WARUNEK-niezaliczone ćwiczenia niedopuszczenie do egzaminu.Jak zalatwi - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » WARUNEK-niezaliczone ćwiczenia niedopuszczenie do egzaminu.Jak zalatwi

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: WARUNEK-niezaliczone ćwiczenia niedopuszczenie do egzaminu.Jak zalatwi

Witam,
Mam problem zwiazany ze studiami i załatwieniem warunkowego zaliczenia przedmiotu, w drugim semestrze czesto chorowałam lub poprostu zle się czułam( teraz już wiem ze to była depresja maskowana,chodziłam do psychologa i psychiatry brałam leki i juz zakonczylam leczenie i wyjasnilam wszystkieproblemy jestem zdrowa)i w efekcie olałam całkowicie jeden przedmiot mam niezaliczone cwiczenia 1/3 obecnosci niedopuszczenie do egzaminu   i do tego wf w sumie to wszystko 3pkt ECTS- jezeli ma to jakies znaczenie.Wszystkie wpisy w indeksie juz mam oprócz niezaliczonych przedmiotow.Bardzo zależy mi zeby pozostac na roku i nie zmarnowac calego semstru.Chciałam sie zapytac jak moge sie w takiej sytuacji ubiegac się o warunek??? Czy musiałabym poprostu dołączyć do niego jakies zaswiadczenie od lekarza ktore niewiem jak bym mogla sobie teraz zalatwic-malo czasu czy mam moze do tego jakies prawo wykorzystania w roku warunku poprostu napisac podanie o warunek z niewyjasnionych przyczyn zapłacić i miec z glowy,i zaliczyc cwiczenia i egzamin z nizszym rokiem.Niestety mam taka sytuacje ze nie chodziłam tylko na ten jeden przedmiot i nie moge dac zaswiadczenia jakiegos ze bylam chora bo na reszte zajec chodzilam.I jeszcze jedno do kiedy zazwyczaj na uczelniahc daje sie indeks do wpisu dziekanowi zeby zaliczyc rok.I do kogo z podaniem o warunek mam isc do dziekana czy dziekanatu.

Prosze o pomoc uratuje mi to zycie,ja kompletnie niewiem jak to zalatwic i dziękuje z góry ;)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: WARUNEK-niezaliczone ćwiczenia niedopuszczenie do egzaminu.Jak zalatwi

Porozmawiaj z paniami w dziekanacie i jak się da to z samym dziekanem jak to najlepiej załatwić.

3

A można tak wgl, czy to pasuje?Wolałabym w ostatecznej ostatecznisci rozmawiac z dziekanem lub paniami z dziekanatu.Ktos cos wie moze wiecej jak poradzic sobie w takiej sytuacji? blagam o pomoc!

4

Czy obawiasz się pań w dziekanacie? Może nie są złe, a na pewno wiedzą co można poradzić. Chorowałaś, możesz to udowodnić, więc jesteś usprawiedliwiona. Idź tam już dzisiaj, im prędzej tym lepiej. Nic się nie bój, nie poddawaj się!

5

takiwiatr napisał/a:

Czy obawiasz się pań w dziekanacie? Może nie są złe, a na pewno wiedzą co można poradzić. Chorowałaś, możesz to udowodnić, więc jesteś usprawiedliwiona. Idź tam już dzisiaj, im prędzej tym lepiej. Nic się nie bój, nie poddawaj się!

Czyli jakies zwolnienie lekarskie czy cos bede musiala pokazac naoewno?? wolałąbym zrobic tak zebym nie musiala teraz latac po lekarzach i zalatwiac zwolnienia,Ktoś wie cze da sie obejsc to wszystko bez zwolnienia? Nawet niewiem jak zalatwic sobie takie zwolnienie jak na wszystkie przedmioty chodzilam tylko na ten jeden niee ;//

6

desperus napisał/a:
takiwiatr napisał/a:

