Babie z brzuchem nie wypada... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Babie z brzuchem nie wypada...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Babie z brzuchem nie wypada...

Do tego wątku zainspirowało mnie wczorajsze zdarzenie. Weszłam sobie do tramwaju, skasowałam bilet i usiadłam. Tramwaj niemal pusty, więc wybór spory wink, no ale nie w tym rzecz. Kilka miejsc za mną siedzą dwie wiekowe panie i nagle słyszę dość donośne i pełne oburzenia (miało pewnie być cicho, ale słuch już pewnie nie ten, a i w pustym tramwaju niesie się...):
- Patrzaj Hela, z brzuchem, a wymalowana!
Na co równie przejęta Hela:
- No nie przystoi, nie przystoi...

Mnie nieco wmurowało. Głównie dlatego, że generalnie maluje się sporadycznie, a i tego dnia jedynym "makijażem" jaki zaprezentowałam światu był krem koloryzujący-niewidoczny zupełnie, lekka mascara i na ustach błyszczyk. Może ten błyszczyk tak panie starsze zniesmaczył? Sama jestem ciekawa, a że jechałam tylko dwa przystanki, to już nie miałam okazji sama zapytać wink

I ta sytuacja przypomniała mi też niedawną rozmowę z pewną moją ciotką, kiedy to swierdziłam, że muszę sobie kupić jakieś krótkie spodenki, bo w przedciążowe nie mam szans najmniejszych wejść, a nie chcę ich przerabiać, bo szkoda mi, jeśli nie będę umiała potem na powrót na nie-ciążowe przerobić. No a upał nie do zniesienia, więc jedyne moje ciązowe spodnie-dzinsy nie nadają się. I wtedy usłyszałam też pełne bojaźliwego drżenia:
- Ale będziesz w krótkich spodenkach W CIĄŻY (!) chodzić?! To nie wypada!
Tematu nie ciągnęłam, choć korci mnie jednak dowiedzieć się co takiego złego w tych krótkich spodenkach? wink

I tak mnie to zaintrygowało, czy Wam też przydarzyło się słyszeć, że czegoś tam w ciąży nie wypada, nie można ubrać itp? A może same macie takie zdanie i jakieś ograniczenia sobie narzuciłyście?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Babie z brzuchem nie wypada...

Witam smile

Moim zdanie starsze panie zazdroszczą , że same już tak pięknie nie wyglądają smile

w ciąży to nie wypadał palić i pić! a wręcz nie wolno!

3

Mnie by chyba tylko rozśmieszyło, gdyby mi ktoś powiedział, że czegoś mi "nie wypada" robić bo jestem w ciąży (znaczy się teraz nie jestem, ale może kiedyś będę wink). W ogóle bardzo nie lubię określenia "nie wypada" - kojarzy mi się jedynie z jakimiś sztucznymi zasadami pseudospołecznymi, które zmuszają nas do pogwałcania własnej autonomii w imię umilenia życia komuś innemu. Nie kupuję tego wink

Ja mam wręcz przeciwne odczucia - myślę, że dobrze, jeśli ciężarna kobieta nie przestaje o siebie dbać i nie przestawia się od razu na tryb "matki Polki". Ku swojemu zdziwieniu dość często widuję na ulicach kompletnie zaniedbane kobiety w ciąży, nie chodzi tutaj bynajmniej o brak makijażu, tylko ogólny wygląd: nieuczesane, związane byle jak włosy (często, o zgrozo, nawet nieumyte), rozciągnięta koszula (żeby się brzuchol zmieścił), rozdeptane klapki i wystające z nich popękane pięty yikes Czasem się zastanawiam, czy u niektórych kobiet hormony ciążowe automatycznie tak działają, że kobiety te same sprowadzają swoją rolę wyłącznie do inkubatora dla rozwijającego się dziecka...?

4

A ja powiem dość przekornie, wolność mamy każdy ma prawo mówić co uważa. Te wypowiedzi tylko świadczą o tych starszych paniach, zapewne swoich poglądów już do końca życia nie zmienią. smile
Nie rozumiem dlaczego te słowa poruszyły autorkę wątku?

