Czy wg. was warto wyjechać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Czy wg. was warto wyjechać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Czy wg. was warto wyjechać?

Pytam się bo coraz częściej się czyta, że ludzie wracają i że wraca ich coraz więcej...a ja mam wrażenie, że o ile ma to może sens w przypadku tych co wpadli w pułapkę płatnej, choć nierozwojowej pracy, o tyle jak na przykładzie mojej siostry często europejskie firmy dają taką szansę jakiej nie miałoby się w Polsce. Moja młodsza ukończyła tutaj studia humanistyczne, a tam jako 3 pracę dostała etat ( u nas rzadkość ) w wielkiej firmie finansowej. Za rok ze swoim chłopakiem wezmą kredyt na mieszkanie. Wiem, że ona jest bardzo szczęśliwa...a jakie są wasze doświadczenia? Też denerwuje was tak trąbienie o tych powrotach?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy wg. was warto wyjechać?

Wiesz, ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która jest dziennikarką dla jednej ze znanych gazet. Jest chyba jakaś zmowa "propoloskoci" kreowania tych powrotów nad naszą brudną Wisłę, jakby tu była kraina mlekiem i miodem płynąca ,a nie Polska - kraj który stoi w miejscu (bo tak jest) i nie daje za wiele szans. Sama się ciągle zastanawiam - zostać, czy wyjechać. Miałam okazję postudiować trochę za granicą (około dwa lata) więc znam blaski i cienie. Choć bardzo skorzystałam na tym wyjedzie.Podszkoliłam język. Poznałam masę fajnych ludzi z różnych krajów - to daje do myślenia, zmienia trochę punkt widzenia.  Skończyłam studia. Wróciłam do Polski z wielkimi ambicjami i nadziejami - a po trzech latach mogę powiedzieć, że niewiele mi wyszło z moich planów. Wszyscy moi znajomi którzy wyemigrowali dobzre na tym wyszli. Było cieżko, pracowali w różnych miejscach, ale ostatecznie po 3 latach "po studiach" mają dobre płace i co najważniejsze to co ja straciłam odkąd pracuję w tym kraju - RADOŚĆ ŻYCIA. Jest u nas jakiś taki narodowy pesymizm. Taka gorycz tych co zostali- jak się śmiejemy z kumpelą. Nie mam tak źle. Może i zarabiam nie tak najgorzej, może stać mnie na to i tamto, ale kurcze cąły czas tylko myślę o kasie ,ze nie mam na samochód, nie pojadę za granicę na wakacje bo drogo będzie itd.  ... Ale jak pomyślę, że mam wziąć jakiś kredyt na mieszkanie i spłacać go 50 lat to się wszystkiego odechciewa. Dlatego na razie się ciężko zastanawiam - zostać czy wyjechać - dobre pytanie. Jeszcze nie jest za późno smile ?

3

O jezu!! Jakbym siebie czytała!! Najgorsze jest to, że mój mąż ma tu dobrą artystycznie pracę. Co prawda problemy mamy takie jak i ty- co z kredytem na mieszkanie, kiedy nowy samochód skoro 2 dziecko w drodze...no a wakacje za granicą i moje wymarzone Bali to chyba tylko mogę wygrać w jakimś konkursie. Nie wiem ja mam jakąś obsesję wyjazdu. Płakałam 3 dni jak mąż odrzucił dwie propozycje, ale Glasgow strasznie niebezpieczne, a w Dublinie był nieciekawy projekt. Tak więc tkwimy tu...a na wakacjach nie byliśmy od lat, i teraz jak oglądam reklamy to tylko widzę hasła " wygraj wycieczkę"...to tylko 1 esemes, chyba niedługo ulegnę i będę wysyłać, bo inaczej nie widzę dla nas szans na jakąś zmianę smile

4

Warto- żeby szybko zarobić na jakiś konkretny cel, poznać ludzi, inną kulturę i podszkolić język angielski. Może to wszystko zaprocentuje jak wrócimy do kraju ?

Czy warto wyjezdzac? Coz to zalezy od kazdego pogladow i marzen. Osobiscie wyjechalam i to bardzo mlodo bo w wieku 18 lat. Chcialam studiowac i taki byl moj cel po zdaniu nowej matury. Bylam au pair podczas mojego gap year a potem na mialam isc na studia. Nie bylo to wszystko jednak takie proste i platkami roz uslane.

