Witam. Byłam na wizycie u ginekologa- mężczyzny, którego poleciła mi znajoma. Już przed wizytą (NFZ) bardzo się stresowałam, przede wszystkim z tego powodu że bałam się bólu (występował on podczas aplikacji tamponu, w końcu zaniechałam ten pomysł i dlatego teraz się bałam że badanie może mnie boleć, skoro zwykła aplikacja tamponu mnie bolała) i krępowałam się (jestem dziewicą). Nie będę opisywać szczegółów, ale podczas badania rozpłakałam się bo mnie bardzo bolało, a lekarz zamiast np. dać mi chwilę abym się uspokoiła i spróbowała rozluźnić to z prawie krzykiem zrobił kolejne niedelikatne podejście do badania, które oczywiście się nie udało. Nie tylko to mnie zraziło do tego lekarza, jeszcze pare rzeczy. Po tej wizycie czuje się w pewien sposób upokorzona, winie siebie (może słusznie) że to przez to że byłam nie tak jak trzeba nastawiona do wizyty to się nie udało i jest mi strasznie wstyd z tego powodu, na dodatek była tam jeszcze jakaś kobieta (chyba pielęgniarka). Dostałam recepte na tabletki antykoncepcyjne w celu wyrównania cyklu i mniej bolesnych miesiączek oraz globulki, ale nie wiem po co. Jak zapytałam o to lekarza to powiedział, że po to żebym następnym razem dała się zbadać. Ale to są leki przeciwbakteryjne, więc nie wiem co jedno z drugim ma wspólnego. Mówiłam o niepokojących upławach, więc to chyba w tym celu są te globulki, ale nie wiem czemu lekarz nie powiedział mi tego.
Mam kilka pytań:
1) Czy wykupić te globulki i tabletki antykoncepcyjne jeśli nie zamierzam iść do niego ponownie? Tym bardziej, że nie wiem czy mogę je przyjmować, bo biorę też inne leki, a na wizycie byłam w takim stanie że nie zapytałam o to.
2) Za jaki czas pójść na wizytę do innego ginekologa? Wydaje mi się, że najlepiej żeby była to kobieta. Po tej wizycie mam uraz do kolejnej wizyty u ginekologa, dlatego nie wiem za bardzo kiedy zrobić kolejne podejście. Boję się, że będzie to samo, tzn. że znowu nie uda się mnie zbadać i dlatego, że będę się znowu stresować, i dlatego że będę miała w głowie poprzednią wizytę.
3) Czy ból brzucha po badaniu jest normalny?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.