Jaka jest definicja szczęścia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Jaka jest definicja szczęścia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez NieZnamSiebie (2015-11-03 16:53:07)

Temat: Jaka jest definicja szczęścia

Zgodnie z opisem w stopce jednego z użytkowników tongue
Pomyślałam, że warto i że akurat tu.

Budzić się rano z uśmiechem na twarzy.
Zasypiać z myślą, że dzień należał do udanych.
Wiedzieć, że ma się to, o czym się marzyło, nie pragnąć niczego więcej lub też, jeśli już, dążyć do tego w sposób przyjemny i satysfakcjonujący.
Spełniać się tam, gdzie chcemy się spełniać, czuć miłość i wsparcie a jeśli nie, nie tęsknić za nią, nie upatrywać jako braku czegoś...raczej jako coś, co może się nam przydarzyć i dzięki temu życie będzie jeszcze lepsze.
Mieć świadomość, że poprzez nasze działania nikt nigdy nie płakał, a jeśli już, wynagrodziliśmy mu to w dwójnasób.
Śmiać się, czasem płakać, ale zawsze po to, by budować więcej i mocniej.
Działać dla lepszego "in" and "out".
Spełniać drobne zachcianki, większe pragnienia, być dla siebie lub innych.
Tęsknić, witać się się najczulej i nigdy już nie żegnać.
Wybaczać sobie i innym.
Przerabiać błędy i nigdy więcej ich nie popełniać.
Mówić "kocham", "proszę", "dziękuję".
Trwać w tym, jeśli jest dobre i zmieniać, jeśli dobrym nie jest.
Szczęście inne dla każdego z nas. Czy aby na pewno?

A wasza?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaka jest definicja szczęścia

Dla mnie szczęściem jest zdrowie, dobra praca i zadowolenie najbliższych. Do calej reszty potrzeba tylko czasu;)

3

Przede wszystkim zdrowie.

Umiejętność cieszenia się z małych rzeczy, zachowanie w sobie dziecka (np. radość na widok tęczy, z powodu fajnego filmu, super kawałka w radiu, drobnego komplementu, słońca, możliwości pogłaskania  obcego kotka czy pieska itd). Zauważyłam że ludzie którzy nie doceniają tych małych rzeczy, są też niezbyt szczęśliwi.
Czasami ja sobie rozmyślam że to wspaniałe że widzę czy chodzę. Dla mnie to takie normalne, a dla niektórych to marzenie, za spełnienie którego oddaliby wszystko. Warto o tym sobie czasami przypomnieć.

No i nie ukrywajmy - pieniądze. "Pieniądze szczęścia nie dają" to jedno z najgłupszych powiedzeń. Oczywiście że dają szczęście, jeśli możesz godnie zyć, jeśli nie jesteś obciążony zmartwieniami, długami lub gdy możesz kupić sobie coś fajnego.

4 Ostatnio edytowany przez unhappy_m (2015-11-25 13:56:54)

Myślę, że dla każdego szczęście oznacza co innego - bo każdy ma inne potrzeby i priorytety. Inne schematy wdrukowane przez środowisko czy też doświadczenie życiowe. Nie ma czegoś takiego jak jedna definicja szczęścia, wspólna dla wszystkich, choć dla wielu może się ona w pewnej mierze pokrywać - ale zawsze będzie miała inny wymiar.

Dla mnie szczęście oznacza poczucie wolności (nie mylić z wolnością od innych ludzi) i szanowanie wolności innych - w każdym aspekcie życia. Szacunek. Wsparcie. Zrozumienie. Dawanie. Poczucie bycia potrzebym. Przyjaźń. Bliskość. Pomoc.

Ale chyba najważniejsze - miłość i szacunek do samego siebie, zrozumienie samego siebie. Bez tego będziemy ciągle w konflikcie z samym sobą. A nie mogąc dać szczęścia samym sobie, nie możemy go ofiarować też innym. Dlatego też tak ważne są w naszym życiu również realizacja siebie i brak strachu przed tym. Umiejętność mierzenia się z problemami i gotowość na zmiany. Działanie, nie pasywność. Pewność siebie. Wiara w siebie.

Wiem, bo mnie samej tego brakuje i jestem bardzo nieszczęśliwa w życiu. Bardzo chciałabym kiedyś dojść do takiego punktu, kiedy będę z siebie zadowolona, kiedy nie będę miała poczucia winy za to jaka jestem i nie będę się obwiniać, że sama siebie unieszczęśliwiam. Jeśli to kiedyś wszystko osiągnę - wtedy będę mogła powiedzieć, że jestem w końcu szczęśliwa.

5

nie lubie uczuc zamykac w definicjii. Trudno powiedziec czym jest szczescie. To chwile, ktore przychodza niespodziewanie i tak samo odchodza. I to jest w tym najpiekniejsze. Gdyby szczescie bylo stanem permanentnym, nie mialoby juz tej mocy.
Na co dzien jestem zadowolona, szczesliwa bywam. I czesto ten stan jest irracjonalny, nie wiem skad sie bierze. Po prostu spada na mnie jak grom z nieba. Np. ide sobie wiosennym porankiem do pracy i nagle zauwazam/ zwracam uwage na wszystkie detale - swieze paczki na drzewach (az je dotykam z przejeciem) stado wrobli smiesznie podskakujacych i krecacych lebkami z zaciekawieniem (mam ochote je usciskac), leniwie wschodzace slonce, ktore ma jednak taka moc, ze az chce mi sie tanczyc... Ide sobie, patrze na oczywiste rzeczy i doznaje olsnienia, ze zycie jest piekne. Ledwo sie powstrzymuje, zeby nie rzucac sie na mijanych ludzi i nie powiedziec im, ze ich kocham, he, he.

Mowia, ze szczescie to zdrowie, gdy nic nie boli itd.  Byc moze a moze na pewno. Gdybym byla umierajaca a potem wyzdrowiala to pewnie odczulabym szczescie z tego powodu. Poki co, nie odbieram zdrowia w kategorii szczescia. Tzn. umyslem racjonalnym tak, ale emocjami - nie.
Nawet gdy doswiadczam ogromnego fizycznego bolu, gdy zadne prochy nie dzialaja, to gdy on sie konczy nie odczuwam szczescia, tylko ulge.
Pieniadze tez szczescia mi nie daja, tylko zadowolenie. Choc gdy mi ich brakuje, to jestem nieszczesliwa smile
Poukladane zycie rodzinne - zadowolenie. Nie czuje szczescia.
Fakt, ze mam troche melancholijna nature wiec moze trudniej mi o ten stan, ale jak napisalam, spada on na mnie w okolicznosciach ode mnie niezaleznych. I wtedy czuje te emocje i radosc w sercu, i ciesze sie, ze zyje,  a wszystko wydaje sie proste i na swoim miejscu.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Jaka jest definicja szczęścia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024