Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Hej dziewczyny, używam na zmianę raz podpasek raz tamponów w czasie okresu. Ale ostatnio dużo czytałam na ten temat i podobno tampony nie są takie zdrowe. Przyznam ,ze są o wiele wygodniejsze dla mnie - ale czy rzeczywiście mogłyby być nie zdrowe ? Podpaski - przyznam -wydaja mi się mniej higieniczne ...
Myślę, że stosowanie ich zamiennie jest najlepsza opcja
JA kiedyś zastanawiałam się nad czymś innym, teraz jest moda na perfumowane podpaski pachnące np. rumiankiem albo czyms tam. Zastanawiałam się czy to nam może w jakiś sposób zaszkodzić. W końcu to chemikalia - wiem ze z atestem ,ale jednak zawsze chemikalia. A przyznam ,ze lubię takie pachnące właśnie.
Używam podpasek.Jest teraz ogromny wybór , nawet takich , których nie widać spod ubrania.Tampony są dobre w sytuacjach awaryjnych i wtedy ewentualnie ich używam.fajne są podpaski Naturella , na początku jak je wprowadzono bardzo ładnie pachniały rumiankiem , w dodatku z cynkiem.Teraz tak nie pachną i maja jeszcze do tego taką wadę , że zbijają się w środku , jak te z lat 80-tych.Też macie takie wrażenia ?
Co do podpasek Naturella zgodze się że teraz jakby mniej pachniały ale to normalne poszli na masówke ale tak ogulnie to wole tampony tyle że w moim przypadku nie zawsze da się czasami i jedno i drugie nie daje rady . Słyszałam o tym że tampony u niektórych kobiet wywołują infekcje ale to przypadki indywidualne dlatego jeśli lekarz nie stwierdzi inaczej to ja wole tampony.
Ja zawsze uzywam podpasek, tampony są niewystarczające. Ostatnio nawet sięgam po podpaski, które wchłaniają większe ilości płynów. Co do zapachów - Naturella ma przyjemny zapach i to trochę neutralizuje nieprzyjemny zapach w czasie okresu. Uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie. Niestety muszę się zgodzić z Jeanne, że podpaski Naturella teraz trochę mniej pachną.Wkładki higieniczne tego producenta to są prawie całkowicie pozbawione zapachu!Pewnie w ramach jakiegoś oszczędzania!
A ja podpasek nie cierpię
koszmarnie się czuję z nimi
Stosuję tampony i nie mam z nimi jakiś problemów
Teraz jest cała gama rozmiarów i ich wchłanialności. Można je dobierać do każdego dnia i tych krwawiących bardziej intensywniej i tych mniej. Biorę tabletki antykoncepcyjne więc mój cykl stał się regularny i nie jest aż tak obfity
Owszem słyszałam że po nich można mieć jakieś stany zapalne ale wydaje mi się że tylko wtedy gdy nie zmieniamy tamponów często oraz nie zachowujemy podstawowych zasad higienicznych :p