W czym młodzi są lepsi od starych? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » W czym młodzi są lepsi od starych?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: W czym młodzi są lepsi od starych?

Myślę, że każdy słyszał gadkę zaczynającą się od "dawniej to było lepiej, nie to co teraz" - wiadomo, dawniej to byli tylko kulturalnie ludzie, nie to co teraz, dawniej to każdy wiedział, jakim wartościami kierować się w życiu, nie to co teraz, itd...

Ostatnio byłam na wykładzie, gdzie starszy gość z dużą wiedzą, nie radził sobie z nowoczesną prezentacją - niezbędna była asystentka. Przyjęło się, że jest pokolenie wychowane na komputerach i to starsze, które ma prawo nie radzi sobie, ale czy tak rzeczywiście jest? Co to za trudność nauczyć się kilku funkcji do tworzenia i obsługi prezentacji, jeśli jest to jedno z głównych narzędzie prezentowania wiedzy? Albo opór starszych ludzi, by nauczyć się pisać sms, czy posługiwać się komunikatorami w swoim telefonie komórkowym? Znam kilku ludzi w podeszłym wieku, którzy mają bardzo nowoczesne smartfony, ale znają raptem kilka, podstawowych funkcji telefonu.

Kiedyś zwiedzałam Dulag 121 w Pruszkowie i akurat był tam człowiek, który był w tym obozie w czasie wojny, zaczął opowiadać, którą bramą wprowadzano ludność, gdzie kierowano nowych, jak się żyło... itd. Przewodniczka uzupełniła jego wypowiedź, że nie było jednej ustalonej procedury - ludzi wprowadzano różnymi bramami, praktycznie każdy kto przeżył ten obóz opowiadał swoją historię. Widać było, że gość nie był przyzwyczajony, że ktoś podważa jego jedyne, nieomylne zdanie.  Pamiętam jak moja babcia opowiadała, jak uciekali w czasie wojny, jak bomby spadały na uciekających - przez wiele lat dzieciństwa byłam przeświadczona, że moi dziadkowie żyli w centrum najkrwawszych walk, dopiero potem poznałam historię II wojny. Często młodzi ludzie mają większą wiedzę, bo potrafią korzystać nie tylko z własnego doświadczenia, czy starych książek, ale najnowszej wiedzy dostępnej w publikacjach z całego świata.
Taką postawę widziałam u wielu starszych ludzi, którzy to co doświadczyli, rozciągają na całą rzeczywistość, traktują swoje doświadczenia/wiedzę niczym prawdę uniwersalną. Nie dopuszczają do świadomości, że ktoś młodszy mógłby wiedzieć więcej.

Nie precyzuję jak bardzo młodzi, ani jak bardzo starzy, nie rozciągam swoich spostrzeżeń na wszystkich młodych/starych, bo to subiektywne. Pytanie jak w temacie - w czym młodzi są lepsi od starych?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: W czym młodzi są lepsi od starych?

Tak jak pisałeś. Korzystają z wiedzy jaki daje XXI wiek. Młodzi rozwijają siebie poszerzają wiedze na różne tematy . A ludzi starsi żyją. Poprostu starymi zasadami . I tego się trzymają nie potrzebujaw tam jakies wiedzy wystarczy im to co juz wiedzą

3

To zalezy ..
Jezeli cofnać sie w czasie i pokazać indianinowi zegarek przypuszczalnie zacząlby sie smiać ponieważ jego swiat definiowały inne elementy.
Te elementy wystarczały zeby  ten swiat uczynić kompletnym i szcześliwym.
Jezeli ten swiat był szczesliwy i kompletny to po co go zmieniać na siłę jezeli te osoby ktore w nim zyja nie uwazaja tego swiata za gorszy ?
W pracy jest inaczej bo forma prezentacji wiedzy zmienia sie wraz z technologia.

Co do przykladu z obozu ..

Swiadek wydarzeń nie potrzebuje nic sobie udowadniac (jest tam bo to przeżył), rola przewodnika jest wykazac sie wiedza(jest tu bo ma wiedze).
Rezultat koncowy dla widza to suma tego ze byl naoczny swiadek i przewodnik podał jakieś treści.
Swiadek i przewodnik to dwa elementy składające sie na koncowy odbiór.

