Kryzys Wieku Sredniego - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 48 ]

1

Temat: Kryzys Wieku Sredniego

Co to wedlug was jest?
W jakim wieku dotyka?
Czym sie objawia?

Dzisiaj sie dowiedzialam ze takowy przechodze bo....uwaga uwaga....marzy mi sie Hayabusa w przyszlym roku. Albo R1 big_smile big_smile

W zyciu nie bylam bardziej zaskoczona tym bardziej ze ja w takie zjawisko po prostu nie wierze.
Ale chetnie poslucham opini innych big_smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kryzys Wieku Sredniego

Ale Ty chyba masz od lat fioła na punkcie motocykli? To od dwudziestki masz kryzys wieku średniego?  big_smile big_smile

Ja zauważam ten objaw u niektórych osób, ale wbrew pozorom to chyba wcale nie tak częsta przypadłość wink
A co to jest? Nieumiejętność pogodzenia się z upływającym czasem i sztuczne podkreślanie swej młodości.

W jakim wieku dotyka? Rożnie - zależy kto w jakim wieku uświadomił sobie, że się młodość uciekła wink czasem przed 40, czasem po 50.

Jak się objawia? Ktoś nagle zaczyna zachowywać się inaczej niż dotychczas. Nagle zmienia sposób ubierania, albo wymyśla jakieś hobby kojarzące się raczej z nastolatkami. Panowie nagle potrzebują udowadniać całemu światu jaką to oni mają kondycję i ile to razy mogą w ciągu nocy.

A u kobiet to chyba jakoś mniej zauważalnie przechodzi. Czasem po raz pierwszy od 30 lat zaczynają się czesać w kucyki, "bo to taka dziewczęca fryzura" big_smile Dostają białej gorączki na słowo "zmarszczki" big_smile

Nie no... faceci są pod tym względem gorsi big_smile

3

No wlasnie nie rozumiem.

To pojecie Kryzys Wieku Sredniego....nie wierze w to.
Sztuczne podkreslanie mlodosci?
Hmmmm....nie wiem serio ja tam nie musze wygladac jak 11 latka zeby sie dobrze ze soba czuc.

Iceni napisał/a:

Jak się objawia? Ktoś nagle zaczyna zachowywać się inaczej niż dotychczas. Nagle zmienia sposób ubierania, albo wymyśla jakieś hobby kojarzące się raczej z nastolatkami. Panowie nagle potrzebują udowadniać całemu światu jaką to oni mają kondycję i ile to razy mogą w ciągu nocy.

Ale inaczej to moze byc wlasnie fakt ze chce wiekszy motor.
Hobby? A jakie hobby sie kojarzy tylko z nastolatkami?
Co do kondycji i udowadniania to tego jeszcze nie znalam big_smile Maja jakis swoj portal gdzie sie chwala czy jak? big_smile

Iceni napisał/a:

A u kobiet to chyba jakoś mniej zauważalnie przechodzi. Czasem po raz pierwszy od 30 lat zaczynają się czesać w kucyki, "bo to taka dziewczęca fryzura" big_smile Dostają białej gorączki na słowo "zmarszczki" big_smile

Nie tego kompletnie nie lapie.

Ale potrafie zrozumiec to ze ludzie w pewnym wieku zaczynaja sie zachowywac inaczej.
Przykladowo...para odchowala dzieci, te dzieci poszly w swiat, rodzice nagle zostaja sami, moga robic wszystkie te rzeczy na ktore nie mogli sobie pozwolic jak pociechy byly w domu....Kupuja samochody, wyjezdzaja na wakacje, panie zaczynaja bardziej dbac o siebie, panowie nagle zaczynaja chodzic na silownie i stroszyc piorka wink

Ale jak dla mnie to logiczne wyjasnienie a nie jakis tam kryzys...

4

Jaguar napisał/a:

Co to wedlug was jest?
W jakim wieku dotyka?
Czym sie objawia?

Dzisiaj sie dowiedzialam ze takowy przechodze bo....uwaga uwaga....marzy mi sie Hayabusa w przyszlym roku. Albo R1 big_smile big_smile...

