Ksiądz wypisał mnie z parafii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ksiądz wypisał mnie z parafii

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez swiat-nocy (2012-07-13 10:13:33)

Temat: Ksiądz wypisał mnie z parafii

Mam pytanko

Czy spotkałyście się z czymś takim,że ksiądz wypisał kogoś z parafii tylko dlatego że już nie mieszka w swoim miejscu zameldowania?

6 lat temu przeprowadziłam się do Wawy i pewnego razu ksiądz będąc na kolędzie w moim rodzinnym domu wypisał mnie ponieważ nie mieszkam już tam
Dalej jestem tam zameldowana a w Wawie nie jestem zapisana do żadnej parafii

Powiedział że powinnam się tutaj zapisać,a w przypadku jak będę zmieniała mieszkanie na inne np w innej dzielnicy to znowu powinnam się zapisać do parafii pod którą dana dzielnica podlega

Dla mnie to szok i jestem ciekawa czy takie coś jest możliwe?Rozmawiałąm z koleżankami które pierwsze słyszą bo też nie mieszkają w swoich domach rodzinnych a żaden ksiądz ich  nie wykreślił z parafii
Nawet miałam problem z uzyskaniem zaświadczenia potrzebnego do chrztu mojego chrześniaka i tylko znajomy ksiądz mi potrzebne zaświadczenie wystawił

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ksiądz wypisał mnie z parafii

Ja o czymś takim nie słyszałam. To chyba jakiś nadgorliwiec.

3

Ja miałam podobną sytuację i w zasadzie też wyszło to jak pojechałam po zaświadczenie, kiedy miałam zostać matką chrzestną.
Tylko, że nie zostałam wypisana, a chciano mnie wypisać, ksiądz stwierdził, że nie mieszkam już 3 lata w miejscowości podlegającej pod jego parafię i powinnam się przenieść do innej w moim obecnym mieście, ale jakoś się z nim dogadałam, zostawił mnie dlatego, że mam tam stały meldunek.

4

Ksiądz miał rację. W Kościele jest tak, że jest się przynależnym do parafii według miejsca zamieszkania a nie zameldowania. Ksiądz w związku z tym może wypisać Ciebie ze swojej parafii jeśli na jej terenie nie mieszkasz. Zwykle tego nie robią ze względu na statystyki ale gdy zależy im na obniżeniu podatku od swoich owieczek to wykreślają. Nie powinno mieć jednak to znaczenia przy pobieraniu dokumentów typu świadectwo chrztu ale świstek do spowiedzi pobierasz w swojej parafii czyli obecnie w Warszawie. Jeżeli przyjmujesz księdza po kolędzie to powinien on wpisać Ciebie na listę parafian.

5

Jestem w szoku.Dla mnie to jest chore.

6

Też o tym nie słyszałam jak na razie,

7

To ja miałam jeszcze fajniej, bo byłam zapisana w dwóch parafiach. Tam gdzie jestem zameldowana i w tej chwili mieszkam jestem przypisana od urodzenia, ale przez okres kilku lat mieszkałam z mężem u niego w innej miejscowości i tam tez gorliwie ksiądz mnie przypisał, bo liczył na pieniążki z kolędy (mieszkaliśmy w 1 domu my i teściowie lecz ksiądz uznał nas za 2 osobne rodziny i wysyłał 2 kopertki z prośbą o pieniążki z kolędy). Paranoja.

8

Ja natomiast twardo wypisuję się z KK jako takiego tylko proboszcz mnie błaga żebym tego nie robił bo biskup się wku..i i wywali go na jakieś zadupie gdzie psy dupami szczekają. KK nie lubię ale proboszcza tak, taki jowialny 55 latek z brzuszkiem, fajnie wódkę się z nim pije no i potrafi załatwić to i owo. K..wa nie mam sumienia narobić mu problemów na stare lata.

9

BlackPearl napisał/a:

To ja miałam jeszcze fajniej, bo byłam zapisana w dwóch parafiach. Tam gdzie jestem zameldowana i w tej chwili mieszkam jestem przypisana od urodzenia, ale przez okres kilku lat mieszkałam z mężem u niego w innej miejscowości i tam tez gorliwie ksiądz mnie przypisał, bo liczył na pieniążki z kolędy (mieszkaliśmy w 1 domu my i teściowie lecz ksiądz uznał nas za 2 osobne rodziny i wysyłał 2 kopertki z prośbą o pieniążki z kolędy). Paranoja.

ja mam tak samo jak ty,czyli zapisana jestem u siebie w parafi i u faceta,ale koperte na kolędzie daje tylko tesciowa,ja nie daje i się nie dokładam,powiedziałam że ode mnie księża  nie dostaną ani grosza

10

Glock napisał/a:

Ja natomiast twardo wypisuję się z KK jako takiego tylko proboszcz mnie błaga żebym tego nie robił bo biskup się wku..i i wywali go na jakieś zadupie gdzie psy dupami szczekają. KK nie lubię ale proboszcza tak, taki jowialny 55 latek z brzuszkiem, fajnie wódkę się z nim pije no i potrafi załatwić to i owo. K..wa nie mam sumienia narobić mu problemów na stare lata.

Przynajmniej szczery jest ten twój znajomy ksiądz.

11

lena812 napisał/a:
BlackPearl napisał/a:

ja mam tak samo jak ty,czyli zapisana jestem u siebie w parafi i u faceta,ale koperte na kolędzie daje tylko tesciowa,ja nie daje i się nie dokładam,powiedziałam że ode mnie księża  nie dostaną ani grosza

Twardo popieram tę postawę wink Też nie daję na nowe opony wink

12

a ja nie rozumiem tego wpisywania czy wypisywania. przy chrzcie powinien byc wpis ze zostalam ochrzczona ok potem komunia, bierzmowanie, slub czy pogrzeb, bo to sa pewne rytualy katolickie i ok. ale czy ja musze byc wpisana do parafii? dla mnie to brzmi jakbym byla wpisana do jakiegos klubu. a do czego jest potrzebny ten wpis? czy wypis? moj brat do komuni potrzebowal dokumentow ze byl ochrzczony i rodzice (od dobrych kilku lat mieszkalismy juz w innej miejscowosci, przyjmowalismy ksiedza po koledzie itd) musieli wysylac list do parafii poprzedniej. chyba ze chodzi tylko o pieniadze

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ksiądz wypisał mnie z parafii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024