Miłość czy przywiązanie w związkach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Miłość czy przywiązanie w związkach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Miłość czy przywiązanie w związkach?

W co bardziej wierzycie: w miłość, czy przywiązanie, przyzwyczajenie do drugiej osoby??
Ja zawsze wierzyłam w miłość, choć w pewnych momentach słyszałam wewnętrzny głos...to tylko przywiązanie...
Ale tęsknota długo mnie męczyła i nadal tak się dzieje...

Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Miłość czy przywiązanie w związkach?

Uważam że miłość bez przywiązania nie istnieje. To przywiązanie do kochanej osoby pogłębia miłość . Pozdrawiam

3

A ja chyba coraz bardziej zaczynam wierzyc ze to tylko przywiazanie, przyzwyczajenie i jakis chyba strach przed zaczynaniem wszystkiego od nowa.

4

to nie tak! można przywiązać się do kogoś przyzwyczaić ale bez miłości to na prawdę nie możliwe kochamy nadal mimo że upływa 10 20 30 a nawet 50 lat

5

Ja wierzę w miłość. Nie wiem co powiem za 10, 20 czy 30 lat, ale na dzień dzisiejszy z całą pewnością mogę powiedzieć, że miłość jest tym, co sprawia, że ludzie są razem szczęśliwi. Mój staż w związku nie jest może jeszcze zbyt długi, ale nigdy nie myślałam, że jestem z moim facetem z przyzwyczajenia. Mam nadzieję, że to się nigdy nie zmieni smile

6 Ostatnio edytowany przez Miriam (2011-02-20 20:12:52)

Miłość powszednieje...
Wraz z upływem czasu, nasze uczucia się zmieniają, tracą na intensywności, nie ma już tej namiętności, tego pożądania co na początku i to jest zupełnie naturalne i jeżeli w miejsce tej wygasającej namiętności nie pojawi się przywiązanie to taki związek  się rozpada...
Dlatego stawiam na miłość, której głównym filarem jest jednak przywiązanie...
Tylko takie małżeństwa mają szansę przetrwać.

7

choć nigdy nie byłem żonaty to uważam że w małżeństwie nie wolno dopuścić do tego by związek z powszedniał oboje powinno pamiętać że coś jednak ich połączyło i to na wieki a moim zdaniem tym czymś była właśnie miłość

8

Ja codziennie patrząc na swojego partnera otwierając oczy po przebudzeniu  ... czuję miłość do niego .... przywiązanie na pewno też , bo jak się kogoś kocha to też automatycznie po jakimś czasie przychodzi przywiązanie. Ale przywiązanie również może występować w przyjazni ... ale wtedy ma inne podłoże.

9

Namiętność i pożądanie, które zwykle nazywamy miłością, po kilku latach w związku powszednieje. W sposób naturalny ich miejsce powinno zająć przywiązanie, przyjaźń, poczucie wspólnoty, intymność i bliskość. Jeśli tak się nie stanie, związek nie ma sensu. Budowanie związku tylko na namiętności i pożądaniu jest ruletką, niezbędny jest też rozsądek, dzięki któremu wybieramy człowieka z cechami charakteru, które nam odpowiadają. To wszystko razem dopiero jest miłością!

Miłość bez rozsądku jest głupotą, rozsądek bez miłości - wyrachowaniem.

10

Dokładnie marena
W mojej ocenie właśnie taka jest definicja dojrzałej (podkreślam dojrzałej!!!) miłości.
Niestety ludzie bardzo często mylą ją z pożądaniem i namiętnością.

11

Ale to nie znaczy , że przez pierwszych kilka lat związku miłość opiera się na samym pożądaniu i namiętności, a dopiero potem zmienia swój charakter. Bynajmniej ja patrząc na swój związek dochodzę do takiego wniosku.

12 Ostatnio edytowany przez aero_90 (2011-02-20 21:56:24)

Kiedyś ktoś opisał stały związek jako patrzenie na zawieruchę zimową przez okno. Siedzisz w ciepłym domku, popijasz gorącą herbatę i patrzysz na szalejący za oknem żywioł... Przez chwilę żałujesz, że jesteś tu gdzie jesteś, ale gdy uzmysłowisz sobie jak będziesz się czuł gdy przemarzniesz, jak szybko te upojne płatki zmienią się w zimną wodę, a malowniczo unoszony przez wiatr w górę śnieg, wciśnie ci się pod kurtkę...

