czy warto iść do szkoły mimo 36 lat? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 39 ]

Temat: czy warto iść do szkoły mimo 36 lat?

hej, od dłuższego czasu przymierzam sie do pójcia do  szkoły,skonczyłam zawodówke, kurs opiekuna ale pracy niestety póki co nie ma!
ciagle siedzenie w domu,sprzatanie gotowanie i bezczynność zaczyna mnie dobijać nie żebym sie użalała ale chciałabym jeszcze coś zrobić mam ochote skończyć liceum i iść na technika medycznego chociaż podstawowy.mam obawy czy podołam czy pogodze dom i rodzine ? może któraś w was kończyła w ten sposób szkołe? napiszcie czy równiesz miałyście wachania i opory:)

pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy warto iść do szkoły mimo 36 lat?

Tak! Idź, ucz się, coś rób. Jakoś pogodzisz to wszystko. Jedyny problem jaki widzę to pieniądze na naukę.

3

Andzia,a czego nie warto? ja sama od września idę do szkoły,w końcu trzeba zrobic coś dla siebie smile
nie wiem jak to u ciebie wygląda,ale u mnie jest jeden zjazd weekendowy w miesiącu no i potem egzaminy

4

oczywiście że warto! Trzeba sie w życiu rozwijać i nie ważne czy masz 20 lat czy 36, moja ciotka ma 42 i kończy studia- licencjat. Mimo że ma pracę, chce osiagnąć coś lepszego. |Nigdy nie jest za poźno a bezczynność to chyba najgorsze co może być.

5

ban napisał/a:

Tak! Idź, ucz się, coś rób. Jakoś pogodzisz to wszystko. Jedyny problem jaki widzę to pieniądze na naukę.

finansowo dajemy rade smile jedyne obawy czy dam rade bo mózg juz nie taki chłonny nauki:(

6

bez przesady liceum zaoczne to w sumie pic na wodę,tam prawie nie trzeba się uczyć,:)

7

lena812 napisał/a:

Andzia,a czego nie warto? ja sama od września idę do szkoły,w końcu trzeba zrobic coś dla siebie smile
nie wiem jak to u ciebie wygląda,ale u mnie jest jeden zjazd weekendowy w miesiącu no i potem egzaminy

ja chce zacząć w marcu:) mam możliwośc wskoczyć na 3 semestr za napisanie prac przedmiotów których nie miałam w zawodówce:)
szkoła raz na dwa tygodnie sob-niedz 8-14 godz. wiec nie jest zle smile  no  i z pewnoscią prace semesralne i egzaminy

8

lena812 napisał/a:

bez przesady liceum zaoczne to w sumie pic na wodę,tam prawie nie trzeba się uczyć,:)

wiesz ,zależy jak samemu sie podchodzi do nauki wiem są ludzie którzy prace piszą kopiuj-wklej.
ale przecież nie o to chodzi wiem ze kiedyś sie tego uczyło ale zawsze to jakaś niepewność:)

9

tu nie chodzi o to żeby  np.z neta wszystko spisać
sami nauczyciele w liceach zaocznych uważają że ta nauka to nie nauka,bo w koncu za nią płacisz,więc i tak zdasz,ważne że masz zapłacone i 100 % obecnosci na zajeciach wtedy na półrocze dostajesz dobrą ocenę i nikt sie nie bawi w jakieś przepytywanie

10

Do andzia 19772
Witaj-ja jak najbardziej popieram nauke i inwestycje w siebie a dalsza nauka to napewno bardzo dobra inwestycja w siebie i na przyszłość,pewnie,że przyjda czasem chwile zwatpienia i nie bedziesz mieć ochoty na nauke ale jest takie powiedzenie co z trudem przychodzi lepiej smakuje.A pozatym kiedyś dzieci dorosna i co wtedy bedziesz robiła a jeśli masz zapał i ochote to trzeba sie zabrać za nauke i tyle,pozdrawiam cieplutko

11

No przecież liceum dla dorosłych jest bezpłatne. Chyba, że coś się zmieniło.....