4

Averyl, a spróbuj pożyć w świecie, gdzie nie ma powszechnego dostępu do telefonu, internetu, ciężko zdobyć jakąkolwiek encyklopedię, a człowiek uczy się, studiuje i na głowie staje, żeby potrzebną mu wiedzę zdobyć tongue To dopiero wyzwanie. A co do starszych ludzi - znam osoby po 60, które bardzo sprawnie posługują się nowoczesnymi udogodnieniami, i znam 50 letnie, które boją się dotknąć kompa smile Nie można wszystkich wrzucać do jednego worka. A powiedz mi, dlaczego wśród kobiet jest tak mało informatyków, o programistkach już nie wspomnę.? Za trudne? Na koniec napiszę, że mój 92 letni ojciec właśnie uczy się serfować po internecie i idzie mu to naprawdę świetnie, ale mimo wieku dysponuje świetną pamięcią i koncentracją i może od tego zacznijmy wink

5

W czym młodzi są lepsi od starych?

Mają 'całe życie' przed sobą. (Tak, wiem. To uogólnienie.)

6

Wielokropek - to jest bardzo mocny argument!

Nie przekonujcie mnie do tego, co oczywiste. Potraktujecie to jako ćwiczenie - patrzenie z innej perspektywy.
W zdecydowanej większości przypadków, to starsi mają większe doświadczenie, większą wiedzę, są "lepsi", natomiast tak jak napisała Wielokropek - młodzi mają życie przed sobą, więc nawet powinni być lepsi, bo od nich zależy rozwój świata.

Mimo określenia "lepsi" nie chodzi o moralne wartościowanie, chodzi mi o jakieś drobne, czasem śmieszne sytuację np. nigdy nie widziałam młodego człowiek, który pędziłby do krzesełka w tramwaju, natomiast stare, umęczone babcie z wielkim siatami - jak najbardziej, co więcej - wielokrotnie słyszałam, jak narzekają jacy niewychowani są młodzi ludzie! (aczkolwiek - nie jest to zasada, obejmująca wszystkich młodych, wszystkich starych)

7

Averyl, ale o co Ci chodzi konkretnie w tym wątku?
Według mnie tego się nie da porównać. Tak samo jak nie da się porównać w czym są lepsze kobiety od mężczyzn czy humaniści od ścisłowców, blondynki od brunetek itp.

8

w czym sa lepsi?
w naiwności wink

9

Averyl napisał/a:

Albo opór starszych ludzi, by nauczyć się pisać sms, czy posługiwać się komunikatorami w swoim telefonie komórkowym? Znam kilku ludzi w podeszłym wieku, którzy mają bardzo nowoczesne smartfony, ale znają raptem kilka, podstawowych funkcji telefonu.

Opór? Starsi ludzie uczą się wolniej, nie mięli tak jak młodzi od dzieciaka dostępu do telefonów, komputerów i przychodzi im to trudniej, to nie jest kwestia oporu.

10 Ostatnio edytowany przez femte (2015-10-12 05:29:36)

Na lekcjach dunskiego bylam najstarsza. Dwojka najlepszych (Rosjanin i Pakistanka) byli po czterdziestce. Ja bylam tzrecia. To byla specjalna grupa dla superzdolnych.  Jak bylam jeszcze w normalnej, "szybkiej" grupie to nieraz musialam tlumaczyc gramatyke (po angielsku) mlodym,  lektorowi rece opadaly.
Szybka grupa, czyli dla ludzi z wyzszym wyksztalceniem, znajacych jezyki.
Zawsze mnie zadziwialo, jak ci mlodzi pozdawali np. matury..

Zdawalam egzaminy OTM (nadzor nad obrotem "wscieklymi krowami") w grupie glownie poludniowcy- Wlosi, Hiszpanie, Portugalczycy. Najpierw nie rozumieli wykladowcy, choc we wlasnym mniemaniu doskonale znali angielski. Potem nie rozumieli testow - problemy z logika.

11

Femte nie wiem czy Ciebie możemy nazwać starym człowiekiem smile

12

Rocznik 1961.
Zeby nie bylo ze tylko o sobie. Kolezanka anglistka prowadzila zajecia dla nauczycieli. Wielu bylo tuz przed emerytura. Zadala zadanie, i zszokowana stwierdzila ze wszyscy napisali, i do tego w miare poprawnie. Jak zadawala te same zadanie (chyba napisanie maila)  w szkolach to wiekszosc nie miala zadania. A reszta miala bezladna skladanine slow. Moze to nie wiaze sie ze zdolnosciami - czlowiek w pewnym wieku jest swiadomy, uczy sie dla siebie a nie "za kare".