A to nie za ciężkie maszyny dla dziewczynki? smile

5

Dla dziewczynek moze i tak.
Ja jestem kobieta pelna geba big_smile

A tak na serio...nie bede jej na rekach nosic tylko ujezdzac a po to ma to moto 1300cc zeby moglo sie ruszyc za pomoca tylko mojej jednej dloni.

6

No kumam, kumam. big_smile
Szkoda, ze masz faceta, nauczyła być mnie jeździć na motorze. big_smile

7

N4VV napisał/a:

Czy ja slusznie miewam swintuszkowate skojarzenia...? smile

Po drugie...szkoda ze ty masz partnerke.
Ja mam zwiazek otwarty smile to ty podejrzewam masz smycz i kaganiec big_smile

8

Jaguar napisał/a:
N4VV napisał/a:

Czy ja slusznie miewam swintuszkowate skojarzenia...? smile

Po drugie...szkoda ze ty masz partnerke.
Ja mam zwiazek otwarty smile to ty podejrzewam masz smycz i kaganiec big_smile

Co ja pacze? big_smile

NIE MAM PARTNERKI!!!

Skąd ta informacja?

9 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2013-11-11 11:13:20)

Jaguar napisał/a:

... potrafie zrozumiec to ze ludzie w pewnym wieku zaczynaja sie zachowywac inaczej.
Przykladowo...para odchowala dzieci, te dzieci poszly w swiat, rodzice nagle zostaja sami, moga robic wszystkie te rzeczy na ktore nie mogli sobie pozwolic jak pociechy byly w domu....Kupuja samochody, wyjezdzaja na wakacje, panie zaczynaja bardziej dbac o siebie, panowie nagle zaczynaja chodzic na silownie i stroszyc piorka wink

Ale jak dla mnie to logiczne wyjasnienie a nie jakis tam kryzys...

To nie kryzys - to stabilizacja i wykorzystanie możliwości na jakie pracowało się latami smile
Za to TO jest kryzys:

Iceni napisał/a:

...Ktoś nagle zaczyna zachowywać się inaczej niż dotychczas. Nagle zmienia sposób ubierania, albo wymyśla jakieś hobby kojarzące się raczej z nastolatkami. Panowie nagle potrzebują udowadniać całemu światu jaką to oni mają kondycję i ile to razy mogą w ciągu nocy.

Iceni napisał/a:

Nie no... faceci są pod tym względem gorsi big_smile

Może panie w tym względzie mniej widocznie, ale czy nie BARDZIEJ dramatyczne? Chyba NIEKTÓRE mają świadomość, że mogą się ośmieszyć (a panom to "wisi" wink )
Nie znasz pań, które nie są w stanie pogodzić się z upływem czasu?
Osobiście podpadłam jednej, gdy śmiałam stwierdzić iż dbanie o wygląd (graniczące moim zdaniem z obsesją) które nie jest dla innej jednostki żeńskiej na pierwszym miejscu listy priorytetów, NIE POZBAWIA owej kobiecości! Ponieważ działo się to w internecie i pani poczuła się mym zdaniem odrębnym urażona (obrażona) - doszło do pogróżek, iż sprawa znajdzie zakończenie w sądzie. Dopiero by był ubaw po pachy...

N4VV napisał/a:

NIE MAM PARTNERKI!!!

No to się zwyczajnie "marnujesz" wink przypuszczam, że porażająco wielka statystycznie część tego forum będzie podobnego zdania smile

10

Anhedonia napisał/a:

....

N4VV napisał/a:

NIE MAM PARTNERKI!!!