Wiele przygod mnei spotkalo i dlatego uwazam, ze warto wyjezdzac jednak nie udalo mi sie studiow rozpoczac teraz mam 21 lat nadal jestem w UK i ciagle planuje aby jeszcze sie nie poddawac i probowac tak wiec znow wyslalm papiery i zobaczymy. Jednak czasami czuje sie nostalgicznie i samotnie. Nic mnie czasem nie pociesza, mam prace, mialam nazeczonego, o nim mowa w watku ' The River of my thoughts', czas pokaze co zdecyduje, czy tu zostance czy tez pojade gdzies indziej.

Jednak warto patrzec na dobre strony tego wszystkiego. Ciesze sie, ze wyjechalam, poznalam kulture tego kraju, wiele ludzi, mam dosyc dobra prace w calkiem milej atmosferze, byc moze rozpoczne studia od wrzesnia, mieszkam w fajnym domu i sama jestem w stanie sie utrzymac, pozwolic sobie na oszczedzanie, kupowanie ubran, perfum etc  i jeszcze staram sie pomagac innym m.in rodzinie od czasu do czasu i fundacjom.

Mysle, ze trzeba umiec sie cieszyc z tego co sie ma i doceniac to co sie ma i zyc tak jakby kazdy dzien byl naszym ostatnim.

xoxox

6

Ja wyjeżdżam. Mój narzeczony wyjechał rok temu do Szkocji. Ma tam pracę, dobrze płacą, na wycieczki zagraniczne go stać. A ja co? Skończyłam studia a pracy nie mam sad 4 miesiące szukam... W kwietniu się pobieramy, w sierpniu przeprowadzam się do męża. Zostaniemy tam jak długo się da. Wolałabym do Niemiec, ale w tej sytuacje nie mam co wybrzydzać.

7

Ja uważam,że zależy to też od sytuacji w jakiej się znajdujemy,czy mamy szansę na pracę w swoim mieście aby się rozwijać albo utrzymać rodzinę.Ja z córką 3 lata temu przyjechałyśmy tylko na 3 tygodniowy urlop do mojego narzeczonego,ale przez  dziwne zrządzenie losu zostałyśmy się tutaj i jak na razie nie narzekam.Poszłam do pracy z czego bardzo się cieszyłam bo w naszym małym mieście było ciężko znalezć coś poza sezonem letnim,wynajęliśmy mieszkanie,mogę sobie w końcu pozwolić na kupowanie takich ciuchów jakie chcę,córce tez niczego tu nie brakuje i najważniejsze było nas stać na ślub nie licząc na pomoc naszych rodziców.Ale wiem ze nie tylko to jest najważniejsze,ale czujemy się tu dobrze,podoba mi się ten kraj,poznałam tu wielu ciekawych ludzi.Może ktoś powie,że to samo można mieć w Polsce,tylko jak słucham w wiadomościach co się dzieje,jak jeden poseł drugiemu nogę podkłada,piorą swoje brudy publicznie,a ludzie nie maja z czego żyć co raz bardziej bieda zagląda do domów,ile osób traci prace i zostaje bez środków do życia cieszę się,że nas tam nie ma,bo zanim tu przyjechałam  przeszłam wiele w swoim życiu i teraz mam zamiar żyć pełnią życia  smile
Mam nadzieję,że nie zboczyłam z tematu smile

8

To zależy chyba od tego czego od życia chcesz oczekujesz kim jesteś, ja lubię zmiany, lubię ciągle uczyć się czegoś nowego może właśnie dlatego nigdzie na dłużej nie zagrzewam miejsca ale powiem Ci ze warto, warto oglądać nowe widoki, karmić swoje zmysły nowymi zapachami, poznawać nowych ludi oczywiście trzeba w takim przypadku mieć bezpieczna przystań aby zawsze było gdzie wrócić....

9

Na krótki okres czasu pewnie tak zarobić trochę pieniążków, zobaczyć inny świat ale budować sobie życie mając rodzinę w Polsce chyba bym nie chciała zresztą większość z nich wraca z powrotem do kraju na stałe zostaną pewnie nieliczni..

