Umowa zlecenie a ciąża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Umowa zlecenie a ciąża

Mam pytanie, takie które spędza sen z powiek kadrowym. Narazie nikt nie potrafi mi dokładnie na nie odpowiedzieć sad

Jestem na umowie zlecenie zawartej do 31.07.2015 roku. Planuję niedługo starać się o dziecko. Chciałabym znać swoje możliwości i ewentualnie przygotować się na różne ewentualności (takie jak pozostanie bez pieniędzy na życie).
Nie wiem, ile czasu będzie mi dane pracować, mam odprowadzanie dobrowolne chorobowe. Załóżmy, że powiedzmy od 7 mca ciąży nie będę w stanie wykonywać zlecenia i lekarz zleci mi iść na chorobowe.
Nie wiem, czy pracodawca w tym czasie nie wypowie mi zlecenia - jest nieprzewidywalny. Zastanawiam się czy mu nie zaproponować w tym czasie, aby podpisał umowę zlecenie na zastępstwo - z poleconą koleżanką - ona w tym czasie wykona moją pracę, a ja otrzymywać będę zasiłek chorobowy.
(tu powstaje pytanie - czy jest to możliwe- umowa zlecenie na zastępstwo - ja na chorobowym a ona na moim wynagrodzeniu).
I tutaj powstaje jeszcze jedno pytanie - co w sytuacji porodu w dniu kiedy jestem na chorobowym i moje zlecenie jest wykonywane w zastępstwie - czy przysługuje mi zasiłek macierzyński??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Umowa zlecenie a ciąża

Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, więc lepiej dopytaj jeszcze kogoś, kto się lepiej zna. Mam na podorędziu studenta prawa ostatnich lat, więc trochę go przemaglowałam, no ale studenta aktualnie skołowanego sesją, więc nie ręczę za to, co powiedział.

W każdym razie:
- jeśli jesteś zatrudniona na umowę zlecenie na czas określony nie może Ci wypowiedzieć umowy ot tak, musi mieć konkretny powód, np. Twoje niewywiązywanie się z obowiązków
- nie istnieje coś takiego jak "umowa zlecenie na zastępstwo", tzn. nie ma takiego osobnego tworu analogicznego do "umowa o pracę na zastępstwo". Nic nie stoi natomiast na przeszkodzie, żeby podczas Twojej nieobecności pracodawca przyjął kogoś na ten czas do pracy, natomiast podpisze z nim normalną umowę zlecenie na czas określony. Nie będzie to jednak powiązane prawnie w żaden sposób z Tobą. Jako że umowy zlecenia nie są sformalizowane, możesz też podpisać aneks do umowy, że podczas gdy Ty nie wykonujesz swoich obowiązków, nie dostajesz wypłaty, w tym czasie pracuje ktoś tam, ale nie wiem w tym wypadku, jak to się ma do Twoich świadczeń chorobowych i zasiłku
- jeżeli płacisz dobrowolne składki, przysługuje Ci świadczenie, tzn. ten zasiłek macierzyński, ale nie mam pojęcia, jak to jest rozwiązane pod kątem Twojej nieobecności, tzn. świadczenie tak, ale umowa zlecenie nie przewiduje urlopów. Chodzi o to, że większość umów zlecenie nosi znamiona umowy o pracę i wtedy są bezprawne. W normalnej umowie zlecenie masz zleconą pracę do wykonania i np. termin końcowy czy coś, a nie masz określonych np. godzin pracy, że przychodzisz w miejsce X i siedzisz od 8:00 do 16:00. Umowa zlecenie dotyczy samej czynności, nie umiem tego wytłumaczyć, w każdym razie w związku z tym urlop nie wchodzi w grę, bo nie masz czasu pracy.
- nie wiem, jaka jest ta Twoja umowa. Jeżeli rzeczywiście to jest "prawidłowa" umowa zlecenie, to nic nie zrobisz, ale jeśli tak naprawdę jest to ukryta umowa o pracę, czyli brzmi jak umowa o pracę, masz określone godziny i miejsce pracy, pracujesz pod kierownictwem, ale np. nie przysługuje Ci urlop i inne profity płynące z umowy o pracę, to możesz iść do sądu, zgłosić to i żądać wszystkiego, co daje umowa o pracę, bo takie umowy zlecenia są nielegalne.

3

Niestety moje zlecenie nosi znamiona umowy o pracę, ale to już chyba będzie ostateczność, żeby coś więcej z tym zrobić.
Poza tym - z zamianą na innych zasadach może być problem bo moje zatrudnienie jest finansowane ze źródeł zewnętrznych  i umowa jest na osobę (czyli albo ja wypadam i ktoś wchodzi na moje miejsce, albo ktoś pracuje na moje zastępstwo, co rzeczywiście jest średnio możliwe...)
I jak tu kobiety mają rodzić dzieci?? Jak?? Myślałam o założeniu działalności, ale z tego co czytałam to zus już dobiera się do tyłka kobietom próbującym poradzić sobie w ten sposób ;((((

4

Spróbuj poradzić się prawnika, jak w ogóle wygląda taka walka o umowę o pracę, jeśli masz (bezprawnie) zlecenie. Bo jeśli się okaże, że to dla Ciebie jedyna możliwa droga, to lepiej, żebyś miała na ten temat jakieś pojęcie już wcześniej.

