Dziewczyny, mam takie pytanie - czy bukiet panny młodej po mszy powinien zostać w kościele? Ja chciałam mieć go na sesji zdjęciowej później, a moja przyszła teściowa mówi, że nie wolno brać bukietu ze sobą, że powinien on zostać w kościele...
Pierwsze słyszę, żeby zostawiać bukiet w kościele. U nas tak, że panna młoda ma bukiet podczas wesela i jest on najczęsciej w ładnym wazonie na sole państwa młodych. Moim zdaniem spokojnie trzymaj swój bukiet przez całe wesele i oczywiście na sesji zdjęciowej.
U nas kuuje sie dwa bukiety. Ja miałam jeden z duzych białych róż i jego zostawiałam w kościele. A nim zaczął organista grac ten marsz mendelsona moja przyjaciółka podeszła do mnie i dała mi mój drugi bukiet z biało-różowych róż
i z takim to wyszłam z koscioła:) i z tym biało-rozowym byłam na sesji i do dzis dzień stoi mi w pokoju pięknie ususzony
Także może tak sobie zrób jak jest u mnie ![]()
Też pierwsze słyszę żeby zostawiać bukiet panny młodej w kościele.
5 2010-06-18 19:30:41 Ostatnio edytowany przez samotna~dusza (2010-06-18 19:31:01)
Zaliczyłam troch wesel i nie przypominam sobie żeby któraś z panien młodych zostawiała bukiet w kościele
zawsze brały go ze sobą na sale weselną , hmm jakiś dziwny zwyczaj
iziak, słyszałam od siostry, że zasuszony bukiet ślubny należy spalić, a popiół zakopać w ogródku w pierwszą rocznicę ślubu ![]()
Uwielbiam te wiejskie gusła ![]()
BUKIET ZOSTAWIA "STARSZA" nie P. Młoda. Chyba Ci sie cos pomylilo
))
Pierwszy raz słyszę, że bukiet panny młodej czy swaci się zostawia w kościele, zostawia się wiązankę normalną można wybrać którąś z tych co przynieśli goście, albo kupić oddzielną.
Ja swojego nie zostawiałam i nigdy nie słyszałam, że należy zostawić. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Ja polecam zabrać, pięknie wygląda na zdjęciach, potem na stole młodej pary a potem np. podczas oczepin można nim rzucić;)
a co z rzucaniem bukietu?
Żadna z was tego nie praktykowała?
Na pewno nie zostawiłabym bukietu w kościele!
Również pierwsze słyszę o zostawianiu bukietu w kościele..
Ja swojego na pewno bym nie zostawiła.
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi, tak też myślałam, że bukietu się nie zostawia w kościele, no ale przyszła teściowa swoje musi powiedzieć... ![]()
No niestety na teściową nie ma rady. ![]()
Ale możesz zrobić tak jak Iziaaaak kupić dwa.
a tam nie ma rady. Po prostu nie można dać sobie wejść na głowę ![]()
Ja mieszkam na podkarpaciu i u nas jest taka tradycja , ze Panna mloda ma 2 bukiety główny ( do sesji i tak dalej) i ten który zostawia w kościele. Mysle, ze jesli tak bardzo twoja teściowa naciska to jest dobre wyjscie , ten bukiet który zostaje w kościele zazwyczaj jest skromny wiem bo zajmuje sie florystyką ślubną i zawsze przyszle Panie zamawiaja 2 bukiety , no ale moze to kwestia tradycji regionalnej ![]()
Ja chyba zostawię bukiet świadkowej i już (matko to już w sobotę!!!!!) a ja też jestem z Podkarpacia ![]()
Powodzenia i gratulacje . ![]()
Własnie, właśnie zostawia sie bukiet swiadkowej która go trzyma w kościele
tez jestem z podkarpacia
![]()
U mnie się nie zostawia bukietu, pierwsze słysze... ![]()
co region to inne zwyczaje dziewczyny nie ma sie co tak dziwić;) u nas na podkarpaciu i pewnie nie tylko ma sie dwa bukiety, biały ktory sie w kosc zostawia i taki ktory sie ma potem na sesji itd. Ja nie rzucałam bukietem bo wolałam sobie na pamiatke zostawić, a ja rzucałam welonem
bo miałam
a tez nie wszystkie Panie Młode mają
Ja jestem za Tradycją ![]()
Co do rzucania podczas oczepin, to rzuca się chyba najczęściej welonem albo podwiązką. Przynajmniej to widzę na zdjęciach. Bukiet widzę raczej na weselach amerykańskich i w Polsce jakoś rzadziej.
nie stresuj sie napewno bedzie to jeden z najpiekniejszych dni w Twoim życiu
Pozdrawiam :*
Dziękuję
POZDRAWIAM :*