66

Odp: e-papieros - skuteczny?

Nie mam na to odpowiedzi. Próbowałam te smaki i serio nie ogarniam, jak truskawka może smakować jak orzech laskowy (który dość intensywnie smakuje nutellą i nawet osobiście go lubię).

Może serio popróbujcie z inną firmą po prostu.

Chociaż mam pomysł - czyścicie sprzęt między zmianami smaków? Jeśli nie, to może po prostu w parowniku wszystko się Wam zmiksowało razem.

Zobacz podobne tematy :

67

Sprzęcior jest czyszczony za każdym razem - mój mąż ma bzika na tym punkcie. A słuchaj, może akurat z firmy Liqueen tak jest? Może inne firmy albo "moc" e-fajki dają odczuwalną różnicę?

68

Catwoman napisał/a:

A słuchaj, może akurat z firmy Liqueen tak jest? Może inne firmy albo "moc" e-fajki dają odczuwalną różnicę?

Heh, wiesz - ciężko mi powiedzieć, bo ja tę markę znam, sama używałam i widzę różnicę dość zasadniczą między większością smaków... Akurat ja palę moc 24mg, ale ja zawsze takiej używam. Co do wpływu mocy na smak to zdania są podzielone - niektórzy uważają, że wyższa poprawia, większość uważa, że wręcz przeciwnie: za wysoki poziom nikotyny znieczula kubki smakowe. Ja osobiście uważam, że najlepiej palić "swoją" moc, bo jeśli pali się wyższą, to faktycznie można zamiast na smaku skupić się na pieczeniu w gardle, a jeśli niższą, to liquid może smakować "kapciowato".

A jeszcze jedno mi przyszło do głowy - wiesz może, na jakim parowniku palicie? Pytam, bo swego czasu modne były tanki (ego-T, ego-C, 510-T), które miały to do siebie, że bardzo słabo oddawały smak. One teraz powoli odchodzą na rzecz clearomizerów z wymiennymi grzałkami, ale wiem, że sporo osób nadal jest do nich przywiązana.

W ogóle do próbowania smaków to ja polecam Wam i każdemu tzw. atomizer bezmostkowy (używa się go z końcówką drip-tip). Maleństwo kosztuje 15 zł, a do prób jest niezastąpione, bo wystarczy kapnąć 2-3 kropelki do środka, założyć dripa i ma się czysty smak danego liquidu. Potem wystarczy przepłukać go pod ciepłą wodą, przedmuchać i można próbować nowy smak. Jako podstawowy sprzęt do palenia to on się nie nadaje, bo raczej niewygodnie tak kapać co chwila po 2 kropelki, ale kiedy ma się ochotę posmakować, jest super. smile

69

Ruska napisał/a:

Jedyny problem jaki wiąże się z e-papierosami jest taki, że nadal jest się uzależnionym od nikotyny, więc jeżeli chcesz rzucić to to Ci nic nie da, natomiast jest on "zdrowszy" od tradycyjnych papierosów, ponieważ nie zawiera tych wszystkich substancji smolistych itp.

Jak to nic nie da? Ja palę już tylko e-paierosa, ale z nikotyną i powoli obniżam jej zawartość, więc sukces jest.

70

Od dwóch dni zeszłam do 12mg nikotyny. Nie czuję różnicy z 18, pełen sukces, tak się cieszę, Często wymieniam 12 ze smakowymi smile
Szkoda, że nie dałam się namówić na to przed ciążą!
Co tu taka cisza? Czy nikt się nie odzwyczaja?

71

No mój mąż już nie pali klasycznych fajek. Całkowicie mu e-papieros wystarcza.