No to się zwyczajnie "marnujesz" wink przypuszczam, że porażająco wielka statystycznie część tego forum będzie podobnego zdania smile

Nie sądzę. smile
Natomiast zżera mnie ciekawość skąd Jaguar wykombinował, że mam. big_smile

11

Ciekawe dlaczego to zjawisko nazywa sie kryzysem SREDNIEGO wieku a nie npo. wieku dojrzalego czy starczego.
Sadze, ale to tylko moja wlasna teoria, ze biuerze sie to z takiego czasowego rozstaju drog. Wiek sredni czyli ani czlowiek mlody ani jeszcze stary. I nagle nie potrafi sie odnalezc po zadnej stronie. Z jednej strony fajnie byloby zatrzymac sie na dluzej po stronie mlodych, z drugiej ani uroda juz nie ta ani zdrowie ani kondycja..ani czasem juz ta mlodosc tak nie bawi. No ale przejsc na strone starych to jakby skazac sie nawczesniejsza emeryture, juz nas beda szufladkowac do tych brzydkich, zgrzybialych, bezuzytecznych.

I tak sobie wlasnie czasem obserwuje, glownie wsrod pan ale zjawiko dotyczy obu plci, ze w tym srednim wieku istnieja dwie tendencje - do odmladzania sie na sile (a jak to wiemy) albo do postarzania sie. Bo jak 40-cha na karku to juz jestesmy passe, nie wypada to czy tamto, nie powinno sie, albo powinno. I jedno i drugie podejscie wg. mnie jest smieszne, bo przeciez wiek sredni to najfajniejszy wiek. Jeszcze czlowiek nie szpetny a juz nie glupi, jak to Kalicinska pisala. Ma juz wszystkie glupie mlodziencze wzloty ii upadki i rozterki mlodego Wertera za soba, jest juz bardziej osadzony w realiach, pewienm siebie, ma jakas stabilizacje, prace, dom, rodzine a przy tym jesli dobrze o siebie dba jest nadal w pelni sil witalnych i wcale nie najgorszej urody. Ma wiecej czasu, pieniedzy, mozliwosci realizowania swoich pasji. Oczywiscie, ze baletnica w tym wieku zadna pani nie zostanie ale czy nie mozna odrzucic juz tych niespelnionych dziecieco-mlodzienczych marzen i znalezc inne, rownie pasjonujace?

Jesli chodzi o maskowanie swoich ubytkow estetycznych nadchodzacych z uplywem czasu, to nie widze w tym nic zlego, o ile, jak pisala Anhedonia, nie stanie sie to obsesja. W koncu kazdy chce jak najdluzej wygladac ladnie, natomiast nie kazdemu do twarzy z twarza 20-latka.

I jesli panowie w kryzysie wieku sredniego udowadniaja calemu swiatu swoj potencjal tak jak to Iceni opisywala, to przyznam, ze doczekac sie nie moge kiedy moj partner wpadnie w ten kryzys;)

12

Mussuka napisał/a:

...I tak sobie wlasnie czasem obserwuje, glownie wsrod pan ale zjawiko dotyczy obu plci, ze w tym srednim wieku istnieja dwie tendencje - do odmladzania sie na sile (a jak to wiemy) albo do postarzania sie. Bo jak 40-cha na karku to juz jestesmy passe, nie wypada to czy tamto, nie powinno sie, albo powinno. I jedno i drugie podejscie wg. mnie jest smieszne, bo przeciez wiek sredni to najfajniejszy wiek. Jeszcze czlowiek nie szpetny a juz nie glupi, jak to Kalicinska pisala. Ma juz wszystkie glupie mlodziencze wzloty ii upadki i rozterki mlodego Wertera za soba, jest juz bardziej osadzony w realiach, pewienm siebie, ma jakas stabilizacje, prace, dom, rodzine a przy tym jesli dobrze o siebie dba jest nadal w pelni sil witalnych i wcale nie najgorszej urody. Ma wiecej czasu, pieniedzy, mozliwosci realizowania swoich pasji. Oczywiscie, ze baletnica w tym wieku zadna pani nie zostanie ale czy nie mozna odrzucic juz tych niespelnionych dziecieco-mlodzienczych marzen i znalezc inne, rownie pasjonujace?