10 Ostatnio edytowany przez alaclaudie (2011-01-14 13:43:16)

"Powroty emigrantów" to są pobożne życzenia miłościwie nam rządzących.
Trzeba sobie zadać proste pytanie- "kto wróci?" Moim zdaniem tylko ten komu nie wyszło (wyjechał do pracy na czarno bez znajomości języka) bądz ktoś kogo rodzina nie chciała się przenieść.
Cała reszta mając pracę której pensja przekracza średnią krajową (a nie płacę minimalną(!)) dziękuje za życie w kraju, w którym jedynie dobre są wspomnienia (choć nie zawsze) oraz historia i zwyczaje.
Przykre to wszystko, jednak z czegoś trzeba żyć, tutaj nie chcą wiedzieć że bicie w podstawową jednostkę społeczną =koniec państwa.
Wracając do tematu- jeśli tu nie możesz dobrej znalezc pracy, masz jakiś cel w życiu- myślę że warto zaryzykować.

11

dziewczyny a może polecacie jakieś firmy instalacyjne które zatrudniają polaków na umowę nie na czarno?
chodzi mi o Szkocję, Austrię, Francję, Islandię.
Jesteśmy w momencie w którym musimy podjąć ważne decyzje, chciałabym obronić pracę mgr w czerwcu i wraz z zakończeniem roku szkolnego wyjechać na ,,urlop".Nie bardzo wiem jak to zorganizować chodzi mi o wynajęcie mieszkania, żeby nie wyjeżdżać w ciemno z dziećmi.pozdrawiam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi

12

Przepraszam nie chciałabym łamać regulaminu.

13

Ja uległam namowom naszego rządu i po 4-letnim pobycie w UK wróciłam. Rzuciłam dochodową pracę i  fajną paczkę znajomych i razem z facetem wróciliśmy do jego rodzinnego miasta, prawie 500 km oddalonego od mojego. Moją motywacją było rozpoczęcie studiów i generalnie nowego życia. Wychodziłam z założenia że jeżeli poradziłam sobie w Uk to i tutaj z pewnością nie będę miała większego problemu z zaaklimatyzowaniem się. Teraz po 1,5 rocznym pobycie w Polsce siedzę sama w czterech ścianach bez pracy, bez kasy , bez znajomych, nawet studia już mnie przestały interesować. Ktoś może powiedzieć sama jesteś sobie winna, nikt Ci nie kazał wracać. ja z kolei uważałam że marzenia są ważniejsze niż jakieś tam funty:). Z dłuższej perspektywy czasu widzę teraz że popełniłam błąd. Równie dobrze mogłam spełniać się tam posiadając przy tym pieniądze. Powiem jedno, Polska to dziki kraj gdzie spełnienie swoich marzeń graniczy z cudem. Jedynie co można tutaj robić to wegetować i czekać na wygraną w toto-lotka:) Dlatego też apeluję do wszystkich chcących wracać do Polski"Nie róbcie tego, zostańcie tam gdzie jesteście i żyjcie swoim życiem. Przynajmniej was stać na wszystko czego zapragniecie, co po części rekompensuję rozłąkę z krajem. I wiecie jedno, to że kochacie Polskę nie znaczy że ona wam tą miłość odwzajemnia, w końcu nie zapominajcie dlaczego wyjechaliście za granicę. Zapewniam was że po powrocie szybko Wam się to przypomni"...pozdrawiam

14 Ostatnio edytowany przez Junior (2011-01-25 20:26:07)

Mola źle pisze. Ja też byłem za granicą. Nauczyłem się wiele. Wróciłem i poznałem 2 najbardziej wartościowe osoby mojego życia. Nie jest łatwo, ale nikt nie powiedział, że będzie. I wiem, że łatwiej uciec, łatwiej tam żyć, łatwiej mieć pracę, ale może warto powalczyć, bo to co trudne bardziej cenimy. Bo wiemy - dało się radę. Ja nie narzekam - Polska to piękny kraj i są tu fantastyczne osoby. Pal licho zagranicę z jej sztucznością mimo, że prościej.