Tak więc mój mąż ma 36 lat i jest w drugiej klasie uzupełniającego LO. Dziś planuje studia smile Czy było warto? Niemalże wypchnęłam do z domu. Dziś jest przeszczęśliwy, bo otworzyła mu się droga do awansu.

Drugi przykład? Koleżanka ze studiów. Skończyła w przeszłosci tylko zawodówkę, ponieważ urodziła wcześnie. Przez lata czuła się z tym źle. W wieku 34 lat miała dość niskiej samooceny i tak się rozpędziła, że w czerwcu broni magistra. I jedyne czego żałuje, to że tak późno się zdecydowała

12

nie wiem u mnie każda szkoła zaoczna jest płatna,bezrobotni mają zniżki
jest darmowa ale 100 km ode mnie więc się nie kalkuluje

13

Ja mam 42 lata. Jest ciezko, cholernie. Staram sie o rejestracje jako pielegniarka w UK. Dojezdzam do uniwersytetu 200mil w jedna strone (przy dobrych wiatrach jakies 4,5 godziny, przy trafiku szesc i troche ponad - w jedna strone). Co prawda nie codziennie, czasem musze nocowac dwie lub trzy noce. Do tego musze to pogodzic z moja pelno wymiarowa praca. Gdybym zredukowala godziny pracy nie mialabym pieniedzy na zycie. Do tego oplaty za szkole, dojazdy, noclegi... To wszystko musze pogodzic z zyciem rodzinny. Synowie juz wprawdzie prawie dorosli i sami studiuja, ale maz wciaz jeszcze na etapie raczkowania...I wiesz co, nie ma sily, ktora by mnie powstrzymala, zeby skonczyc, co zaczelam. Wiec przestan znajdowac wymowki i bierz sie do roboty bo na prawde WARTO!!!!! Powodzenia

14

lena812 napisał/a:

a skąd jesteś? szkoły LO dla dorosłych są bezpłatne:)

15

aga333 napisał/a:

Ja mam 42 lata. Jest ciezko, cholernie. Staram sie o rejestracje jako pielegniarka w UK. Dojezdzam do uniwersytetu 200mil w jedna strone (przy dobrych wiatrach jakies 4,5 godziny, przy trafiku szesc i troche ponad - w jedna strone). Co prawda nie codziennie, czasem musze nocowac dwie lub trzy noce. Do tego musze to pogodzic z moja pelno wymiarowa praca. Gdybym zredukowala godziny pracy nie mialabym pieniedzy na zycie. Do tego oplaty za szkole, dojazdy, noclegi... To wszystko musze pogodzic z zyciem rodzinny. Synowie juz wprawdzie prawie dorosli i sami studiuja, ale maz wciaz jeszcze na etapie raczkowania...I wiesz co, nie ma sily, ktora by mnie powstrzymala, zeby skonczyc, co zaczelam. Wiec przestan znajdowac wymowki i bierz sie do roboty bo na prawde WARTO!!!!! Powodzenia

kochana dzieki za wsparcie:) jutro jade do szkoły złożyć papiery wink
bede sie starać jeszcze coś osiągnąć w swoim życiu;)

16

azalia22 napisał/a:

Do andzia 19772
Witaj-ja jak najbardziej popieram nauke i inwestycje w siebie a dalsza nauka to napewno bardzo dobra inwestycja w siebie i na przyszłość,pewnie,że przyjda czasem chwile zwatpienia i nie bedziesz mieć ochoty na nauke ale jest takie powiedzenie co z trudem przychodzi lepiej smakuje.A pozatym kiedyś dzieci dorosna i co wtedy bedziesz robiła a jeśli masz zapał i ochote to trzeba sie zabrać za nauke i tyle,pozdrawiam cieplutko

dzięki,wiara czyni cuda ale zwątpienie jest czasem silniejsze ze sie nie podoła.
bede sie starać:)