Ale to wymaga poczucia własnej wartości?
Znam osoby (mam nadzieje do nich się zaliczyć) którzy jakoś płynnie w miarę przechodzą z jednego etapu do kolejnego. Nie doszukują się na siłę tego czy "szklanka do połowy pusta, czy do połowy pełna"... Ot - szklanka. Tyle smile akceptacja czy rezygnacja z walki z wiatrakami wink ?
A człowiek z nagromadzonymi kompleksami to jakby wiecznie w kryzysie... Może w wieku średnim, gdy robi bilans dokonań, przeżywa to głębiej? I na zasadzie przekory włącza mu się :"ja Wam (jeszcze) pokarzę!"? wink

13

Anhedonia napisał/a:
Mussuka napisał/a:

...I tak sobie wlasnie czasem obserwuje, glownie wsrod pan ale zjawiko dotyczy obu plci, ze w tym srednim wieku istnieja dwie tendencje - do odmladzania sie na sile (a jak to wiemy) albo do postarzania sie. Bo jak 40-cha na karku to juz jestesmy passe, nie wypada to czy tamto, nie powinno sie, albo powinno. I jedno i drugie podejscie wg. mnie jest smieszne, bo przeciez wiek sredni to najfajniejszy wiek. Jeszcze czlowiek nie szpetny a juz nie glupi, jak to Kalicinska pisala. Ma juz wszystkie glupie mlodziencze wzloty ii upadki i rozterki mlodego Wertera za soba, jest juz bardziej osadzony w realiach, pewienm siebie, ma jakas stabilizacje, prace, dom, rodzine a przy tym jesli dobrze o siebie dba jest nadal w pelni sil witalnych i wcale nie najgorszej urody. Ma wiecej czasu, pieniedzy, mozliwosci realizowania swoich pasji. Oczywiscie, ze baletnica w tym wieku zadna pani nie zostanie ale czy nie mozna odrzucic juz tych niespelnionych dziecieco-mlodzienczych marzen i znalezc inne, rownie pasjonujace?

Ale to wymaga poczucia własnej wartości?
Znam osoby (mam nadzieje do nich się zaliczyć) którzy jakoś płynnie w miarę przechodzą z jednego etapu do kolejnego. Nie doszukują się na siłę tego czy "szklanka do połowy pusta, czy do połowy pełna"... Ot - szklanka. Tyle smile akceptacja czy rezygnacja z walki z wiatrakami wink ?
A człowiek z nagromadzonymi kompleksami to jakby wiecznie w kryzysie... Może w wieku średnim, gdy robi bilans dokonań, przeżywa to głębiej? I na zasadzie przekory włącza mu się :"ja Wam (jeszcze) pokarzę!"? wink

Zgadzam sie - to wymaga poczucia wlasnej wartosci, samoakceptacji, akceptacji faktu, ze z kazdym dniem lat nam przybywa ALE nie tylko nam, ze starosc to tez radosc (o ile wiek dojrzaly to juz starosc;)), ze kazdy wiek ma swoje minusy ale i plusy i od nas zalezy co bardziej wyeksponujemy. Na swoim przykladzie napisze, ze majac 40+ wiem, iz zawrotow glowy swoja uroda juz nie spowoduje u plci przeciwnej, wiec odpuszczam sobie poniekad dazenie do uwydatnienia wszystkich swoich atrybutow zewnetrznych, tak jak robilam to jeszcze 10 lat temu, natomiast skupiam sie teraz bardziej na zdrowiu i kondycji. To sie odbija i w stroju i w zainteresowaniach. Przestaly mnie pociagac calonocne potancowy ale wciagnal mnie sport, przebywanie blizej natury, relaks, zdrowe odzywianie, dbanie o skore bardziej niz o wyrafinowany makijaz. Bez obsesji ale sprawia mi to przyjemnosc i nie daje odczuc, ze nagle zycie dla mnie skonczylo sie. Po prostu w inny sposob i z innych zrodel czerpie teraz energie i chec do zycia niz majac nascie czy dziescia lat.
Zreszta sport i rekreacja to takie troche neutralne i pozaczasowe hobby, zawsze mozna kogos "zmylic" co do wieku, jesli nam na tym zalezy:)

14

Ja niedawno przechodziłam taki kryzys, he he. Randkowałam jak szalona. Ale juz mi sie znudziło.