72 Ostatnio edytowany przez ewzaj80 (2013-03-15 20:50:44)

Witam smile

To ja dodam pare slow od siebie w tym temacie . Przygode z e papierosem zaczelam dokladnie 21 go marca 2012 r ,wiec niedlugo minie rok smile Moje zalozenie bylo takie : chce rzucic palenie i juz nigdy do tego nie wracac . Palac e-papierosa faktycznie na poczatku wdycha sie jakas zawartosc nikotyny i jest to tylko nikotyna a nie caly arsenal substancji smolistych i rakotworczyc a jaka moc nikotyny to juz sprawa indywidualna ,bo jest to zalezne od tego jakie sie pali papierosy i ile dziennie . Na poczatku zaczynalam liquid z zawart. 18 mg nikotyny , i wzielam sobie smak wanilii ,stwierdzilam,ze nie chce nawet smaku imitacji papierosa ,pomimo wszysko czulam ,ze sie zaciagam smile Mialam tez obawy czy czasem nie bede chodzila z tym e -papierosem non stop ,bo przeciez mozna palic wszedzie ,ale nie bylo tak poprostu sciagnelam sobie kilka chmur i odkladalam  . Smakow wyprobowalam kilka ,ale to juz jest kwestia gustu co komu smakuje . Po jakims czasie zaczelam schodzic z mocy nikotyny najpierw na 16 ke pozniej na 12 ke w koncu na 6 ke a od sierpnia 2012 jestem juz na 0 nikotyny . Przychodzi taki moment,ze nasz organizm juz nie potrzebuje nikotyny ,zostaje nam tylko ten odruch palenia ,satysfakcja z puszczania dymka ,ale po jakims czasie i to zanika chyba ze ktos bardzo polubi e -papieroska i zalozy sobie,ze sie go nie pozbedzie. Ja od jakiegos miesiaca praktycznie po e -papierosa nie siegam. W ciagu dnia czasami sciagne kilka chmur .
  Napisze tak : jedni rzucaja np na gumach niquitin czy plastarch czy nicorette ,kazdy ma swoj sposob . Mi e- papieros pomogl i pomimo,ze masa ludzi mi nie wierzyla,ze mi sie uda nie poddalam sie i mam z tego ogromna satysfakcje smile Zreszta zrobilam to dla siebie dla zdrowia i kasy ,moze banalne powody ,ale czy sa jakies inne ? smile Zeby e-papieros nam sluzyl trzeba troche kolo niego robic ,kartomizer moze przeciekac wtedy kupic nowy, jesli sie skrapla wycierac chusteczka ,czytac forum i porady naprawde warto smile

73

A ja rzucilam  papierosy dzieki TABEXOWI I MOTYWATOROWI....... 12.03. dobrnelam do  I rocznicy  tongue rzucenia   tego "swinstewka" Powiem Wam ,ze  to bardzo dobry uklad  tabex i motywator.....poszalalm do woli,bo miesiecznie przepalalam jakies 400zl  i moglam za te pieniadze, co nieco sobie kupic smile Postanowilam ,ze  tak bede  "szala' do roku i nie zaluje....teraz jak popatrze ,co moglam kupic za fajki to sama jestem na siebie zla...., sad ze tak pozno  to zrobilam tongue tongue tongue ,ale lepiej pozno niz wcale! big_smile

74

Oczywiście że są skuteczne. Ale największą skuteczność mamy w swojej głowie. Jeżeli nie przełamiemy że musimy rzucić papierosy to ich niestety nie rzucimy...

75

Moim zdaniem e papieros jest nie skuteczny, 90% ludzi uzaleznione jest od samego ruchu wykonujace sie przy paleniu papierosa a nie od nikotyny! takze nie walczmy tak z tym!

76

ewzaj80 napisał/a:

Witam smile
Zeby e-papieros nam sluzyl trzeba troche kolo niego robic ,kartomizer moze przeciekac wtedy kupic nowy, jesli sie skrapla wycierac chusteczka ,czytac forum i porady naprawde warto smile

W zasadzie to poza ładowaniem baterii, to nic nie trzeba robić. Pomijając wady produkcyjne, które jak zawsze mogą się zdarzać (a są bardzo rzadkie), to reszta problemów jest spowodowana niewłaściwym użytkowaniem lub złym doborem e-fajka względem sposobu wcześniejszego palenia. Inny model będzie dla tych, którzy zaciągają się powoli i długo, a inny dla tych, którzy robią to krótko, acz intensywnie.

kobietka1234 - każdy jest uzależniony od jakichś swoich rytuałów. W większości są one nieszkodliwe. Jedni lubią wypić kawę z rana i robią ją w określony sposób. Inni lubią solone orzeszki do piwa i nie wyobrażają sobie jednego bez drugiego. Skoro e-fajek jest praktycznie nieszkodliwy (a są już na ten temat niezależne badania) to czemu tradycyjnego papierosa nie zastąpić takim gadżetem? Mi bardzo pomógł ograniczyć palenie. A im dłużej ciumkam elektronika, to tym mniejszą mam ochotę na "analoga". A to wychodzi i na zdrowiu i w portfelu.