17

Jasne że warto!
Moja szwagierka mając 38 lat skończyła Liceum - wczesniej się nie kształciła bo była zahukana przez męża tyrana, odbyła 4 kursy.
I pomimo że nie ma pracy,bo czekają ją 2 operacje jest dumna z siebie jak Paw. A 3 jej dorosłych synów tym bardziej smile

18

Witaj. Jak to się mówi- lepiej późno niż wcale. Jeżeli masz ku temu możliwości, to idź. U mnie w klasie są starsze osoby od Ciebie, które chcą zdobyć lepsze wykształcenie:) dlatego nawet się nie zastanawiaj:)

19

ja uważam że w każdym wieku warto, jesli ma się na to czas pieniądze i ochotę

20

andzia19772 napisał/a:

hej, od dłuższego czasu przymierzam sie do pójcia do  szkoły,skonczyłam zawodówke, kurs opiekuna ale pracy niestety póki co nie ma!
ciagle siedzenie w domu,sprzatanie gotowanie i bezczynność zaczyna mnie dobijać nie żebym sie użalała ale chciałabym jeszcze coś zrobić mam ochote skończyć liceum i iść na technika medycznego chociaż podstawowy.mam obawy czy podołam czy pogodze dom i rodzine ? może któraś w was kończyła w ten sposób szkołe? napiszcie czy równiesz miałyście wachania i opory:)

pozdrawiam

Na naukę nigdy nie jest za pózno... Mój śp. przyjaciel też chodził do Szkoły miał 58lat... nie stety Szkoły nie skończył ale Ty kochana możesz idz i kształć się jak czujesz taką potrzebę trzymam kciuki za Ciebie. Pozdrawiam

21

Cześć ja ci nie odradzam tego. Są różne studia, studium czy kursy, które godzinowo można dopasować i uzgodnić z instruktorem. Plusem tego jest że poznasz nowych ludzi, znów będziesz siedzieć z innymi w ławce jak za starych czasów w szkole i nauka będzie szła łatwiej.

22 Ostatnio edytowany przez joanna87 (2013-05-16 13:22:18)

tak, jeśli pracodawca zauważy tak silną motywacje to może znaczyć że jestem osobą która chce się kształcić i nawet możesz dostać dobrą ofertę pracy.

23

Zawsze warto!

24

Jasne ze tak . Sama znam osobe ktora studia skonczyla po czterdziestce . Wiek nie ma tu nic do tego. Pamietaj ze robisz cos dla siebie . Sama tez od po skonczeniu szkoly sredniej nie szlam od razu do nastepnej szkoly. Jedna do ktorej poszlam to nawet jej nie skonczylam musialam przerwac z powodow zdrowotnych. Ale pozniej rozpoczelam jeszcze jedna. Chcialam po prostu zmienic zawod i udalo sie.

25

Naprawdę warto !!! Jeśli masz sporo wolnego czasu, to na pewno warto jest nauczyć się czegoś nowego oraz poznać ciekawych ludzi smile

26

Oczywiście, że warto i to bez względu na wiek : )
Moja babcia, pomimo 68 lat, poszła na studia III wieku : ) Zadowolona jak nigdy big_smile

27

Moja mamuśka (47 lat) w tym roku odebrała świadectwo, skończyła liceum dla dorosłych. smile

28

andzia19772 napisał/a:
lena812 napisał/a:

a skąd jesteś? szkoły LO dla dorosłych są bezpłatne:)

No nie wszystkie.Uczyłam wiele lat w ULO prywatnym,płatnym.W momi mieście jest jedno zaoczne bezpłatne.Reszta to płatne.Nie wiem Lena czy bezrobotni mają zniżki bo takie ULO jest dla pracujących i musisz mieć kwitek albo zaświadczyć samemu,że pracujesz.
To prawda,że tam nauka to niestety pic na wodę.U nas takie szkoły nazywamy kuźniami talentów.Bo normalny człowiek by mieć średnie wykształcenie musiał cztery lata się uczyć a tu proszę- trzy semestry i już!:)
Zdarzają się ludzie,którzy naprawdę się przykładają do nauki bo im zwyczajnie na egzaminie byłoby wstyd nic nie wiedzieć i robić z siebie matoła.Ale sa i niestety tacy,że jak otworzą gdzieś usta to mało kto uwierzy,że ten człowiek ma średnie wykształcenie....