15

Kojarzy mi się z facetami big_smile Kiedyś poruszałyśmy ten temat w Netkafejce Świadomych Zołz, potem temat podjęłam ze znajomymi facetami, w tym z mężem, którzy to stwierdzili, że te "głupoty" które facet około 40-tki robi (kupuje motor, zmienia styl ubierania itp.) to czekały na niego przez kilkanaście lat, aż:
- będzie go an to stać,
- dzieci będą odchowane = więcej czasu dla siebie.

Może u kobiet też to tak działa ?

16

N4VV napisał/a:

Co ja pacze? big_smile
NIE MAM PARTNERKI!!!
Skąd ta informacja?

A nie wiem.
Takie jakies wrazenie odnioslam po kilku twoich wypowiedziach (prosze nie kaz mi szukac bo nie pamietam w jakich watkach)
No to jak nie masz to sie ciesz big_smile

Mussuka napisał/a:

I jesli panowie w kryzysie wieku sredniego udowadniaja calemu swiatu swoj potencjal tak jak to Iceni opisywala, to przyznam, ze doczekac sie nie moge kiedy moj partner wpadnie w ten kryzys;)

Ja tez!! big_smile

17

Jaguar napisał/a:
N4VV napisał/a:

Co ja pacze? big_smile
NIE MAM PARTNERKI!!!
Skąd ta informacja?

A nie wiem.
Takie jakies wrazenie odnioslam po kilku twoich wypowiedziach (prosze nie kaz mi szukac bo nie pamietam w jakich watkach)
No to jak nie masz to sie ciesz big_smile
...

Znudziła mi się ta radość.:D
Zresztą dlaczego mi ma być lepiej niż kolegom. big_smile

18

Jaguar napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Ja tez!! big_smile

Ale oni to tylko tak... werbalnie tongue

19

Iceni napisał/a:

Ale oni to tylko tak... werbalnie tongue

Nie moge sie doczekac zeby go na takim przechwalaniu przylapac.
Szybciutko mu przejdzie. Nic tak nie kastruje jak "no ale obiecales dwie godziny a nie dwie minuty" big_smile

20

N4VV napisał/a:

A dlaczego mialoby ci nie byc lepiej niz innym? tongue
Po rowno to w komunizmie bylo a mamy juz kapitalizm jako taki big_smile

21

Jaguar napisał/a:

...Nic tak nie kastruje jak "no ale obiecales dwie godziny a nie dwie minuty" big_smile

Dwie godziny? Lipa. Znaczy rozgrzewka. smile

Jaguar napisał/a:
N4VV napisał/a:

A dlaczego mialoby ci nie byc lepiej niz innym? tongue
Po rowno to w komunizmie bylo a mamy juz kapitalizm jako taki big_smile

Przepełnia mnie empatia dla moich nieukojonych w cierpieniu kumpli. big_smile
Pragnę dzielić z nimi ból. big_smile

22

joasiabasia61 napisał/a:

Ja niedawno przechodziłam taki kryzys, he he. Randkowałam jak szalona. Ale juz mi sie znudziło.

Eee tam od razu kryzys....Dobrze sie bawilas i tyle. big_smile

N4VV napisał/a:

Przepełnia mnie empatia dla moich nieukojonych w cierpieniu kumpli. big_smile
Pragnę dzielić z nimi ból. big_smile

Aha.
Chrzanic empatie, sami sobie taki okrutny los wybrali to niech cierpia jak mezczyzni big_smile

23

Jaguar napisał/a:

...
Aha.
Chrzanic empatie, sami sobie taki okrutny los wybrali to niech cierpia jak mezczyzni big_smile

No tak, ale tracimy wspólny język, bo przy piwie marudzą jak stare baby. big_smile
Lipa - nawet na piwo nie ma z kim iść.

24

A tak na powaznie...serio ludziom sie w pewnym wieku we lbach az tak bardzo przewraca?
Ktos zna jakies raastyczne przypadki takiego kryzysu?

25

Jaguar napisał/a:

A tak na powaznie...serio ludziom sie w pewnym wieku we lbach az tak bardzo przewraca?
Ktos zna jakies raastyczne przypadki takiego kryzysu?