Czyli jakies zwolnienie lekarskie czy cos bede musiala pokazac naoewno?? wolałąbym zrobic tak zebym nie musiala teraz latac po lekarzach i zalatwiac zwolnienia,Ktoś wie cze da sie obejsc to wszystko bez zwolnienia? Nawet niewiem jak zalatwic sobie takie zwolnienie jak na wszystkie przedmioty chodzilam tylko na ten jeden niee ;//

nie musisz przeciez mówić co Ci było, wystarczy info że leczenie trwało, ileś tam,
napiszesz podanie, zawsze możesz przecież z dziekanem się spotkać

chyba jakieś godziny dziekańskie jeszcze są
przynajmniej za moich czasów tak było, że dziekan mial dla studentów jakiś tam dyżur
kwestia dopytania który to, i kiedy
i iść porozmawiać, babki można olać, jak czujesz dyskomfort się przed nimi spowiadać

się nie obawiaj, który to rok, pierwszy że kombinacje nie przerobione jeszcze
miłego

7 Ostatnio edytowany przez bakalia (2014-09-25 14:09:24)

Rozumiem, że zmagałaś się z depresją i to bardzo utrudniało normalne funkcjonowanie. Sama przyznasz jednak, że co najmniej dziwnie wygląda, że zawsze tylko na ten przedmiot nie byłaś w stanie przyjść. Jak dziekan jest czepialski/a, to zwróci na ten fakt uwagę.

Ze zwolnieniem lekarskim też może być słabo, bo jak uargumentujesz to, że  we wtorki o 10 miałaś depresję i nie mogłaś przyjść na przedmiot X, a o 14 już "nie miałaś" i byłaś na zajęciach Y? Z resztą, bardzo mnie wkurzawszelkie kombinowanie, które praktykują niektórzy. Załatwianie sobie dodatkowych terminów, bo nie chciało się uczyć itd. (nie piję do Ciebie, tylko ogólnie do tego, co niejednokrotnie przychodzi mi oglądać).

W każdym razie, dobrze, że zdajesz sobie sprawę, że tego przedmiotu już nie zaliczysz w tym semestrze. U mnie zwykle można mieć jedną nieobecność nieusprawiedliwioną, reszta tylko zwolnienie lekarskie. Jak jest ich dużo (zwykle prowadzący ustala na początku ile w ogóle można mieć nieobecności) to nie ma zaliczenia i trzeba się z tym liczyć. No i zgadzam się z tym, bo tak to każdy by sobie chodził na zajęcia jak mu się podoba. U mnie dwie osoby nie dostały zaliczenia z jednego przedmiotu z powodu dwóch nieobecności usprawiedliwionych. Koleś od początku mówił, że można mieć tylko jedną nieobecność i się nie ugiął. Jak dla mnie trochę przesada, bo ktoś może być chory 2 tygodnie... no, ale cóż- zasady zaliczenia przedmiotu zostały nam przedstawione na pierwszych zajęciach.

Co do warunku. Zapytaj w dziekanacie, nie na forum. Wizyta w tym miejscu i tak Cię nie ominie. Z resztą radzę się pośpieszyć, ponieważ wrzesień się kończy, nie wiadomo do kiedy można składać takie pismo. No i też może kilka dni minąć zanim zostanie rozpatrzone.

Uwierz, że każda uczelnia rządzi się swoimi prawami i trudno wyczuć jak to jest u Ciebie. Moja koleżanka np. nie zdała jednego przedmiotu na drugim semestrze i musiała powtarzać rok, bo się okazało, że nie u niej na uczelni warunki można brać dopiero od drugiego roku. U mnie można wziąć warunek już na pierwszym roku. Niektóre uczelnie mają ustawiony próg (np. 10 ECTS), powyżej którego nie można brać warunku. Inne mają tzw. "przedmioty wymagane do warunku"- jak go nie zdasz, to nie dostaniesz wpisu na kolejny semestr. Zwykle to są jednak jakieś "ważniejsze" przedmioty, wyżej punktowane niż te 3 punkty.

Czy potrzebujesz zwolnienie lekarskie? Nie wiem, musisz W DZIEKANACIE zapytać. Wydaje mi się, że niekoniecznie, bo np. jeśli ktoś nie zda trzech terminów, to raczej nie uargumentuje tego chorobą... No,ale z drugiej strony Ty nie chodziłaś na zajęcia, więc bardziej czepialska osoba będzie chciała wiedzieć z czego wynikały te nieobecności. Poszperaj w necie, czym ludzie argumentują prośby o warunek. Powód raczej musisz podać. Mojej koleżance np. dziekan odrzucił podanie o przedłużenie sesji, bo nie uargumentowała tego wystarczająco.