I w rzeczywistości tkwisz tam gdzie jesteś, bo znasz człowieka z którym jesteś, bo może nie jest on doskonały a wasz związek bardzo gorący, to wiesz, że możesz na niego liczyć.

Niestety możemy wierzyć w miłość, możemy zapierać się, że to z miłości wciąż tkwimy tu gdzie tkwimy, ale wcześniej czy później pojawia się pytanie "A może gdyby to wszystko potoczyło się inaczej.."

Miłość ma różne oblicza.Miłość się zmienia, czasem w bardziej dojrzałą.. a czasem coraz bardziej słabnie. Różnie to bywa.

13

Ja wierzę w miłość. Ale mam pewnego znajomego, który jest w związku i twierdzi, że tkwi w tym, ponieważ za bardzo przezwyczaił się do drugiej połówki. Ona go zdradziła kilka razy i ciągle do niego wracała. On stwierdził, że woli z nią być dla świętego spokoju niż się rozstać. Ja natomiast uważam, że spokoju zaznałby dopiero po odejściu od niej. Skoro ona tak nim pomiata to co to za związek? Zdradziła raz i zdradzać będzie jak widać.

14

Masz racje London.Nie ma sensu się męczyć.Może poprostu chłopak nie potrafi odejść od niej...

15

Ja mówiąc o miłości nie mam na myśli pożądania i namiętności - tę fazę nazwałabym raczej zakochaniem, zauroczeniem. Dla mnie miłość to bliskość i więź emocjonalna, którą można nazwać przywiązaniem, ale nie PRZYZWYCZAJENIEM. Nie wiem, czy moja miłość jest już dojrzała, ale myślę, że tak. Analizując mój związek od samego początku mogę wyróżnić pewne fazy i wiem, że teraz jest między nami coś zupełnie innego niż na początku.

Myślę, że przyzwyczajenie niszczy związek. Jeśli się do kogoś przyzwyczaimy to nie staramy się tak jak wcześniej, obojętniejemy na partnera. Przywiązanie jest czymś zupełnie innym niż przyzwyczajenie dlatego nie można tych terminów używać zamiennie - przynajmniej ja widzę między nimi wyraźną różnicę.

16

Obecnie nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że mogłabym pozostawać w związku tylko dlatego, że byłabym do kogoś przywiązana..między mną a moim partnerem musi byc miłość.. Ale czy gdy miłość wygasa wszyscy odchodzą od osób, z którymi do tej pory dzieliły życie? Nie. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że większość przy nich pozostaje własnie ze względu na przywiąznaie - bo skoro przeżyło się z kimś tyle lat, to jak teraz zacząć życie od nowa? A może już nigdy nie spotkamy kogoś, kto będzie chciał z nami być?

17

Więrzę w miłość. Przywiązanie, przyzwyczajenie może pojawić się po dłuższym okresie bycia ze sobą, jednak miłość dalej zostaję. Przeciez z dnia na dzien nie da się ot tak po prostu odkochać. Będąc codziennie przy ukochanej osobie, widząć jak zasypia, wstaję, myślę, że człowiek utwierdza się w przekonaniu, że tak naprawde kocha swoją druga połówkę. I czy to jest po 10 latach małżeństea, czy też 40, to chyba nie ma większego znaczenia. Nie mam jeszcze ślubu, ale już teraz widzę ile szczęścia, czułości, blikkości, miłośći mam przy swoim facecie i tutaj nie ma mowy o żadnym przyzwyczajeniu smile

18 Ostatnio edytowany przez Miriam (2011-02-21 16:30:36)

Powiem tak: nie ma jednej definicji miłości dlatego każdy definiuje ją po swojemu...
Jedno jest pewne - na początku wszystko jest takie wybuchowe, ekscytujące, pełne emocji... jednak uczucia z biegiem lat się zmieniają i dlatego nigdy później nie są już tak szalone jak na początku...

19

Witajcie.
Mi wydaje się, że miłość przeradza się w przywiązanie i odwrotnie (w moim przypadku).
Kto nie wierzy zapraszam do przeczytania mojej historii wink

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Miłość czy przywiązanie w związkach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024