Blizny-jak się ich pozbyć - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Blizny-jak się ich pozbyć

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Blizny-jak się ich pozbyć

Cześć smile Chcę się was o coś poradzić.
Moja młodsza siostra, Julia, ma 15 lat. Ma na twarzy dwie blizny: jedną na policzku przez nożyczki (ok. 3cm), a drugą nad wargą przez to, że wujek jak ciął drewno to w nią uderzyło (ma kształt kwadratu o bokach 1cmx1cm). Obie blizny mają ok. 6 lat. Kiedyś nie przywiązywała do nich uwagi, ale teraz, gdy dojrzewa, wygląd odgrywa dla niej ważną rolę. Przez te blizny jest onieśmielona w kontaktach z innymi, zwłaszcza z chłopcami. Czytałyśmy w internecie dużo na ten temat i były podawane nazwy różnych maści i plastrów na blizny, tylko czy można zmniejszyć widoczność blizn, które nie są świeże i mają kilka lat? Czy któraś z was miała do czynienia z jakimiś środkami na blizny? Czy one działają? Julia chce udać się do jakiegoś lekarza, który ma w tym doświadczenie. Powinna się udać do dermatologa czy do zwykłego lekarza? Proszę, napiszcie jeśli możecie mi coś poradzić, bo chcę, aby moja siostra była pewna siebie, a jak wiecie wygląd dla dziewczyn odgrywa ważną rolę. smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Blizny-jak się ich pozbyć

Spróbujcie z maścią Cepan - nie wiem czy na tak stare blizny pomoże, ale warto wypróbować, tym bardziej, że koszt nie jest duży.

3

Wiem co to znaczy mieć blizny na twarzy , bo sama taką posiadam , tylko moja jest wynikiem trepanacji czaszki po wypadku, jest wielkości ok 10 cm i znajduje się na czole po prawej stronie. Nie wiem czy po tak długim czasie maść pomoże , chociaż ona i tak pomaga tylko  na niektóre blizny. Ja smarowałam Cepanem , zaraz po operacji, co miało pomóc w wybieleniu blizny.
Twoja siostra jest w okresie dojrzewania i wcale nie dziwi mnie jej reakcja. Sama  do 16 roku życia nosiłam grzywkę, bo wstydziłam sie wychodzić z domu, miałam wyobrażenie ,że każdy sie na mnie patrzy ... teraz już  nie zwracam na to uwagi , normalnie pokazuje  czoło, nie mam żadnych grzywek ,nie zaczesuje na bliznę włosów, po prostu nauczyłam się z tym żyć:) Nie jestem pewna ,ale blizny można usunąć laserowo tylko to jest bardzo drogie.

4

laser w ogóle nie wchodzi w grę, ale chętnie spróbujemy z jakimiś maśćmi. czy powinna iść po radę do dermatologa czy lekarza?

5

Mi się zdaje ,że najlepiej do dermatologa

6

Świetnie ją rozumie. Chce dobrze wyglądać. Ja po wypadku samochodowym miałam fioletową twarz i pozszywana twarz(dwie spore blizny). Smarowałam contratubexem. Maść jak dla mnie rewelacyjna. Blizny są prawie niewidoczne. Latem jak się opalę to one są bielsze ale doprawdy nie rzucają się w oczy. Poszłabym też do lekarza i zapytała specjalisty co z tym zrobić. Powodzonka!

7

Najlepszym pomysłem na tak stare blizny jest niestety laser.
Inwestowanie w cepan, contractubex, ewentualnie droższą masę perłową to strata pieniędzy i czasu. Leczenie jest skuteczne w przypadku dość "młodych" blizn, płytkich i wymaga duuużo cierpliwości. W przypadku 6-letnich blizn, najlepiej udać się do lekarza dermatologa, bo możliwe jest przy płytkich bliznach złuszczenie naskórka kwasami (ale to już u dermatologa trzeba zapytać). Nie ma co czekać, trzeba działać!

PS. Pamiętaj, że blizny można łatwo ukryć za pomocą niewidocznego prawie makijażu wink Niech siostra poczyta, jest troszkę wątków o zakrywaniu blizn - to na pewno najtańsza z opcji wink

8

Moja siostra kupila naszemu tacie po operacji usuwania zylakow plastry Sutricon. Zadzwonila do mnie bo  w ulotce jest napisane ze plastry mozna stosowac rowniez na blizny powstale dawno temu - mam taka blizne na lydce. Jesli tata nie zuzyje calego opakowania na swoje swieze blizny, a podejrzewam ze tak sie stanie, mam zamiar wyprobowac go na swoja.

9

Chochlik
Jeżeli się zdecydujesz na walkę  ze "starą" blizną to daj znać. Ja sobie ostatnio oglądałam w internecie zdjęcia jak ładnie się goją blizny po Sutriconie.

10

Dam znać smile U taty myślę, że pociągniemy klejenie do końca czerwca. A pokierujesz gdzie takowe zdjęcia znalazłaś ? Ciekawa jestem zmian przed i po.

z ciekawości przejrzałam ich stronę i tak trafiłam na ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=X9o3v4O6Cbo
Jak będę w aptece to chyba sobie kupię, żeby wypróbować i pozbyć się blizny bo z tego co czytam to jest to możliwe z tymi plastrami.

12

Spokojnie mogliby pomyśleć o mniejszym opakowaniu, plastry są bardzo podzielne i wydajne.

No jeżeli ktoś ma małą bliznę to faktycznie opakowanie jest spore bo plastry można dowolnie przycinać i dostosować do wielkości blizny. Jeżeli natomiast chodzi o większe blizny, np. po cc to trzeba dokupić kolejne opakowanie. Zawsze można popytać wśród rodziny, znajomych czy nie chcą sobie usunąć blizn i  podzielić się kosztami.

14

Wśród przyszłych mam  z perspektywą cięcia albo mamami już po nim, plastry te cieszą się popularnością.

15

Maści jest wiele na bazie cebuli, zmniejszają optycznie bliznę a ponadto sprawiają, że staje się ona mniej widoczna. Z tym, że na blizny z przed kilku lat nie daję gwarancji, że pomogą w 100%.  Warto też pomyśleć o plastrach silikonowych Sutricon:,  są one równie skuteczne.

16

Moja córka często ma jakieś kontuzje i używam dla niej po zagojeniu na blizny sutricon kids są bardzo dobre poleciła mi je znajoma w parku. Mówiła że sama używa takich dla dorosłych oraz żelu do smarowania i bardzo sobie chwali, więc może watro spróbować. Ja chyba sama sobie go kupię bo mam takie po trądzikowe.

17

dobrze jest zastosować na przykład taki żel Contracubex z heparyną

18

justaolsza napisał/a:

dobrze jest zastosować na przykład taki żel Contracubex z heparyną

O tak, zwłaszcza na blizny, które mają 6 lat. Poważnie firmy zatrudniają aż takich przygłupów do spamowania?

19

Ciekawe jak się miewa Julia i czy poradziła sobie z bliznami, w końcu jest już prawie 25-letnią kobietą big_smile

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Blizny-jak się ich pozbyć

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024