77

Chciałabym wam zadać pytanie: ile was kosztuje palenie e-papierosa na miesiąc?

78

Szpileczka napisał/a:

Chciałabym wam zadać pytanie: ile was kosztuje palenie e-papierosa na miesiąc?

Na to nie ma absolutnie żadnej reguły i nikt Ci tego nie przeliczy na zapas. Zależy, ile palisz. Mojego męża wynosi to mniej więcej  20 zł /mies. (za liquid).

79

Dzięki. Chodziło mi właśnie o takie mniej więcej.

80

Ze szkodliwością e-papierosa jest właściwie tak jak ze wszystkim. Jesli chcesz uniknąć szkutków ubocznych palenia, to najlepiej w ogóle rzucić. Tylko, że wiadomo jak z tym jest. Poza tym, z uzależnieniem wiąże się nie tyle uzależnienie fizycznie, tzw. głód nikotynowy ale równiez psychiczne, czyli cały rytuał, sytuacje, nawyki jakie odbywają sie w celu zapalenia papierosa. Ja np, lubię palić, ale od pewnego czasu ograniczyłam palenie analogów ze względu na to, że przerzuciłam się na e-fajki. Jednak sprawa z rzucaniem, to już indywidualna kwestia. Są osoby, które rzucają całkiem palenie po przerzuceniu się na elektroniczne. A są takie osoby, które palą to i to. Z elektronicznymi chodzi o to, że powinno się wybierać olejek z zawartością nikotyny stosowną do ilości wypalanych papierosów. Możesz wybrać liquid beznikotynowy lub nikotynowy, ale o niższym stężeniu. Jeśli zdecydujesz się na beznikotynowe, to po jakimś czasie sama się zorientujesz, że Twoje zapotrzebowanie na palenie analogów spadnie i z czasem możliwe że przerzucisz się tylko na e-fajkę.

Jesli chodzi o cenę, to ja zamówiłam w necie za niecałe 100 zł i do tego liquid o smaku jabłkowym. Wiesz, w przeliczeniu dzienny koszt palenia kosztuje 3 zł. Przelicz sobie ile fajek dziennie palisz i ile wydajesz tygodniowo na nową paczkę. W sumie uważam, że lepiej wydać raz kasę na e-papierosa, zamiast latać co kilka dni lub codziennie do sklepu po nową paczke fajek.

81

Ja miałam tak, że kupowałam codziennie paczkę papierosów, zamiast kupić raz w miesiącu trzy kartony. Było to takie oszukiwanie samej siebie. Inaczej się człowiek czuje wydając każdego dnia 12zł, niż raz w miesiącu 350:). I też bym tak bardzo nie patrzyła na dzienną cenę e-palenia, bo to też zależy od każdej osoby indywidualnie. Jakie są ceny w danym sklepie i ile palimy ma wpływ na dzienną "stawkę".

82

Kilkoro moich znajomych i osób z rodziny dzięki temu przestaje powoli palić. Myślę, że fajne urządzenie wspomagające cały proces rzucania. Sama nie pale, więc nie próbowałam, ale strasznie fajne wydaje mi się wymyślenie tych olejków o różnych smakach. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Może takie niby nic, a jednak wydaje się, że może pomóc.

83

Paliłam fajki nałogowo chyba z 7lat.Dwa miesiące temu kupiłam sobie e-papierosa(tego na olejki).Dla mnie ogromną zaletą jest to,że nie śmierdzę dymem i zaoszczędzam sporo kasy,oprócz tego można się tym napalić i nie odczuwa się ochoty zapalenia zwykłego papierosa.Ostatnio dużo ograniczyłam sięganie po e-fajkę i myślę,że przy jej pomocy łatwiej jest rzucić palenie całkowicie.