Pewnie. Wszak ludzie są różni i różnie PRZEŻYWAJĄ swą nietrwałość tudzież raptownie odkrytą śmiertelność smile
Jedni spokojnie, inni "z hukiem".
Tych drugich lepiej widać "na tle". Nowa fura, komóra, lolitka/dziesiąt lat młodszy gach wink są "pożywką" dla okolicznej społeczności bądź tabloidów smile

26

Anhedonia napisał/a:

Nowa fura, komóra,dziesiąt lat młodszy gach wink są "pożywką" dla okolicznej społeczności bądź tabloidów smile

Ehem, sugerujesz cos Anhedonia?;) Ja u siebie kryzysu nie dostrzeglam moze poza czestszymi wizytami u kosmetyczki:)) Ale ze gach poniekad odmladza to fakt;)

27

Mussuka napisał/a:
Anhedonia napisał/a:

Nowa fura, komóra,dziesiąt lat młodszy gach wink są "pożywką" dla okolicznej społeczności bądź tabloidów smile

Ehem, sugerujesz cos Anhedonia?;) Ja u siebie kryzysu nie dostrzeglam moze poza czestszymi wizytami u kosmetyczki:)) Ale ze gach poniekad odmladza to fakt;)

Hehe... uderz w stół..... big_smile
Nie wiem dlaczego poczułaś sie wywołana do odpowiedzi. Wiek nie jest faktorem doboru partnera/ki - pasuje, albo nie, niezależnie ile ma lat.

28

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:
Anhedonia napisał/a:

Hehe... uderz w stół..... big_smile
Nie wiem dlaczego poczułaś sie wywołana do odpowiedzi. Wiek nie jest faktorem doboru partnera/ki - pasuje, albo nie, niezależnie ile ma lat.

Iii tam zaraz wywolana:) Tak sobie drocze sie z Anhedonia, bezbolesnie:) Co do Twojej teorii, ze wiek nie ma znaczenia przy doborze partnera to sie zgadzam, ale jakie sa reakcje spoleczenstwa na widok pana 50+ z panna 20 lat? Stereotypowe niestety. W druga strone podobnie acz nie widuje sie az tak wielu starszych dam z mlodziencami pod pache.

29

Mussuka napisał/a:

... jakie sa reakcje spoleczenstwa na widok pana 50+ z panna 20 lat? Stereotypowe niestety. .....

Jak kogoś to obchodzi, to jego problem. Nie Twój i nie mój. Ludzie mają nudne życie, więc czymś się muszą zająć. smile
Mam (wyłącznie) koleżanki ~15-20lat młodsze - dlatego, że się łatwo dogadujemy i lubimy.

30

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:

... jakie sa reakcje spoleczenstwa na widok pana 50+ z panna 20 lat? Stereotypowe niestety. .....

Jak kogoś to obchodzi, to jego problem. Nie Twój i nie mój. Ludzie mają nudne życie, więc czymś się muszą zająć. smile
Mam (wyłącznie) koleżanki ~15-20lat młodsze - dlatego, że się łatwo dogadujemy i lubimy.

Ale przepraszam, to klockami LEGO sie z nimi bawisz? Bo to chyba jakies przedszkolaki sa biorac pod uwage Twoj wiek. Chyba, ze jak Jaguar z kims innym Cie myle:)

31

Mussuka napisał/a:
N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Ale przepraszam, to klockami LEGO sie z nimi bawisz? Bo to chyba jakies przedszkolaki sa biorac pod uwage Twoj wiek. Chyba, ze jak Jaguar z kims innym Cie myle:)

A skąd Ty znasz mój wiek?

32

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:
N4VV napisał/a:

No wlasnie chyba nie znam bo cos mi sie popietrolilo, ze Ty jakos 20+ masz:)) ale to cos za mlode te kolezanki mi w takim wypadku wychodza;) Ale miasto Wr. to dobrze kojarze?