29

Alabastrowa napisał/a:

Oczywiście, że warto i to bez względu na wiek : )
Moja babcia, pomimo 68 lat, poszła na studia III wieku : ) Zadowolona jak nigdy big_smile

To nie są studia:)) To jest uniwersytet trzeciego wieku. Ze studiami to nie ma nic wspólnego.

30

Dokładnie, ale moim zdaniem zawsze warto się kształcić, bez względu na wiek, zawsze zdobędziemy doświadczenie więc warto.

31 Ostatnio edytowany przez nie można zatrzymać dnia (2013-07-11 22:36:04)

Dopiero 7 lat temu zaczęłam się uczyć! Skończyłam liceum i zdałam maturę. Potem w szkole dla dorosłych, zrobiłam technikum rachunkowości, ostatnio skończyłam technika informatyki. Było ciężko. Nie miałam pracy, za to mnóstwo obowiązków. Potem znalazłam pracę, która wiązała się z częstymi wyjazdami. W poprzednim roku szkolnym robiłam dwa kierunki... teraz informatykę kończyłam praktycznie przez internet. Ale tego uczucia, kiedy odbierałam najpierw świadectwo maturalne, a potem potwierdzenie zdania egzaminu zewnętrznego, nie da się opisać!!!! Szkoła dała mi oderwanie od codzienności, szarości i beznadziei... i jeszcze coś... kiedyś usłyszałam takie zdanie: jeśli ktoś do czterdziestki nie dowie się co chce w życiu robić, do końca zostanie nieszczęśliwym neurotykiem. Cholernie się tego bałam. Dzięki szkole dowiedziałam się co chcę robić: zafascynowała mnie informatyka. Zaczęłam się uczyć robienia stron. I to mnie wciągnęło i stało się moją pasją. To mi teraz pozwala nie zwariować do końca z samotności. Niedługo skończę 42 lata...

32

Jasne, w każdym wieku warto się kształcić smile Ja podziwiam ludzi, którzy właśnie później się kształcą, bo wiadomo, zwykle mają rodziny, dzieci i widziałam nieraz, że pogodzenie tego i obowiązków jest trudne. No ale to właśnie oni z tego co zauważyłam mają zazwyczaj najwięcej zapału, chcą zrobić coś dla siebie, i bardzo dobrze smile

33

U mnie w szkole policealnej była Pani, która miała 54 lata, a większość uczennic nie miała mniej niż 30 lat, więc to już chyba normalne, że ludzie kształcą się w każdym wieku smile

34

Andzia,
pewnie że warto żebyś poszła do szkoły! W końcu zrobisz coś dla siebie, odetchniesz trochę od prac domowych, poznasz nowych ludzi. A dom i szkołę i pozostałe obowiązki spokojnie połączysz. Polka potrafi.

