Włosy - jak pielęgnować by były zdrowe i lśniące - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-07-27 01:22:27

esmeralda
Niewinne początki

Włosy - jak pielęgnować by były zdrowe i lśniące

moje włosy są matowe. żeby choć przez jakiś czas miały połysk, muszę je farbować, ale farba szybko się zmywa i one znów wyglądają nieciekawie. to jest jak błędne koło! ani szampony ani odżywki chyba na nie nie działają, co robicie by mieć ładne włosy, może jakaś z waszych porad okaże się skuteczna i spełnią się moje marzenia o ładnych włosach!smile

#2 2007-08-11 00:40:58

lenka
Gość Netkobiet

Re: Włosy - jak pielęgnować by były zdrowe i lśniące

ja farbuję-  zeby się świeciły:D a na poważnie to robie czasem płukanki z wody dodatkiem siemienia lnianego, no po prostu gotuję siemię, odlewam wodę i używam do spłukiwania:)efekt znakomity!!!

#3 2007-08-17 22:17:23

Anina32
Niewinne początki

dobra jest maseczka, ta  z żółtka jajka z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, jak się ją regularnie nakłada na głowę to naprawdę widać efekty!!!

#4 2007-08-31 20:01:24

ClonMack
Powoli się zadomawiam

ja zaczelam uzywaz odzywki GOLD WELLA jest droga ale bardzo dobra biore troche na reke ak jakby ziarenko grochu i rozprowadzam na mokrych wlosach nie splukuje juz po pierwszym razie sa bardziej miekkie i nawilzone

#5 2007-09-23 22:08:52

przedziorek
Na razie czysta sympatia

Polecam kosmetyki Loreal Professionel iprzede wszystkim Kerastase, są droższe niż kosmetyki popularne, ale bardzo dobre i naprawdę starczają na długi okres czasu, są bardzo wydajne. Poza tym polecam też kosmetyki BioSilk oraz TIGI, z kolei wystrzegam przed Fekkai, miałam kilka serii i nie byłam z żadnej zadowolona, a cena też jest dość agresywna dla portfela.

#6 2007-11-07 12:33:14

Asiak
Gość Netkobiet

Ja mogę wam polecić używanie tylko profesjonalnych kosmetyków, które są o wiele lepsze od tych z drogerii, szczególnie polecam kosmetyki firmy Farouka, z ich jedwabiem Biosilk na czele, który jest rewelacyjny. Po zmianie szamponu i odzywki na Silk Therapy i używanie kropelki jedwabiu po każdym myciu moje włosy bardzo się zmieniły, oczywiście na lepsze, są gładkie i z dość dużym połyskiem smile

#7 2007-11-07 13:12:30

siopek
Niewinne początki

Polecam kuracje rycynowa, wlosy sa po niej rewelacyjne;) wiecej o niej mozna przeczytac np tutaj: http://www.homeopatiaok.pl/portal/forum … aspx?ID=37

#8 2007-11-08 15:31:00

Ann82
Zaglądam tu coraz częściej

ja także farbuję włosy ale nie dlatego by się błyszczały, ale po to by zatuszować odrosty:D
a co do sposobów
ja mam jeden i to sparwodzony:)
myje włosy codziennie, szamponem z AVONu do włosów farbowanych, czekam aż na włosach pojawi się piana, i zostawiam je tak na chwil kilka, easy:) aaa i nie stosuję żadnych lakierów, żeli itp. smile)

#9 2008-02-12 16:46:38

kknd
O krok od uzależnienia

Wlosy powinno sie myc dwa razy za pierwszym splukujesz zanieczyszczenia dnia codziennego a za drugim oczyszczasz w pelni skore glowy (zauwaz ze dopiero za drugim razem powstaje obfita piana), w wiekszosci salonow fryzjerskich stosuje sie podwojne mycie wlosow. Polecam tez stosowac jedwab ulatwiaja rozczesywanie, wlosy sa mniej narazone na mechaniczne uszkodzenia, gwarantowany polysk (bierze sie doslownie mala ilosc jedwabiu i naklada na wlosy a nie w skore glowy).
Trzeba tez pamietac ze sa rozne typy wlosow i kazdy ma inne potrzeby.
Proponuje rowniez poczytac poradniki jak dbac o wlosy jak je myc jak suszyc jak czesac, najwiecej uszkodzen mechanicznych powstaje wlasnie podczas tych czynnosci.

Fryzjerstwo to nasza pasja

#10 2008-03-09 19:45:32

jemena
Tajemnicza Lady

Dzięki za poradę, bo nigdy nie myłam ich dwa razy, zawsze tylko raz a potem używałam odzywki do spłukiwania.