13 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2015-10-12 11:39:36)

bbasia napisał/a:

Według mnie tego się nie da porównać. Tak samo jak nie da się porównać w czym są lepsze kobiety od mężczyzn czy humaniści od ścisłowców, blondynki od brunetek itp.

Też jestem ciekawa, o co chodzi w tym wątku?

14

Krejzolka82 napisał/a:
bbasia napisał/a:

Też jestem ciekawa, o co chodzi w tym wątku?

Pewnie o nowe zjawiska spoleczne. Zachowanie sie ludzi mlodych. Jest wiele obserwacji na ten temat. Ogolnie mlodzi nie maja doswiadczenia (tego co "starzy"), dzis maja duze mniemanie o sobie, o swoich umiejetnosciach, sadach (tak maja wpajane w szkole) co daje wieksza pewnosc siebie, jednoczesnie te umiejetnosci, wiedza sa znacznie mniejsze niz kiedys. Mlodzi tez operuje bardziej w swiecie wirtulanym, inny charakter maja ich znajomosci, itp. Trudno bedzie jednak o tym dyskutowac z osobami, ktore wyrazaja swoje ignorancje w innych tematach to raz a dwa, osoby ktore mieszkaja w Polsce i poza Polska dotykaja duze roznice kulturowe i zachowanie sie mlodych, ich sytuacje, warunki, mozliwosci sa nieco inne (w Polsce vs. UE). Spora czesc mlodych przeciez wyjezdza z kraju.

15

maniek_z_maniek napisał/a:

Trudno bedzie jednak o tym dyskutowac z osobami, ktore wyrazaja swoje ignorancje w innych tematach.

Co masz na myśli, by nie zapytać się wprost -  z kim i o czym nie umiałbyś dyskutować?

16

Bardzo ciekawy temat. Myślę że młodzi znacznie lepiej potrafią się wbić w tempo dzisiejszego życia, w życie bez granic, zarówno tych geograficznych, jak i mentalnych, nawet obyczajowych. Pisząc to, od razu przywołam postać mojego niemal 50-letniego ojca, który swoim postrzeganiem świata niestety zatrzymał się na latach swojej młodości, czyli PRLu lat 80-tych.

Od czego by tu zacząć? Może od tego, że nawet będąc na Internecie bardzo selektywnie wybiera informacje, ponieważ wybiera tylko te, które pasują do jego światopoglądu. Homoseksualizm, to dla niego choroba, najlepiej w ogóle takich osób nie dotykać bo się można zarazić. Ładna kobieta która odniesie sukces? Albo "dała d*py, albo miała dzianego takuśka". No bo przecież niemożliwe, żeby była ładna, mądra i zaradna jednocześnie, nie? Janek z naprzeciwka się dorobił nowego samochodu? "Żyd, Komunista albo robił przekręty na boku. A za Komuny to było tak przewspaniale. Każdy miał do gara włożyć i nikt nawet nie myślał o jakiś tam zagranicach." Ostatnio zobaczył w teledysku jakieś 2 laski trzymające się za rękę. Komentarz do mojej mamy: "Patrz jakie lesby telewizja pokazuje, kiedyś tego nie było". Najlepsze było to, że w następnym klipie pierwszą sceną był pocałunek dwóch dziewczyn big_smile Poza tym wszędzie na amerykańskich filmach dopatruje się symboli żydowskiej propagandy masowo zalewającej świat, a jak mu jakimś cudem nie przetłumaczą tytułu filmu w telewizji to zaraz: "Czemu oni tego nie tłumaczą?!! Jesteśmy w Polsce, ja wcale nie muszę znać angielskiego!!!

To są naprawdę prozaiczne przykłady z codziennego życia, ale bardzo dobrze obrazują to co mam na myśli. Powiem Wam że kiedyś próbowałem go jakoś edukować, tłumaczyć mu że świat się zmienia, że to co kiedyś tak bardzo szokowało, dziś już nie budzi praktycznie żadnej sensacji. Przestałem jednak - przypomniało mi się jak na początku swojego istnienia Rock 'n' Roll był nazywany przez starszych "Muzyką Szatana". Zrozumiałem, że starsi z reguły będą to pokolenie do tyłu. To normalne. Swoją drogą, ciekawe w czym ja dla swoich dzieci okażę się "być zgredem"? big_smile

17

Szakisz - otwarty umysł to duży atut młodych ludzi!

