Licencjat i co dalej ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Licencjat i co dalej ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Licencjat i co dalej ?

W wakacje planuje obronic prace dyplomowa, tylko co dalej? Obecnie studiuje Rachunkowosc. Wybralam ten kierunek z powodow czysto racjonalnych, czyli po takim kierunku nie bedzie bardzo trudno o prace. Tyle, ze teraz nie wiem czy nadal mi sie to podoba, czy chce kolejne dwa lata uczyc sie co gdzie i po co ksiegowac... Poza tym mialam juz praktyki w dziale ksiegowosci, praca w tej dziedzinie tez nie jest mi juz obca i nie wiem czy taka praca bedzie satysfakcjonujaca na tyle, zeby spedzic tak cale zycie... Nie mam pomyslu co dalej robic... Zastanawialam sie nad ubezpieczeniami, tylko ze boje sie ze po takich studiach bede musiala zaczynac jako agent chodzacy od domu do domu i wciskajacy ludziom "super" oferty. Druga opcja to podatki, czyli jakies doradztwo albo skarbowosc, tylko nie interesuje mnie praca w urzedzie, gdzie wiadomo poweszchnie ostatnio nie ma etatow:) tylko raczej mysle o jakims doradztwie, biurze... sama nie wiem. A moze by tak w ogole zmienic dziedzine, tylko na jaka?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Licencjat i co dalej ?

Pracuję jako księgowa już 7 lat i bardzo lubię swoją pracę. Więc ja na Twoim miejscu kontynuowałabym rachunkowość. Teraz jest duża potrzeba na znajomość MSR i MSSF, więc może ten kierunek Ci się spodoba. Chociaż podatki i potem swoje własne biuro rachunkowe to tez dobra opcja. Musisz dobrze przemyśleć. Zawsze jeszcze możesz wybrac się na studia podyplomowe i nauczyć się czegoś dodatkowego.

3

kathleen09 jak ja dobrze Cię rozumiem! ja jestem rusycystką. nie chcę być nauczycielką czy tłumaczem, więc studia magisterskie na tym kierunku sa bez sensu. wiem, że mój poziom językowy jest wystarczający do swobodnej komunikacji - i o to mi chodziło. teraz najchętniej rzuciłabym to wszystko, zakończyła edukację i poszła do jakiejś pracy. jednak ze względu na szacunek do rodziców, którzy pokładają we mnie duże nadzieje, pójdę na te studia drugiego stopnia. zastanawiam się nad jakimś zarządzaniem czy czymś takim. wiem, że nie jest to ambitne, ale ja już sie wyuczyłam na pierwszym kierunku. teraz chciałabym odpocząć. chciałabym, aby te studia pozwalały mi pracować. myślę, że dla pracodawcy ważniejsze jest doświadczenie, niż tytuł mgr, który dzisiaj ma każdy. pewnie zacznę od segregacji poczty, czy słuchawek i będę studiować jeszcze przez 2 lata.
mój narzeczony kończy studia jako specjalista od podatków. jak czasami patrzę na oferty pracy, to dla ludzi z wykształceniem ekonomicznym jest naprawdę dużo ofert. może nie są to super płatne prace, ale od czegoś trzeba zacząć.
wydaje mi się, że podatki to dobry wybór.

4

Podczepię się pod temat. W lipcu się bronię, kończę licencjat z filologii angielskiej i nie mam pojęcia co dalej. Na angielski mogłabym dalej iśc, bo mnie to interesuje, ale z drugiej strony może czegoś innego bym się pouczyła. Orientujecie się może na jaki kierunek mogłabym pójść?
A kolejnym pytaniem jest, czy jeżeli chciałabym uczyc w szkole to czy koniecznie muszę robić magisterium z angielskiego? czy liczy się tylko tytuł, obojętnie z czego? (Przygotowanie pedagogiczne i praktyki już miałam w ramach studiów licencjackich)

5

Witam
oczywiście z takimi kwalifikacjami mozesz ubiegać się o posadę w szkole, ale uprzedzam, że  od dyrektorów szkół usłyszysz, że licencjat to za mało. Ja taki scenariusz przerabiałam rok temu, nie raz dowiedziałam się, że mam za małe kwalifikacje choćby po to żeby uczyć dzieciaki angielskiego w gimnazjum lub podstawówce.
sama się teraz zastanawiam co powinnam zrobic ze sobą; rok temu obroniłam licencjat z filologii angielskiej, ale niestety nie było mi dane pójść na magisterkę (powody finansowe), w tym roku zastanawiam się nad powrotem na studia.
Chciałabym się was dziewczyny zapytać czy warto pójść na magisterkę z filologii angielskiej czy lepiej jest zmienić kierunek?? Proszę o podpowiedź:)

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Licencjat i co dalej ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024