84 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-11-27 01:03:21)

ja używałam e-papierosa, ale moim zdaniem, przynajmniej jak się chce rzucić palenie - lepsze jest nicorette. e-papieros w niczym nie poprawia naszej sytuacji - znam sporo osób, które paliły to, potem rzucały i w ciągu roku i tak wracały do palenia, podczas, gdy terapia tabletkami daje może mniej fajne efekty, ale pomaga na długo. Ja nie palę już dwa lata zupełnie, wcześniej kopciłam, jak komin, próbowalam się ograniczyć do e-fajek, ale i tak mnie pociągnęło za jakiś czas do normalnych papierosów. a powiem wam laski - rzucajcie palenie. to cudowne poczuć znowu zapachy. jedzenie lepiej smakuje od razu. odkryłam jakieś 4 miesiące po niepaleniu, po wizycie u palacej kuzyki, jak strasznie musiało śmierdzieć moje mieszkanie, pościel, wszystko... papierosy są straszne. teraz wspieram koleżankę w rzucaniu, znalazłam jej nawet promocje na nicorette: spam - jest taniej niz w normalnej aptece znacznie.

85

Info z dzisiaj.Państwowa inspekcja czegoś tam, pierwszy raz skontrolowała płyny do e-papierosów. Spośród 31 poddanych badaniom nakazano wycofać z obrotu 28 z uwagi na substancje niebezpieczne dla zdrowia.

86 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2013-12-12 20:54:34)

Jak ja czytam teksty o tym " że już się nie truje" to zastanawiam się za przeproszeniem czy ktoś taki w ogóle chodził do szkoły czy też daje sobie wciskać każdą ciemnotę.

Nikotyna to silna neurotoksyna, silniejsza niż niejedna nielegalna substancja, i jest trująca niezależnie czy walisz ją w nos, wdychasz, czy żujesz. Działa na cały organizm, upośledza produkcję enzymów i hormonów. Jedyne co omijasz paląc e fajka to reszta syfu jaki pojawia się podczas spalania, ale dalej trujesz się nikotyną.

Mój palił e fajka, po dwóch miesiącach dusił się wchodząc po schodach, ale to przecież takie wspaniałe.

Żadna forma nikotyny nie jest obojętna dla zdrowia, to silna trucizna i przestańcie się wreszcie oszukiwać.

I piszę to jako palaczka, ale przynajmniej nie okłamuje siebie i ludzi dookoła.

87

pitagoras napisał/a:

Info z dzisiaj.Państwowa inspekcja czegoś tam, pierwszy raz skontrolowała płyny do e-papierosów. Spośród 31 poddanych badaniom nakazano wycofać z obrotu 28 z uwagi na substancje niebezpieczne dla zdrowia.

O no proszę smile Ciekawe... w końcu ktoś się tym zainteresował. E-papierosy są już tyle czasu na rynku - a do tej pory nie mogłam znaleźć żadnych potwierdzonych i wiarygodnych badań dotyczących ich szkodliwości.

Co do tematu. Paliłam e-papierosa jakieś pół roku. Sam e-fajek kosztował mnie około 300 zł. Rzuciłam od razu - smak liquidu (który akurat bardzo mi przypasował) był rewelacyjny big_smile ciggar czy jakoś tak . Normalny ze słodkim posmakiem.
Po 2 tygodniach mojego palenia oczywiście trzeba było zobaczyć jak to jest jak się zapali normalnego papierosa.
Zapaliłam no i odruch był prawidłowy. Nie przypasował.
Ogólnie przez ten dalszy czas w ogóle nie paliłam aż w końcu bach. Usiadłam na nim. Tyle z mojej przygody z e-fajkiem.
Gdybym wiedziała czy to aby na pewno nie było takie szkodliwe z pewnością kupiłabym następnego ...

Więc znowu wróciłam do zwykłych papierosów. Kilka miesięcy później mojemu Narzeczonemu zachciało się rzucać więc kupiliśmy 2 na raz.
200 za 2 z tego co pamiętam, ale strasznie się psuły. Teraz gdzieś tam sobie leżą. Poszły w niepamięć.
Ja nie palę - bo jestem w ciąży big_smile
Mój Narzeczony próbował jeszcze desmoxan - ale jednak silna wola to wszystko co jest potrzebne.