5 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2013-07-10 10:54:32)

Anemonne, a ja myślę, że zaniedbane ciężarne to raczej taki typ, co już wcześniej sobie "odpuszczał". W ciąży czasem trudniej o pewne rzeczy zadbać, że nie wspomnę, że na pewnym etapie dostanie sie do stóp, wymaga chwili gimnastyki wink Jakoś nie wyobrażam sobie kobiety, która nagle w ciąży z normalnej, zadbanej babki robi się niechlujem.

Fili, poruszyły? To za dużo powiedziane. Raczej zaintrygowały i zaciekawiły. Szczególnie, że akurat ja ani nie wyglądam wyzywająco (no chyba, że dla kogoś sterczący brzuchol jest wyzwaniem wink ), ani nie miewam wieczorowego makijażu - szczególnie w taki ukrop. I myślę, że gdyby nie brzuch, to 90% osób mijających mnie na ulicy nawet nie zwróciłoby na mnie uwagi. Więc czemu nagle brzuch miałby sprawić, że lekki makijaż, czy krótkie spodenki (w moim świecie to takie w okolicach kolan, a nie naprawdę króciusie) miałbyby nagle być dla mnie niedostępne.

Swoją drogą, jakoś przez ostatnie miesiące chyba bardziej się wyczulona stałam i widzę na mieście naprawdę sporo ciężarnych i naprawdę nie przypominam sobie żadnej zaniedbanej. Że już nie wspomnę, że na szkole rodzenia to takie laski były niektóre, że aż wzroku oderwać nie mogłam wink I choć sporo słyszałam o tych ciężarnych w rozciągniętych t-shirtach i w dresie męża, to jakoś na własne oczy nie spotkałam takiego egzemplarza.

6

Codziennie staranny makijaż i ułożone włosy. Na wakacjach sukienki z dekoltem (a co!) - na jadalni z apaszką/chustką.
Strój kąpielowy - bikini.
No nie zdążyłam innego kupić. Pazurki zrobione.

Miałam taką sytuację. Wsiadłam sobie do autobusu gdzie były dwa miejsca vis a vis dwóch innych. Miejsce dla czterech osób. Był upał to sobie spoczęłam na zewnętrznym siedzeniu. W międzyczasie autobus nieco się zapełnił. Obok mnie cały czas to miejsce blisko okna było wolne, trzy pozostałe zajęte.
Wsiadł taki starszy piernik. I na cały autobus zadaje mi pytanie czemu mu nie pozwalam usiąść ?
Zdębiałam. Zapytałam o co mu chodzi i czy aby przypadkiem nie widzi czemu nie przesuwam się w stronę okna (miałam obcisłą koszulkę)?
Bo on jak ma się tam zmieścić? On kulawy i takie tam brednie. Poruszał się sprawnie i był bez kul.
I, że taka ładna a taka nieuprzejma.
Nosz psia krew.

7

Wypada, wypada, wszystko wypada wink, oczywiście poza wspomnianym powyżej piciem i paleniem. W ciąży chodziłam nie tylko uczesana, umalowana, w krótkich spodenkach, a nawet sukienkach (długości przyzwoitej), z kolorowymi paznokciami, ale też biegałam po górach, spałam pod namiotem, byłam świadkiem na ślubie, bawiłam się na weselu, chętnie korzystałam z publicznego basenu. Ciąża to nie choroba, a stan wink, to od nas zależy w jaki sposób do niego podejdziemy.

8 Ostatnio edytowany przez fragola_369 (2013-07-10 20:13:37)

Ja też będąc w ciąży spotykałam się z różnymi uwagami w swoim kierunku..
Byłam w ciąży zimą więc bikini i sukienki mnie nie dotyczyył ale makijaż był na wyjścia, na przyjęcie założyłam sukienkę ciążową plus szpilki z małym obcasikiem, pomalowane paznokcie i ułożone włosy i nie wyobrażam sobie inaczej w dresie, koszulkach męża chodziłam owszem ale tylko po domu czas lub spać, ale na miasto? do sklepu? NO WAY nigdy wink

Raz kiedyś babka w sklepie (koło 50, poważnie kobitka tak dobrze się trzymała, wymalowana, szpilki ) z tekstem do mnie czy nie mam zamiaru jej przepuścić i czy nie widzę że jest starszą osobą.. oniemiałam. yikes

No i jak słyszę że czegoś nie wypada w ciąży to nóż się w kieszeni otwiera.. wiele osób myśli że "ta chora kobieta w ciąży" powinna siedzieć w domu i nie pokazywać się nikomu..