No i myślę, że wystarczy rozmowa z panią z dziekanatu. Dziekani raczej nie zajmują się takimi sprawami, tylko podpisują (lub nie) gotowe pismo.

8

Na szczeście uda mi sie zdobyc zaswiadczenie ze w tym okresie trwało moje leczenie i mialam problemy ze zdrowiem,do egzaminow nawet nie podchodziłam i mam niezaliczone cwiczenia wiec jak dziekan uzna mi moj warunek to bede musiała przerabiac jeszcze raz ten przedmiot z rokiem "wstecz".Czytałam regulamin uczelni nie wszystko zrozumialam dokladnie ale nic nie pisalo ze na pierwszym roku nie daja warunkow wiec powinno byc dobrze.Dziękuje do dziekanatu tez się udam ew jeszcze inaczej umotywuje moj warunek.

Aniewiem jeszcze jak z wfem zrobic tak samo postępowac czy w jakis inny sposób,jak ktos ma jakis pomysl?

9 Ostatnio edytowany przez Rockfor (2014-09-26 13:12:15)

Moim zdaniem sprawa jest do załatwienie.

Pierwszą rzeczą, że na takie chwile student musi przestudiować dobrze regulamin studiów, w którym znajdzie wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.

Decyzje jak w tej sprawie podejmuje zawsze prodziekan wydziału, a jeżeli podanie zostanie odrzucone (proszę pamiętać o takim wpisie, bo niektórzy lubią pomijać ten fakt) można wtedy odwołać się do prorektora uczelni.

Odradzam załatwiania poważniejszych spraw jak ta u Pań w dziekanacie. One nieraz są "mądrzejsze", niż sam rektor uczelni:P Potrafią nawet nie przyjąć podanie, bo same twierdzą, że podanie zostanie odrzucone, mimo że nie było nawet rozpatrzone - na takie sytuacje trzeba prosić o potwierdzenie przyjęcia pisma, wtedy najczęściej Panie wymiękają.

Jeżeli już prosić o pomoc, to przedstawicieli Rady Samorządu Studentów - powinni mieć też dyżury, lub u kogoś ze studentów Parlamentu Studentów. Nieraz może okazać się, że jest to ktoś nam znany, lub naszym znajomym. Im trochę łatwiej załatwić pewne sprawy big_smile Aha bym zapomniał jest jeszcze ważna osoba - opiekun roku.

Co do konkretów.

a) Pytaniem jest to czy ten przedmiot z zaliczenia jest przedmiotem kierunkowym? U mnie było tak na studiach, że z przedmiotów nie kierunkowych można był dostać dwa wpisy warunkowe na I roku. W kolejnych latach studiów to już normalnie. Musisz sprawdzić jak u Ciebie Autorko to wygląda.

b)

1. Proponuję złożenie pisma o "Dziekankę Zdrowotną" (np tylko na ten kolejny semestr II roku) z możliwością zaliczenia warunkowego przedmiotów i możliwością uczestniczenia w przedmiotach kolejnego semestru - zaświadczenie lekarskie obowiązkowe. W regulaminie studiów jest zapisane na jaki minimalny termin takie zaświadczenie musi być. Najlepiej jak by było zapisane, że jeszcze leczenie jest kontynuowane.

2. Podanie o zwolnienie z obecności  z zajęć WF i zaliczenie przedmiotu, z załączeniem tego samego zaświadczenia lekarskiego.

W innych sytuacjach zaliczenia warunkowego nie dostaniesz na I roku. Ale najpierw, jak mówiłem, radzę przestudiować regulamin studiów. Bo ja pisałem z pamięci jak u mnie kiedyś było, a na ile wiem za wiele nie zmieniło się, gdyż regulamin musi być zgodny z Ustawą o Szkolnictwie Wyższym.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » WARUNEK-niezaliczone ćwiczenia niedopuszczenie do egzaminu.Jak zalatwi

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024