33

Mussuka napisał/a:
N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:

No wlasnie chyba nie znam bo cos mi sie popietrolilo, ze Ty jakos 20+ masz:)) ale to cos za mlode te kolezanki mi w takim wypadku wychodza;) Ale miasto Wr. to dobrze kojarze?

Miasto dobrze, wiek do bani - może to wpływ ww. koleżanek. big_smile

34

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:
N4VV napisał/a:

Miasto dobrze, wiek do bani - może to wpływ ww. koleżanek. big_smile

No to Bogu dzieki i PiSow, ze chociaz geografie zaliczylam:) Idac droga dedukcji, skoro kolezanki nawet o 20 lat mlodsze, to daje Ci jakies 40, no niech Ci bedzie 38 ale nie mniej, bo to juz smarkule beda:) Czyli, zeby z off-topicu zejsc:)) jestes w grupie najwiekszego zagrozenia ww. kryzysem:)

35

Mussuka napisał/a:

....
No to Bogu dzieki i PiSow, ze chociaz geografie zaliczylam:) Idac droga dedukcji, skoro kolezanki nawet o 20 lat mlodsze, to daje Ci jakies 40, no niech Ci bedzie 38 ale nie mniej, bo to juz smarkule beda:) Czyli, zeby z off-topicu zejsc:)) jestes w grupie najwiekszego zagrozenia ww. kryzysem:)

A czy on nie dotyczy wyłącznie żonatych? Ja nie muszę niczego zmieniać, by związać się z kobietą 20 lat młodszą. Brzucha nie mam - jestem raczej za chudy. Na auta i motory podrywać nie będę, bo mi się niewłaściwy target nawinie - zresztą nie jestem jakimś pasjonatem. Raczej sądzę, że mnie zagadnienie kryzysu nie dotyczy at all.

36 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2013-11-13 11:35:03)

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:

....

A czy on nie dotyczy wyłącznie żonatych? Ja nie muszę niczego zmieniać, by związać się z kobietą 20 lat młodszą. Brzucha nie mam - jestem raczej za chudy. Na auta i motory podrywać nie będę, bo mi się niewłaściwy target nawinie - zresztą nie jestem jakimś pasjonatem. Raczej sądzę, że mnie zagadnienie kryzysu nie dotyczy at all.

Kryzys dopasc moze i zatwardzialych singli, niestety. Na to nie ma szczepien. Mam kolezanke 40+, ladna i inteligentna, ale jakos jej sie nie powiodlo w sferze zwiazkow. Miala tego cymesu az nadto jeszcze do niedawna ale jakos nikt sie na stale nie przykleil no i teraz, kiedy przekroczyla magiczna liczbe 40 dopadl ja ten kryzys. Niestety z jakas lekka depresja polaczony.

Podryw na auto czy inny mobil uwazam za najglupszy chwyt u panow z malym, ze tak powiem...ego;) Czyms nadrobic przeciez trzeba;) Jak widze tu u nas takich lyskow wzrostu siedzacego psa, jak zza kierownicy kabrioletu ledwo wystaje i wiatr mu ten tupecik rozwiewa, ale mine ma Wladcy Pierscieni i polowy swiata, to nie moge sie nie rozesmiac:)) Niektorym paniom mniej wymagajacym ten typ jednak pasuje.

37

Rozumiem Cię. ja też lepiej dogaduję sie z młodszymi ludźmi, nie tylko mężczyznami.

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:

38

Mussuka napisał/a:

Ehem, sugerujesz cos Anhedonia?;)

Never ever smile
Ty i kryzys... no proszę Cię.
Pytanie brzmiało; "...ludziom sie w pewnym wieku we lbach az tak bardzo przewraca?
Ktos zna jakies raastyczne przypadki takiego kryzysu?" i przed oczami stanął mi... mój kuzyn wink
Jeszcze ze 2 sztuki płci różnej by się znalazły w otoczeniu.
Ale znam również ludzi, których ŻADEN "taki" kryzys się nie ima. To co ich łączy to silna osobowość smile więc nie wiem czy akurat wiek jest najważniejszym wyznacznikiem smile

39

Anhedonia napisał/a:

Ale znam również ludzi, których ŻADEN "taki" kryzys się nie ima. To co ich łączy to silna osobowość smile więc nie wiem czy akurat wiek jest najważniejszym wyznacznikiem smile

Hmmmm...skoro nie wiek to czemu sie to zjawisko nazywa "kryzysem wieku sredniego"?
Czemu nie np chwilowym zaburzeniem osobowosci? tongue

N4VV czy mi sie dobrze wydaje ze 38 na karku zalega?