Witajcie.
Ja wprawdzie nie mam dziecka i to co chcę powiedzieć nie dotyczy tego co "nie wypada" robić w ciąży, ale tego co "nie wypada" robić będąc dojrzałą matką. Moja sąsiadka urodziła dziecko w wieku 40-kilku lat (było to jej piąte dziecko) i gdy chodziła z nim na spacer często padały komentarze, że nie wypada jej tak biegać z tym wózkiem w tym wieku. Zdziwiło mnie to... To rozumiem, że kobieta rodząca dziecko w późniejszym wieku ma siedzieć z nim w domu cały czas, bo "nie wypada jej chodzić z wózkiem"?
Ludzie nie przestaną mnie zaskakiwać. Wypowiedź co najmniej niesmaczna...

10

Hm osobiście nie spotkałam się ze złymi uwagami na temat mojego ubioru...chociaż teraz pada czasem, że mogłabym nosić sukienki dłuższe tongue Ogólnie nie lubię chodzić w dresach(nawet po domu), więc chodzę w spodenkach a najczęściej sukienkach (chyba że zimno). Lubię nosić dopasowane rzeczy, bo w szerokich czuję się jak wieloryb tongue A malować no cóż latem nie używam podkładów tylko tusz do rzęs big_smile a na starsze baby nie zwracam uwagi tongue

11

O Boże... Jakby mnie dopadły takie słuchy w tramwaju ... big_smile Hmm... Nie wiem jakbym zareagowała ale pewnie bym się wkurzyła.
Ale starsze baby już tak mają. Oczywiście niektóre. Bo są też bardzo uprzejme. Niestety większość to jędze.
Ja np też często jeżdże tramwajem i rozwala mnie ten widok jak biegną calkiem zdrowe to odjeżdżającego autobusu a w autobusie już się zaczyna... Ledwo co się trzyma w ogóle zaraz upadnie Oh I ah ... Kurde no nie znosze tego .
Co babie w ciąży nie wypada . Kobieta w ciąży może robić to na co ma ochotę. Co ma w ogóle się nie czesać, nie dbać o siebie itd... Wiadomo ,że w ciąży kobieta musi czuć się pięknie dla samej siebie, bo wtedy czuje się lepiej . Rozumiem jeszcze ich złość i oburzenie jak idzie przyszła mama z wielkim brzuchem i pali papieroska to mnie nawet drze od środka ..
Pewnie naprawdę są zazdrosne i dlatego tak mają big_smile

12

A co to kogo obchodzi... Czy kobieta w ciąży jest jakas inna, gorsza? Co za zacofanie...

13

Moja szwagierka paraduje z tyłkiem na werzchu - czytaj - nie wypada. A czemu nie wypada?
Bo w kusej kiecce lata, siedzic czasem w przeciągu, a raczej powinna dbac o to, by się nie zaziębic.

14

Myślę, że o tej porze roku to o zaziębienie z powodu przewiania raczej trudno wink
A na marginesie, to "latanie z tyłkiem na wierzchu", to mi osobiście nie podoba się niezależnie od tego czy kobieta ciężarna, czy wręcz przeciwnie.

15

To już można spokojnie nazwać głupotą...
Jak patrze na niektóre dziewczyny z dużymi bokami na wierzchu w krótkich bluzkach to mi się robi nie dobrze. Gdzie tu poczucie estetyki ? A w ciąży to już w ogóle. Jeżeli siedzi w przeciągach to brak odpowiedzialności i tyle. Ciekawe czy swoje dziecko też tak będzie ubierać.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Babie z brzuchem nie wypada...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024