Witam, od jakiegos czasu troche sie pozmieniało w moim życiu, znalazlam prace która wymaga zebym czasami przeprowadziła szkolenie. Wiedze na temat który mam omawiac mam ale przed każdym wystąpieniem towarzyszy mi ogromny stres i trema. znacie jakies dobre sposoby na pozbycie sie tych negatywnych emocji, jak sobie radzicie w takich sytuacjach i co wam pomaga???
Moja znajoma wyobraża sobie wszystkich na około w bieliźnie a czasami i nago ![]()
Podobno jej to pomaga ![]()
Ja natomiast jak wychodzę by coś powiedzieć to podchodzę z lajtem jak się pomylę trudno ludzie czasem się mylą albo przejęzyczają
tak naprawdę nie ma co się przejmować ![]()
Z tym wyobrażeniem sobie ludzi nago to ciekawe hehe, spróbuje nastepnym razem:) Ktoś jeszcze ma jakies propozycje??
Ja często też sobie wmawiam : no kurde, co ja wyrabiam, przecież nie ma się czego bać a ja tak się zachowuje itd. I to własnie pomaga mi uspokoić myśli ![]()
Asia
wazne jest przygotowanie - jeśli jesteś dobrze przygotowana to czego masz się obawiać? poćwicz sobie na głos, albo zbierz rodzine i im daj wyklad
?Aby odnieść sukces, wcale nie musisz być nieprzeciętnie zdolny czy wręcz genialny? ? oświadczył specjalista od stresu dr Morton C. Orman, który sam jest mówcą publicznym. ?Przede wszystkim powinieneś przekazać słuchaczom coś wartościowego?. Innymi słowy, skup się na tym, co chcesz powiedzieć, a nie na sobie i swoich obawach.
Dziekuje za te porady , postaram sie nastepnym wypasc lepiej:)
Asiu, bardzo ważne jest to, jak wyglądasz - a raczej, czy jesteś ze swojego wyglądu zadowolona. Przed wystąpieniem zawsze zrób wszystko, aby mieć poczucie własnej atrakcyjności. To dodaje pewności siebie i naprawdę pomaga:)
dziekuje:))
Asiu,
a próbowałaś kiedyś może leków, które działają uspokajająco? Mówię o takich, które są oparte na wyciągu z roślin (np. melisy lub kozłka lekarskiego). Jeżeli jesteś takim samym "nerwusem" jak ja, to obawiam się, że głębokie wdechy i pozytywne myślenie, nie zawsze pomogą:) Ja w sytuacjach, kiedy nie radzę sobie ze stresem ratuję się właśnie takimi sposobami. Jeśli dalej będziesz odczuwała w pracy paraliżujący strach, spróbuj może poprosić o pomoc farmaceutę. Pomoże i doradzi. Ja przyznam Ci się, że biorę od czasu do czasu w takich sytuacjach Nervomix. Zawiera właśnie wyciąg z melisy, kozłka lekarskiego i innych ziół działających uspokajająco i co najważniejsze, nie otumania mnie! Funkcjonuję później zupełnie normalnie, a to w pracy bardzo ważne;)
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Życzę powodzenia i spokoju:)
Moja praca polegała również na publicznych wystąpieniach.Początkowo bardzo się bałam i zawsze miałam jakąś wpadkę.Ale najważniejsze to to się nie zrażać i dobrze się przygotować do wystąpienia,Jak patrzę na wystąpienia niektórych polityków to uważam swoje wpadki za zupełnie bez znaczenia.
najlepszym sposobem na pokonanie strachu jest praktyka
im częściej będziesz występować,tym łatwiej będzie Ci to szło. Nawet nie zauważysz kiedy będziesz totalnie wyluzowana występując
u mnie tak było
staraj się myśleć pozytywnie, że dobrze Ci pójdzie, bo przecież się przygotowałaś i że ludzie chętnie będą Cię słuchać. Pozytywne nastawienie to połowa sukcesu
trema bierze się głównie z tego, że boimy się porażki i że nam coś nie wyjdzie