Mam znajomą - jako nastolatka przeczytałam większość ważnych dzieł filozoficznych (brała udział w olimpiadzie filozoficznej), generalnie była bardzo oczytana, obeznana z teatrem, dużo podróżowała, prowadziła grupę zuchową, jeździła na koniach,... ta lista mimo jej młodego wieku jest długa. Myślę, że swoją wiedzą znacznie przewyższa wielu starszych od siebie. Po co o niej piszę? Bo chciałabym, by młodzi ludzie byli tym pokoleniem, które zrobi coś fajnego, coś nowego-odkrywczego.

18

Witam wieczorem! Dopiero teraz sie włączyłam i akurat Tobie chcę odpisać,choć chciałam sobie to lepiej w starej górce poukaładać.
Jednak chciałabym abyś wiedział/ła ,trochę z tymi poglądami o widzeniu przeszłości u starszych ludzi to chyba masz rację. Ale być może przeżycia szczególnie te wojenne ,tak głęboko tkwią w umyśle i własnym sercu że nie dopuszcza sie innych wersji. To że młodzi mają teraz więcej i lepsze możliwości dotrzeć do informacji a nie tylko polegać na opowiadaniach babć,to super. Ja sama lubię niektöre prawdy z różnych źrudeł.

To że seniorzy tak niechętnie a może ze strachem podchodzą do techniki,wiem że tak jest. Ale do starej główki też trudniej wchodzi. Kursy komputerowe są "wstydliwe". Bo to przychodzi sie takim świeżym.Chyba że wnuk dobrze wyjaśni a lepiej jak kilka razy pokaże i potem jeszcze trochę za rączkę poprowadzi. Na mnie pora do łóżeczka ale Tobie jeszcze miłego wieczoru życzę. Oraz dobrego tygodnia.

19 Ostatnio edytowany przez authority (2017-01-30 17:10:39)

Starsi ludzie działają zero jedynkowo są uparci niereformowalni czyli zamknięci na nowe rozwiązania na to iż mogą się mylić. co tłumaczy tez ten film

który także umieściłem w swoim temacie
http://www.netkobiety.pl/t101778.html

20

Podstawowy problem polega na tym ze pokolenia probuja miedzy soba rywalizowac. Mlodzi uwazaja ze stare zgredy nic nie umieja i siedza daleko w sredniowieczu. Starzy tesknia za czasami kiedy byli mlodzi i krytykuja to co nowe bo nowe trendy burza ich rzeczywistosc.
Idealny uklad jest wtedy, kiedy starszy pan wykladowca majacy ogromna wiedze i doswiadczenie korzysta z pomocy mlodej asystenttki przy prezentacji, bo dzieki temu ona zaczerpnie ze skladnicy jego wiedzy, a on otrzyma wsparcie przy nowych technologiach.
Mlodzi sie burza na krytyke, ale musicie przyjac do wiadomosci, ze wiele z tych drzwi ktore wy wywazacie my juz wywazylismy.
Chcielibysmy was ochronic przed poparzeniem sie bo wiemy jak bardzo to boli.
Podziwiam mlodsze osoby majace ten mlodzienczy entuzjazm, ktorego mi czasem brakuje, uczace sie nowych umiejetnosci w minutach, podczas gdy mi potrzeba na to godzin. To piekne. Ale tam gdzie ja juz bylem oni dojda dopiero za jakis czas. Dobrze byloby gdyby chcieli sobie skrocic droge obserwujac starszego, bardziej doswiadczonego kolege.
Mlodzi ludzie ufaja swojej wiedzy i umiejetnosciom. To super. Sa dzieki temu bardziej dynamiczni i zwykle szybciej osiagaja sukces. O ile go osiagna. Ja jestem bardziej zachowawczy, bo wiem ile niebezpieczenstw czycha na czlowieka. Wystarczy spojrzec na mlodych kierowcow i starych szoferow. Kieedys lubilem ppcisnac i granica 150km/h nie byla dla mnie zadna bariera. Teraz, wiedzac ze na trasie 500km strace maks pol godziny nie pedze jak szalony. Oszczedze na paliwie, dojade wyluzowany, jade bezpieczniej. Ale z zegarkiem w reku mierzylem czas przejazdu i wiem ze nie ma sensu gnac. Mlodemu tego nie przetlumaczysz.
Tak wiec nikt z nas nie jest lepszy, nikt nie jest gorszy. Mamy swoje cechy i dobrze jak w zyciu wspolpracujemy, bo wy mlodzi mozecie sie wiele nauczyc od nas, a my bardzo skorzystamy na waszej pomocy.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » W czym młodzi są lepsi od starych?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024