjną formułę piosenkę? Może warto byłoby też zauważyć, że w ubiegłym roku wygrał Mans Zelmerlow, który w żadnej mierze nie wpasowuje się ani w ramy dziwaczności, ani kontrowersji. I wskaż mi, proszę, któregoś z polskich wykonawców biorących udział w konkursie w ubiegłych latach, który na scenie zaprezentował się lepiej od Michała? Trochę to przykre, że facet ma kawał dobrego, mocnego głosu, a Ty, jak sądzę pełen uprzedzeń, zauważasz tylko jego sceniczny wizerunek.

Zaznaczam, że zdecydowanie nie jestem fanką tego konkursu, bo muzycznie to nie moja bajka, a w tym roku po raz pierwszy od wielu lat prześledziłam finałowe propozycje. Za to drażnią mnie uprzedzenia typu "bo to kobieta z brodą", "bo to facet z pomalowanymi paznokciami", bo to coś tam jeszcze. I dobrze, niech sobie będzie, jaki jest, przynajmniej jest jakiś i ma odwagę konsekwentnie kroczyć wybraną drogą.

59 Ostatnio edytowany przez Squirell (2016-05-21 10:22:12)

Dokładnie tak jak pisze Olinka. Może i trochę polityka się wdarła, ale akurat z występu Michała powinniśmy się wszyscy cieszyć i nie patrzeć na to jak wygląda a jak śpiewa. Polska to niestety kraj uprzedzeń co można zauważyć w niektórych tematach działu społeczeństwo sad

60 Ostatnio edytowany przez szakisz (2016-05-21 14:37:32)

Olinka napisał/a:

I wskaż mi, proszę, któregoś z polskich wykonawców biorących udział w konkursie w ubiegłych latach, który na scenie zaprezentował się lepiej od Michała?

Ależ dobrze wiesz że nie ma i ja ci mogę powiedzieć od razu czemu nie ma? Ci którzy mogli by wygrać i faktycznie mieli by jakieś szanse wcale nie kwapią się do udziału w Eurowizji bo wcale nie uważają tego konkursu (i słusznie) za jakiś prestiżowy konkurs piosenki, a ci których proponuje nam TVP, no cóż... Wystarczy popatrzeć jak Polska rodziła sobie na przestrzeni lat. 

Olinka napisał/a:

Trochę to przykre, że facet ma kawał dobrego, mocnego głosu, a Ty, jak sądzę pełen uprzedzeń, zauważasz tylko jego sceniczny wizerunek.

Tak oceniam jego sceniczny wizerunek, tak jak myślę każdy po części kto na niego patrzył i może u mnie zapunktować albo nie. Pamiętaj że reprezentant swojego kraju który jedzie na finały zwykle jest europejskiej publiczności obcy.  On wychodzi na scenę i ma 3 minuty aby wszystkich oczarować, wyglądem, sposobem poruszania się, choreografią i śpiewem, a to czy komuś się uda czy nie jest wypadkową wszystkich tych czynników i wielu wielu innych o których nie wspomniałem. Jasne, że powinniśmy oceniać głos i piosenkę, ale sama wiesz że właśnie największą bolączką eurowizyjną jest fakt, że na przestrzeni lat to co najważniejsze tak naprawdę zeszło na dalszy plan.  Najlepszy przykład, zespół Lordi - zwycięzcy Eurowizji 2006. No chyba mi nie powiesz, że oni mieli jakiś oszałamiający głos czy mega wybitną piosenkę? big_smile

Wyjaśnij mi Olinko też jedną rzecz. Piszesz "Conchita" miała całkiem niezły głos". Jasne - niezły. Tylko czy faktycznie na tyle niezły żeby wygrać? Odpowiedz sobie sama, czy nie było tam wtedy (skoro mamy oceniać sam śpiew) lepiej brzmiących wykonawców? Doskonale pamiętam konkurs z 2014. roku.  Pamiętam ile uwagi i taktu poświęcono Conchicie, a ile innym reprezentantom. Pamiętam też moment kiedy prowadząca finały bezczelnie pokazała do kamery jej nową płytę i powiedziała: "Kupujcie nową płytę Conchity". No coś tu nie halo chyba, jakby nie było Conchita nie była tam jedyną zawodniczką i jedyną osoba śpiewaniem zarabiającą na życie. Kiedy mój tata to zobaczył to jak nie ogląda Eurowizji w ogóle, to stwierdził: "ten babochłop w sukience wygra". Ciekawe jest, że się nie pomylił.

Olinka napisał/a:

Za to drażnią mnie uprzedzenia typu "bo to kobieta z brodą", "bo to facet z pomalowanymi paznokciami", bo to coś tam jeszcze. I dobrze, niech sobie będzie, jaki jest, przynajmniej jest jakiś i ma odwagę konsekwentnie kroczyć wybraną drogą.

