robotnice w białych kołnierzykach - praca przed komputerem nas zabija - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » robotnice w białych kołnierzykach - praca przed komputerem nas zabija

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: robotnice w białych kołnierzykach - praca przed komputerem nas zabija

Ludzie pracujący z nowymi technologiami, spędzający po 8 godzin w biurze przed ekranem monitora, to tylko nieco uwspółcześniony odpowiednik robotników zatrudnionych w dziewiętnastowiecznych fabrykach - twierdzi Sean O'Riain, profesor socjologii na Uniwersytecie Kalifornijskim. Dlaczego? Spędzając większą część dnia przed komputerami, cierpią z powodu izolacji, ryzyka utraty posady oraz długiego czasu pracy.

Długa praca przy komputerze rujnuje zdrowie fizyczne i psychiczne.Niebezpieczna dla zdrowia dawka komputerowej pracy to już pięć godzin dziennie. Pracownicy, którzy spędzają tyle lub więcej czasu przed monitorem, częściej niż inni skarżą się na kłopoty ze snem i opanowaniem stresu. Badani najczęściej jako swoje problemy wymieniają otępienie, niemożność zmobilizowania się do pracy, rozdrażnienie, trudności w porozumiewaniu się ze współpracownikami.

Pracownicy przekraczający zdrowy limit pracy przed monitorem skarżą się również na fizyczne dolegliwości: bóle oczu, głowy i barków.

Do tego dochodzi charakterystyczny dla większości pracowników współczesnych międzynarodowych korporacji stres: niepewność zatrudnienia, przeładowanie pracą, ciągła potrzeba uaktualniania swych wiadomości... a przy tym kruche więzi towarzyskie w miejscu zatrudnienia i ciągła rywalizacja.

Jednym słowem oto nasze współczesne niewolnictwo ...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: robotnice w białych kołnierzykach - praca przed komputerem nas zabija

Ja pracuje czasem więcej niż 8 godzin przed komputerem...ale chodzę na siłownię, zdrowo się odżywiam, aktywnie spędzam czas. Staram się nie spieszyć, zawsze mieć tak wyliczony czas, żeby zrobić wszystko. Na wszystkie te dolegliwości (brak snu, bóle różne) nie narzekam, czasami się zdarzy, że zaboli mnie głowa, ale to raczej związane ze zmianami pogody...

Ale to fakt, mam do czynienia  z ludźmi pracującymi w wielkich korporacjach i tam to tak wygląda, ciągły wyścig szczurów itp...

3

mi praca przed komputerem nie przeszkadza, ale stosunki międzyludzkie w dużych biurach owszem, kiedyś pracowałam w jednej firmie i mieliśmy bardzo przyjacielskie kontakty, wręcz rodzinne, potem przełam do innej firmy i przeżyłam szok bo kontakty były straszne, prawdziwy wyścig szczurów, ciągła kontrola i kamera na sali, brak prywatnej poczty, i wszędobylskie donosicielstwo, nikt mnie nie chciał wprowadzić w pracę, nikt nie miał czasu, a ludzie byli zwalniani z dnia na dzień, odeszłam bardzo szybko,

4

U nas niestety wciąż pokutuje przekonanie, że jeśli ktoś Cię zatrudnia to robi Ci łaskę, nieważne, że bez pracowników firma nie istnieje. Prawda jest też taka, że w tym wyścigu szczurów to sami ludzie się nakręcają, często nie potrafiąc złapać do pracy zdrowego dystansu, oddzielić tego co ważne i wartościowe od tego, o co nawet nie warto walczyć. Z drugiej strony w wielkich korporacjach człowiek to tylko niewielki trybik, wychodzi się tam bowiem z założenia, że nie ten to będzie inny, nie ma ludzi niezastąpionych. A każdy walczy o przetrwanie, bo nie wszędzie i nie zawsze o nową pracę jest łatwo, a żyć trzeba. I tak to błędne koło niestety się zamyka hmm.

5

A ,mnie sie wydaje,ze wszystko zalezy od indywidualnego podejscia.Jesli ma sie straszne parcie,to owszem,od razu jestes w wyscigu,ale mozna tez inaczej,nie trzeba od razu podkladac komus nogi,aby zajsc wyzej.Do wszystkiego trzeba miec odrobine dystansu smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » robotnice w białych kołnierzykach - praca przed komputerem nas zabija

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024