Kariera akademicka - warto, nie warto? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Kariera akademicka - warto, nie warto?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Kariera akademicka - warto, nie warto?

Ostatnio zetknęłam się z dwiema bardzo skrajnymi opiniami na temat kariery akademickiej po ukończeniu studiów. Z jednej strony mówi się, że taka ścieżka zawodowa daje możliwość częstego podróżowania, że mając osiągnięcia naukowe można przenieść się bez kłopotu do innego kraju (np. Stanów, Francji itd).
A z drugiej czytałam ostatnio artykuł, w którym pisano, że doktoranci łapią się każdej możliwej pracy dodatkowej, byle opłacić własny czynsz.

Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Czy z kariery akademickiej można żyć na dobrym poziomie? Jakie są plusy i minusy tego wyboru? Czy któraś z Was została na uczelni po studiach?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kariera akademicka - warto, nie warto?

Znam dwie osoby, które wybrały taką drogę własnego rozwoju. Obie to mężczyźni, skończyli mniej więcej podobne kierunki. Jeden ledwo ciągnie, mieszka wciąż w hotelu akademickim z żoną i trójką małych dzieci, ale on w zasadzie nigdy nie miał wielkich oczekiwań finansowych od życia, ot, taki idealista.
Drugi natomiast dzięki uczelni łapie świetne kontakty, ma dużo intratnych zleceń na projekty i prototypy, prowadzi dodatkowo własną działalność. Kasy ma tyle, że mu na pewno wystarczy smile.
Tak więc chyba wiele zależy po prostu od człowieka, jego osobowości, podejścia do nauki, czasem ta sama praca ma zupełnie inne przełożenie na życie i jego standard.

3

A czy to w jakiś sposób nie zależy od tego, w jakiej dziedzinie się specjalizujemy?

4

Sądzę, że w dużej mierze tak. Przykłady, które podałam to kierunki stricte techniczne.
Ale, zaraz, zaraz, przecież moja kuzynka plastyczka też została na uczelni, zrobiła doktorat, a teraz tam wykłada. Przyznam jednak, że mam z nią ostatnio dosyć sporadyczny kontakt. W każdym razie ona zajmuje się wzornictwem tkanin, poza tym maluje obrazy, miała nawet własną wystawę i różne inne osiągnięcia. Niemniej to raczej pasja niż rozsądek.  Jej mąż prowadzi własną agencję reklamową i wydaje mi, że to na nim ciąży zapewnienie bytu rodzinie, więc nie wiem jaki jest jej udział w finansach. Ale żyją na bardzo przyzwoitym poziomie, zdecydowanie ponad przeciętnej.

5

Mam kilku znajomych doktorantów. Wszyscy to humaniści i może dlatego sytuacja jest taka nieciekawa. Chociaż, kolega na amerykanistyce nie narzeka - ma dużą możliwość rozwoju, wyjazdów. Ale z drugiej strony koleżance na polonistyce (najsłynniejszy uniwerek w tym kraju) prowadzący powiedział, że sam dostrzega fatalną sytuację i poniekąd bezsens polonistycznych studiów doktoranckich. A co więcej, kokosów u doktorantów nie widać:)

Pewnie dużo zależy od perspektywy - ci znajomi nie mają rodzin, stawiają póki co na swój rozwój. Konkluzja jest taka, że kokosów nie ma, ja jednak mimo to chciałabym kiedyś podjąć studia doktoranckie:)

6

Na razie utwierdzacie mnie w tym, co zaobserwowałam - znajomi doktoranci z dziedzin ścisłych mają więcej możliwości wyjazdowych i nie narzekają na poziom życia, a Ci, którzy postawili na humanistyczne kierunki teraz ledwo przędą...

Może znajdą się tutaj jakieś przeciwne opinie? smile

7

Dużo lepiej zatrudnić się w jakiejś dobrze prosperującej firmie. Mój znajomy skończył doktorat (informatyka) i siedział pięć lat na uczelni. Skarżył się niesamowicie na zarobki. Co z tego, że na konferencje pojedziesz, jak mieszkania na własność nie będziesz miała za co wykupić, nie mówiąc już o kupnie samochodu czy innych rzeczy! Pracując na uczelni nie dorobisz się.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Kariera akademicka - warto, nie warto?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024