córka woli teściową ode mnie....... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » córka woli teściową ode mnie.......

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: córka woli teściową ode mnie.......

Może wyda się to śmieszne ale dla mnie to jest problem. Otóż, moja 19 miesięczna córcia świata poza teściową nie widzi. Doszło już do tego,że z teściową woli spędzać czas niż ze mną.Jest mi okropnie przykro z tego powodu. Mieszkamy z teściową pod jednym dachem i raczej nie zanosi się na przeprowadzkę. Na co dzień ja opiekuję się córką (nie pracuję)-dziecko jest spokojne,bawi się ze mną,nie dokucza-ogólnie jest bardzo dobrym dzieckiem. Przytuli buzi mamie da:)Niestety ,gdy teściowa wraca do domu z pracy (ok. godz. 14:30) w córkę wstępuje tzw. diabeł. Jak ją tylko zobaczy to wyciąga w jej stronę rączki i piszczy by ją wzięła na ręce. Teściowa oczywiście wtedy ją bierze cała uradowana . Najgorzej jest z tym,że gdy ja ją chcę wziąć i nakarmić to wtedy jest problem bo mała płacze (muszę ją brać do innego pokoju bo przy babci córka nie chce jeść) i wtedy teściowa mi mówi,żebym ją jeszcze zostawiła,że zje później. Moja reakcja jest taka,że nie zważam na teściową tylko biorę dziecko i idę do drugiego pokoju mimo iż mała mi płacze. To wygląda w mojej ocenie tak,że teściowa chce mną dyrygować kiedy i co mam robić. Tak to odbieram. Tłumaczyłam teściowej,że nie podoba mi się ta sytuacja i najlepiej będzie jak ja się nią będę zajmowała z mężem- nie chcę pomocy od tej kobiety bo ona jest dwulicowa. Najpierw mówi,że się zajmie dzieckiem,że mała jest taka grzeczna a potem wygaduje do ludzi,że ona mi się dzieckiem musi zajmować. Co mam robić w tej sytuacji? Dodam,że na kilka dni odseparowałam małą od teściowej i miałam spokój-dziecko było naprawdę spokojne.Zdarzyła się taka sytuacja,że ja się bawiłam z córką (układałyśmy klocki) i w tym czasie weszła teściowa sprawdzić co robimy. I wtedy dziecko zaczęło się drzeć i wiedziałam,że ona chce żeby teściowa ją wzięła. Reakcja teściowej była taka, że pomachała małej ,powiedziała,że weźmie ją później i zamknęła za sobą drzwi. Ja potem przez dobre 40 minut nie mogłam uspokoić dziecka-tak strasznie płakało. Denerwuje mnie ta kobieta. Chcę żeby córka za mną była, jestem jej mamą i chcę być najważniejsza w jej życiu. Jest mi przykro gdy do mnie nie chce przyjść a do babci biegnie szybko. I do tego docinki teściowej, że dziecko woli z babcią być niż z mamą. Teściowa pozwala dziecku na wszystko rozmawiałam z nią żeby jej na wszystko nie pozwalała, ale widocznie teściowa ma to gdzieś i dalej robi swoje. Mam tego dość i chcę żeby to jak najszybciej zmienić żeby moja córka wolała mnie od teściowej.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: córka woli teściową ode mnie.......

Kochana, doskonale Cię rozumiem. Wiem, ze czujesz z tego powodu rozgoryczenie, zarówno na zaistniałą sytuację, jak i na teściową.

Wydaje mi się, ze problem leży w tym, że Twoja córeczka ma Ciebie ciągle, cały czas jesteś przy niej, więc odmiana w postaci teściowej to dla niej coś nowego i ekscytującego w ciągu dnia. Zamiast prowadzić zbrojną neutralność, wychodź z dzieckiem na dwór w porze, kiedy teściowa wraca z pracy i- spędźcie ten czas wesoło. Pokaż swojemu dziecku, ze przy Tobie może być równie fajnie, okazuj jej mnóstwo czułości, mnóstwo,mnóstwo, ale też czasem wyjdź gdzieś z przyjaciółką, żeby samej poczuć powiew wolności i zrelaksować się, a opiekę nad córką powierz mężowi. Niech za Tobą mała też potęskni. Pamiętaj, że Twoja córcia nie ma nawet dwóch lat- jest w takim pędraczym wieku, kiedy szybko im zaczyna się nudzić, nawet, jeśli są spokojne, więc zrozum, ze te pół dnia z mamą może być po prostu jak flaki z olejem smile Niech dziecko czuje, ze za mamą też się tęskni i nudzi bez niej. Dzieci w tym wieku są w naszych oczach niewdzięcznikami, ale pełnymi osobistego uroku i- kochający bezwarunkowo bliskie osoby, to takie małe hipisy, love & peace i niech się dzieje coś ciekawego.
Nie myśl, że raz wyjdziesz, to pokażesz córce, o co chodzi. Ona tego nie zrozumie, to Ty musisz dbać o sytuacje,by takich wybuchów było mniej. W moim przypadku sprawdziła się praca poza domem smile
Kiedy moje przyjaciółki miały swoje własne dzieci, dotarło do mnie,że w takiej sytuacji jest niejedna z nas, że takie, jak mój synek, Twoja córcia, takie jest każde dziecko, które wyczuwa, co może wśród dziadków- oni nie karcą, nie mają takiej odpowiedzialności za wychowanie, odnoszą się zupełnie inaczej, niż rodzice itp. Moja mama mi powtarzała "rodzice są od wychowywania,a dziadki od rozpieszczania".
Głowa do góry smile

3

Odp: córka woli teściową ode mnie.......

Zuzanna, Twoja teściowa pozwala dziecku na wszystko i dlatego córeczka tak lgnie do niej.
A przeciez wychowywanie to nie tylko rozpieszczanie, ale też stawianie granic.
Mam 20-miesiecznego wnuczka, który inaczej zachowuje się, gdy jest z mamą lub ze mną, a inaczej gdy zobaczy drugą babcię. Druga babcia mieszka blisko i rozpieszcza go niemiłosiernie. Pozwala na wszystko, robi co jej mały każe, słowa  "nie wolno" nie istnieją w jej słowniku. Efekt jest taki, że spokojne, grzeczne dziecko zmienia się w jej obecności w  tyrana i histeryka. Rzuca się na podłogę i krzykiem wymusza to co chce.
Nie dziwię się Twojej frustracji. Gdybyś nie była z tesciową na co dzień, powiedziałabym, ze nic się nie stanie, gdy babcia porozpuszcza trochę dziecko, bo to Ciebie ma cały czas. Ale tu jest inaczej, tesciowa jest domownikiem i jej wpływ na dziecko jest zbyt duży. Moze powinnaś z nią porozmawiać o wychowaniu małej i poprosić, żeby nie ingerowała w karmienie dziecka i nie wchodziła do pokoju, gdy się z nią bawisz, albo szykujesz córeczkę do spania. I że chętnie ją dasz babci na godzinkę, żeby się nacieszyły sobą, ale w pozostałym czasie musisz ją wychowywać, a nie tylko spełniać jej kaprysy.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » córka woli teściową ode mnie.......

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024