40

Jaguar napisał/a:

....N4VV czy mi sie dobrze wydaje ze 38 na karku zalega?

W każdym razie jest to bliższe stanu faktycznemu, niż podejrzewanie mnie o zabawy z dziewczynkami w piaskownicy. big_smile

41

N4VV napisał/a:
Jaguar napisał/a:

....N4VV czy mi sie dobrze wydaje ze 38 na karku zalega?

W każdym razie jest to bliższe stanu faktycznemu, niż podejrzewanie mnie o zabawy z dziewczynkami w piaskownicy. big_smile

Musze przyznac ze zabawa klockami Lego nadal do mnie przemawia big_smile

42

Ale inna z teorii głosi, że faceci to wieczne dzieci smile Że dojrzewają do 12 roku życia a potem tylko rosną.

43

Catwoman napisał/a:

Ale inna z teorii głosi, że faceci to wieczne dzieci smile Że dojrzewają do 12 roku życia a potem tylko rosną.

no to wtedy zaden kryzys im nie grozi:)) Kupuje sie nowe zabawki, stare oddaje i wszystko gra;)

44

Jaguar napisał/a:

Hmmmm...skoro nie wiek to czemu sie to zjawisko nazywa "kryzysem wieku sredniego"?
Czemu nie np chwilowym zaburzeniem osobowosci? tongue

Miałam na myśli, że konstrukcja psychiczna osobnika decyduje a nie SAM wiek...
Tak jak choroby wieku dziecięcego - nie ma obowiązku wszystkich "przechorować". Niektórych to i owo omija. Może to być i kryzys wieku smile A czemu akurat średniego? ponoć gdy zaczęto używać TEGO określenia, dotykał on facetów między 30-tką a 40-tką, którzy uzmysławiali sobie, że już mają co nieco "pozamiatane", więc dla zasady łapali się za metodę: "JA Wam pokażę"! wink
O mężczyznach czytałam, że jak taki nie dorośnie do 35 roku życia to już na zawsze dzieckiem pozostanie wink

45

Anhedonia napisał/a:

O mężczyznach czytałam, że jak taki nie dorośnie do 35 roku życia to już na zawsze dzieckiem pozostanie wink

A ja wysune smiala teorie, ze za zdziecinnienie niektorych mezczyzn odpowiadaja nie oni sami tylko kobiety. Takich mamy panow jakich sobie "wychowamy". Od malenkosci.
Poza tym, jakby facet mial co ze soba w domu robic toby nie mial czasu na zadne kryzysy. Siedzi taki z kolejnym piwkiem i coraz wiekszym brzuchem po sutym obiadku na kanapie, oglada mlodych wysportowanych latajacych po boisku i zaczyna sie nad soba roztkliwiac, bo sam niestety juz wszystko co mial piekne i meske skutecznie zamaskowal.

Ale wiecie co, przesadzac tez z tym dbaniem nie nalezy. Jak patrze na Ibisza to az sie boje co obsesja z czlowieka robi.

46

Mussuka napisał/a:

...jakby facet mial co ze soba w domu robic toby nie mial czasu na zadne kryzysy. ....

Ja bym nawet powiedział, że nie tyle ze sobą, ale gdyby miał co z żoną robić....

47

N4VV napisał/a:
Mussuka napisał/a:

...jakby facet mial co ze soba w domu robic toby nie mial czasu na zadne kryzysy. ....

Ja bym nawet powiedział, że nie tyle ze sobą, ale gdyby miał co z żoną robić....

potwierdzam:) malo kto spelnie sie w domu solo.

Posty [ 48 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024