5

Eileen napisał/a:

Spróbuj poradzić się prawnika, jak w ogóle wygląda taka walka o umowę o pracę, jeśli masz (bezprawnie) zlecenie. Bo jeśli się okaże, że to dla Ciebie jedyna możliwa droga, to lepiej, żebyś miała na ten temat jakieś pojęcie już wcześniej.

Jezu, Dzieci, co za bzdury pieprzycie..?
Jaka walka o umowę???
Podpisujesz umowę- umiesz czytać, wiesz co zawiera.Proste.
Nagle po X miesiącach ktoś się budzi, że jednak nie umie czytać i chce ''walczyć''...
Do sądu pójść można, owszem.Pod warunkiem że się już nigdy nie zamierza pracować nigdzie.
Nikt nigdy nigdzie nie zatrudni oszołoma, który zrobił tego typu jazdę.Mówię to jako pracodawca.Rozumiem i popieram.

6 Ostatnio edytowany przez daria1968 (2014-06-27 18:33:03)

Brawo,pracodawco  !.Osoba  która  zna swoje prawa i ma  odwagę o nie zawalczyć nazywasz  oszołomem...teź mi coś źe piszesz jako pracodawca.

Wiem,ze pracujac na umowę zlecenie  nie ma się płatnego chorobowego ,urlopu itp
Chyba źe sama  regularnie opłacasz składki.
Napewno w internecie będą informacje na ten temat.

7 Ostatnio edytowany przez pitagoras (2014-07-01 18:39:16)

daria1968 napisał/a:

Brawo,pracodawco  !.Osoba  która  zna swoje prawa i ma  odwagę o nie zawalczyć nazywasz oszołomem

Tak dokładnie, to osobę próbującą wymusić na kimś sponsorowanie siebie podczas ciąży ( o ile nie jest to sprawca tejże) nazywam złodziejem.

8

Pitagorasie za ciążę nie płaci pracodawca tylko ZUS z pieniędzy które i tak nam zabiera, nie nazwałabym tego złodziejstwem wink

9

Małpa69 napisał/a:

Pitagorasie za ciążę nie płaci pracodawca tylko ZUS z pieniędzy które i tak nam zabiera, nie nazwałabym tego złodziejstwem wink

Nie.
Jest zasadnicza różnica: kobieta normalnie pracuje, potem zachodzi w ciążę, idzie najpierw na lewe zwolnienie, potem urlop.Ok.Nie mam zastrzeżeń.
Ale...
Jeżeli zatrudnia się w przededniu zajścia w ciążę, albo tydzień po, tylko po to, by wyłudzić świadczenie, to jest czyste złodziejstwo i okrada również pracodawcę.
Szacuję, że pracownik jest deficytowy przez co najmniej 3 miesiące od momentu zatrudnienia.Trzeba go wdrożyć, przeszkolić, poczekać aż złapie rytm i zobaczy o co kaman.Nawet jeśli sprawdza się doskonale, to i tak trzeba mu patrzeć na ręce i kontrolować, bo jest nowy i różnie bywa.To kosztuje.I jeśli taka paniusia doskonale wie, że nie jest zainteresowana kontynuowaniem pracy, to najzwyczajniej w świecie okrada zatrudniającego ją.
Z tym płaceniem przez ZUS to też nie tak całkiem.Nawet jeśli fizycznie nie wypłaca mu się pieniędzy, to sam fakt, że pracownik figuruje w papierach, jest obciążeniem dla pracodawcy, choćby z uwagi na konieczność wypełniania coraz to nowych kwitów, które nie zrobią się same.I to też kosztuje.Ponadto fikcyjny pracownik nabija statystykę, co w małych przedsiębiorstwach wiąże się z bardzo nieprzyjemnymi konsekwencjami, bo im więcej ''zatrudnionych'' tym większe obciążenia, choćby w formie przymusowego zatrudniania niepełnosprawnych.

10

Przymusowego zatrudnienia? To ciekawe, napiszesz coś więcej? Nigdy nie słyszałam o tym by był taki przymus.

11

w firmach zatrudniających powyżej 25 osób, niepełnosprawni muszą stanowić 6% załogi.
Jeżeli nie stanowią, to jest extra haracz na rzecz PFRON.

12

O rany, nie wiedziałam że jest coś takiego, ale chyba do osób niepełnosprawnych jest jakieś dofinansowanie? Pracodawcy chętnie biorą ludzi w miarę sprawnych, ale z orzeczeniem, podobno.