A czy bycie tą kobietą z brodą czy facetem z pomalowanymi paznokciami naprawdę ma być jedyną drogą do wybicia się? Czy nie można wyjść np. w białej koszuli, w kamizelce i zachwycić wszystkich swoją piosenką? Tak to zrobił Alexander Rybak chociażby i zdobył rekordową liczbę punktów. Rekord ten utrzymywał się do czasu minionego konkursu.

Dlatego nie oglądam już Eurowizji. Jest mi bardzo przykro bo każdego roku wyczekiwałem na te wydarzenie z niecierpliwością.  Mimo wszystko jednak 2014 przekonał mnie że cało to śpiewanie jest tylko otoczką. To już dawno przestał być Festiwal Europejskiej Piosenki, został Festiwal Dziwactwa, Kiczu i Tandety.

61

szakisz napisał/a:

Wyjaśnij mi Olinko też jedną rzecz. Piszesz "Conchita" miała całkiem niezły głos". Jasne - niezły. Tylko czy faktycznie na tyle niezły żeby wygrać?

Jak wspominałam, zwykle nie oglądam konkursowych zmagań, dlatego trudno mi powiedzieć czy w tamtej edycji była najlepsza, czy jednak byli lepsi. Faktem jest, że stwierdzenie, że wygrała wyłącznie dlatego, że postawiła na kontrowersyjny wizerunek, wydaje mi się sporym nadużyciem. Pamiętam bowiem doskonale, że z czystej ciekawości przesłuchałam tę piosenkę, potem jeszcze raz, uznając, że może się podobać. Gusta są różne, to co do jednych trafia, do innych nie musi, ale to wcale nie znaczy, że na siłę należy tutaj doszukiwać się drugiego dna.
Czy gdyby Conchita nie była kobietą z brodą też miałbyś co do ostatecznego wyniku takie obiekcje? Przypuszczam, że nie.

szakisz napisał/a:

A czy bycie tą kobietą z brodą czy facetem z pomalowanymi paznokciami naprawdę ma być jedyną drogą do wybicia się? Czy nie można wyjść np. w białej koszuli, w kamizelce i zachwycić wszystkich swoją piosenką? Tak to zrobił Alexander Rybak chociażby i zdobył rekordową liczbę punktów. Rekord ten utrzymywał się do czasu minionego konkursu.

No widzisz, uparcie nie chcesz zauważyć, że Michał ma coś więcej do zaoferowania niż swoje pomalowane paznokcie. On jest jakiś, ma mocny głos, charyzmę na scenie, ma też osobowość.

62 Ostatnio edytowany przez szakisz (2016-05-22 00:16:20)

Olinka napisał/a:

No widzisz, uparcie nie chcesz zauważyć, że Michał ma coś więcej do zaoferowania niż swoje pomalowane paznokcie. On jest jakiś, ma mocny głos, charyzmę na scenie, ma też osobowość.

Ależ ja wcale nie odmawiam Michałowi talentu czy tego że ma coś do zaoferowania. Stwierdzam tylko wcale nie fajną modę, nie tylko widoczną w Eurowizji, ale i w całym show biznesie na wyróżnianie się, jak to mówisz, nie talentem, ale zadziwianiem czy szokowaniem opinii publicznej.  Z tego co wiem Conchita to pospolita drag queen, czyli postać sceniczna stworzona specjalnie dla wywołania emocji u publiczności. Pozytywne czy negatywne to nieważne, ważne aby się mówiło. O to mi właśnie chodzi, o szokowanie dla rozgłosu. Przypuszczasz że "gdyby Conchita Wurst nie była kobietą z brodą to nie miałbym co do ostatecznego wyniku takich obiekcji". Ja przypuszczam, że gdyby Conchita Wurst nie była kobietą z brodą i wystąpiła jako Thomas Neuwirth, wcale by nie wygrała. Co do Michała, głosu nie można mu odmówić to prawda i z tym nawet nie próbuję polemizować, za to jego wizerunek kompletnie do mnie nie trafia i u mnie nie zapunktował. Tyle smile

63

W związku z tym, że już 13-go maja odbędzie się kolejny finał Eurowizji, postanowiłam odświeżyć temat.

Jacy są Wasi tegoroczni ulubieńcy? Jak podoba Wam się piosenka Kasi Moś, która wywalczyła nam finał?

64

Zupełnym przypadkiem mąż telewizor włączył chwilę przed występem naszej reprezentantki, dlatego choć półfinału nie śledziłam, a nawet na niego nie czekałam, to miałam okazję wczorajszy występ zobaczyć już w trakcie transmisji. Niestety dla mnie to kompletna porażka. Piosenka nijaka, głos w swojej sile mocny, ale brzmiący zupełnie przeciętnie, kreacją ktoś Kasię mocno skrzywdził. Nie wiem jak wypadła na tle innych kandydatów, bo - jak napisałam - nie mam porównania, ale sukcesu raczej się nie spodziewam.

65

w ogole mi się nie podoba piosenka. Nie potrafię zapamiętać lini melodycznej (czy jest jakaś?) taka jest bezpłciowa.

Posty [ 1 do 65 z 104 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024