Ps. Jeśli kogoś kochasz, to kochasz. Czy musi to zawsze odwzajemniać? Nie. To nie transakcja wymienna. Jesteś tam, gdzie jest twoje miejsce.

15

Ja skończyłam studia i w Polsce nie ma dla mnie pracy (wszędzie słyszałam minimum 5 lat doświadczenia) , miałam iść do supermarketu i zarabiać 1000zl?? a pod koniec miesiąca skręcać się, pożyczać zeby do następnej wypłaty wystarczyło?? Teraz jesteśmy z mężem za granicą pracujemy fizycznie, ale przynajmniej niczego nam nie brakuje, mozemy pozwolic sobie na luksusy na jakie nas nie bylo stac w PL i jeszcze odkladamy.

Polska to nie jest kraj dla mlodych ludzi bez doświadczenia zawodowego. Zarobić pieniądze, zdobyć jakieś doświadczenie i wracać, ale jak już wracać to tylko zakładać własną firmę. I taki jest nasz plan.
Innej przyszłości w Polsce nie widzę.

16

Hmm mialam mozliwosc i nadal mam wyjechania za granice , mam tam rodzicow i polowe rodziny.
Wolalam jednak zostac , zdac mature , pojsc na studia i pozniej pomyslec co dalej.
No i mysle..mimo,ze jeszcze studiuje,juz sie zastanawiam,czy pozniej nie wyjechac.
Nie bylam zwolenniczka wyjazdow ,myslalam,ze w Polsce tez mozna zyc na wysokim poziomie , jesli sie tylko naprawde chce i o to postara.
Coraz wieksze mam co do tego watpliwosci..Nie wiem,czy u nas bez znajomosci da sie cokolwiek zdzialac,albo moze jestem tak negatywnie nastawiona.Ale naprawde wierzylam , ze mozna.
Nie probowalam -nie wiem.
Studiuje dziennikarstwo i nie bardzo wierze,ze bez znajomosci uda mi sie dostac np do tv.
Z 2 str , za granica tym bardziej. Nie wiem jak bedzie , ale mysle coraz czesciej o wyjezdzie stad.
Coraz bardziej zdaje sobie sprawe  z tego , ze tu naprawde nie ma przyszlosci.

Obawiam sie tylko,ze za granica nigdy nie poczuje sie jak u siebie i ze sporo osob mi o tym przypomni wink

Co do tego,ze za granica sa ludzie bardziej pogodni,uwazam za bzdure.
Wszedzie sa ludzie i pogodni i pochmurni i przemeczeni i zalatani.
Nie sadze,ze jak czlowiek zarabia wiecej , to juz automatycznie jest pogodny i szczesliwy.Nie ma tak latwo raczej.Chyba ze u kogos w hierarchii wartosci zarobki sa na samej gorze,to wtedy tak.

17

Moim zdaniem wracaja ci, co mysla ze za granica pieniadze z nieba spadaja i wszystko sie dostaje za darmo. TAM tez trzeba ciezko pracowac, z tym ze jesli sie pracuje to mozna normalnie zyc. Druga mozliwosc jest taka, ze ci ktorzy dostana troche wiecej piueniedzy do reki niz mieli kiedys wydaja wszystko na "pierdoly" i na zycie juz nie wystarcza....

18

Według mnie bez dwóch zdań tak!
Zwłaszcza jeżeli tutaj jest się świadomym tego, że ma się małe szanse rozwoju, czy osiągnięcia czegoś. Warto spróbować.
Nawet jak się ma tutaj jakąś pracę, ale nie jest się nią usatysfakcjonowanym, to po co tu siedzieć, i czekać na lepsze jutro, które jeszcze długo może nie nadejść.
Wiadomo, trzeba pracować czy tu czy za granicą, ale tam więcej płacą nawet przy "jakiś tam pracach" niż u nas, przy biurowej wertując codziennie po 8h papierki, nie mieć możliwości awansowania itd.
Mnie tu nic nie trzyma,wręcz przeciwnie, parząc na te same ogłoszenia, z 5 letnim doświadczeniem, znając 2 języki obce super w mowie i piśmie to... szkoda komentować.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Czy wg. was warto wyjechać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024