W sumie dobrze że zatrudnia się takie osoby, jeśli są zdolne do pracy, ale przymuszanie jest głupie i też zależy jaki rodzaj pracy. Nie wyobrażam sobie np człowieka na wózku pracującego w budowlance.

13

Witam :-) mam problem zwiazany wlasnie z umowa zlecenie, zaszlam w ciaze w lutym 2015 umowe zlecenie mam od czerwca 2014 wszystkie skladki chorobowe mam odprowadzane, czy moge isc na zwolnienie i czy dostane potem macierzynski ?

14

1 tys. zł miesięcznie będą od 2016 r. otrzymywać rodziny, którym urodzi się dziecko, a które nie mogą skorzystać z urlopu rodzicielskiego - zakłada projekt MPiPS. Do świadczenia będą uprawnieni m.in. bezrobotni, studenci i osoby na umowach cywilno-prawnych

15

marta31012 napisał/a:

Witam :-) mam problem zwiazany wlasnie z umowa zlecenie, zaszlam w ciaze w lutym 2015 umowe zlecenie mam od czerwca 2014 wszystkie skladki chorobowe mam odprowadzane, czy moge isc na zwolnienie i czy dostane potem macierzynski ?

Na umowie zleceniu pracodawca nie ma obowiązku płacić Pani podczas zwolnienia lekarskiego gdyż nie wykonuje pani określonej pracy.Takie prawo przysługuje tylko pracownikom będącym zatrudnionym na podstawie umowy o pracę.

Jednak, skoro odprowadza Pani wszystkie składki, to będzie Pani przysługiwać zasiłek chorobowy. Należy zwrócić uwagę, iż w przypadku umowy zlecenia, ubezpieczenie chorobowe jest ubezpieczeniem dobrowolnym. Zaś zgodnie z art. 4 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, w przypadku ubezpieczenia dobrowolnego, ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Do 90-dniowego okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy podlegania ubezpieczeniu chorobowemu, zarówno obowiązkowe, jak i dobrowolne, pod warunkiem że przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni. Warto zauważyć, iż 90 ? dniowy okres wyczekiwania nie obowiązuje wszystkich ubezpieczonych. Wyjątek stanowią m.in. absolwenci szkół lub szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych i prawo do zasiłku przysługuje im od pierwszego dnia ubezpieczenia chorobowego.

Zatem, jeśli spełni Pani powyższe warunki, to od pierwszego dnia niezdolności do pracy stwierdzonej przez lekarza, nabędzie Pani prawo do zasiłku chorobowego. Maksymalny okres zasiłkowy jest wydłużony, gdy niezdolność do pracy przypada w trakcie ciązy i wynosi 270 dni. Również wysokość zasiłku jest podniesiona ze względu na występowanie niezdolności do pracy w trakcie ciąży i wynosi ona 100% podstawy wymiaru.

Urodzenie dziecka w okresie ubezpieczenia chorobowego uprawnia Panią natomiast do otrzymywania zasiłku macierzyńskiego. Będzie on przysługiwał przez okres ustalony w Kodeksie pracy jako:

?    okres urlopu macierzyńskiego ? 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka,

?    okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego ? 6 tygodni, bezpośrednio po zakończeniu pobierania zasiłku za okres urlopu macierzyńskiego,

?    okres urlopu rodzicielskiego ? 26 tygodni, warunkiem nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego jest wykorzystanie zasiłku za okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym przysługującym wymiarze.

Miesięczny zasiłek macierzyński za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego wynosi 100 proc. podstawy wymiaru zasiłku. Natomiast miesięczny zasiłek macierzyński za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu rodzicielskiego wynosi 60 proc. podstawy wymiaru zasiłku.

Zaś jeśli w terminie do 14 dni po porodzie złoży Pani pisemny wniosek o udzielenie, bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a bezpośrednio po takim urlopie - urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze, zasiłek za cały okres będzie wynosił 80 proc. podstawy wymiaru.

Pozdrawiam.

16

llaauraa napisał/a:

1 tys. zł miesięcznie będą od 2016 r. otrzymywać rodziny, którym urodzi się dziecko, a które nie mogą skorzystać z urlopu rodzicielskiego - zakłada projekt MPiPS. Do świadczenia będą uprawnieni m.in. bezrobotni, studenci i osoby na umowach cywilno-prawnych

Tak ale to projekt,wiec zobaczymy czy rzeczywiście wejdzie w życie
Przez rok(52 tygodnie) co miesiąc będzie można pobierać na 1 dziecko 1000 pln na dwoje 65 tygodni na troje 67 tygodni na czworo 69 tygodni piątka i więcej 71 tygodni.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie od 1 stycznia 2016 r. Przepisy przejściowe zakładają jednak, że ze świadczeń będą mogli skorzystać rodzice, których dzieci urodziły się przed dniem 1 stycznia 2016 r., w sytuacji gdy nie minęło jeszcze 52 tygodni od urodzenia dziecka (i odpowiednio więcej w przypadku ciąży mnogie) To dość ważne.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024