#11 2008-03-11 14:51:55

mcstg
Niewinne początki

esmeralda napisał:

moje włosy są matowe. żeby choć przez jakiś czas miały połysk, muszę je farbować, ale farba szybko się zmywa i one znów wyglądają nieciekawie. to jest jak błędne koło! ani szampony ani odżywki chyba na nie nie działają, co robicie by mieć ładne włosy, może jakaś z waszych porad okaże się skuteczna i spełnią się moje marzenia o ładnych włosach!smile

Farba szybko sie zmywa gdy włos jest zniszczony i porowaty oraz nie ma tego ładnego połysku, jedynym rozwiązaniem byłoby w Twoim przypadku zastosowanie profesjonalnych kosmetyków, ja osobiście już od dłuższego czasu stosuje kosmetyki Farouk i moje włosy wyglądaja zupełnie inaczej, są w świetnej kondycji, błyszczą się i są nawilżone.  Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzonka w pielęgnacji smile Jeśli spróbujesz napisz jak efekty

#12 2008-03-23 19:48:42

gosiula
Niewinne początki

co mam zrobic ze strasznie rozdwojonymi, bialymi koncowkami??sad prawde mowiac dbam o swoje wlosy, nie prostuje ich, nie uzywam suszarki, lokowki itp a mimo to strasznie sie niszcza:( gdy je podcinam szybko znowu staja sie zniszczone:( z daleka moje wlosy wygladaja bardzo ladnie, blyszcza sie ale gdy sie przypatrzec to koncowki maja straszne;( pomocy!!sad(

#13 2008-03-27 11:46:58

coś co działa
Gość Netkobiet

gosiula napisał:

co mam zrobic ze strasznie rozdwojonymi, bialymi koncowkami??sad prawde mowiac dbam o swoje wlosy, nie prostuje ich, nie uzywam suszarki, lokowki itp a mimo to strasznie sie niszcza:( gdy je podcinam szybko znowu staja sie zniszczone:( z daleka moje wlosy wygladaja bardzo ladnie, blyszcza sie ale gdy sie przypatrzec to koncowki maja straszne;( pomocy!!sad(

nie wystarczy jedynie unikać suszarki czy prostownicy, najważniejsze są kosmetyki jakich używamy do pielęgnacji naszej czuprynki. Jest takie serum na zniszczone końcówki firmy Alfaparf Milano nazywa sie to Gold Serum. To bym Ci zaproponowała na początek bo liczą sie również szampon i odżywka jakiej używasz. Ja stosuje juz tylko profesjonalne kosmetyki do włosów bo miałam serdecznie dość kosmetyków powszechnie dostępnych w drogeriach które niby miały odmienic moje włosy smile chociaż wylała byś cała butelke taniej odżywki na głowe on i tak nie zadziała jak ta profesjonalna, zapraszam Cie na kalamis.pl, tam znajdziesz kosmetyki o serum o którym Ci wspomniałam

#14 2008-03-27 11:49:05

mcstg
Niewinne początki

tak to jest jak zapominam się zalogować, post wyżej jest do Ciebie gosiula ode mnie smile

#15 2008-03-27 11:59:42

jemena
Tajemnicza Lady

Ostatnio kupiłam Gliss Kur ekspresową odżywkę s sprayu na zniszczone końcówki, łądnie pachnie, nie widzę jakiś specjalnych efektów, używam dopiero jakiś tydzień, ale no myślę że działa na wnętrze włosa.

#16 2008-04-02 13:59:34

mcstg
Niewinne początki

kosmetyk o którym mówisz jing jang nie jest profesjonalnym kosmetykiem dlatego ciężko jest dostrzec efekty, polecam Gold Serum firmy Alfaparf Milano która działa bez zastrzeżeń.

#17 2008-06-23 22:36:30

luzaczek
Zbanowany

a prostownice ? maja jakies negatywne efekty uboczne na zdrowie i wytrzymalosc wlosow?

#18 2008-06-24 20:57:51

Christina
Niewinne początki

Ja jestem szatynką i farbuję włosy (o ton czy dwa ciemniejsze od moich naturalnych), ale używam maseczek na włosy lub olejku na gorąco tak dwa do trzech razy w miesiącu. Ograniczam suszarkę, prostownicy wcale nie używam, rzadko stosuję piankę czy jakieś utrwalacze. Ale staram się chodzic do fryzjera (cięcie końcówek) minimum raz na pół roku. Sukces dobrego cięcia jest ważny bo wtedy same sie ukłądają i nie trzeba ich katowac żelami, piankami i lakierami. Ale skoro moja fryzjerka mi mówi że mam ładne, lśniące i grube włosy to znaczy że moje metody są skuteczne. smile

#19 2008-08-04 22:17:22

Jeanne
Zbanowany

Ja splukuje wlosy po umyciu chlodna woda z dodatkiem soku z cytryny lub octu jablkowego.Pozniej wcieram krople do dwoch jedwabiu w plynie.Wloski pieknie blyszcza smile

#20 2008-09-07 12:48:23

Mazowszanka
Na razie czysta sympatia

Ja od niedawna używam szamponu i odżywki Revalid. Są świetne na osłabione i zniszczone włosy. Szampon działa stymulująco, dobre zwłaszcza na wypadające włosy, ale także odbudowuje strukturę włosa. Do tego jest balsam z dużą zawartością protein, który odbudowuje naturalną strukturę włosa i nawilża, dzięki czemu włosy się nie rozdwają. Ja akurat mam włosy osłabione wieloletnim farbowaniem, ale te produkty są przeznaczone też dla włosów zniszczonych trwałą albo ogólnie suchych i łamliwych. Moje włosy są teraz wygładzone i lśniące. Widziałam, że w tym zestawie jest też krem intensywnie pielęgnujący do rzadszego stosowania ale jeszcze nie próbowałam.

#21 2008-09-10 13:17:23

igiełka
Zaglądam tu coraz częściej

Polecam serię do włosów zniszczonych Pantene. Ostatnio kupiłam też naftę do włosów (można dostać w aptece), do nałożenia 15 minut przed myciem - działa świetnie.

Stopka forum