35 Ostatnio edytowany przez złosnica (2014-01-09 16:02:13)

hej ja mam kolezanki ktore w twoim wieku konczyly studium farmaceutyczne obydwie zdaly egzamin a ja nie !
osoby w twoim wieku sa ambitne, wiedzą czego chca i ze jest to dla nich wazne bo duzo juz sie nameczyly pracujac za marny grosz do tego utrzymanie rodziny. Powiem tak : idz, nie boj sie, próbuj wink
ale z ratownictwem medynczynm jest tez trudno ,moja kolezanka skonczyla studia i pracuje w ksiegarni ... nie znam twojego miasta jakie jest zapotrzebowanie, ale skor juz mierzysz w medyczne zawody moze warto studium farmaceutyczne, co prawda jest ciezko, nie powiem ale technik farmaceutyczny kolo 2tys zarobi , u mnie np 1700 dziewczyny maja,zalerzy tez od apteki apteka na rynku zarabia najwiecej ponad 2tys maja dziewczyny kolo 2,5tys. Stażowe bo 2 lata musisz zrobić jak by staż bo taki jest wymóg na technika faraceute, to sa grosze bo kolo tysiaca złotych, ale po 2 latach wpadasz juz na stawki godziwe wink
Mysle ze to ladna sumka. Pewnie w Warszawie czy innym sporym miescie sumy zarobków sa wieksze,ale niekoniecznie staż. Mojej kolezance po zdaniu egzaminu zapropnowali we Wrclawiu 800 zl stazowe lub 900 a 600 musiaby placic za mieszkanie ( pokój), a gdzie rachunki i jedzenie.
Kolejna moja kolezanka na stzu zarabiala 1200, ale po 12 godzin, nowo otwarta pateka. Jej ostatnia wypalta to byl 900zl, co prawda nie ma kokosow na poczatku ale z czasem jest lepiej.
ale praca tez ciezka,trzeba byc caly czas na bierzaco z receptami i calymi zmiankami w ministerstwie jaki wprowadza.
Ja zdawalam egzamin na starych zasadach ale przystepujac do poprawki musialam juz znqc  nowe zasady !
niby skad jak nie mialam rok stycznosci z tym !!
A i dodam ze na pomoc apteczną nie musisz miec zadnej szkoly, wiec mozesz zaczac prace jako pomoc apteczna i sie doszkalac przy okazji wink powodzenia

ja postawilam na komsetyke, puki co szkole sie w wizażu ale chce polaczyc to ze studium kosmetycznym, farmacje sobie odpuscilam ,nie jest to kierunek dla mnie, moze szkola bya kiepska i nie umieli uczyc ,zamkneli ja teraz.
Wiec moze to bylo przyczyna ze nic nie rozumialam co nas ucza ;P

i poradzisz sobie, dzieci pewnie masz juz duze wink i w koncu kazdy przejmie jakies obowiazki, bo inaczej nie wyrobisz jak bedziesz musiala sprzatac, gotowac i robic cala reszte, rodzina bedzie musiala ci pomóc  wink

36

Na naukę nigdy nie jest za późno, zdecydowanie powinnaś zapisać się do szkoły. To może być też świetna odskocznia od szarej rzeczywistości. smile

37

Moja mama skończyła liceum chwilę po mojej maturze, więc można. Pomagałem z pisaniem prac itp. Z tą nauką to jest różnie, ale przy płatnych szkołach rzeczywiście nauki praktycznie nie ma, ale to się zmienia.

marioosh666 napisał/a:

Moja mama skończyła liceum chwilę po mojej maturze, więc można. Pomagałem z pisaniem prac itp. Z tą nauką to jest różnie, ale przy płatnych szkołach rzeczywiście nauki praktycznie nie ma, ale to się zmienia.

Moja koleżanka skończyła studia (ochrona środowiska) i to z bardzo dobrymi wynikami i wysoką średnią i nie byłoby to może takie nadzwyczajne gdyby nie fakt że na ostatnim piątym roku była w ciąży z trzecim dzieckiem! i jakoś dała radę wszystko pogodzić :dom, dzieci, obowiązki typu gary sprzątnie itp. a jednocześnie nie zapominając o sobie:) A kiedy zaczynała miała30-stkę.
Dziś jest zadowolona i spełniona zawodowo dobrze zarabia i ma przede wszystkim mega satysfakcję że dała radę:)
Warto czasem podjąć wyzwanie i udowodnić coś nie innym .. tylko sobie:)

Posty [ 39 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024