Do e-papierosa może wrócę po karmieniu piersią, bo nie będę śmierdzieć i jakaś przyjemność życiowa to jednak jest big_smile

88

Jak mówiłam żadna postać nikotyny nie jest zdrowa ani obojętna dla zdrowia, być może e- papieros bez nikotyny byłby obojętny, ale to też zależy od reszty składników.

Ja nawet nie byłam w stanie się tym zaciągnąć mimo że normalnie palę czerwone setki, a od tego mnie dusiło potwornie. Nie dla mnie i tak mój cel to rzucić a nie wpadać z jednego syfu w drugi i tego życzę każdej z Was, szkoda zdrowia, nikotyna to trucizna, bardzo przyjemna, a z drugiej strony nawet po kilku latach widać efekty jej działania, chociaż czasem próbujemy ich nie widzieć wink

Co do desmoxanu ja aktualnie rzucam z tymże specyfikiem i hmm rzeczywiście bez silnej woli i mocnego postanowienia że się rzuci to nic nie da, ale mogę stwierdzić, że jednak papieros smakuje inaczej i nie chce się aż tak palić, już drugiego dnia wypaliłam o 50 % papierosów mniej. Najpierw pomyślałam że to kolejny badziew oparty na reklamie, ale to odpowiednik tabexu, a znam osoby które z sukcesem na nim rzuciły.

89

Małpo a ja znam też wiele osób którym to "gówno pomogło" big_smile Pewnie też znasz. Na to nie ma reguły... TRZEBA CHCIEĆ i koniec.
Chyba, że całe życie jadą na takich specyfikach... Przecież tabletki się kończą, a jednak osoby które to biorą bardzo rzadko ograniczają ilość tych tabletek...

Ja sama jestem w szoku, że już od zrobienia testu ciążowego od tak rzuciłam. Po prostu wygrało większe dobro. Też paliłam dużo.
Mojego Teścia nawet 3 zawały nie wystraszyły.

90

Mój sąsiad twierdzi, że po przejściu na e-papierosy poprawiły mu się wyniki badań, ma dużo lepszą wydolność organizmu i nie męczy się tak, nie łapią go tak często duszności. Różne osoby różnie reagują i tak już zostanie.

91

Według mnie e-papierosy są korzystniejszym rozwiązaniem niż zwykłe papierosy. Te liquidy które do nich robią są nawet przyjemne w smaku i zapachu. Koleżanka poczęstowała mnie czekoladowym. Fajny smak.

92

Ja nawet nie byłam w stanie się tym zaciągnąć mimo że normalnie palę czerwone setki, a od tego mnie dusiło potwornie.

To najprawdopodobniej dlatego, że zaciągasz się normalnie dymem, który jest suchy, a w e-papierosach zaciągasz się parą, która jest mokra. Płuca nie są przyzwyczajone do wilgotności i reagują kaszlem. To minęłoby po pewnym czasie, powiedzmy od paru dni do paru tygodni. Znaczenie ma też poziom zasmołowania płuc - im bardziej zasmołowane tym wrażliwsze i kaszel może się utrzymywać dłużej.

93

teLimena29 napisał/a:

Według mnie e-papierosy są korzystniejszym rozwiązaniem niż zwykłe papierosy. Te liquidy które do nich robią są nawet przyjemne w smaku i zapachu. Koleżanka poczęstowała mnie czekoladowym. Fajny smak.

szukam właśnie czekoladowego smaku, mogłabyś podpytać koleżankę gdzie mogę kupić dobre czekoladowe liquidy?

94

W moim otoczeniu dużo osób korzysta z e-papierosa. Wszyscy sobie chwala, nie ciagnie ich raczej do normalnej fajki, ale mam wrażenie że uzależnienie z normalnego papierosa przeszło na tego elektronicznego. z jednego problemu w drugi.

95

Palę, lubię. Rzuciłam "zwykłe" papierosy. Ale coś tam słyszałam ostatnio, że jednak niezdrowe....